(11.50 hodin)
(pokračuje Radim Fiala)

24. 6. se v rozhovoru serveru Novinky.cz s bývalým elitním policejním detektivem Karlem Tichým píše mimo jiné toto: "Jaká byla vaše reakce, když jste zjistil, že jméno Redla se vrací v nové kauze na pražském magistrátu?" - "Nevěřil jsem tomu. Bylo to už okolo roku 2017, kdy se ukázalo, že na magistrátu u bývalé primátorky Krnáčové, tehdy byla ještě za hnutí ANO, je Redl napojený na různé lidi a hnutí STAN. Někdo mi řekl, že si koupil bentley, různé byty a je miliardář. Říkal jsem, že to musí být blbost. Jenže byl to on. Okamžitě jsem jel za tehdejším předsedou STAN Petrem Gazdíkem." - "A co jste mu řekl?" se ptá novinář elitního detektiva." - "Zeptal jsem se ho, jestli se nezbláznil a jestli ví, kdo to je. Tvrdil, že to neví, protože je propojil Stanislav Polčák, a že děkuje a napraví to. S dobrým pocitem jsem mu věřil a čekal, že se něco bude dít, jenže se nedělo nic. Kdo chtěl vědět, informace měl."

Takže žádné nevěděl jsem, neměl jsem tušení, byl to jen dávný rodinný přítel, náhodou jsem ho potkal ve stejném hotelu na dovolené a podobně. Nikoliv. Část nejvyššího vedení STAN velmi dobře věděla, s kým má v osobě Michala Redla co do činění. A nevadilo jim to. Naopak, jak je vidět, byla to pro ně v jejich očích spíše přednost.

A pan Rakušan buď vůbec nevěděl, co se mu v hnutí děje pod rukama, anebo to minimálně tušil a dobrovolně hrál roli takzvaného bílého koně. Obojí je hrozné, neslučitelné s pozicí člena vlády a ministra vnitra. Pan ministr Rakušan totiž v celé kriminální kauze jím vedeného hnutí vystupuje jako poslední spravedlivý. A před chvílí jsme to tady názorně viděli. Jako člověk, který nikdy o ničem nevěděl, kterého se to vůbec netýká. Jako člověk, který pana Redla nezná. Jako člověk, který panu Hlubučkovi podle vlastních slov údajně nikdy nevěřil, a tak dále. Přesto ho dlouhá léta toleroval, tedy de facto podporoval ve vysokých stranických funkcích, v klíčových pozicích v rámci vedení hlavního města Prahy a městských podniků. Prostě zcela v duchu hesla "já nic, já předseda".

A pak ministr Rakušan rovněž opakovaně se prezentuje jako člověk, který nijak nezasahuje do práce policie, nezasahuje do vyšetřování, o nic z toho se nezajímá. Před několika desítkami minut, kdy tady pan Rakušan vystupoval, tak ve svém projevu řekl: Ne, neodstoupím jako ministr vnitra, protože se budu snažit, aby policie pracovala dobře. Tak já se tedy ptám, pane ministře, jak to chcete udělat, když do toho nemůžete zasahovat, aby policie pracovala dobře? Vy jste to tady sám řekl, tak se podívejte do těch svých poznámek, že to tam máte. Jak to chcete udělat? A já mám konkrétní otázku: Řekl jste někdy na bezpečnostním výboru Sněmovny, že budete reorganizovat složky policie, že chcete změnu v Národní centrále proti organizovanému zločinu? Že tam chcete přidat nějaký kyberútvar a podobně, prostě že chcete něco měnit v těchto organizačních složkách? Pokud ano, tak jste evidentně chtěl zasahovat do struktur policie. A jestli to tak je, pane Rakušane, tak já vás vyzývám, abyste rezignoval ještě dnes, protože podle mě, pokud to tak je, tak jste chtěl reorganizovat NCOZ právě proto, aby nedošlo k výsledkům toho vyšetřování, které tady dnes máme.

Kdybychom ovšem současně nevěděli, pane ministře, o vaší povolební schůzce s bývalým policejním prezidentem Švejdarem, po které pan policejní exprezident oznámil rezignaci, tak se můžeme jenom domnívat, o co tam šlo. A to bylo prosím v době, kdy pan Rakušan ještě ani nebyl ministrem vnitra, a už tehdy, a samozřejmě i dříve, projevoval o policejní záležitosti nadstandardní zájem. A některé jeho veřejné výroky nasvědčují, že je tomu tak i nadále, jakkoliv se to pan ministr snaží neuměle skrývat. Tak například, a zase budu citovat z veřejných zdrojů, pro Seznam Zprávy dne 18. 6. pan Rakušan prohlásil: "Znovu opakuju, že Petr Gazdík ve spisu nefiguruje v žádné pozici podezřelého, kterému by se podsouvalo, že s panem Redlem cokoli domlouval, že by byl součástí nějakého spolčení a že by tedy vedl nějaké hovory, které by zavdávaly podezření. Petr Gazdík vyvodil politickou odpovědnost okamžitě, ačkoliv měl na ministerstvu dobré výsledky. To je velmi silné. Petr Gazdík by si za to zasloužil trojku z chování, ale to, co v těch spisech je, není na vyloučení ze školy." Konec citace pana ministra Rakušana.

Tak pane ministře, jak to tedy je? Kde jste se k tomu dostal, k těm informacím? Na jedné straně pan Rakušan autoritativně opakovaně prohlašuje, že do žádného vyšetřování nikdy nezasahuje, že jde všechno mimo něj a podobně, a najednou sám říká, že zná do detailu celý vyšetřovací spis v kauze Hlubuček, když tvrdí, že v něm exministr Gazdík nefiguruje v pozici podezřelého. Jsou v podstatě jen dvě vysvětlení. Buď pan Rakušan fabuluje a vymýšlí si a v podstatě lže, aby hájil svého stranického kolegu, spis neviděl a záměrně tak mate veřejnost, už to samo o sobě je pro pozici ministra vnitra zcela diskvalifikující, anebo pan ministr Rakušan nelže, ale v tom případě má k dispozici celý vyšetřovací spis, který si přečetl, protože (přestože?) k němu ze zákona nemá přístup, a v tom případě se přímo podílí na trestném činu a nepřípustně participuje na únicích tajných policejních materiálů. A je celkem lhostejné, jak se ke spisu dostal, to nechť je předmětem dalšího vyšetřování. Každopádně už jen to, že ministr Rakušan ze spisu veřejně cituje v době, kdy probíhá neveřejná fáze trestního řízení, je něco katastrofálního. Jde nepochybně i o maření vyšetřování ze strany ministra vnitra a to je naprostá nehoráznost. Je to samozřejmě naprosto neslučitelné s tím, aby pan Rakušan dále setrvával ve funkci ministra byť jednu jedinou minutu.

Dále tu máme vyjádření pana Rakušana opět pro Seznam Zprávy, a to ze dne 22. 6. Ten Seznam si vás nějak oblíbil, pane ministře. Cituji: "Ten spis jsem ale viděl od novinářů a žádný jiný přístup do tohoto dokumentu nebudu chtít. Petr Gazdík udělal neomluvitelnou pitomost, ale nic trestného." Tak to je moc hezké, pan ministr nám blahosklonně sděluje, že už nebude chtít další přístup do spisu, jako kdyby ho snad chtít mohl, ale on bude tak hodný a nevyužije toho. To je vrchol papalášství. A s tím se máme spokojit a k tomu máme mlčet? Mimochodem, pan Rakušan se zde pasuje i do role vyšetřovatele, státního zástupce a možná i soudce, když autoritativně hodnotí trestnost jednání pana Gazdíka.

A dále zde říká: "Petru Gazdíkovi jsem doporučil, ať šifrovaný telefon rozkope a vyhodí z okna a takové věci nedělá." Kdyby to nebylo tak alarmující a závažné, bylo by to až k smíchu. Naprosto groteskní je představa, jak se dva komplicové, momentálně ve funkcích ministra vnitra a ministra školství, radí, jak zakrýt své jednání, které by nikdy nemělo spatřit světlo světa: vem ten telefon, šifrovaný telefon, rozkop ho a vyhoď ho z okna. A i představa Petra Gazdíka, jak na Ministerstvu školství namísto řešení katastrofálního nedostatku míst pro žáky a studenty ve školách kope v kanceláři ministra do šifrovaného telefonu, skrze který před chvílí komunikoval s pravou rukou mafiána Krejčíře a hlavou gangu vytahujícího peníze z pražských městských podniků a vydírajícího podnikatele, Michalem Redlem, pak onen šifrovaný telefon na radu ministra vnitra Rakušana hází oknem do malostranských ulic. O co jiného tady opět jde než o maření vyšetřování, a to na přímou radu ministra vnitra? To nikoho z nich ani na vteřinu nenapadlo, že by onen telefon měli předat vyšetřovatelům?

Jaké další argumenty jsou ještě třeba pro to, aby bylo zcela evidentní, že pan Rakušan nemá ve své vládní funkci co dělat? Že v ní opakovaně zcela selhal, že ji zneužívá a že je ve fatálním a trvalém střetu zájmu? To nikdo z vládní koalice skutečně nevidí? Anebo vidí a nevadí mu to? A co neviditelný a mlčící premiér? Také nevidí a nevnímá neudržitelnost situace, kdy si partička kumpánů z hnutí STAN a jejich mafiánští kamarádi zprivatizovali část státní správy, a to tu bezpečnostně nejcitlivější? Ať jsou důsledky pro zemi sebehorší, ale hlavně ať nepadne naše pětikoaliční vláda, protože už nikdy v budoucnu většinovou důvěru občanů nezíská. Dobrý každý den. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP