(9.20 hodin)

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, pane ministře. S přednostním právem vystoupí paní předsedkyně Schillerová, poté pan předseda Výborný a poté paní místopředsedkyně Vildumetzová.

 

Poslankyně Alena Schillerová: Děkuji za slovo, paní místopředsedkyně. Tak já tady z toho nechci dělat divadlo, mí kolegové načetli body 1, 2, 3, 4, 5, sněmovní tisk 237, tak já udělám ještě další pokus a navrhnu to jako bod 6 dnešního jednání. Tady sedí záchranáři, také je zdravím velice, všichni jim pořád děkujeme, v covidu jsme jim děkovali, děkujeme jim každou chvíli. Když se cokoli stane, tak oni jsou první, kteří jsou na místě a kteří pomáhají, kteří to dělají na úkor svého volného času. Tady mluvili mí kolegové poslanci, kteří jsou profesí záchranáři, takže od nich je to autentičtější.

Myslím si, že jsme tady včera zažili... Pan ministr financí, já jsem mu tady vysekla poklonu, říkala jsem, jednou tady hájíte a předkládáte zákon o veřejném zdravotním pojištění, včera o konečných vlastnících, vedli jsme vysoce právní debatu, kdy on to předkládal - to není nic proti vám, pane ministře. V žádném případě. A šlo to? Šlo to. A to, že tady slyším, že - zástupný problém, že tu není ministr Jurečka? Prosím vás, bylo to na pořadu. Takže musel počítat s tím, že tady bude. A jestli to bude bod 5, 6 nebo 10, to je přece úplně jedno. Prostě ti lidé teď tam nahoře čekají na to, co uděláte, a bedlivě to sledují. Takže prosím, já se připojuji ke svým kolegům, prosím, abyste to zohlednili, prosím, abyste vyhověli záchranářům, narovnali tu chybu, která je poškozuje, a navrhuji tedy zařadit sněmovní tisk 237 jako bod 6 dnešního jednání schůze. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Nyní vystoupí s přednostním právem pan předseda Výborný. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Marek Výborný: Děkuji za slovo, paní místopředsedkyně. Pane premiére, kolegyně, kolegové, já bych to rád skutečně vrátil od těch divadelních vystoupení k tomu ratiu, tak jak tady nakonec říkala paní předsedkyně Schillerová. (Bouchání do lavic z levé strany sálu.) Tak aby vás při pátku nebolely ruce.

Primárně tisk 257 (správně 237) se na prvním místě, všichni to víme, týká pěstounů. Součástí toho tisku je i oprava chybného pozměňovacího návrhu, který jsme tady všichni rukou společnou v tom minulém volebním období skutečně schválili. Chci zdůraznit, že chybu ale nemůžeme opravit novou chybou. I to, co bylo předloženo panem poslancem Brázdilem, je bohužel chybné a zneužitelné. Proto jsem znovu říkal, že všechna gesční ministerstva, to znamená Ministerstvo práce a sociálních věcí i Ministerstvo vnitra, připravují takovou verzi, aby byla skutečně správná. Garantoval jsem tady, že bude takto projednána řádně příští týden. Ten bod v tuto chvíli byl zařazen jako bod desátý, proto tady ani pan ministr není a plní jiné pracovní povinnosti. Samozřejmě kdyby to bylo jinak, tak by tady pan ministr byl.

Dovoluji si jménem poslaneckých klubů vládní koalice navrhnout, aby tento tisk, to znamená sněmovní tisk 237, novela zákona o důchodovém pojištění - včetně toho, o čem se tady bavíme, protože všichni si vážíme práce záchranářů. Všichni. Je úplně jedno, jestli je to opozice, nebo koalice. Je zbytečné se tady z něčeho obviňovat. Ano, i my respektujeme a vážíme si práce integrovaného záchranného systému, záchranářů a tak dále, mohl bych pokračovat. Proto prosím, zařaďme tento tisk napevno na středu 13. července 2022 v 9 hodin, abyste tedy měli, pokud mi nevěříte to, co jsem řekl před chvílí, abyste měli garantováno, že tento tisk včetně pozměňovacího návrhu, který připravují příslušné resorty a ministerstva, tak abychom neopravili chybu chybou, byl skutečně řádně projednán. Tedy navrhuji hlasování o zařazení na středu třináctého v 9 hodin. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Ano, děkuji, pane předsedo. Ještě má zájem o vystoupení s přednostním právem paní předsedkyně Schillerová.

 

Poslankyně Alena Schillerová: Tak všichni jsme si vědomi rozložení sil v této Sněmovně. Jsme si vědomi toho, jak předem to hlasování dopadne. Záchranáři to budou sledovat. Myslím, pane předsedo Výborný, že poznámka o estrádním divadle byla zbytečná. Co je estrádní divadlo? To, že mí kolegové tady kultivovaně navrhli zařazení tisku? To je estrádní divadlo? Nebo snad to, že se záchranáři na to přišli podívat? To snad ne! Takže já nevím, kdo by tady dělal jaké divadlo. Tady každý vystoupil kultivovaně a mluvil o své motivaci a o důvodech, proč to zařadit.

My se k tomu postavíme hlasováním, to hlasování budou všichni vidět. Podpoříme dnešní hlasování. Myslím si, že tady to hraní na čas nehraje vůbec žádnou roli. Možná by bylo lepší, kdybyste tady řekl ano, my navrhneme hlasování ve středu, že to prohlasujete, vyhrajete, to je jisté, ale kdybyste řekl, jak budete hlasovat. To by možná ty lidi uklidnilo. Kdyby slyšeli, my nebudeme hlasovat dnes, budeme hlasovat ve středu, ale podpoříme ten návrh. To je to podstatné. Děkuji. (Potlesk opozičních poslanců.)

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Ještě s přednostním právem vystoupí paní místopředsedkyně Vildumetzová Mračková. Prosím, máte slovo.

 

Místopředsedkyně PSP Jana Mračková Vildumetzová: Děkuji za slovo. Vážený pane premiére, vážení členové vlády, vážené kolegyně, kolegové, já bych jenom chtěla zareagovat, že dnešní schůze, 29. - my dneska přece nevíme, jestli dneska schůze projedná všechny body. Může se také stát, že dneska všechny ty body projednáme, to znamená, že ta schůze dneska i skončí. Takže nevím, jak můžeme dneska rozhodovat o tom, že to budeme zařazovat napevno ve středu. To mi nedává úplně logiku.

Zároveň bych chtěla říct, že z pozice místopředsedkyně Sněmovny jsme všichni místopředsedové obdrželi 22. března 2022 prakticky jakoby plnou moc, že může pana premiéra, každého ministra zastupovat jiný ministr, takže není nutné, aby se v tuto chvíli něco podepisovalo. Svým způsobem každý ministr, který tu dnes je, tak může pana ministra práce a sociálních věcí, pana Jurečku, zastoupit.

A také bych vás chtěla požádat, protože všichni víte, že složky integrovaného záchranného systému jsou ti, kteří nám pomáhají v každodenních záležitostech, zachraňují lidské životy. A opravdu bych vás chtěla požádat, ne aby to byl bod 5, 6, ale protože jsou tady dneska všichni, aby to byl bod 1. Děkuji vám. (Potlesk z lavic poslanců ANO.)

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, paní místopředsedkyně. A nyní se ještě hlásí paní poslankyně Pastuchová.

 

Poslankyně Jana Pastuchová: Tak já děkuji. Když pan předseda Výborný říká, že je to divadlo a teátr, já si to nemyslím. A protože moje šťastné číslo je číslo 7 celý život, tak já tento bod zařazuji jako číslo 7.

A k tomu se ještě vyhradím, že tam je chyba. Pane předsedo, tento sněmovní tisk probíral garanční výbor pro sociální politiku, kde se hlasoval i tento pozměňovací návrh. Seděli tam zástupci Ministerstva práce a sociálních věcí a na žádnou chybu v tomto pozměňovacím návrhu nás neupozornili. Tak co nám to tady vyprávíte! (Potlesk poslanců ANO.)

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Hlásí se ještě někdo s pozměňovacím nebo doplňovacím návrhem k návrhu pořadu? Nehlásí se.

Nyní tedy budeme hlasovat o jednotlivých návrzích tak, jak jste je načetli. Přistoupíme tedy k hlasování v pořadí, v jakém byly podány. Jenom se zeptám, zda vystoupení poslankyně Pastuchové s tím, že zařazuje bod 1, jestli mohu shrnout tedy do jednoho bodu tři hlasování? To znamená jako první bod a pak jako bod pátý. Ano? Tedy pardon, sedmý. Zvlášť samozřejmě budeme hlasovat, ale změním pořadí a budu to tedy hlasovat pod jedním návrhem.***




Přihlásit/registrovat se do ISP