(11.10 hodin)

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám děkuji, pane poslanče. Tady je potřeba pochválit zaměstnance Poslanecké sněmovny, vy už jste si všiml, že je to přepsáno na druhé čtení, byla to technická záležitost. Pokračujeme a je to v pořádku. Tak nyní poprosím pana poslance Jiřího Navrátila, připraví se paní poslankyně Lucie Šafránková v obecné rozpravě. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Jiří Navrátil: Děkuji, pane místopředsedo. Milé kolegyně, vážení kolegové, dovolím si představit pozměňovací návrh, který se zařadil pod číslem sněmovního dokumentu 952. Tento pozměňovací návrh nijak nezasahuje do předloženého tisku, pouze mění jeho dobu a datum účinnosti návrhu zákona, kterým se mění zákon č. 155/1995 Sb., o důchodovém pojištění, ve znění pozdějších předpisů, a některé další zákony, na první den kalendářního měsíce následujícího po jeho vyhlášení. Všichni si uvědomujeme, že vzhledem k projednávání tohoto zákona v Parlamentu nelze realizovat původně navrhované datum účinnosti 1. července roku 2022, a proto si dovoluji navrhnout tuto účinnost obecněji, tedy po přijetí a vyhlášení. Děkuji moc.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám také děkuji, pane poslanče. Nyní vystoupí paní poslankyně Lucie Šafránková v obecné rozpravě. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Lucie Šafránková: Děkuji vám za slovo, pane místopředsedo. Vážené kolegyně, vážení kolegové, já si dovolím jenom také obecně představit pozměňovací návrh, který jsem tady již avizovala, a navrhuji upravit předkládanou vládní úpravu ohledně podoby rozšíření okruhu náhradních dob pojištění nezprostředkovaných pěstounů, a to tak, aby se týkala všech nezprostředkovaných, tedy příbuzenských pěstounů, nikoli pouze těch, kteří převzali děti do péče před 1. lednem 2022, kdy vstoupila v platnost poslední novela zákona o sociálně-právní ochraně dětí. Vládní návrh považujeme za nespravedlivý vůči nezprostředkovaným pěstounům, kteří převzali opuštěné děti do své péče až po tomto datu. Není tedy jediný důvod k tomu, proč jim účast na náhradní době pojištění tímto způsobem upírat, jestliže o tyto děti řádně pečují jako ostatní pěstouni, jelikož mezi nimi není žádný rozdíl z hlediska jejich právního ani faktického postavení. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám děkuji, paní poslankyně, a ptám se, zda ještě někdo další se hlásí do obecné rozpravy? Prosím, pane ministře.

 

Místopředseda vlády, ministr práce a sociálních věcí ČR Marian Jurečka: Děkuji, já si dovolím reagovat na oba dva předřečníky v rozpravě, jak na pana kolegu poslance Brázdila, tak na paní kolegyni poslankyni Šafránkovou, a sice za nás, za MPSV, počítáme s tím, že teď, v těchto dnech, končíme mezirezortní připomínkové řízení té rozsáhlejší novely zákona o důchodovém pojištění, kde řešíme právě náročné profese a dřívější odchody do důchodu s tím, že počítám, že bychom tuto novelu měli projednat v průběhu září, října, listopadu tohoto roku tak, abychom opravili tu záležitost, která tady vznikla v té hektičnosti závěru minulého volebního období, takže na tom se pracuje. Vypořádáváme teď připomínky s jednotlivými rezorty, kdy řešíme nejenom lékaře, zdravotníky a další pracovníky lékařské záchranné služby, řešíme tam i požadavky ještě na některé další specifické profese.

A pokud jde o otázku pěstounů v tom širším slova smyslu těch podmínek, které se týkají i jejich odměňování, tak tady jsem to říkal při prvním čtení, že je potřeba se k tomu nebo na to připravit o něco komplexněji. Já nemám rád takové ty alibistické řeči, kdy někdo řekne: Teď to neděláme, protože děláme nějaké komplexnější řešení, a je to argument, který znamená, že to nebude ani za dva, ani za tři roky. Ne, my na tom pracujeme opravdu tak, abychom tuto novelu taky dokázali udělat poměrně brzy, protože já cítím, že nejenom důchodové pojištění, ale celkově přístup k odměňování není teď úplně optimálně nastaven, takže chceme opravdu, abychom toto upravili a zhojili. Zase jenom prosím, nedávejme teď tyto věci do tohoto tisku, protože ten je opravdu určen čistě jenom k té jedné technické úpravě, vrátit nezprostředkované pěstouny do systému důchodového pojištění. Ty další věci jsme připraveni řešit velmi brzy v komplexnějších novelách. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji. Ptám se, zda někdo další se hlásí do obecné rozpravy? Nikoho nevidím, obecnou rozpravu končím. Ptám se, zda pan ministr nebo navrhovatel chce mít závěrečné slovo v této fázi? Není tomu tak. Zahajuji podrobnou rozpravu a připomínám, že pozměňovací a jiné návrhy přednesené v podrobné rozpravě musí být odůvodněny. Jako první vystoupí pan poslanec Brázdil a jako další vystoupí pan poslanec Jiří Navrátil. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Milan Brázdil: Já děkuji ještě jednou za slovo. Přesně tak, jak říkal pan ministr, legislativně technickou, úplně stejný je ten můj návrh. Není potřeba ho nějak extra diskutovat, on už tam je. Je tam, akorát je hloupě nebo nerealizovatelně napsaný, proto to jenom upravujeme. Ta diskuse už proběhla v minulém volebním období, Senát to probral, prezident to podepsal, ale je to jenom nerealizovatelné. Proto předkládáme tuto úpravu ve dvou variantách. Prosím tedy, aby to nebylo shozeno. Když to můžeme udělat teď, tak od 1. 1. všichni na to čekají, je to jenom legislativně technická úprava, prosím, ve dvou variantách. A ta první varianta je pod sněmovním dokumentem 951, předkladatelem jsem já a další kolegové, jako je Jiří Mašek, Pastuchová a Hanzlíková, poslankyně, ke kterému se tímto hlásím, a druhý pozměňovací návrh, který je v trošku rozšířenější podobě, vyberte, který bude vhodnější, a to je - předkladatelem je doktor Jiří Mašek nebo kolega poslanec Jiří Mašek, který je nemocný, a proto já se tímto hlásím ke sněmovnímu dokumentu číslo 953 a předávám oba dva dokumenty zpravodaji a předsedajícímu.

Ještě jednou vás žádám, pane ministře, prosím, já vím, že řeknete příště, na podzim to tam dáme, ale my už to máme nachystané. Nic tomu nebrání, nic to nerozšiřuje, jenom to upřesňuje. Moc vás proto prosím za všechny záchranáře, členy IZS, abyste to neoddalovali. Děkuji vám.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám také děkuji, pane poslanče. Nyní vystoupí pan poslanec Jiří Navrátil v podrobné rozpravě, připraví se paní poslankyně Lucie Šafránková. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Jiří Navrátil: Děkuji za slovo, pane místopředsedo. Milé kolegyně, vážení kolegové, přihlašuji se tedy k pozměňovacímu návrhu číslo sněmovního dokumentu 952, jehož vysvětlení jsem již učinil právě v obecné rozpravě, kdy jde o změnu platnosti zákona, a to tedy od prvního dne kalendářního měsíce následujícího po jeho vyhlášení.

Ještě mi dovolte, abych zároveň přednesl návrh na zkrácení doby projednávání mezi druhým a třetím čtením na 7 dnů. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám děkuji, váš návrh jsem si poznamenal. Nyní tedy požádám paní poslankyni Lucii Šafránkovou, aby vystoupila v podrobné rozpravě. Prosím, paní poslankyně.

 

Poslankyně Lucie Šafránková: Děkuji a hlásím se tímto k pozměňovacímu návrhu, který je veden pod číslem sněmovního dokumentu 940.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám také děkuji a ptám se, zda někdo další se hlásí ještě do podrobné rozpravy? Nikoho nevidím, tím pádem podrobnou rozpravu končím.

A ptám se, zda pan zpravodaj nebo pan ministr chce vystoupit se závěrečným slovem? Není tomu tak, děkuji.

 

Nyní tedy budeme hlasovat o návrhu, kdy bylo navrženo zkrátit lhůtu na projednávání na 7 dnů. Já zagonguji a přivolám kolegyně a kolegy z předsálí, aby přišli a mohli hlasovat. Zopakuji návrh, o kterém dám hlasovat. Eviduji žádost na vaše odhlášení. Já vás odhlásím a požádám, abyste se přihlásili svými kartami.

Zahajuji hlasování. Ptám se, kdo je pro, aby lhůta ve třetím čtení byla zkrácena na 7 dnů? Ať zmáčkne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

Hlasování s pořadovým číslem 183, přihlášeno je 114 poslankyň a poslanců, pro návrh 114. Návrh na zkrácení lhůty na projednávání byl schválen. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP