(Jednání pokračovalo ve 20.15 hodin.)

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Vážené poslankyně, vážení poslanci, přestávka určená zejména pro pana předkladatele už vypršela. Já tady mám ještě další zrušení omluvy, a to pana ministra Lipavského, konkrétně od 20 hodin.

Nyní tedy pokračujeme v rozpravě, která naváže vystoupením pana poslance Štolpy. Následuje paní Ožanová. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec David Štolpa: Vážené kolegyně, vážení kolegové, diskutujeme tu dnes o zrušení elektronické evidence tržeb a já mám nejen na základě tohoto, ale také dalších nápadů a návrhů vlády z posledních měsíců a týdnů pocit, že všechno smysluplné a funkční vláda ruší a naopak čím větší nesmysl, tím na větší sílu se to snaží tady ve Sněmovně prosadit a převálcovat. Měli bychom tu diskutovat o tom, jak vláda pomáhá lidem v současné situaci vysokých cen, respektive proč vůbec nepomáhá. Vláda by nám měla vysvětlovat, jak lidem pomohlo to její slavné snížení spotřební daně na pohonné hmoty, když ceny benzinu a nafty v těchto dnech atakují své historické hranice. Nebo by se měla vláda zpovídat Sněmovně, jak to je s napojením některých jejích členů na české podsvětí a organizovaný zločin. Vláda se zkrátka neumí postarat sama o sebe, natož aby se postarala o občany a jejich potřeby. Místo toho tu teď stojíme a řešíme zrušení EET, úspěšného projektu vlády Andreje Babiše, kdy stejně jako v dalších případech mám pocit, že motivací vlády není nějaká racionální úvaha či snad benefit pro české občany, ale že motivací je čistě truc vůči svým politickým konkurentům.

Tak si pojďme říct a připomenout, co by tu dnes měla vláda řešit. Pojďme si připomenout, co dnes trápí naše občany. Protože vládu to očividně nezajímá a nechce to řešit. Má přece to EET. Míra inflace je 16 % a výhledy nejsou optimistické. Jsme třetí nejhorší v Evropské unii. Nelze to vše ani svádět na válku. Předválečná inflace byla kolem 11 %. Lidé a firmy čelí enormnímu zdražování v podstatě všeho. Nahoru letí ceny energií, ceny potravin, ceny pohonných hmot se už několik týdnů drží na rekordních částkách. Problém je, že se zdražuje v podstatě vše. A ne o jednotky procent, ale často jsou to desítky procent během několika měsíců. Ty problémy se netýkají jen nízkopříjmových spoluobčanů, ale výrazně zasahují už i střední třídu. (V sále je velký hluk.)

Vláda nepomáhá, nepřichází s žádnými, v minimálních případech polovičatými, ale ze všeho nejvíce marketingovými řešeními, viz včerejší projev premiéra Fialy. Byl to jeden velký PR počin, kdy jsme se dozvěděli hlavně to, že za všechno může předchozí vláda. A co víc, vláda jde proti svému vlastnímu programového prohlášení. Je to pět měsíců od vzniku vlády, a už tu porušují jednak slova z preambule, ale pak i pasáž o boji s šedou ekonomikou. Ta preambule programového prohlášení vlády, kdyby ji někdo z vládních představitelů ještě neznal, zní. "Sjednocení a digitalizace procesu státu jsou cestou k přijatelnější, efektivnější a levnější státní správě. Naučíme stát fungovat efektivně, s využitím všech moderních technologií."

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Pane poslanče, já se omlouvám, že vás přerušuji, ale chci požádat kolegyně a kolegy o klid. Je nás tady sice pět a půl, ale hluk umíme udělat velký. Takže prosím o ztišení.

 

Poslanec David Štolpa: "Digitalizace je nejen cestou k pohodlnějšímu kontaktu občanů se státem, ale automatizace procesů také povede k efektivnějšímu fungování státu jako celku. Pro seniory a lidi se speciálními potřebami nadále zůstane papírová cesta." Tak pane premiére, to si s dnešním záměrem zrušení EET trošku protiřečíte.

A co Piráti? Jsou ještě vůbec ve vládě? Nějak o nich není zase slyšet. Ti se přece dlouhodobě zaklínali digitalizací, ale tady jeden z nejúspěšnějších e-projektů chtějí zrušit. Mimochodem rozsah té šedé ekonomiky v Česku vyjádřený jako procento HDP v roce 2010, tedy za vlády ODS, byl 16,7 %. V roce 2019, tedy poslední rok před covidem, to bylo již jen 13 %. V roce 2021, tedy po vypnutí EET, to skočilo nahoru na 13,9 %. ODS a s ní všechny vládní strany si tak jednoduše přejí návrat a rozmach šedé ekonomiky. Jinak si to nedokážu vysvětlit.

Elektronická evidence tržeb byla zavedena 1. prosince 2016 a její první vlna se vztahovala na sektor stravování a pohostinství. Samotný Ústavní soud potom ve svém verdiktu konstatoval, že nejenže EET není protiústavní, ale naopak, a to je důležité, je legitimním nástrojem pro ověřování daňových povinností. A to je skutečnost, kterou současné vládní strany pořád nechápou, nebo nechtějí pochopit.

EET funguje v různých podobách v 17 zemích Evropské unie, například Švédsko, Belgie, Rakousko, Itálie. Další státy o něm uvažují. I takové země, jako je Švédsko, kde je platební morálka daňových subjektů na mnohem vyšší úrovni a objem šedé ekonomiky je nižší než v České republice, došlo po zavedení evidence tržeb formou registračních pokladen v roce 2010 pravicovou vládou k nárůstu vykazovaných tržeb v průměru o 5,2 %. Daňové inkaso vzrostlo v přepočtu o 8,1 miliardy korun.

Zavedení EET v České republice předcházela důkladná analýza a srovnání těchto systémů. Ukazuje se, že země, které evidenci tržeb zavádějí později, mohou využít nejnovější moderní technologie lépe než tradiční země, které své systémy budovaly již před mnoha lety. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP