(22.20 hodin)
(pokračuje Zbyněk Stanjura)

Je to možná překvapivé, ale my jsme zvyklí své sliby plnit. Já myslím, že jsme říkali, že EET nepodporujeme, v prvním okamžiku, a říkali jsme od prvního okamžiku, když budeme mít sílu, teď myslím politickou sílu neboli většinu, že to zrušíme. Je opravdu až dojemné - ironicky myslím: nerušme to, co udělá minulá vláda, to není chytré, ode zdi ke zdi. Kdo zrušil druhý pilíř důchodové reformy, který byl dobrovolný a nebyl povinný? Dobrovolný! Kdo ho zrušil bez mrknutí oka v tak citlivé věci, jako je důchodový systém? Nebylo to hnutí ANO ruku v ruce s ČSSD? Odpovím ano. Kde byl ten přístup tehdy: nerušme to, co jedna vláda zavedla, abychom neuváděli ty daňové poplatníky v nějakou... protože je to ode zdi ke zdi? A říkám, ale ten systém byl dobrovolný, nikoho jsme nenutili, přesto jste ho nemilosrdně zrušili. Kdo zrušil jednotné inkasní místo, aby potom osm let tvrdil, že připraví nové jednotné inkasní místo?

Pan poslanec Nacher má takové oblíbené téma, jak jsem slyšel v médiích v posledních měsících, dvojí metr. Vždycky si stěžuje a tak jako jak oni mají, myslím, že to má v genech, to hnutí ANO, si neustále stěžovat - my jsme ti otloukánci a s námi se na fér a všichni jsou proti nám. Všichni nejsou - komunisté byli s vámi, socialisté byli s vámi, občas SPD s vámi, tak si nestěžujte, nejste v tom úplně sami. Tak to není dvojí metr, že vy když zrušíte bez milosti něco, co schválila předchozí vláda, tak to bylo v pořádku? Nevšiml jsem si, že byste tady nabídli nějakou debatu, že byste dobrovolný systém druhého pilíře nechali, a teď, když my podle svých volebních slibů plníme svůj program, tak nás přesvědčujete, že to není rozumné. My to neděláme, protože jste to přijali vy. Nerušíme zdaleka všechno a všechny zákony, které přijala vaše vláda, ať už jste byli hlavní strana, nebo druhá hlavní strana v těch dvou, respektive třech vládách, které jste měli. My rušíme jenom to, o čem jsme dlouhodobě přesvědčeni, že prostě není správné.

Já jsem viděl, pan poslanec Nacher mi ukázal seznam těch řečníků nebo panelistů vystupujících na tom semináři. Já nijak nerozporuji, že ti lidé říkali to, jak jste nám to reprodukoval. A kdybych to měl nazvat, to byl spolek přátel EET. Já myslím, že my jsme schopni uspořádat jiný seminář, kde přijdou jiní podnikatelé, kteří, tak jako tato část byli pro, tak budou proti. Já netvrdím, že všichni podnikatelé jsou proti EET, ani ti, kteří mají první a druhou vlnu, ale taky to není tak, že všichni jsou pro. Ano, byli tady i z asociace, kterou vedl Karel Havlíček, byla tady asociace, kterou vede pan Stárek, a já to respektuji, kteří od začátku ten projekt podporovali, a zase musím ocenit, že jsou konzistentní a ten názor nezměnili. My zase konzistentně máme názor opačný. Takže já to respektuji, ale říkejme tomu seminář přátel EET a proti tomu můžeme kdykoliv udělat seminář odpůrců EET. Jestli je to politická priorita, nebo není, to já myslím, že je.

Nicméně ten zákon tady leží několik měsíců a my jsme ho na ten program zařadili až teď na konci června, protože byly jiné priority. To si můžeme říct, myslím, že v březnu tady doputoval, takže jsme ty tři měsíce ho neprojednávali, protože v té době jsme skutečně měli jinou prioritu. Nicméně protože hrozí náběh třetí a čtvrté vlny a nikdo z vás ani v opozici nepřišel s návrhem, aby třetí a čtvrtá vlna nebyla, neznám takový legislativní návrh hnutí ANO, mnohokrát jsme mimo jiné kromě úplného zrušení v minulém a předminulém volebním období navrhovali minimálně zrušit třetí a čtvrtou vlnu, nikdy jsme neuspěli. Já samozřejmě nevím, jestli pan poslanec Nacher hlasoval s námi, nebo proti nám, to se omlouvám, to fakt nevím, je možné, že hlasoval i s námi pro zrušení třetí a čtvrté vlny, ale hnutí ANO jako takové tomu nikdy nepřálo.

A musíme si říct, že některé restaurace skutečně nemají možnost platit kartou. Když se pan poslanec připravoval na svůj projev, tak já jsem o tom mluvil v jiném vystoupení asi před sedmi hodinami a říkal jsem, že to je věc k debatě, a bavme se o něm před druhým a v průběhu druhého a ve třetím čtení, jak je povinnost přijímat peníze hotovosti, jestli by náhodou neměla být povinnost přijímat platby i bezhotovostně.

Ale já jsem chtěl říct, že mnozí, zejména ti malí, nemají ty platební systémy ne kvůli tomu, že by chtěli švindlovat a cpát si do kapes nezdaněné peníze, ale pro ně při jejich malých tržbách i poplatky pro banky nejsou úplně jednoduché. Mluvil jsem s nimi o tom, mluvil jsem o tom s Českou bankovní asociací. Není to tak jednoduché, dát to na nějakou přijatelnou hodnotu. Takže i to je důvod, proč v některých restauracích není platba kartou, protože to samozřejmě nese náklady pro toho podnikatele. Jasně, ve špičkové restauraci v městě, kde je silný turistický ruch, kde je mnoho cizinců, v tom problém není. Ale v těch menších, o které nám jde, to někdy problém bude, a já zatím nevidím nějaké legislativní řešení, které by tohle vyřešilo. Prostě my nemůžeme nařídit zákonem, jaký má být poplatek, a vstupovat do těch smluvních vztahů.

A chtěl jsem říct, že to je jeden z důvodů, přestože zejména vaše kolegyně tady dneska vykládaly ty tklivé příběhy, jak ti zločinní podnikatelé už nechtějí přijímat, nechtějí přijímat ty platby kartou a že je to neetické. No, neetické to není, protože to zákon umožňuje. Já jsem taky příznivec hotovostních plateb v některých restauracích nebo v některých oborech, kdy platím, jak říkal pan poslanec Nacher, že má rád taky hotovostní platby, tak například v restauracích já platím takřka jenom v hotovosti. Ne proto, že bych si myslel, že přispívám k nějaké nelegální činnosti, ale protože mně to osobně vyhovuje. Někdy platím kartou a já bych chtěl, aby zákazník měl možnost volby.

No a tak když si tak dneska horujete pro tu dobrovolnost, tak si sami pro sebe odpovězte - ale nechci odvádět debatu k druhému pilíři - proč jste zrušili dobrovolný druhý pilíř a ne povinný. Ale nechci o tom, to byla řečnická otázka, nechci slyšet odpověď, nechám si to někdy jindy.

No tak jo, já se musím na chvilku omluvit, nechtěl jsem to zavést, já jsem reagoval na pana poslance Nachera, který rád mluví o dvojím metru, tak jsem ho nachytal v jeho disciplíně, kdy prokázal, že je taky mistr na to posuzování dvojí metrem, ať už posuzuje svoje hnutí, nebo své politické oponenty.

Já jsem to říkal dneska třikrát, nás prostě nepřesvědčíte, abychom nezrušili, stejně jako my jsme vás nepřesvědčili, abyste to nezaváděli. S panem poslancem Volným jsme vzpomínali, kolikrát jsme se na to téma potkali v různých médiích a rozhovorech, a to je tak asi všechno, co bych k tomu řekl. No ale když vám tak leží na srdci ta třetí a čtvrtá vlna, tak fakt mě mrzí, že jste žádnou legislativní iniciativu, kterou byste tuto svou vůli a tento svůj názor projevili, nepředložili do dnešního dne.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji za vaše vystoupení. A nyní nejprve dvě faktické poznámky, a sice pan poslanec Patrik Nacher a potom pan místopředseda Karel Havlíček. Takže prosím, pane poslanče, ujměte se slova s vašimi dvěma minutami.

 

Poslanec Patrik Nacher: Děkuji. Já budu v rychlosti reagovat. Nevím, jestli to stihnu. Za prvé, já jsem skutečně mluvil o první, druhé vlně, zdůraznil jsem to v tom projevu asi pětkrát, a kolega zpravodaj tam zase prdnul třetí a čtvrtou vlnu. To je jedna věc.

Za druhé, já jsem neřekl, že nikdo nezkrachoval. Tenhle výraz jsem já neřekl. Já jsem řekl, že zkrachovalo méně, než vzniklo nových, a řekl jsem tady to číslo, to znamená růst počtu živností třeba v pohostinství mezi roky 2016, 2019 o 9 000 nahoru. Stejně tak jsem neřekl a nepoužil slovo katastrofa - pane ministře, já jsem neřekl, že to je katastrofa. Já jsem to neřekl. A vy jste řekl, že já jsem řekl, že to je katastrofa, a žádná se neděje. Já jsem neřekl, že je katastrofa. Já jsem řekl, že teď je to EET dobrovolné a účastní se toho 60 %, 60 % podnikatelů v pohostinství.

Pokud jde o ty koalice, tak v této chvíli to bych si nevyčítal navzájem, že teď jste v koalici vlastně s SPD a jediné hnutí ANO je proti. Takže máte takovou obří šestikoalici. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP