(16.30 hodin)
(pokračuje Berenika Peštová)

Jestliže vedu správní řízení, tak samozřejmě mohu přerušit, mohu vyzvat, mohu doplnit. V tomto případě to takto není. Takže mně se to nelíbí, aby ti lidé zbytečně platili peníze, a to je ve své podstatě co úkon, to 2 000 korun. A nejsou to malé peníze, v dnešní době opravdu ne, a na to, když spletete, zbytečně spletete parcelní číslo, vzadu místo dvojky napíšete pětku a zaplatíte za to znova 2 000 korun, opravdu mám s tím velký problém.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Kukadla už nikdo nekulí, ale pan ministr zemědělství se hlásí s faktickou. Ano.

 

Ministr zemědělství ČR Zdeněk Nekula: Chtěl bych jenom oběma poslankyním faktickou poznámku, že to, co předkládáme, je v nezměněné podobě z předcházejícího volebního období. Mohlo to být zapracováno už předtím. Chceme to předkládat nekonfliktně, takže tak trochu nechápu ty emoce, které kolem tady toho teď aktuálně prýští. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Tak přece jenom ještě máme faktickou poznámku, paní Decroix. Máte slovo.

 

Poslankyně Eva Decroix: Děkuji vám, vážený pane předsedající. Je to tedy poprvé, co se mi stalo, že se se mnou někdo chce hádat, aniž bych řekla jenom slovo, tak jsem malinko překvapená. Omlouvám se za svá kukadla, a jenom pokud jsem byla překvapena vaším proslovem, v zásadě asi nemám problém s věcným pozměňovacím návrhem, pouze ty příklady, které vy jste uváděla, nejsou vůbec vhodné. Není možné, aby někdo spletl parcelní číslo a opravoval ho, to je podstatná náležitost celé smlouvy. Já vím, kam tím směřujete. Dlouhodobě jsem dělala nemovitostní smlouvy. Rozumím tomu, co vy se snažíte naznačit, že opravdu, když se splete čárka... Znám případy, kdy má někdo slovenské jméno, je tam čárka a nemá tam být, tak to opravdu je zamítnuto, rozumím tomu. Ale váš příklad s katastrálním číslem, s parcelním číslem není možný. V tom okamžiku se nám zhroutí celý systém katastrálního úřadu. To je podstatná náležitost, tu není možné měnit. To je bod číslo jedna.

A poté je také potřeba, to mi není zřejmé z vašeho projevu, kam tím směřujete. Buď chcete opravu, to je tak, jak to fungovalo dříve. Katastrální úřad, když zjistil, že je nějaká menší chyba v kupní smlouvě, zavolal a řekl: Přijďte to opravit. Obě dvě strany podepsaly nějakou menší chybu v té smlouvě, která nebyla podstatnou náležitostí, a katastrální řízení dále běželo. Prosím, nikdy to nefungovalo ohledně parcelních čísel, to si opravdu nedokážu představit. Už jenom proto, že když změníte parcelní číslo, tak od začátku tam přece běží nějaká výzva, je tam ochranná lhůta. Není možné v průběhu změnit parcelní číslo. Pokud se ale chcete vrátit k tomu systému, že pokud je chyba v nějakých náležitostech, které nejsou podstatné, a chcete, aby katastrální úřad umožnil v průběhu opravu, dobře, pojďme o tom diskutovat, jaké náležitosti je možné takto upravovat. Ad jedna.

Nebo chcete, aby bylo možné vzít zpět ten návrh, to ale je možné již dnes, to je běžné. Bohužel to není vůbec praktické, protože když je návrh vzat zpět, následně běží odvolací lhůta (Předsedající: Už vás budu muset přerušit.), která následně prodlužuje celé to řízení. (Předsedající: Děkuji.) To znamená, jenom kukadla... Pojďme si to vysvětlit, nemusíme zde, ale má to další náležitosti.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. S faktickou reakcí chce vystoupit paní poslankyně Peštová. Máte slovo.

 

Poslankyně Berenika Peštová: Děkuji. Já si myslím, že jsem se vyjadřovala správně. Já jsem chtěla to zpětvzetí. Samozřejmě, říkáte, že je to prodloužení, ale já zase říkám to, že samozřejmě ten úkon je možný. Ano, říkáte, už v současné době to lze, ale katastrální úřady to nedělají, nebo respektive nevyzvou účastníka, aby zažádal o zpětvzetí. Proto tam chci tuto možnost dát, aby katastrální úřad vyzval účastníka řízení, aby si stáhl sám tu žádost, tudíž vlastně je to něco jako obdoba, jako jsou soudní poplatky. Tam to taky funguje a myslím si, že to tam funguje dobře. Takže já chci tuto obdobu zavést sem, aby ti lidé nemuseli platit znova ty 2 000 korun. Ale můžeme se opravdu, souhlasím s tím, je to první čtení, můžeme se o tom pobavit. Jenom avizuji, že jsem se tímto zaobírala a ráda bych to tam dala.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Další s faktickou se hlásil pan poslanec Bělobrádek a připravena s faktickou je potom paní poslankyně Balaštíková. Máte slovo.

 

Poslanec Pavel Bělobrádek: Děkuji za slovo, pane předsedající. Vážené kolegyně a kolegové, členové vlády, já mám jinou historku. Koupili jsme pozemek a na katastrálním úřadě omylem zapsali ještě jednoho vlastníka. My jsme měli normálně kupní smlouvu a byl tam napsaný ještě jeden člověk. A ten odmítl napsat dobropis, že je tam v podstatě uveden omylem, a katastr nám řekl, že to nelze opravit, přestože to byla jejich chyba, protože tam napsali někoho, kdo tam být neměl, a řekli, ať si dáme určovací žalobu. Takže potom, protože jsem byl spoluvlastník, při dědickém řízení jsem řekl, že na to kašlu, takže tam je pořád psán ten člověk, protože katastr to napsal špatně, a je tam napsaný člověk, který řekl, ať si to od něj odkoupíme. Takže to jen k té absurdní situaci. To mi přijde tedy skutečně podivné.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. S faktickou je paní poslankyně Balaštíková a hlásí se další s faktickou paní poslankyně Peštová.

 

Poslankyně Margita Balaštíková: Jenom k panu ministrovi. Víte, ono to nebylo emotivní. Já bych takhle, pane ministře, postupovala i vůči panu Tomanovi, který byl tehdy ve vládě. Když najdu nějakou chybu nebo s něčím nejsem spokojena, zkrátka to řeknu, takže moje diskuse na zemědělském výboru nebo ve Sněmovně byly vždycky k tomu, s čím nejsem úplně v pohodě. A zkrátka to chystalo ministerstvo. Jsou tam některé věci, které byly přehlédnuty, a já spíš samozřejmě nabízím možnost, aby se to spravilo, ať je to tedy dobře. Já to ani nekritizuji, já to jenom oznamuji. Není to určitě něco vůči vám, chápu, že jste to převzal po kolegovi. Nicméně jestliže dneska víme, že něco není úplně dobře, tak to udělejme dobře a není to nic prosím proti vám ani vůči práci ministerstva. Jsme lidé, chyby se dějí, je to normální.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. S další faktickou je přihlášena paní poslankyně Peštová. Máte slovo.

 

Poslankyně Berenika Peštová: Ještě bych chtěla zareagovat na paní poslankyni, jestli by mi tedy pomohla, protože když ptáčka lapají, pěkně mu zpívají. Ono těch právníků tady moc není, kteří by strašně rádi na tom chtěli spolupracovat. A další problém, který třeba trápí občany v Mostě, je, že si koupili v privatizaci byty a je tam předkupní právo města. To předkupní právo už dávno skončilo, ty byty už jsou jejich, ale mají problém s tím, že každý jedinec, který má byt v osobním vlastnictví, pokud chce vymazat předkupní právo, které už dávno pozbylo - to už je nefunkční, to už pozbylo svoji účinnost - tak za to musí zaplatit 2 000 korun. A pro ty lidi jsou to neskutečné peníze. Jestli bych tedy mohla poprosit paní poslankyni, prostřednictvím pana předsedajícího, jestli by mi s tímto mohla pomoct, protože to se týká, to jsou tisíce lidí a pro ně opravdu 2 000 korun na výmaz nejsou malé peníze. Děkuju.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Táži se, jestli má ještě někdo zájem vystoupit s faktickou poznámkou? Nikoli. Do obecné rozpravy je tedy přihlášen pan poslanec Kott. Máte slovo.

 

Poslanec Josef Kott: Děkuji za slovo, pane místopředsedo. Diskuse, co tady proběhla, od té se oprostím a zkusím navázat na pana ministra tam, kde on skončil. Tisk tady skutečně byl v minulém volebním období, byl to sněmovní tisk 1029 a myslím si, že jsme ve většině u této novely zákony dospěli k nějakému konsenzu. Nicméně jsem rád, že se podařilo se domluvit a že pan předseda zemědělského výboru navrhl prodloužení na projednání o 30 dnů, protože už nyní víme, že Česká komora zeměměřičů shledala nedostatky v tom zákoně, jak je to předloženo. Dokonce tvrdí, že by nebyl zcela funkční a že některé mechanismy jsou tam i v rozporu mezi jednotlivými zájmovými komorami. Domnívám se, že se nám podaří najít konsenzus na tom, že bude připraven komplexní pozměňovací návrh, a proto vítám prodloužení té doby, abychom byli schopni ho vytvořit tak, aby tento byl funkční a abychom vytvořili novelu zákona, která nám pomůže. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP