(12.40 hodin)
(pokračuje David Pražák)

Bude tam asi největší problém s evidencí nebo s adresami těch majitelů, protože v dnešní době tam dávají i adresy, které nejsou podle občanského průkazu, jsou to jakékoliv adresy. A někde mají i z rodiny víc těch psů evidovaných na jedné adrese, i když jsou někde jinde. Takže to bude asi trošku problém, který se bude muset vychytávat.

Zároveň si myslím, že i soukromí veterinární lékaři budou trošičku, trošičku nekomfortní s tím, že vlastně budou muset do toho systému evidovat to očkování, přeočkování a další důležité informace. Tak jak to mám z praxe, a už jsme se o tom bavili minule, tak zatím hromada veterinárních lékařů o tom ještě ani neví, že by něco takového měli potom od 1. ledna dělat a evidovat. Myslím si, že to všechno bude... si nechají, nechají zaplatit. Ale to už tak prostě bude v tom systému. Myslím si, že to povede k tomu, co bylo vlastně cílem už minulé vládní novely v minulém volebním období, kdy jsme se bavili nebo jsme chtěli zamezit množírnám a týrání psů a zvířat.

Máme tam potom pozměňovací návrh, který ještě odůvodní nebo znovu připomene kolega Kott, k němu se já vyjadřovat nebudu. A chtěl bych ještě jednou poděkovat za dotáhnutí tohoto, této novely do zdárného konce a požádat o podporu pozměňovacích návrhů, protože i my jako opozice budeme hlasovat pro pozměňovací návrhy, které tam byly, až na jednu myslím výjimku, které jsou i od kolegů z koalice. Děkuju.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám také děkuji. Jako další v rozpravě vystoupí pan poslanec Josef Kott, připraví se pan poslanec Petr Bendl. Prosím.

 

Poslanec Josef Kott: Děkuji za slovo, pane místopředsedo. Paní ministryně, pane ministře, kolegyně, kolegové, já asi začnu tam, kde kolega skončil. Já bych chtěl také poděkovat Ministerstvu zemědělství a Státní veterinární správě za to, že se nám podařilo připravit společně pozměňovací návrh, který odpovídá stávající legislativě, a podařilo se nám upravit i názvosloví, které jsme v tom prvním pokusu úplně nezvládli.

Vzhledem k tomu, že náš pozměňovací návrh je velice jednoduchý a jedná se o regulaci domácích porážek u skotu mladšího 72 měsíců, tak si dovolím říct, že se nám... nebo domnívám se, že se nám tímto podaří dostat pod kontrolu vlastně kvalitu masa, které se dostává k českým spotřebitelům. A vzhledem k tomu, že jsem přesvědčen o tom, že máme dostačující kapacity v rámci certifikovaných porážek, že dostaneme pod kontrolu přes veterinární dozor i tyto porážky, které, jak se ukázalo, se v některých místech výrazně zvýšily, a byl to právě dobytek mladší 72 měsíců. Takže tímto si dovolím tvrdit, že se nám podařilo zabezpečit, aby vlastně maso, které je vyrobeno, myslím si, že jak jsme se bavili v předchozí novele zákona, víceméně v ekologickém režimu, protože většina toho skotu je pasena, nebo masného skotu, který se poráží doma, jsou pasené a jsou skutečně dělány tak, aby to bylo víceméně, když to není deklarováno v biokvalitě, tak že se nám to i díky tomu podaří v rámci té kontroly dostat asi tam, kde jsme chtěli. To je jedna věc.

Druhá věc je, že bych chtěl poděkovat i za to, že jsme měli možnost vlastně řešit domácí porážky mimo jatky jako takové, nebo nám bylo umožněno vlastně nahlédnout na rizika i přednosti, které takovéto porážky představují. A myslím si, že do budoucna určitě to je věc, na které je nutno ještě zapracovat, ale která určitě do jisté míry v některých případech je cesta, která asi bude ta, kterou někteří chovatelů půjdou.

Takže ještě jednou díky za to, že se nám podařilo pozměňovací návrh připravit, že jsme našli shodu napříč zemědělským výborem. A dovolil bych si vás požádat, ctěnou Sněmovnu, o podporu tohoto našeho pozměňovacího názoru. Děkuju za pozornost.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám také děkuji, pane poslanče. Nyní je řádně přihlášen pan poslanec Petr Bendl a připraví se pan poslanec Karel Tureček. Prosím.

 

Poslanec Petr Bendl: Děkuji za slovo, vážený pane předsedající. Pane ministře, kolegyně, kolegové, dovolte mi pár slov k této matérii, kterou vlastně v relativně krátké době novelizujeme veterinární zákon, a to právě proto, že tak jak jej v minulém volebním období Poslanecká sněmovna schválila, tak nebyl dokonalý zejména v té oblasti kontroly fungování množíren, protože se tam našly cesty, jak zákon obcházet. Touto novelou zákona, věřím, že se podaří ty díry v lodi ucpat tak, aby organizátoři množíren opravdu neměli už šanci a aby státní správa měla dokonalý přehled nad tím, že nedochází k týrání psů v České republice a že se množírnám utne tipec. Za to se určitě zaslouží, tak jak říkali mí předřečníci, poděkovat ministerstvu a panu zpravodaji, protože Pavel Bělobrádek na tom odpracoval spoustu času. A samozřejmě i Ministerstvu vnitra, bez kterého bychom se bývali asi nepohnuli, protože se to dostávalo do fáze, že buď to bude extrémně drahé, a pak to nemůže dělat veterinární komora a bude to masivní, velká evidence, která by stála řády stovek milionů korun, a díky Ministerstvu vnitra se podařilo najít variantu, která bude funkční a bude relativně laciná, i když něco málo to stát bude. Ale myslím si, že si ten systém a hlavně ta jistota, že nebude docházet... nebo bude chov psů v České republice pod větší kontrolou, za to stojí.

Porážky na farmě, tady říkal můj předřečník, to byla naše ambice, protože se to v minulém volebním období nějak nepodařilo prošťouchnout. Nevím, my jsme měli ambici mluvit spíše o porážce na pastvinách, tak to se nepodařilo, zatím, doufejme. Ale v zájmu chovu krav bez tržní produkce mléka, nebo chcete-li masného skotu, určitě nebyl systém, nebo není systém, kde - a jatka nemůžeme mít v každé obci, v každém městě. Tak v jejich zájmu je, aby nemusela býti často velmi traumatickým způsobem nakládána do vozů, odvážena na jatka, protože to ta zvířata odnášejí velmi psychicky. Je to znát nejenom na kvalitě produkce potom, ale samozřejmě i na stavu toho zvířete, protože tuší, že se něco nekalého děje, a netuší, že jede - nebo tuší, že jede na smrt nebo něco podobného. A jestliže najdeme způsob, jak umožnit pod kontrolou veterinární správy porážku dobytka na jednotlivých farmách tak, aby nemusela trpět tím převážením, aby ta zvířata netrpěla, je to jenom dobře. Ten zákon nakonec v tomto duchu upraven není, protože stačí podzákonné normy. A Státní veterinární správa slíbila, a věřím, že to dodrží, že udělá dostatečnou popularizaci a dostatek informací mezi zemědělskou veřejnost, co musí dotyční učinit, aby mohli porážet dobytek na farmách, protože je to, myslím si, v zájmu všech. I za to nakonec děkuji, byť jsme nemuseli dělat žádnou zákonnou úpravu. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP