(19.40 hodin)
(pokračuje Jan Jakob)

Ale vy vytrháváte z kontextu a z mého životopisu. Vy vytrhujte, co chcete. Ano, byl jsem tajemníkem senátního klubu KDU-ČSL. Shodou okolností tenkrát mým kolegou v Poslanecké sněmovně byl tajemník, který je teď tajemníkem vašeho klubu. Ale já bych si nikdy nedovolil práci tajemníků, ať už klubů, výborů, či komisí, jakkoliv dehonestovat, tak jak jste to předvedl vy před chvílí, pane kolego Volný, prostřednictvím paní předsedající. Oni to s námi také nemají mnohdy lehké a jejich práce je důležitá. To, že si o mé erudici myslíte něco, mně je to upřímně jedno. Pro mě jsou důležité výsledky mé práce. A třeba na městě, kde 12 let sestavuji rozpočet města, řídím investice, tak je to znát a to je pro mě to důležité.

Vy jste tady vytrhoval něco z řeči kolegy Kučery. Ten asi se ohradí za chvíli. Takže důležité jsou výsledky. (Předsedající: Čas!) A já pevně věřím, že výsledek dnešní naší práce povede ke spokojenosti podnikatelů.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Prosím o dodržování času. Poprosím dále pana poslance Kučeru a připraví se pan ministr Stanjura. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Michal Kučera: Děkuji za slovo. Abych řekl pravdu, já jsem dojat, jak pan poslanec Volný se citově loučí s EET, dokonce si vezme černou kravatu a kanou mu na ni slzy. Mně to fakt, opravdu dojalo. Je to takový velmi dojemný příběh, loučit se s takovým nesmyslným zákonem.

Ale já bych také reagoval na pár nepřesností. No, ono jich bylo poměrně dost, ale já na pár zareaguji, které tady pan poslanec Volný řekl. Pokud jste četli knihu Zdeňka Jirotky, on tam někde na závěr ten dědeček pana Oulického spolu se Saturninem vytvoří kancelář pro uvádění románových příběhů na pravou míru. Tak pan Volný by je zásoboval tedy plně.

Já možná k tomu, co tady zmiňoval, k těm registračním pokladnám, jak bych je chtěl zavádět. Já jsem to zmiňoval v souvislosti té, že pokud pláčou řeknu velké podniky, že je okrádají zaměstnanci, nechť si tam pořídí registrační pokladny - dobrovolně, nikoliv státně. A to jsem takhle přesně řekl, najděte si to ve stenozáznamu. Pokud chtějí, mají pocit, že je zaměstnanci okrádají, nebude to za ně řešit stát, ale ať si to vyřeší sami právě registračními pokladnami či jakýmkoliv jiným typem právě elektronických systémů. Stejně tak se podívejte, prosím, pane poslanče Volný, prostřednictvím paní předsedající, co je obsahem třetí a čtvrté vlny. Uvidíte tam přesně ty podniky, které jste tady zmiňoval, že tam nepatří. A prosím, už opravdu nepřidělávejte více práci té kanceláři pro uvádění románových příběhů na pravou míru.

A jenom na závěr bych tady ukázal účtenku z rakouského penzionu. Tady rukou napsaný paragon - apartmán typ A, bezahlt 16. 3, danke, podpis, ručně napsaná částka. Tolik k rakouskému EET. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Děkuji za dodržení času. Nyní faktická poznámka pana ministra Stanjury. Prosím.

 

Ministr financí ČR Zbyněk Stanjura: Tak já bych chtěl ocenit, že pan poslanec Volný i já jsme si po celou dobu debaty o EET zachovali konzistentní názory. On byl horlivý zastánce a já horlivý odpůrce. Potvrzuji, že jsme spolu svedli mnoho i mediálních soubojů, i tady. On říkal, že jsem byl škodolibý, myslím v těch pozměňovacích návrzích, tak já se přiznám, že jsem hledal inspiraci v zahraničí a zdaleka jsem nedosáhl toho, co mě opravdu zaujalo. Já teď nevím... Pan poslanec mě úplně rozebral. Já teď nevím, jestli to... (Poslanec Volný telefonuje a odchází z jednacího sálu.) Pak to nebude s tou lítostí nad osudem EET tak horké, jak jsem se ještě před chvílí obával. Jinak tomu rozumím.

Já jsem se inspiroval ve Francii. Teď nevím, jestli to udělala levice, nebo pravice - levice pravici nebo pravice levici - ale zablokovali jeden návrh zákona tak, že podali přes 20 000 pozměňovacích návrhů. A ta vláda to vzdala, protože to by nebylo 12 hodin, možná 12 měsíců hlasování. Takže v tomhle ohledu jsem byl velmi skromný. Podal jsem jich opravdu asi 850, těch pozměňovacích návrhů, ale pokud bychom si odpustili dnes 12 hodin debat a 12 hodin ve druhém čtení a 12 hodin ve třetím čtení a domluvili jsme se, že budeme 12 hodin hlasovat, tak my tu nabídku bereme. Pan poslanec Munzar to nějak vydrží, já to vydržím také, třeba se budeme střídat, jak dlouho budeme stát, ale to byste nám museli slíbit, že těch třikrát 12 hodin si odpustíme, protože tak jak my jsme věděli, že to nakonec prohrajeme, to prostě když jste v menšině, tak ta matematika je neúprosná, tak tentokrát víme, že to hlasování nakonec vyhrajeme my. Pokud si chcete zopakovat 12 hodin hlasování, my tu nabídku přijímáme, ale to bychom se museli domluvit, že tu rozpravu nepovedeme, protože ona se už bude jenom opakovat. Já to nemyslím zle. Vy budete říkat, jak je to dobře, a vaše argumenty... (Předsedající: Čas!) Děkuji za upozornění.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Nyní se vracíme do obecné rozpravy. Je přihlášen pan poslanec Marek Novák a může se připravit pan poslanec David Štolpa. Prosím.

 

Poslanec Marek Novák: Děkuji za slovo, paní předsedkyně. Vážené kolegyně, vážení kolegové, ono se nedá upřít, možná by se za to současná vláda i dala pochválit, jak moc je vlastně urputná v tom naplňování některých slibů a určitých opatření, které prohlašovali před volbami. Zajímavé na tom však je, že jde zpravidla o takové kroky, které znejistí státní sektor a dostanou ho docela pod tlak. To je latentní privatizace do již předem vytipovaných rukou a právě pod heslem: lidem se tady bude dařit dobře a tady je jejich seznam. Já bych očekával, že urputní budete v mnohem jiných tématech než zrovna v tomto.

Ale tohle opatření je zrovna takové a zrovna v té chvíli, kdy je ekonomika našeho státu zkoušena jako nikdy, kdy každá koruna, která se má utratit, se musí dvakrát obrátit, a tady patří dnes projednávání EET? Je to bezesporu promyšlený krok ve stylu: vláda je pašák, vláda se s tím nemaže, Stanjura zatočil s Babišem a podobně. A i v té rétorice mých předřečníků a vzájemné výměně názorů to takhle bohužel zaznívá. Přitom vlastně ta početná skupina radujících se včetně vládních činitelů a některých i z vás poslanců v tom lepším případě ani netuší, k čemu vlastně zvedá ruku. Z mého pohledu a z toho, jaké vlastně signály se ke mně nesou právě od veřejného sektoru, ale právě i toho podnikatelského sektoru, tak ji zvedá právě proti převážné většině podnikatelů.

Vážené poslankyně, vážení poslanci, velmi dobře si pamatuji, a mnozí z vás, co tu tehdy seděli, určitě také, jakým martyriem a negativními reakcemi jsme jako hnutí prošli, když jsme my tehdy za hnutí ANO tento nakonec skutečně fungující model do řízení českého hospodářství vnesli. Měli jsme proti sobě silnou a vlivnou skupinu podnikatelů, kteří se nechovali vůči státu jako úplně féroví hospodáři, a řečeno slovníkem bohužel i některých z vás svoje tržby optimalizovali a odkláněli je. Přes všechny překážky a brblání srovnatelné při bouřích řemeslníků při zavádění strojů v rámci průmyslové revoluce ve Velké Británii se nakonec ukázalo, že se do domácí ekonomiky podařilo vmáčknout nástroj, jehož smysl není postaven na udávání, jak je v našich krajích bohužel historickou módou, ale právě nástroj, který pomáhá živnostníkům a podnikatelům.

V běžném obchodním styku je účtenka, případně faktura běžnou nedílnou součástí reklamačního procesu. V provozech moderní gastronomie pak i stále množící se možnosti úhrady kartou jako běžná součást platebního procesu. Nicméně zde je potřeba říct, že ani já jsem nebyl úplně šťastný z toho, že se přerušila, pozastavila vlastně ta první, druhá vlna EET, a myslím si, že nejen já, ale i mnozí z vás zpozorovali u některých restauračních zařízení, že v ten okamžik nejenom že se zastavilo EET, ale také to, že přestali brát platby kartou. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP