(10.30 hodin)
(pokračuje Milan Brázdil)

Tedy ještě jednou. Dávám návrh na to, abychom dnes procedurálně teď hlasovali o vrácení do druhého čtení, a de facto během osmi dní to tady může být. To, co máte již připraveno, to, co jste říkal, se zachováním toho všeho, pro co jste zvedl ruku, a já jsem strašně rád, že se kolegové vrací. Doufám, že tím pomůžete panu ministrovi, protože on to chce. My jsme to nechtěli. My bychom raději byli, abyste volně mohli hlasovat a zvedli pro to ruku teď, a pak se to opravilo. Ale jestliže to je podmínka toho, že to chcete jinak, napřed chcete upravit, tak prosím, tato šance tu je. Doufám, že pomůžete panu ministrovi, aby to takhle mohl udělat. On si o to řekl. Já vám děkuji. (Potlesk poslanců ANO 2011.)

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. My se nyní budeme střídat v předsedání, nicméně já jenom k tomu § 95 odst. 2. Samozřejmě že ve třetím čtení lze podat návrh na opakování druhého čtení, to je zcela v pořádku, akorát to hlasování tady vždy nastávalo jaksi v rámci potom procedur po možnosti závěrečného slova navrhovatele a zpravodaje, a poté k tomu docházelo, k tomu návrhu. Tak jenom bych se ráda ujistila, že pokud na tom netrváte, bychom to udělali tak, jako je to tady zvykem. (Poslanec Brázdil souhlasí.) A já tedy nyní předávám předsedání.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Hezké dopoledne, vážené kolegyně, vážení kolegové. Nyní je přihlášena s přednostním právem stále ještě v rozpravě paní předsedkyně Schillerová.

 

Poslankyně Alena Schillerová: Děkuji za slovo, paní předsedkyně. Dámy a pánové, ale zejména milí záchranáři, po pěti dnech vás opět zdravím z tohoto místa. Moc jsme se neposunuli. To mě mrzí o to nejvíc. Ale znovu opakuji, tak jako před pěti dny, tak znovu opakuji z tohoto místa, že si vážíme vaší práce, a proto tady zejména mí kolegové, a musím říct, že mě se osobně lidsky dotkl projev mého ctěného kolegy pana poslance Brázdila, a skutečně cítila jsem dojetí při jeho slovech, protože mluvil autentický záchranář, mluvil člověk, který prostě mluvil za vás a mluvil o vaší práci. A o to to bylo pro mě cennější, to jeho vystoupení.

Chtěla bych říct, já jsem si vytáhla - a já jsem v minulém volební období nebyla poslankyní - od kolegů hlasování k tomuto zákonu, tak jak tady různě padaly názory, a skutečně musím říct, že současná pětikoalice, jenom pro vás pro všechny, je s výjimkou jedné strany konzistentní. Tady nikdo pro to nebyl. Nikdo, ani ODS, ani STAN, ani Piráti. Nenašla jsem nikoho, kdo by tam měl "áčko". Jediná strana, která pro to byla tehdy, nebo její poslanci tehdy přítomní, ať mluvím přesně, pro to byli, a to bylo KDU-ČSL. A skutečně mám tady jména. Budu vybírat jenom ty, kteří jsou pořád ještě v Poslanecké sněmovně a kteří tehdy byli přítomni a hlasovali: Pavel Bělobrádek - ano, Marian Jurečka - ano, Ondřej Benešík - ano, Vít Kaňkovský - ano. Pak je tam ještě pan Čižinský - ano, ale ten už není poslancem. Tak abych jenom mluvila k těm, kteří jsou tady.

Takže já si říkám - kde je pan ministr? Pan ministr je tamhle. - Já si říkám, kde se stal posun v myšlení Mariana Jurečky? Nevěřím, že mu zatemnila mozek ministerská funkce. On je jeden z mála, který už ministrem byl, pak zase nebyl, aby teď zase byl, takže on určitě ví, že to tak v politice prostě chodí. Jednou jste tam, jindy onde, takže tomu nevěřím. Takže pak si říkám, že je to bezesporu vliv koaličních partnerů, protože ti zůstali ve svém hlasování a ve svém postoji k tomuto problému naprosto konzistentní. Jiné vysvětlení pro to nemám.

Ale dost. Nechme tady věcí, které si myslím, že jsou pro vás nepřehledné, jestli legislativní proces je tam a jestli to v eKLEPu. Vy děláte svou práci, tu děláte špičkově, rozumíte jí a toto je zase naše práce.

Já si myslím, že by bylo fér - my jsme pochopili všichni, bohužel, a mně je to nesmírně líto, nesmírně líto!, že to prostě dnes nepodpoříte. A já si myslím, že bylo fér, pane ministře, když jste tady - já si toho cením, že jste tady, protože ta debata nemohla z logických důvodů minulý týden tady takto probíhat, protože jste tu nebyl - řekněte srozumitelně, naprosto lidsky ne pro nás, pro ty lidi nahoře tam, ať to mohou říct dále svým kolegům, řekněte, jak to bude. Neříkejte, musí se to, musí se ono a další skupiny. Já rozumím, že jsou další skupiny jako zdravotní sestry, já jsem ty debaty zažívala, takže to bude mít nějakou debatu další, ale někde se musí začít. A skupina záchranářů, tady jsou zdravotní, horští záchranáři... Skupina záchranářů neboli součást integrovaného záchranného systému byla vybrána logicky, protože jsme byli po covidu, protože všichni jsme jim tady děkovali, protože všichni nasazovali svoje životy, doslova životy, zachraňovali nás, zachraňovali nás z obrovského průšvihu, ve kterém jsme se v této zdravotní krizi ocitli - takže řekněte, jak to bude, pro ně srozumitelně. Řekněte, mám připraven legislativní návrh, bude předložen do Poslanecké sněmovny tehdy a bude to od 1. ledna 2023. Já nevím, nechci vám vkládat slova do úst. Jenom říkám, abyste to takhle srozumitelně řekl. Nebo nebude to od 1. ledna 2023. Navrhnu devadesátku. Parametry jsou takovéto. Bude tam tolik let. Bude to takto. Bude se to týkat tohoto. Řekněte jim to prosím! Řekněte jim to a zachovejte se fér, anebo řekněte, nebude to, ať vědí, s čím se mají vrátit domů! Děkuju vám. (Potlesk poslanců hnutí ANO 2011.)

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Nyní se s faktickou poznámkou přihlásil pan poslanec Brázdil. Prosím.

 

Poslanec Milan Brázdil: Pane Mariane Jurečko, abyste měl chvilku na rozmyšlenou na tu odpověď, tak já nevím, jestli toto mé vystoupení je technické, jestli omluva je technická, ale já bych se chtěl omluvit zde přítomnému premiérovi této republiky. Já jsem minule vytáhl tužku a chtěl jsem, jestli by mohl... Já jsem za ním zašel, on omluvu přijal, ale chtěl jsem to říct veřejně. Možná to působilo blbě, že jsem příliš naléhal nebo něco. Já jsem jenom chtěl, aby to bylo projednáno v těch intencích, které už jsme schválili, jenom upravené legislativně technicky a v ten pátek. Tak ještě jednou na mikrofon se vám omlouvám.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Děkuji za dodržení času. Nyní se hlásí ještě stále v rozpravě pan ministr Jurečka. Prosím.

 

Místopředseda vlády, ministr práce a sociálních věcí ČR Marian Jurečka: Děkuji. Já si dovolím tedy ještě zareagovat, byť jsem ty věci tady říkal v té debatě, už když jsme tady vedli diskusi v rámci technických poznámek, že platí u této části v případě zdravotnické záchranné služby účinnost 1. leden 2023. Ostatní změny v tom zákoně, kdy řešíme jiné parametry změn v důchodovém systému, i včetně některých věcí, které se dotýkají přímo činnosti České správy sociální zabezpečení, tam je potom účinnost všech těch další věcí navržená k 1. 7. 2023. Jsme si toho vědomi. Musíme to takto udělat, to jsme řekli jasně.

Jenom si dovolím tady pár poznámek. Tak vy tady vystupujete a říkáte, jak by se to mělo. Říkáte, že jste na tom čtyři roky pracovali. Tak já si říkám, proč tedy ten návrh nebyl předložen tou minulou vládou? Proč to bylo tady na poslední chvíli pozměňovacím návrhem poslanců? Vy jste byli součástí vládní koalice. To jenom jako poznámka na to, kde jsme byli v tom minulém období.

Teď tato vláda přichází a má to ve svém programovém prohlášení a říkáme, že chceme řešit komplexně problematiku náročných profesí, protože ta situace si to vyžaduje, a říkáme, že ten princip má mít nějaké základní parametry, včetně participace a zapojení zaměstnavatele tím vyšším odvodem. To je třeba první věc, kde my se nepotkáváme v tom vašem návrhu a v tom, jak my se na to díváme, protože to je důležité. Jednak z důvodu nějakého vyvážení důchodového systému stran příjmů a výdajů. Po tom celkově společnost volá a říká, politici, řešte financování důchodů do budoucna. Tak my říkáme ano, náročné profese - chceme to umožnit. Chceme to umožnit, ne že dvacet let, ale my v tom návrhu principiálně říkáme za odpracované směny, když to řeknu zjednodušeně, za každých deset let by to bylo o rok, a takhle k tomu přistupujeme i v těch ostatních profesích, principiálně, znovu říkám, zase stejně, protože když otevřete tuto jednu parametrickou úpravu pro jednu skupinu lidí, tak musíme říct, přístup státu má být v tomto vyvážený i vůči těm ostatním náročným profesím. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP