(12.40 hodin)
(pokračuje Jan Bartošek)

Počet v sále se ustálil, já tedy zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro, aby byla vznesena námitka proti postupu předsedajícího, ať zmáčkne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

Je to hlasování s pořadovým číslem 2, přihlášeno je 168 poslankyň a poslanců, pro návrh 64, proti 101. Tato námitka proti postupu byla zamítnuta.

 

Já tedy dám hlasovat tak, jak byly předneseny procedurální návrhy. Nejprve tedy dám hlasovat o návrhu, že dnešní jednání bude probíhat po 19., 21. i po 24. hodině a bude jednat meritorně i procedurálně, tak jak, doufám, pane předsedo Bendo, že dobře cituji váš návrh, že budeme jednat po 19., 21. i 24. hodině meritorně i procedurálně, jednat i hlasovat.

Já zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro tento návrh, ať zmáčkne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

Je to hlasování s pořadovým číslem 3, přihlášeno je 169 poslankyň a poslanců, pro návrh 102, proti 67. S tímto návrhem jsme vyslovili souhlas.

 

A já dám hlasovat o druhém procedurálním návrhu a ten zní, že Poslanecká sněmovna stanoví, že jednacím dnem 33. a 34. schůze Poslanecké sněmovny bude i sobota 27. srpna 2022.

Já zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro návrh, ať zmáčkne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

Je to hlasování s pořadovým číslem 4, přihlášeno je 169 poslankyň a poslanců, pro návrh 101, proti 67. Konstatuji, že s oběma procedurálními návrhy jsme vyslovili souhlas.

 

A nyní budeme postupovat v řádně přihlášených poslankyních a poslancích k pořadu schůze. Nyní vystoupí paní poslankyně Adámková a ta má dvě přihlášky k pořadu schůze. Paní poslankyně Adámková není přítomna. (Ze sálu: Je!) Omlouvám se vám, paní poslankyně. Hluboce se omlouvám. Prosím, máte slovo. Předneste své návrhy k pořadu schůze. A vás, kolegyně a kolegové, požádám, v případě, že chcete diskutovat, abyste své diskuse přenesli do předsálí, abychom všichni dobře rozuměli, jaké body bude paní poslankyně navrhovat. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Věra Adámková: Děkuji za slovo, pane místopředsedo. Mám tam dva body. Dovolím si je uvést všechny v jednom vystoupení, abych šetřila váš čas, postupně.

První bod, který nás tíží, a musím říci, že jej probíráme tady již opakovaně v minulém volebním období, politickou zkušeností k němu nedošlo, a je to problém, který nás velmi trápí v současné době, je určitá diskriminace dobrovolných dárců kostní dřeně. (V sále je silný hluk.)

Musím říci, že počet pacientů s hematoonkologickými onemocněními je nemalý, bohužel narůstá. Možná to patří k civilizačním problémům, dlouhověkosti a podobně, ale bohužel nejsou ušetřeny ani děti. A tam jedinou léčbou bývá potom eventuálně transplantace kostní dřeně. A já už jsem to tady říkala. Jestli si někdo myslí, že potom opravdu je to jenom sáhnout do registrů, tak to není pravda. Bohužel dárci se nemusí najít okamžitě a není ani jistota v široké rodině, že bude dárce lehce nalezen. Já chápu, že -

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já se omlouvám, kolegyně, kolegové, vám paní poslankyně, ale hluk v sále je skutečně enormní! Skutečně enormní! Poprosím pravou i levou stranu sálu, abyste, kolegyně a kolegové, přenesli diskusi do předsálí. Prosím.

 

Poslankyně Věra Adámková: Děkuji vám, pane místopředsedo. Domnívám se, že zdravotní stav i našich dětí je natolik důležitou a apolitickou záležitostí, že je třeba se mu opravdu věnovat.

To, co je problém, a protože zde nejsme všichni jako v minulém volebním období, tak mi dovolte velmi krátce vás uvést do problému, je situace, která skutečně nastala. Tu potřebu, abychom opravili transplantační zákon, přinesl terén. Jde o to, že dobrovolný dárce tkáně, která se dále transplantuje, v případě pracovní neschopnosti dostává plnou náhradu svého platu. Čili by se zdálo, že není žádný problém, protože odběr kostní dřeně je rutinní záležitost. Kolegové, kteří ho provádějí, ho samozřejmě umějí, a dlouho, opravdu dlouho jsme neviděli závažné komplikace. I lidé, kteří pracují v hematoonkologii, tvrdí, že opravdu několik let. Já se přiznám, že jsem závažnou hnisavou komplikaci po punkci sterna neviděla asi 18 roků. Ale stalo se. A stalo se tak, že dobrovolný dárce - a tady je to dárcovství opravdu anonymní, ten dárce odevzdá vlastně část své kostní dřeně, dále je spravován registrem a v případě potřeby samozřejmě tento materiál je použit k transplantaci v život ohrožující nemoci.

Tento člověk, prosím pěkně, měl pracovní neschopnost, doma měl děti, a také úvěr, nebo hypotéku, to je lhostejné. Ale vzhledem k tomu, že jeho příjem byl potom pouze na té nemocenské, to znamená, velmi dobře víte, kolik to je, tak se samozřejmě dostal do situace, kdy sám z filantropie tedy chtěl pomoci jiným bezejmenně, opakuji znovu, bezejmenně, tak vlastně nebyl schopen ten měsíc vůbec zaplatit úvěr, či hypotéku, nevím, co to bylo. Celá situace se zvládla sbírkou. Takže si představte, že někdo zachraňuje vaše dítě, smrtelně nemocné dítě nebo člena rodiny, a vy na něj budete muset, jiní lidé, uspořádat sbírku, aby jeho rodina mohla poplatit své měsíční povinnosti.

Takže touto změnou bychom chtěli jenom vrátit těmto opravdu lidem s vysokou morální hodnotou - děkuji vám za zklidnění - jejich místo a ukázat, že si samozřejmě velmi vážíme jejich příspěvku k léčbě život ohrožujících nemocí. Opakuji znovu, leukemie postihuje i děti. Dovolte mi, abych si dovolila vám nabídnout k zařazení program, který zatím není nikde schválen. Je to sněmovní tisk 162, řekněme tomu změna transplantačního zákona, a prosila bych ho na dnešní schůzi fixně jako bod číslo 3. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji. Každopádně je to jako nový bod této schůze. (Ano.) Dobře, děkuji.

 

Poslankyně Věra Adámková: Pane místopředsedo, mohu hned k té druhé?

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Máte hned druhou přihlášku. Můžete postupovat, ano, prosím.

 

Poslankyně Věra Adámková: Děkuji vám. Druhou věcí je záležitost poměrně složitější ve smyslu procesu, a to proto, že propojuje zdravotně-sociální problematiku a zase potřebu projednat tuto věc a projednat ji velmi rychle, je problém terénu. Obracejí se na mě zřizovatelé zdravotnických zařízení, ať už tedy větších, či menších, a nejsou to prosím pouze soukromé osoby, s tím, že jejich situace s platbou faktur, která jim hrozí, to znamená za energie, je pro ně fatální, mají veliké obavy, že by nebyli schopni plnit své závazky, což samozřejmě by v důsledku znamenalo zhoršení zdravotní péče pro naše obyvatele. Ale ono není jenom o tu zdravotní péči. Před dvěma dny jsem dostala několik velmi urgentních, a musím říci, nikoli hysterických tedy, ale velmi urgentních upozornění, abych tady přednesla tento bod a požádali jsme ctěnou Sněmovnu, zda to tedy bude bod důležitý, či nebude to bod důležitý. Já nevím, jak se rozhodnete, a při rozložení Sněmovny jistě chápete, kde ti lidé budou hledat, kdo buď potvrdil, či zamítl jejich problém. My to jistě nebudeme. Tím jenom chci upozornit, že to není povídání pro říkání.

Jedná se o to, že proběhla médii nově navrhovaná kritéria, řekněme, pro teplotní pohodu. A já se domnívám, že to nebylo úplně šťastné, že se to má tedy nejprve diskutovat, ale stalo se, a bylo to z úst náměstka Ministerstva průmyslu a obchodu. Takže tam zaznělo 18 stupňů pro předškolní zařízení. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP