(10.40 hodin)
(pokračuje Tomio Okamura)

To, že dáte lidem v průměru tisíc korun měsíčně na pomoc s drahými energiemi se zálohami, tak to je opravdu výsměch, protože to nikomu nepomůže. Navíc řešíte následek a neřešíte příčinu. O těch příčinách už jsem hovořil a konkrétní řešení jsem za SPD navrhl.

Takže my samozřejmě už tady usilujeme delší dobu o to, abychom tady hlasovali o vyjádření nedůvěry vládě Petra Fialy. Samozřejmě vládní koalice se tomu vysmívá a říká: My máme 108, vy máte 92. Jako opozice jsme tady dvě opoziční strany. Ale je to sice tak početně, ale to neznamená, na to že budeme rezignovat, na silný politický tlak na vás, protože prostě vy nejednáte v zájmu většiny občanů České republiky, o čemž svědčí také to, že 80 % občanů, nebo více než 70 % občanů už nemá důvěru ve vládu Petra Fialy. Tak ona tu důvěru neměla většina občanů ani po volbách, protože vy jste dostali jenom 43 % hlasů občanů, protože milion hlasů propadlo, takže kdybychom sečetli všechny hlasy voličů České republiky v loňských říjnových volbách do Sněmovny, tak vy už jste od začátku měli pouze 43 % hlasů. Takže vy jste z pohledu hlasů občanů menšinová vláda, ale vůbec se tak nechováte. Vy jste normální raubíři, kteří prostě chtějí jenom vyrabovat, co se dá, ale na občany úplně, úplně jste se vykašlali.

Takže my samozřejmě... Já vítám, že hnutí ANO se rozhodlo včera, že by také chtělo vyvolat to hlasování o nedůvěře vládě, je k tomu potřeba 50 podpisů poslanců, SPD má jenom 20, takže ty podpisy už sbíráme dneska, už to dáváme vzájemně dohromady. A doufám, že k tomu hlasování dojde co nejrychleji, protože je potřeba si také říct při té schůzi názory jednotlivých poslanců, předpokládám, že to budou hlavně opoziční názory, protože u vládních poslanců jsme si všimli, že oni mlčí všichni. Vy vlastně nevystupujete vůbec, vy mlčíte. Vždycky jenom vidíme něco na sociálních sítích, nějaké invektivy, ale že byste ve Sněmovně navrhli nějaké konkrétní řešení drahoty a pomoc lidem, to jsme tady neslyšeli nikdy. A už máme skoro rok po volbách a skoro rok tady máte většinu ve Sněmovně. A výsledek je úplně, úplně tristní.

Samozřejmě když jsem mluvil o té Evropské unii, tak teď byl průzkum, tuším, že to byla agentura STEM, a bylo to v mainstreamu, v mainstreamových médiích, že občané nesouhlasí - tuším, že to bylo 80 % občanů, 79 % to bylo v tom průzkumu, jestli ti pamatuju dobře, bylo to takhle plus minus, 79 % nesouhlasí ani s těmi vašimi prioritami pro to předsednictví České republiky v Evropské unii. Protože vy tam máte na prvním místě, že chcete pomoct Ukrajině a přijmout Ukrajinu do Evropské unie, místo toho, abyste na prvním místě měli řešení energetické krize. To je opravdu neskutečné, co vy předvádíte. Takže už se tady většina lidí staví proti vám, ale s vámi to ani nehne.

Samozřejmě ty energie, to je, musím říct velký problém. A já za sebe chci říct, že my jsme na toto téma svolali na dnešek jako opozice, to znamená SPD a hnutí ANO, jsme tady dvě opoziční strany, takže samozřejmě nezbývá než spolupracovat vzájemně a je to v těchto věcech určitě prospěšné, tak my jsme tady svolali mimořádnou schůzi s názvem Strategie vlády pro řešení energetické krize zdražování a hrozby rostoucí nezaměstnanosti, a dozvěděl jsem se opět nemilou věc, co předvádí tady předsedkyně Sněmovny paní Pekarová Adamová, a předsedkyně TOP 09. Místo, aby toto zásadní téma předřadila na dnešek jako první bod schůze, aby to bylo od devíti, protože zdražování zajímá všechny občany, všichni občané mají problémy, tak paní Pekarová Adamová, předsedkyně Sněmovny, schválně udělala to, že to dala až jako ten poslední bod, aby se to projednávalo někdy o půlnoci. To je potřeba říct. Předsedkyně Sněmovny a TOP 09 paní Pekarová Adamová schválně, schválně přesunula, protože to je její pravomoc, náš bod tak, aby se o zdražování nemluvilo, aby se o tom mluvilo v noci, a ještě se tady vysmíval, tuším, že to byl poslanec Benda, předseda poslaneckého klubu SPD (?), v médiích, že prý to bude někdy v noci a už to nebude za pozornosti médií a tak dále.

Takže vy se vysmíváte do ksichtu občanům, do obličeje občanům! Jako že nechcete řešit zdražování a nechcete pomáhat lidem. A tahleta, vaším prostřednictvím, když vás oslovuji, předsedkyně Sněmovny paní Pekarová Adamová z TOP 09 ještě normálně se vysmívá lidem do obličeje a zařadí tak závažné téma jako pomoc lidem se zdražováním, abychom probrali znova ty naše opoziční návrhy, protože vy žádné nemáte jako vláda, tak to ještě dáte klidně někdy na noc, možná na to dneska ani nedojde, aby se o tom vůbec nemluvilo. Takže vy na jednu stranu doporučujete lidem, aby si vzali svetry - tady paní Pekarová Adamová s panem Michálkem z Pirátů to tady doporučujou občanům, že vaše řešení je vezměte si svetry, a ještě takhle se vysmíváte lidem, aby na to téma nedošlo, a zařadíte to schválně, aby se o tom jednalo v noci, a bůhví jestli se na to tím pádem dneska vůbec dostane.

Neuvěřitelná drzost! TOP 09, která má tříprocentní preference, tak prostě vy si to tady vždycky zmanipulujete tak... dobře, je to podle jednacího řádu, ale vidíme ty vaše priority tady. Prostě vy škodíte lidem, vážená paní předsedkyně Pekarová Adamová, a jdete úplně proti lidem. To znamená -

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Pane předsedo, prostřednictvím předsedající.

 

Poslanec Tomio Okamura: Ano, vaším prostřednictvím. To znamená, blíží se září, miliony lidí mají strach z toho, jak to bude v zimě, mají obrovský strach ti lidé, vy si jezdíte v tom vašem státním drahém BMW, vyhřáté zadní sedačky, a je vám to úplně jedno. To je neskutečné, co vy předvádíte jako předsedkyně Poslanecké sněmovny! Prostě výsměch lidem předvádíte, výsměch lidem, to snad není vůbec možné. A místo toho vy zařadíte, vy, předsedkyně Sněmovny, protože vy to máte v kompetenci, jako první bod zařadíte jako vaši prioritu vzít ze zdravotního pojištění 14 miliard korun a zhoršit zdravotní péči občanům České republiky a zdravotní podmínky zdravotníkům. Vy jste za to plně odpovědná, předsedkyně Sněmovny a předsedkyně TOP 09 paní Pekarová Adamová. Vy jste tenhleten program tady dneska takhle navrhla a vy jste takhle rozposlala tu pozvánku. Takže je to opravdu neuvěřitelné chování. A to jsem tady chtěl říct, kdo za to může a kdo je tím hlavním viníkem tady ve Sněmovně, že ani dneska, dneska nebudeme tady řešit podle všeho zdražování energií a že nás to nenecháte vůbec tady, abychom o tom mluvili. Je to potřeba pojmenovat jmenovitě, kdo za to může a kdo nese plnou odpovědnost. To je opravdu absolutní vrchol, musím říct, to, co tady vážená paní předsedkyně Sněmovny předvádíte, s tím, jak vy úplně bezostyšně, beze studu jdete proti lidem. Tohleto je další důležitá věc.

Jinak ještě k tomu vašemu návrhu, paní předsedkyně Pekarová Adamová, vaším prostřednictvím. Vy navrhujete lidem, aby si vzali svetry. Pak říkáte v televizi na Primě, že vláda tady není, aby pomáhala lidem. Potom váš koaliční kolega, předseda Senátu, podívejte se, jak se chovají nejvyšší ústavní činitelé za vládní koalici, tak prostě v neděli řekne v rozhovoru pro Novinky, všichni si to přečetli, tak řekne, aby si lidé s drahými zálohami pomohli sami. To jsou návody vaší pětikoalice? Vzít si svetry, pomozte si sami, vláda tady není pro lidi? To jsem shrnul jenom tři vyjádření z poslední doby, co říkají představitelé vaší vládní koalice vůči lidem a vůči současné vážné situaci.

A já na základě těch vašich vyjádření, paní předsedkyně Pekarová Adamová, vaším prostřednictvím, dostávám dopisy. Dostal jsem dopis od Asociace poskytovatelů sociálních služeb a dalších, kteří říkají, a správně, jak můžou být staří lidé v osmnácti stupních? Tam to píšou odborníci, mně to tady posílají, posílají mi to prostě majitelé domovů pro seniory, majitelé sociálních zařízení, nebo ti provozovatelé respektive, to nejsou často majitelé, jsou provozovatelé, ať jsou to z veřejné sféry, nebo jsou soukromí. A říkají, že staří lidé mají problémy s termoregulací například.

Vy prostě, omlouvám se, ale já nechci být nějaký osobní, ale já mám dítě, mému synovi je 27 let a vzpomínám si, jak byl miminko, a podle vašeho názoru já bych měl svému miminku nasazovat tři svetry, aby mu nebyla zima. Nezlobte se na mě, ale vy prostě nemáte tu osobní zkušenost, proto asi můžete říkat takové nesmysly! Prostě například kojenec nemůže si vzít svetry dva tři, ty vaše návody nesmyslné. Nezlobte se na mě! ***




Přihlásit/registrovat se do ISP