(9.30 hodin)
(pokračuje Jana Pastuchová)

A poslední věc. Chtěla bych poděkovat vládě, že něco dělá, nicméně si myslím, že je to stále pomalé. Zase se vrátím k těm 5 000 pouze pro děti do 18. narozenin. Je to schváleno, ale s tím už asi nic neuděláme. Jen až budete příště psát svůj volební program, tak si tam nedávejte podporu rodin s dětmi. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, paní poslankyně. Nyní vystoupí s přednostním právem pan ministr Jurečka. Prosím, máte slovo. Ještě než vám dám slovo, přečtu omluvy: paní předsedkyně Markéta Pekarová Adamová se omlouvá od 9.30 do 10.45 z pracovních důvodů, dále pan poslanec Jan Richter se omlouvá z dnešního jednacího dne z důvodu nemoci, paní poslankyně Eva Decroix se omlouvá z celého jednacího dne z osobních důvodů, paní předsedkyně Alena Schillerová se omlouvá z celého jednacího dne z pracovních důvodů. A ještě jedno sdělení - paní poslankyně Válková ruší svoji omluvu. Prosím, máte slovo.

 

Místopředseda vlády, ministr práce a sociálních věcí ČR Marian Jurečka: Děkuji. Vážená paní předsedající, já jsem se přihlásil proto, že musím reagovat.

Pane poslanče Okamuro, prostřednictvím paní předsedající, nelžete! Vy jste prostě ubohý lhář, který tady vystoupil, a buďto to nevíte a jste hloupý poslanec, který neví, o čem tady hlasuje, anebo jste prachsprostý lhář. Protože tvrdit tady v úvodu vašeho dnešního vystoupení, že 12 000 v rámci solidárního příspěvku dostávají ukrajinské rodiny, tak to snad žádný příčetný poslanec nebo poslankyně této Sněmovny nemůže říkat! Protože sám dobře musíte vědět, pro co jste hlasoval. Nebo to nevíte? Víte, nebo nevíte, pro co tady hlasujete? Já mám pocit, že nevíte.

Všichni jsme tady schválili to, že solidární příspěvek je příjem české domácnosti, která někoho ubytovala. Ne ukrajinské rodiny. Záměrně, cíleně tady chodíte, šíříte nenávist, říkáte naprosté nesmysly a cíleně tak lžete. Takže tady dojděte, na mikrofon se omluvte, že solidární příspěvek - buď jste se spletl, anebo jste to udělal záměrně. A omluvte se. Byla to od vás opravdu sprosťárna tady toto říkat.

Když tady říkáte, že my nekomunikujeme, tak teď vás vyzývám, jestli jste chlap, přijďte k nám na týden na MPSV, na resort, přijďte. Přijďte k nám na týden. Sednout si do callcentra... Přijďte, jestli na to máte, přijďte, do callcentra vás posadíme, posadím vás k mailingu a můžete vidět stovky mailů, které každý den odbavujeme, a telefonátů, které vyřizujeme. Jako dotazy českých občanů, seniorů, lidí a osob se zdravotním postižením, kterým odpovídáme. Přijďte.

Vy tady kritizujete, že ty úřady nekomunikují. Tak za vaší minulé koaliční vlády, kterou jste vy podporovali, když jste se podíval na webové stránky institucí, jako je ČSSZ a Úřad práce, tak tam bylo jediné kontaktní místo a to byl takový ten automat, na který jste volali, a tam vám podle těch jedniček, dvojek, které vám to rozdělovalo, kdo vás kde přepojí, a trvalo to desítky minut. To jste nezměnil. Dneska, když se podíváte, tak nejen lidi z vedení ministerstva, včetně ministra, ale i lidi z Úřadu práce, z ČSSZ, počínaje ústředními řediteli po ředitele okresních pracovišť, po vedoucí pracovníky, mají zveřejněné na webu své mobily, aby je bylo možné dohnat, aby ti lidé věděli, kam mají zavolat, aby oni čelili té zpětné vazbě těch lidí. Lžete tady podruhé.

Pak tady říkáte, že nepomáháme českým občanům a českým lidem. Co to je za nepravdu? Nevím, pan poslanec Okamura mě teď neposlouchá. To je těžké k němu mluvit, když to nechce slyšet. Tak jenom pro zajímavost pro vás ostatní: Každý měsíc úřady práce vyplácejí podporu, ať už v rámci sociální pomoci, nebo hmotné nouze, 1,4 milionu českých občanů a každý měsíc je to v průměru za tento rok zhruba 9,3 miliardy korun. Například maminky samoživitelky mají tu podporu zhruba v rozpětí od 16 do 29 tisíc korun. Zvýšili jsme důchody v letošním roce na základě zákonné valorizace - podotýkám, zákonné valorizace - o 2 500 korun v průměru. Zvýšili jsme životní existenční minimum, příští týden ho vláda bude zvyšovat znovu. Tak neříkejte tady, že se nepomáhá českým domácnostem, lidem, kteří jsou v nějaké složité tíživé situaci.

Myslím si, že Česká republika má slušně nastavený sociální systém z hlediska šíře možné podpory. Ano, je naším společným úkolem to vyladit tak, aby některé momenty, které jsou tam komplikované, které vytvářejí slepá okna, aby se odstranily. A na tom pracujeme. Ale to, co jste tady předvedl, byla čistá manipulace, lhaní, popouzení k nenávisti a neznalost poslance, který neví, o čem hlasuje. (Potlesk koaličních poslanců.)

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Nyní s faktickou poznámkou pan předseda Tomio Okamura. S faktickou jdete, nebo s přednostním právem prosím? (S faktickou.) Dobře. Prosím, vaše dvě minuty.

 

Poslanec Tomio Okamura: Vážené dámy a pánové, samozřejmě na urážky a invektivy a na to, kdo je hloupý a kdo ne, na to od předsedy tříprocentní KDU-ČSL opravdu reagovat nebudu. K tomu mě nepřinutíte. To si pak vyhodnotí voliči a třeba my také budeme dole, někdy, a vy budete nahoře. Takže vy mi za to nestojíte, abych reagoval na vaše útoky. Protože to, co jsem tady viděl včera v noci, jak paní předsedkyně Pekarová Adamová zaútočila úplně stejným arogantním způsobem a udělala hlupáky z celého poslaneckého klubu ANO, tak to už je opravdu ta vaše rétorika vládní, ta vaše nervozita, jak vám klesají preference, a vy jste klesli na polovinu. A máte pnutí ve vašem KDU-ČSL, kde řada lidí už vás nechce za předsedu, pane Jurečko, mým prostřednictvím, protože jste stáhl stranu na poloviční preference, tak si tyhlety svoje výlevy prosím vás nevylévejte na mně. To jsou vaše problémy, vy si je řešte a pokračujte v této rétorice. Protože touto agresivní, šílenou rétorikou stahujete tu vaši stranu čím dál tím víc dolů.

A co se týče toho příspěvku na bydlení, vždyť já mám pravdu. Vy používáte terminus technicus "příspěvek na bydlení" a já říkám, že je to příspěvek na bydlení českým rodinám, které ubytují ukrajinské rodiny, to mohlo být tak 12 000. Já nevím, o čem mluvíte. Vždyť já mám pravdu. O čem mluvíte? Vy jste zahlcený nějakou vaší byrokracií, pro normálního občana je to prostě příspěvek na bydlení pro tu ukrajinskou rodinu, aby ho dostávala česká rodina. V čem je problém? Tak tady nehrajte nějaké hry.

A co se týče toho, abych já si sedal na ministerstvo, já s vámi nechci mít vůbec nic společného, ani s vaší vládou, pane Jurečko, je to všechno vaše odpovědnost, tyhlety vaše zoufalé návrhy, že chcete přenést tu vaši odpovědnost za tu zpackanou vládu ještě na opoziční stranu, to si nechte. Nezatahujte nás do vašich problémů. Za všechno můžete vy. Vy můžete za to, že miliony lidí jsou v trablech, vy můžete za to, že mají lidi problémy, a je to všechno vaše odpovědnost. Takže já s vámi nechci mít vůbec nic společného!

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji za dodržení času. S faktickou poznámkou se přihlásil pan ministr Jurečka. S faktickou, nebo s přednostním? (S faktickou se hlásím.) Dobře, prosím.

 

Místopředseda vlády, ministr práce a sociálních věcí ČR Marian Jurečka: Vážená paní předsedající, já vás, pane poslanče Okamuro, uklidním. Já s vámi nechci mít taky vůbec nic společného. Jestli s nějakým Okamurou chci mít něco společného, tak je to Hayato Okamura, ale s tím, co předvádíte vy, tak fakt s vámi nechci nic mít společného.

A jenom se potom podívejte na přepis vašeho projevu, který jste tady řekl, vy jste mluvil o částce 12 000 korun solidárního příspěvku, že ho čerpají ukrajinští uprchlíci. Na to jsem reagoval. Tomu jste se vyhnul, účelově jste přešel tady k debatě.

A pokud opravdu tady říkáte, že někdo nekomunikuje, tak přijďte na sociální výbor. Já komunikuji, já vašim poslankyním odpovídám, reaguji, ministerstvo reaguje, není žádná cenzura, která byla v minulosti, když poslanec požádal, nebo senátor, senátorka, MPSV, tak o tom musela vědět ministryně, co se odpovídá z baráku. Ne. Přijdou poslanci, potřebují poradit s pozměňovákem, doladit ho, naši lidé mají plný pokyn dělat maximální součinnost. To tady v minulosti nebylo. Tak mě neosočujte, že tady nikdo nekomunikuje. S každým, kdo za mnou přijde, komunikuji. To, že se třeba neshodneme, ve finále k tomu nedám kladné stanovisko, to už je věc pohledu na některé konkrétní věci. Ale není pravda, že já nebo moje kolegyně a kolegové z ministerstva nekomunikujeme.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Nyní se s faktickou přihlásil pan předseda Jakob. Prosím, máte slovo.***




Přihlásit/registrovat se do ISP