(17.10 hodin)
(pokračuje Olga Richterová)

Nyní věříme, že se zvýší nabídka, přitažlivost té možnosti částečných úvazků pro zaměstnavatele a že to i opět trošku povzbudí ten společenský trend, nepřestat třeba na ten částečný úvazek pracovat úderem té možnosti odejít do důchodu, zvážit si to, využít třeba možnosti si v budoucnu důchod o něco navýšit, protože člověk bude dobrovolně o něco déle pracovat. A toto menší zdanění částečných úvazků, které ve finále může zvýšit příjmy seniorům, kteří budou chtít, je zase další pozitivní efekt a finálně je to něco, co jde prostě v souladu s trendem podpořit svobodu volby. To bych chtěla jenom závěrem zdůraznit.

Já jsem hluboce přesvědčená, že máme umožnit lidem vybrat si různé životní cesty, a toto je zase rozšíření té palety možností čistě na bázi dobrovolnosti a na bázi toho, že vnímáme, že v České republice, tak jak tady zaznělo, ve srovnání s mnoha jinými zeměmi, kde lidé mají podobné životní sny, podobné ambice a i třeba podobný počet dětí, tak ale velmi se lišíme právě v těch možnostech slaďování práce a péče. Toto je cesta, jak pomoci tedy rodičům malých dětí obecně, ale ženám zejména. A jsem za to velmi ráda. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, paní místopředsedkyně. Ptám se, zda se ještě někdo hlásí do obecné rozpravy? Ano, pan zpravodaj. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Vít Kaňkovský: Milé kolegyně, kolegové, já bych ještě krátce vyslovil postoj klubu KDU-ČSL k této novele. Já jsem velmi rád, že se podařilo domluvit na vládní úrovni v rámci vládní pětikoalice tento návrh zákona. Možná se to může zdát jako malá změna, nicméně já jsem velmi přesvědčen o tom, že to je první důležitá vlaštovka, která by měla směřovat k tomu, abychom skutečně větší flexibilitu na pracovním trhu dokázali v České republice zavést a posílit. Takže velmi děkuji za to, že jsme se na tom dokázali shodnout, děkuji také za to, že - alespoň z kuloárů vnímám to, že je to zajímavé téma i pro opozici, a chtěl bych jenom připomenout to, že pokud toto považujeme za první vlaštovku, kdy očekáváme, že bychom dokázali na ten pracovní trh dostat některé z těch zranitelných skupin, ať už jsou to lidé předseniorního věku, osoby pečující o osobu blízkou, maminky od malých dětí, zdravotně postižení a tak dále, tak pevně věřím, že se dokážeme dohodnout i na některých dalších krocích. A připomenu některé, které jsme podávali s kolegy z ODS, z TOP 09, z Pirátů, ze STAN v minulém volebním období. Týká se to například zdravotního pojištění u zkrácených úvazků, kdy lidé, kteří nedosahují minimální mzdy a nedosahují toho minimálního vyměřovacího základu, tak při každém navýšení minimální mzdy, což v posledních letech je trend, tak vlastně u nich vždycky s každým navýšením minimální mzdy dochází k poklesu jejich reálné mzdy. A já pevně věřím, když tady vidím pana ministra zdravotnictví Válka, že to bude jedno z dalších témat, která budeme ve vládní koalici, a pevně věřím, že i napříč politickým spektrem, diskutovat.

Ministerstvo práce a sociálních věcí chystá další opatření, která směřují ke zlepšení flexibility pracovního trhu. Týká se to také novely, která už tady byla v minulém volebním období také jako poslanecká a týká se home office. To je další věc, kterou potřebujeme legislativně dořešit. Víme, že v době covidu to byl institut, který byl velmi často využíván, nicméně chybí nám k němu jednoznačné právní ukotvení a potřebujeme -

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Pane poslanče, já se velmi omlouvám. Poprosím kolegy, aby se ztišili. Prosím, můžete pokračovat.

 

Poslanec Vít Kaňkovský: Potřebujeme v tom, abychom dokázali mít více zkrácených úvazků, mít větší flexibilitu na tom pracovním trhu a lépe slaďovat ten profesní, osobní a rodinný život, tak potřebujeme motivovat jak zaměstnavatele, tak zaměstnance. A já pevně věřím, že vláda, která se k těmto krokům zavázala, v nich bude v tom dalším období pokračovat, a velmi bych si přál, aby tato novela, kterou tady dnes projednáváme, prošla legislativním procesem a skutečně byla tím nastartováním v tom procesu větší flexibility českého pracovního trhu. Děkuji vám za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Ptám se, zda se ještě někdo hlásí do obecné rozpravy? Není tomu tak, obecnou rozpravu končím a ptám se, zda je zájem o závěrečná slova? Pan ministr? Má zájem. Prosím, pane ministře, máte slovo.

 

Místopředseda vlády, ministr práce a sociálních věcí ČR Marian Jurečka: Děkuji, já už jen velmi stručně. Děkuji za tu rozpravu, která byla věcná a konkrétní. Myslím si, že když se tady toto podaří začít aplikovat do praxe, tak je to velký posun v podpoře těch zranitelných skupin lidí, které touto formou chceme podpořit, a já věřím tomu, že tady je opravdu potenciál několik desítek tisíc lidí aktivovat pro pracovní trh, nabídnout jim tady tuto možnost, jak při péči o osobu blízkou, o děti nebo lidi, kteří jsou už v předdůchodovém nebo důchodovém věku, jak je aktivovat na pracovní trh. Takže si myslím, že to je opravdu velmi solidní posun v oblasti pracovního trhu v České republice, jak tady už zaznělo. Budu rád, když potom ještě dotáhneme ty další věci, které s touto agendou souvisí, i ta oblast zdravotního pojištění, která spadá do gesce pana ministra Válka, ale potom i ty ještě další věci, které souvisí například s otázkou slaďování rodinného a pracovního života z hlediska dostupnosti služeb, to, na čem pracujeme dneska z hlediska investic do dětských skupin, budování těchto kapacit tak, aby ten trend, který se nám tady daří držet v posledních zhruba 12 letech, zvyšování porodnosti v České republice, kdy tady byla porodnost zhruba 1,14 dítěte na jednu ženu před zhruba 12 lety, tak se dostáváme dneska na třetí místo v Evropě, kdy máme porodnost zhruba 1,8 dítěte na jednu ženu, a vlastně je tady prostředí, které se zlepšuje, víc přívětivé pro rodiče, ale i pro ty ostatní osoby. Takže děkuji za tu podporu a budu rád, když to lidem, o kterých to je, kterým tím pomáháme, opravdu zlepší kvalitu jejich životů.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, pane ministře. Pan zpravodaj má zájem o závěrečné slovo? Nemá zájem. Nyní tedy, protože nezazněla námitka, rozhodneme podle § 90 odst. 5 o pokračování projednávání tohoto návrhu.

 

Já přednesu návrh usnesení a zároveň přivolám kolegy z předsálí: "Poslanecká sněmovna souhlasí s pokračováním jednání o sněmovním tisku 236 tak, aby s ním mohl být vysloven souhlas již v prvém čtení."

A ještě než zahájím hlasování přečtu omluvu. Omlouvá se pan ministr Lipavský od 16.45 z pracovních důvodů.

 

A nyní bychom tedy přistoupili k hlasování. Já zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro? Kdo je proti?

hlasování číslo 7 přihlášeno 167 poslanců a poslankyň, pro 157, proti nikdo. Návrh byl schválen, návrh usnesení jsme tedy přijali.

 

Zahajuji tedy podrobnou rozpravu a ptám se, zda se někdo hlásí do podrobné rozpravy? Není tomu tak, končím podrobnou rozpravu. Táži se, zda je zájem o závěrečná slova. Pan ministr nemá zájem? Nemá. Pan zpravodaj ano. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Vít Kaňkovský: Já už jen krátce. Já děkuji ctěné Sněmovně, že v tomto případě neuplatnila veto na projednávání v § 90 odst. 2, tudíž že budeme moci hlasovat dnes finálně o tomto návrhu zákona.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Nyní bychom přistoupili k hlasování o celém návrhu zákona.

 

Přednesu návrh usnesení: "Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s vládním návrhem zákona, kterým se mění zákon číslo 589/1992 Sb., o pojistném na sociální zabezpečení a příspěvku na státní politiku zaměstnanosti, ve znění pozdějších předpisů, a další související zákony, podle sněmovního tisku 236."

Já zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro návrh usnesení? Kdo je proti?

hlasování číslo 8 přihlášeno 169 poslanců a poslankyň, pro 162, proti nikdo. Návrh byl přijat. Konstatuji, že jsme s návrhem zákona vyslovili souhlas, a končím tímto projednávání tohoto bodu.

 

Vážené paní poslankyně, páni poslanci, projednali jsme stanovený pořad 26. schůze Poslanecké sněmovny, kterou tímto končím, a připomínám, že za deset minut budeme pokračovat v přerušené 25. schůzi Poslanecké sněmovny, tedy v 17.30. Děkuji.

 

(Schůze skončila v 17.20 hodin.)***




Přihlásit/registrovat se do ISP