(13.30 hodin)
(pokračuje Karel Havlíček)

A nevšiml jsem si, že i když vy jste byli ve vládě, že byste nějak protestovali proti tomu, když se tady budoval Nord Stream 1. Já se ani nedivím, že jste neprotestovali, protože to byl v té době celkem pragmatický, normální krok. Prostě se budoval další zdroj plynu a budoval se pro celou střední a východní Evropu s ohledem na cenu a s ohledem na již vybudovanou infrastrukturu a doplňovala se ta infrastruktura. Podívejme se, jak vedou plynovody v celé střední a východní Evropě. Ale nevzpomínám si, že byste tenkrát proti tomu protestoval, že byste bouchal do stolu a říkal jste, nebudujme tady ten Nord Stream 1! A dělal jste něco, pane vicepremiére Jurečko, proti Nord Streamu 2, když se budoval? Ne. Nikdo neudělal vůbec nic, nechal se kompletně dobudovat, taky ruský plyn. A že jste neprotestoval, když se tenkrát odmítlo Nabucco jakožto neruský plyn? Nikdo si toho vůbec nevšiml. A že jste neříkal nic, když se budoval TurkStream, doufám, že to nosím všechno v hlavě zpátky správně - ale neřeklo se proti tomu ani popel. Prostě Evropa se orientovala na ruský plyn z důvodu ceny, z důvodu jednoduchosti a z důvodu toho, že si tady vytvořila zelenou vizi, na základě které se nebude budovat plyn u nás, respektive těžit, ale bude se sem vozit. A nevšiml jsem si, že byste bojoval za zkapalněný plyn před dvěma lety, před třemi lety. Tak jste měl přijít v době covidu, což nám vyčítáte, a měl jste říct lidem: Vážení a milí, přestáváme odebírat plyn z Ruska, budeme odebírat zkapalněný plyn z Kataru a ze Spojených států. Má tu jedinou nevýhodu, nejsou tady vybudované terminály a za b) je příliš drahý, ale nic se neděje, budeme to takhle dělat a budeme to posilovat. Jenomže k tomu je ještě jedna důležitá věc, pane vicepremiére: musíte přesvědčit ty země, kterých se to týká, což je třeba Polsko nebo Německo, které mají ty terminály možnost budovat, čili jsou u moře, aby to začaly dělat. A víte, proč to nezačaly dělat? Protože se jim to nevyplatilo, protože zemní plyn byl výrazně levnější ten zkapalněný plyn.

A jestli chcete ještě, pane vicepremiére, můžeme se klidně bavit o Dukovanech, to bylo na opravdu hodně, hodně dlouho. Že jste nevystupovali proti tomu, když mezi lety 2010 až 2013 se budoval Temelín a Rosatom skončil ve finále? Ne že nebyl puštěn do tendru, on byl puštěn a on skončil druhý. A já myslím, že tenkrát celkem pragmatické rozhodnutí, prostě stlačila se cena dolů i díky Rosatomu, vyhrál tenkrát Westinghouse a bylo to vyřízené. Nevšiml jsem si, že byste tenkrát proti tomu protestovali. Stejně tak jste proti tomu neprotestovali ani v době, kdy na výboru pro jádro se rozhodovalo, kdo všechno bude puštěn do toho tendru. Vzpomínáte si, kdo tam tenkrát byl? Nemyslím na tom výboru, ale o kom jsme rozhodli? Jižní Korea, Spojené státy, Francie a Rusko. A víte, kdo hlasoval pro? Váš pan poslanec. A cením si toho, hlasoval podle svého nejlepšího vědomí a svědomí, protože chtěl dostat cenu dolů, a to byl pan poslanec Bělobrádek. Poté jste ho odvolali a řekli jste, že ne, že si tam dosadíte někoho, kdo bude hlasovat jinak. Beru to, je to nějaká diskuse, tenkrát samozřejmě byla kolem toho obrovská hádka i zde ve Sněmovně. Všichni velmi dobře vědí, že by se to Rusko vyřadilo tak jako tak a že ty bezpečnostní složky to jasně říkaly, ale měli jsme všichni zájem, abychom vytvořili tlak na cenu, a myslím si, že to bylo tenkrát racionální. A můžeme jít jednoho po druhém, jak se kdo k tomu vyjadřoval tenkrát i na stálém výboru pro jádro, ale to není podstatné v tuhletu chvíli. Dneska hovoříme o tarifu, o tom se, doporučuji, pojďme pobavit. A jestli nicméně chcete bezpečnost, nemám s tím nejmenší problém. Nemám nejmenší problém, abych tady vytahoval jednoho za druhým a ukazoval, jak kdo z vašich lidí za koho lobboval. Děkuju. (Potlesk poslanců ANO.)

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Nyní než ještě dám prostor pro faktickou, se kterou je pan poslanec Juchelka přihlášený, tak přečtu jednu omluvu, a to pana ministra kultury Martina Baxy z dnešní schůze mezi 13.15 a 14.15 z pracovních důvodů.

A nyní již faktická, prosím.

 

Poslanec Aleš Juchelka: Děkuji moc, paní předsedkyně, vážené kolegyně, vážení kolegové. Tady zaznělo už z úst pana zpravodaje, i od pana ministra, i od mých předřečníků, že de facto to děláme v šibeničních časových lhůtách, právě tady tento zákon, a bylo tady trošičku srovnávání s covidem. Já jsem tady v minulém volebním období byl členem výboru pro sociální politiku a vím, že to opravdu bylo taky velmi na hraně, ale byla to jiná doba, to chci říct. Za prvé už od března my tady čekáme na nějaký energetický balíček, který přišel bohužel až dneska. A mám samozřejmě několik dotazů, protože sám jsem to neměl vůbec možnost přečíst, načíst ani povrchně se s tím seznámit. Jenom to, co tady padne na mikrofon z úst pana zpravodaje, který si vůbec nemusí sypat popel na hlavu, že to přišlo dneska, protože to není jeho zodpovědnost, ale zodpovědnost Ministerstva průmyslu a obchodu. Nemám vůbec žádnou možnost si načíst pozměňovací návrhy, poněvadž jsme tady v tuto chvíli už uprostřed debaty. A já skutečně mohu jenom důvěřovat tomuto, co tady padne, jak budou hlasovat kolegové, a přitom se tady v této šibeniční lhůtě prostě a jednoduše jedná o 66 miliard v maximu. Jedná se o to, že tady po mně Ministerstvo průmyslu a obchodu chce můj hlas, a já pevně věřím, že - protože nás čeká schůze dneska do 16. hodiny, my máme pouze dvě a půl hodiny na doprojednání tady tohoto bych řekl zákonu roku, a já vůbec teď nevím, jsem zmatený a nevím si s tím rady, protože mám spoustu otázek na pana ministra Síkelu. Pevně věřím, že on se zapojí v tuto chvíli už odteď do této diskuse, protože by na tu celou řadu otázek měl začít odpovídat. A nerozumím samozřejmě některým věcem. Vůbec nerozumím, jak je možné, že se tady předkládá něco, co za půl hodiny má pět pozměňovacích návrhů. Vůbec nerozumím tomu, co tady řekl za větu, a to je můj první dotaz, jestli to vůbec může garantovat. Cituji: Doufám, že pomoc obdrží občané ještě...

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Pane poslanče, vypršel vám čas.

 

Poslanec Aleš Juchelka: Pět sekund - ještě před koncem topné sezony. Topná sezona končí 31. května příštího roku.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Prosím o dodržování času. Nyní se hlásí s přednostním právem paní předsedkyně Schillerová.

A jenom chci tady na ten dotaz ohledně 16. hodiny - to je předběžná dohoda, ale můžeme jednat dále. Tak jenom, aby to tady zaznělo, je to jasné všem.

Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Alena Schillerová: Děkuji za slovo, paní předsedkyně, pane ministře, dámy a pánové, včera Český statistický úřad publikoval nová čísla ohledně vývoje spotřebitelských cen: 17,2. To je nárůst spotřebitelských cen za červen 2022. Rostly ceny potravin, pohonných hmot, dopravy, stravovacích a ubytovacích služeb a rostly i ceny elektřiny a zemního plynu. České domácnosti se propadají do zásadních existenčních problémů. Rekordním způsobem klesá reálná mzda, úspory, které si domácnosti vytvořily, kvůli tomu ztrácejí na hodnotě a sentiment domácností se propadá na druhou nejnižší úroveň za dobu sledování indikátorů důvěry spotřebitelů.

Rekordní počet domácnosti, nejvyšší od počátku sledování, se obává zhoršení vlastní finanční situace. Blízko svého historického maxima je i počet spotřebitelů, kteří hodnotí svou finanční situaci hůř než v předešlém roce. Vzrostl též počet domácností obávajících se zvýšení nezaměstnanosti. A do této katastrofické situace současná vládní pětikoalice přijímá zákony, které jsme již navrhovali měsíce dozadu, které v okolních zemích již dávno fungují a které v dnešní situaci nikomu již výrazně nepomohou.

Okolní země, a tady dovolte, ano, promluvím i o Maďarsku, zrovna včera přistoupily ke stavu energetické nouze, jehož součástí jsou tak významná opatření, jako je zákaz exportu zdrojů energie. My tu však dnes projednáváme návrh, který se stal v podstatě bájí. Slýcháme o něm dlouhou dobu, ale nikdo vlastně v podstatě neví, jak bude v praxi vypadat. Nicméně jako pragmatička musím být alespoň ráda za to, že jsme se posunuli dále od rad typu "méně topte". Ale nyní prosím, naprosto vážně, protože toto téma je mimořádně vážné a pro mnohé domácnosti hodně, hodně bolestivé. V dnešní situaci se podstatná část občanů dostala do vážných finančních problémů v důsledku vysokých cen nejen elektřiny a plynu, a navíc samotná důvodová zpráva zdůrazňuje, že tento stav není možné, dostatečné nebo vhodné řešit jiným druhem státní pomoci, jakým je například příspěvek na bydlení. Sláva! To my opakujeme od počátku. Konečně, a já jsem ráda, děkuji za to, jste nám dali i v tomto za pravdu. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP