(10.50 hodin)

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Nyní je tady sice zájem o faktickou poznámku, ale pana poslance upozorním, že už jsme mimo rozpravu, takže faktická není připuštěna. Zájem teď ještě před vystoupením zpravodaje má s přednostním právem paní poslankyně, předsedkyně Schillerová. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Alena Schillerová: Děkuji za slovo, paní předsedkyně. Pane ministře, máte bezesporu pravdu, ale evidentně neplatí vždycky. Včera jsme tu projednávali ve druhém čtení, pokud si vzpomínám, zákon o státní službě. To je třeba zákon, který se bude týkat nějakého milionu státních úředníků a dalších samozřejmě, kteří jsou podle zákoníku práce, a dalšího velkého množství lidí, které tam naberete. Teď nechci tu debatu otevírat, to jsme tady řešili včera, to je poslanecký návrh. Tady jsem o tom včera přesně mluvila. Proč to neprošlo řádným procesem? Proč se k tomu nevyjadřovaly všechny stupně, Legislativní rada vlády, kde by to zrovna bylo potřeba? Není to žádná malá změna, je to velký zásah. Víte, že jsem tady včera říkala, že se bojím politizace státní správy. Takže to prostě neplatí zřejmě u této vlády a u této vládní koalice vždycky. Tady se jedná prostě o částečnou změnu. Ano, bylo by určitě lepší, kdyby prošla řádným legislativním procesem, byla tady načtena a schválena tou bývalou Sněmovnou v minulém volebním období.

Znova opakuji, vy jste pro to hlasoval. Já jsem vás prosila o jedinou věc. Mně bylo jedno, jestli to řeknete v závěrečné řeči, nebo ještě v rozpravě. Samozřejmě bylo by to lepší v rozpravě, ale to teď nechám stranou. Já jsem vás prosila, abyste ty parametry řekl. Vy přece dobře víte, že pokud zavedete participaci zaměstnavatelů, tak se to nebude týkat - já se dívám, nechci se někoho dotknout, ale dívám se zhruba, o jakou se jedná generaci těch milých záchranářů, které tam (na galerii pro hosty) vidím, jste v nejlepším věku jako já, tak jsem to samozřejmě myslela - ale nebude se jich to už týkat, tento systém. Dobře to víte. To znamená, já jsem chtěla, abyste řekl, jaké parametry jste navrhl jako ministr práce a sociálních věcí pro tuto skupinu záchranářů s účinností od 1. ledna 2023. A to jsme se nedozvěděli. (Potlesk z řad poslanců ANO.)

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Nyní se táži, zda má zájem o závěrečné slovo také zpravodaj tohoto tisku. Nikoliv, takže přistoupíme k hlasování. Přivolám kolegyně a kolegy z předsálí.

 

Připomínám, že zde padl návrh od pana poslance Brázdila, který podle § 95 odst. 2 navrhuje, abychom vrátili tento tisk zpět do druhého čtení. Tedy je to návrh na opakování druhého čtení tohoto návrhu zákona.

Já tedy zahájím hlasování o tomto předloženém návrhu. Ptám se, kdo je pro vrácení do druhého čtení, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

hlasování číslo 21 přihlášeno 151 přítomných, pro 65, proti 46. Návrh byl zamítnut.

 

Nyní tedy přikročíme k hlasování o pozměňovacích návrzích. Prosím zpravodaje garančního výboru, aby nás seznámil s procedurou hlasování, poté přednášel jednotlivé pozměňovací návrhy a před hlasováním k nim sdělil stanovisko. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Jiří Navrátil: Děkuji, paní předsedkyně. Milé kolegyně, vážení kolegové, během třetího čtení taktéž padl návrh na změnu procedury hlasování, která byla navržena garančním výborem, a to aby se nejdříve hlasovalo o návrhu pana poslance Maška a potom až o návrhu pana poslance Brázdila. O tom bychom asi měli nejdříve rozhodnout.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Já vás tedy poprosím, abyste řekl tyto návrhy nejenom jmenovitě podle poslanců, ale pod jakým písmenem je najdeme.

 

Poslanec Jiří Navrátil: Jistě. Garančním výborem bylo navrženo, aby se nejdříve hlasovalo o návrhu A1 pana poslance Brázdila. Následovat mělo hlasování A2 pana poslance Maška. Za třetí se měl hlasovat za B bod poslance Navrátila. Čtvrté hlasování, bod C poslankyně Šafránkové. Za páté bylo navrženo hlasování o návrhu zákona jako celku.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Pane zpravodaji, já si ještě ujasním, zda návrhy na úpravu podle § 95 odst. 2 jednacího řádu přednesené ve třetím čtení byly načteny tak, jak se předjímá. Já tady mám poznámku od předchozí předsedající, že ano. Proběhly tedy. V tom případě se nejdříve mají hlasovat návrhy na úpravu právě podle tohoto paragrafu zákona, a pak následně tedy takové pořadí, jaké jste zmínil. Už jej nebudu opakovat. Ta změna spočívá v tom, že bychom hlasovali nikoliv nejdříve A1, ale návrh A2. Tak to je tato změna. Takže to je alternativní návrh procedury, o kterém budeme hlasovat. Já se jenom ujistím, že všichni vědí, o jaké změně hlasujeme.

 

Hlasujeme o změně procedury oproti tomu, jaká byla původně navržena garančním výborem.

Ptám se, kdo je pro změnu procedury? Kdo je proti?

hlasování číslo 22 přihlášeno 151 přítomných, pro 149, proti žádný. Návrh této změny procedury byl přijat.

 

Proto tedy budeme postupovat podle právě schválené procedury. Poprosím znovu pana zpravodaje, aby nám řekl, o čem nyní budeme hlasovat.

 

Poslanec Jiří Navrátil: Nyní tedy budeme hlasovat o návrhu pana poslance Maška týkajícím se úpravy neproveditelnosti a zmatečnosti právní úpravy zákona o důchodovém pojištění, který je rozšířen dále o členy nejenom integrovaného záchranného systému, ale také o zásahové jednotky Policie České republiky a operátory operačního střediska policie.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Tedy o pozměňovacím návrhu A2. Nejdříve jsem vás odhlásila. Poprosím, abyste se znovu přihlásili svými identifikačními kartami. (O slovo se hlásí poslanec Mašek.) Pan poslanec Mašek má technický problém s přihlášením, nebo...? Ne, s předneseným návrhem procedury. Rozporuje, jak to bylo předneseno. Já se také domnívám, že bychom měli hlasovat bod číslo 1, návrhy úprav podle § 95 odst. 2, které nevím, jestli jste přednášel vy, pane Mašku, nebo vy, pane Brázdile. (Zpravodaj konzultuje mimo mikrofon s pracovnicí legislativy.) Ale už se to tady ujasňuje. Takže nejdříve bychom hlasovali nikoliv pozměňovací návrh A2, ale poprosím, pane zpravodaji, o upřesnění, co bychom hlasovali.

 

Poslanec Jiří Navrátil: Jenom ještě poprosím a omlouvám se celé Poslanecké sněmovně, že dále ještě byla navržena takzvaná legislativně technická úprava jak od pana kolegy Brázdila, tak od pana kolegy Maška. To je to, aby platnost byla od 1. 1. 2023.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Je to takto v pořádku, oba dva předkladatelé? Vizuálně souhlasí, ale pan poslanec Mašek má námitku, tak prosím.

 

Poslanec Jiří Mašek: Není to námitka, ale je to upřesnění. Můj pozměňovací návrh se týká základních složek IZS, čili to je 953. Kolegy Brázdila, 951, se týká horské služby a záchranné služby. Takže jenom v tom je ten rozdíl. Vy jste to v tom názvu říkal trošku zamotaně.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Ano, jsou to tím pádem dva návrhy a dvě hlasování. S tím se ztotožňuji. Tudíž nejdříve, pane zpravodaji, bychom hlasovali o návrhu, který přednesl pan poslanec Mašek?

 

Poslanec Jiří Navrátil: Ano, přesně tak.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: To znamená tedy, abychom věděli, o čem hlasujeme, tak ještě jednou poprosím o zopakování, protože myslím, že to je poměrně zmatečné.

 

Poslanec Jiří Navrátil: Ale musíme nejdříve ještě odhlasovat tu legislativně technickou úpravu.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Ano, o té se bavíme, to je ono. Jedná se tedy o posunutí účinnosti na 1. 1. 2023 a pro konkrétně IZS. Všichni víme, o čem hlasujeme, pevně věřím.

Proto zahajuji hlasování o této legislativně technické úpravě. Ptám se, kdo je pro? Kdo je proti?

hlasování číslo 23 bylo přihlášeno 148 přítomných, pro 65, proti 1. Návrh byl zamítnut.

 

Nyní bychom měli hlasovat o té změně legislativně technické, kterou předložil pan poslanec Brázdil. Prosím o upřesnění, čeho se týká.

 

Poslanec Jiří Navrátil: Opět je to samozřejmě o té platnosti od 1. 1. 2023. (Předsedající: Účinnosti.) Účinnosti, pardon.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Účinnosti. Všichni víme, o čem hlasujeme, i pan předkladatel souhlasí s tím, že takto to zaznělo.

Takže zahajuji hlasování. Ptám se, kdo je pro? Kdo je proti?

hlasování číslo 24 přihlášeno 149 přítomných, pro 65, proti 1. Návrh byl zamítnut.

 

Nyní se tedy dostáváme k pozměňovacím návrhům podle schválené procedury a to jest co, prosím, pane zpravodaji?***




Přihlásit/registrovat se do ISP