(13.30 hodin)
(pokračuje Marek Novák)

V zájmu zkvalitnění regulace zpřístupňování a držení prekurzorů výbušnin proto Evropská komise, motivovaná navíc řadou útoků v evropských městech právě s použitím improvizovaných výbušnin a doporučením Rady Evropské unie, připravila nové nařízení upravující podmínky pro zpřístupňování zneužitelných látek a směsí.

 

Místopředsedkyně PSP Jana Mračková Vildumetzová: Pane poslanče, já vás musím přerušit. Je 13.30 hodin, na kterou je pevně zařazen blok voleb, takže já v tuto chvíli (Poslanec Novák: To mě moc mrzí.) budu muset přerušit jednání tohoto bodu v obecné rozpravě.

A k tomuto bodu se popřípadě budeme vracet, takže ho dám navrch a zapíšeme, že jsme přerušili v obecné rozpravě.

 

Nyní jsme u bloku Volby. Já bych požádala předsedu volební komise, aby zaujal místo u řečnického pultu. V tuto chvíli budu konstatovat, že volby, které se dnes uskuteční, tak u bodu

 

110.
Návrh na jmenování člena kontrolní rady Grantové agentury České republiky

budu konstatovat, že projednání tohoto bodu jsme přerušili 3. června na 25. schůzi a bod byl přerušen po ukončení rozpravy a poté byl také odhlasován návrh na tajnou volbu.

 

Takže pouze pan předseda volební komise, aby mě kontroloval, že jmenování člena kontrolní rady Grantové agentury bylo přerušeno k uskutečnění tajné volby.

 

U bodu

 

111.
Návrh na volbu člena Rady České tiskové kanceláře

to bylo to samé. Také jsme přerušili tento bod 3. června na 25. schůzi a bod byl přerušen po ukončení rozpravy. (Hluk v sále.) Já bych požádala o klid v jednacím sále. A poté byl odhlasován návrh na tajnou volbu.

Takže návrh na volbu člena Rady České tiskové kanceláře - byla schválena tajná volba a bod je přerušen na uskutečnění tajné volby.

 

Nyní bod

 

112.
Návrh na volbu člena Rady České televize na uvolněné místo
s funkčním obdobím do 27. května 2026

Projednání tohoto bodu jsme přerušili také 3. června na 25. schůzi a chci konstatovat, že bod byl již přerušen po ukončení rozpravy. To znamená, rozprava byla ukončena a zároveň předseda volební komise pan Martin Kolovratník navrhl, aby se konala tajná volba. Takže o tomto návrhu bychom v tuto chvíli měli rozhodnout. Zeptám se předsedy volební komise.

 

Poslanec Martin Kolovratník: Ano, dobré odpoledne. Potvrzuji tu rekapitulaci. Předchozí dva body byly opravdu, tak jak to běžně děláme, ukončeny, přerušeny k provedení tajné volby. A jak bylo řečeno, v tomto bodě 112, jenom to dopřesním, je to funkční období do 27. května 2026, byla rozprava ukončena, a jak vždy podávám návrh, byl tedy dán návrh na provedení tajné volby, o kterém zatím ještě nebylo hlasováno. Pak by případně měl být bod přerušen a pokračovat další.

 

Místopředsedkyně PSP Jana Mračková Vildumetzová: Děkuji, pane předsedo, takže já o tomto návrhu teď nechám hlasovat.

 

Všichni víme, o čem budeme hlasovat, o uskutečnění tajné volby.

Já si dovolím zahájit hlasování. Kdo je pro návrh? Ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti návrhu? A kdo se zdržel hlasování? (Poznámka z pléna.) Já to říkám.

Hlasování číslo 133, bylo přihlášeno 171 poslanců, pro bylo 75, proti byli 3, zdrželo se 93. Takže návrh na uskutečnění tajné volby nebyl schválen.

 

A já v tuto chvíli tady mám s přednostním právem - hlásí se pan Radim Fiala, ale mám už tady s přednostním právem přihlášeného písemně pana předsedu poslaneckého klubu KDU-ČSL Marka Výborného, takže v tuto chvíli mu s přednostním právem předávám slovo.

 

Poslanec Marek Výborný: Děkuji, paní místopředsedkyně. Vážená vládo, kolegyně, kolegové, s ohledem na výsledek tohoto hlasování a čas, který je, 13.34, a máme celkem čtyři volební body a myslím, že by bylo dobré, abychom tento druhý týden už všechny tyto čtyři body doprojednali, tak bych poprosil, abychom procedurálně, paní místopředsedkyně, nyní bezprostředně hlasovali o tom, že volební body budeme dnes projednávat do 14.50 s ohledem na to, že na 15.00 je svolána 26. mimořádná schůze. V případě, že bychom volební body nedoprojednali do 14.50, tak bude pokračovat 25. schůze těmito volebními body deset minut po skončení 26. mimořádné schůze. O tomto prosím, nechť Sněmovna hlasuje. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Jana Mračková Vildumetzová: Takže o procedurálním návrhu dám hlasovat bezprostředně. Omlouvám se, v předešlém hlasování jsem nezagongovala. Ano, pane předsedo, ještě chcete něco doplnit?

 

Poslanec Marek Výborný: Já se moc omlouvám. Abychom dostáli jednacímu řádu, tento návrh je podáván jménem pěti předsedů poslaneckých klubů koalice. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Jana Mračková Vildumetzová: Dobře, děkuji. V tuto chvíli budeme tedy hlasovat o procedurálním návrhu, a to je, že dnes blokem Volby se budeme zabývat do 14.50, pokud by se nepodařilo volební body projednat, bude pokračovat tento volební blok deset minut po skončení 26. schůze mimořádné schůze. Všichni víme, o čem...

Ano, dobře, pane předsedo?

 

Poslanec Marek Výborný: Aby bylo všem úplně jasno, tak si dovolím ten návrh ještě doplnit - deset minut po skončení mimořádné schůze, a to i po 19., 21. i 24. hodině. Děkuji. (Šum v sále.)

 

Místopředsedkyně PSP Jana Mračková Vildumetzová: Zeptám se, všichni vědí, o jakém procedurálním návrhu budeme hlasovat? (Bez námitek.)

Takže já si v tuto chvíli dovolím zahájit hlasování. Kdo je pro návrh? Ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti návrhu?

A já v tuto chvíli konstatuji, že u hlasování číslo 134 bylo přihlášeno 178 poslanců, pro bylo 97, proti bylo 67, zdrželo se 14. Návrh byl přijat.

 

To znamená, že jsme odhlasovali, že v tuto chvíli se tímto budeme zabývat do 14.50 a popřípadě pak po skončení 26. mimořádné schůze, ale popřípadě i po 19., 21. hodině a po půlnoci.

 

Nyní je s přednostním právem přihlášen pan předseda klubu hnutí SPD pan Radim Fiala. Pane předsedo, máte slovo.

 

Poslanec Radim Fiala: Děkuji za slovo. Vážené kolegyně, kolegové, to, co jsem si myslel, že se tady nestane, tak se stalo. Prostě personální volby, které vždycky v Poslanecké sněmovně, co já pamatuju, byly tajné, najednou se budou volit aklamací, budou se volit veřejně. A mně to připomíná, že tak se volilo před rokem 1989, abychom dobře viděli, který soudruh zradil, který soudruh zradil naši neomarxistickou ideu! (Hukot a potlesk.) Já bych řekl, že to je první krok ke konci pětikoalice, protože jestliže si nevěříte, páni kolegové a paní kolegyně, tak to začíná být velký problém.

Já jsem přesvědčen o tom, že bychom měli pětikoalici dát ještě čas, aby se podívali na to hlasování a zkusili přesvědčit kolegy, aby volili, aby podpořili tajnou volbu, a proto vás žádám o 60 minut na poradu poslaneckého klubu hnutí SPD. Děkuji. (Ozývá se potlesk.)

 

Místopředsedkyně PSP Jana Mračková Vildumetzová: Děkuji. Takže v tuto chvíli je zde návrh pana předsedy na přestávku v délce 60 minut, takže vyhlašuji přestávku do 14.39. Děkuji mnohokrát.

S přednostním právem ještě paní předsedkyně Alena Schillerová. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP