(21.40 hodin)
(pokračuje Tomio Okamura)

Poté co Fialova vláda ožebračuje občany a firmy, chce teď stejně tak okrást zdravotnictví. Veřejné zdravotnictví. Aniž by to skutečně bylo nezbytně nutné. To, že mají pojišťovny rezervy, je tak jako u každé pojišťovny nejen povinnost, ale také naprostá nutnost, jelikož nikdo netuší, s čím se kdy bude zdravotnictví potýkat a jaké náklady si to vyžádá. S jistotou víme, že náklady ve zdravotnictví narostou minimálně o těch inflačních 20 %. Ale může být i hůř, pokud se začnou projevovat zdravotní komplikace způsobené covidovými zákazy. Když to shrnu, stát má rekordní příjmy a inflace, kterou vláda ať záměrně, nebo svou neschopností úmyslně neřeší, mu snižuje reálnou hodnotu dluhu, a navzdory tomu chce ještě obrat zdravotnictví o 14 miliard korun, které budou chybět. Za všechno je samozřejmě odpovědná Fialova vládní pětikoalice.

Zatímco se tedy vláda chystá vyhodit 100 miliard korun za předražené americké stíhačky, místo abychom zmodernizovali násobně levnější gripeny, tak sahá na peníze, které mohou při zachraňování zdraví a životů našich občanů chybět. To už není nezodpovědnost, to je skutečný kriminální zločin. Tady musím zdůraznit, aby to slyšeli občané, že za veškeré zdravotní problémy, které budou způsobeny horší dostupností zdravotní péče, průtahy nebo chybějícími pomůckami, nebo dokonce finanční nedostupností pomůcek, nese, vážení občané, plnou odpovědnost vláda Petra Fialy ve složení ODS, KDU-ČSL, STAN, TOP 09 a Pirátů. Zhoršování životní úrovně našich občanů, organizovaný zločin, korupce a mafie, to je výsledek koaliční vlády ODS, STAN, TOP 09, KDU-ČSL a Pirátů.

Takže bych chtěl shrnout postoj hnutí SPD. Máme tady teď před sebou zákon, který se SPD snaží už od zimy obstruovat, a hrdě se k tomu hlásím, protože my nesouhlasíme s tím, aby vláda Petra Fialy vzala 14 miliard zdravotním pojišťovnám a aby vláda takto zhoršila dostupnost zdravotní péče pro naše občany a pracovní podmínky zdravotníků. Takže my s tímto zákonem v hnutí SPD zásadně nesouhlasíme a budeme hlasovat proti tomuto zákonu a celý poslanecký klub SPD se také k tomuto zákonu bude vyjadřovat. Máme v poslaneckém klubu řadu lékařů, a tak dále, takže my s k tomu ještě budeme vyjadřovat a budeme se vám snažit ještě - protože teď je poslední šance, protože je tady veto prezidenta, poslední šance, aby si to vládní koalice nějakým způsobem uvědomila a abyste nepřehlasovávali to veto prezidenta, naopak abyste vyslyšeli ty argumenty SPD, abyste... Prosím nezhoršujte zdravotní péči pro naše občany, protože už teď je zdravotní péče pro mnoho občanů těžko dostupná. A my v SPD bojujeme za ty běžné občany. Možná si tady někdo z vás, z poslanců pětikoalice, máte na to samozřejmě z platů, abyste si platili třeba privátní zařízení nebo nějakou nadstandardní péči, ale my tady bojujeme za ty občany, za ty běžné občany České republiky. Děkuji za pozornost. A to je postoj SPD.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji. Další s přednostním právem je přihlášen pan poslanec Radim Fiala. (Poslanec Fiala říká mimo mikrofon, že přenechá svoje místo, neboť jde nyní na rozhovor, a potom se přihlásí.) Dobře, budu tedy vaši přihlášku evidovat s přednostním právem, a poté co se vrátíte do sálu zpět, tak vám udělím slovo.

Nyní tedy zde mám zaevidovaná dvě přednostní práva, první je pan předseda Marek Výborný s přednostním právem, jako další s přednostním právem je zde pan poslanec Marek Benda. Ne, tak vidím, pan poslanec Marek Výborný, takže pane poslanče, máte slovo. Prosím.

 

Poslanec Marek Výborný: Děkuji za slovo. Pane místopředsedo, já bych si dovolil dát, vaším prostřednictvím, nyní procedurálně hlasovat podle § 59 jednacího řádu odst. 1 a 2, aby se u tohoto bodu rozprava zkrátila na dobu deseti minut a aby každý poslanec mohl vystoupit maximálně dvakrát. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji. Vzhledem k tomu, že se jedná o procedurální návrh, tak já zagonguji a přivolám kolegyně a kolegy z předsálí... Také eviduji žádost o vaše odhlášení. Tedy vás všechny odhlásím... odhlásím vás a požádám, abyste se přihlásili svými kartami. Počkám, až se počet poslankyň a poslanců v sále ustálí... Vzhledem k tomu, že poslanci stále přicházejí, tak ještě počkám, aby se mohli zaregistrovat svými kartami.

Zopakuji návrh, o kterém dám hlasovat. Je to procedurální návrh, který přednesl předseda klubu KDU-ČSL, a to že průběh diskuse, jednotlivé příspěvky zkrátíme na deset minut a maximálně dvakrát.

Ještě přečtu omluvy. Po celý jednací den z pracovních důvodů se omlouvá pan poslanec Andrej Babiš, dále dne 26. 8. 2022 mezi 22. hodinou a půlnocí do konce jednacího dne z rodinných důvodů pan poslanec Karel Tureček. Dne 27. 8. 2022 z důvodu nemoci poslankyně Renata Oulehlová, dále na zítřejší jednání, 27. 8. 2022, z osobních důvodů se omlouvá pan ministr Síkela, dále v pátek 26. 8. 2022 od 21 hodin do konce jednacího dne se omlouvá pan poslanec Oldřich Černý ze zdravotních důvodů, dále 26. 8. 2022 mezi 21. hodinou a půlnocí do konce jednacího dne, to je dublovaná omluvenka, pan poslanec Černý, a dále ještě z dnešního jednání od 24 hodin a z celého zítřejšího dne se omlouvá pan místopředseda Havlíček.

Když jsme se shromáždili v sále, chci se pro pořádek zeptat, když dám hlasovat o procedurálním návrhu pana předsedy Marka Výborného, zda víme, o čem hlasujeme? Víme. (O slovo se hlásí poslanec Brázdil.) V tom případě prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Milan Brázdil: Pane předsedající, já dávám návrh, nebo námitku na postup, na ten váš postup toho předsedajícího. Vy jste měl bezprostředně začít hlasovat, vy jste čekal, posléze jste načítal. Já nevím, je toto bezprostředně? Já totiž jsem viděl pana Marka Výborného, jak rozhazuje zbytky svého jídla na klavír, kde je napsané, ať se to neodkládá, protože on to nestíhal. (Poznámka z hloučku poslanců před lavicemi.) Tož já jsem u toho byl, tak vím, běžte se tam podívat -

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Poprosím, nepokřikujte po sobě prosím.

 

Poslanec Milan Brázdil: Proč na mě křičíte, slyšíte to? (Smích v sále.) Pane, pane Výborný, vy jste odhodil svoje zbytky - (Předsedající vstupuje do řeči: Prostřednictvím předsedajícího.) Promiňte, ano, máte pravdu. Prostřednictvím. Pane Výborný, vy jste odhodil svoje jídlo, hodil jste to na klavír. (Veselí v sále.) A teď já vznáším procedurální návrh, nebo návrh na postup předsedajícího, který neudělal bezprostředně, ale účelově zdržoval proto, protože tady nebylo dost lidí, tak mi to přinde jako... Tak chovejte se tak, jak to má být!

Prosím o hlasování o tom, že dávám námitku na postup předsedajícího. Děkuji pěkně.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Dobře. Dám hlasovat bezprostředně bez rozpravy s tím, že konstatuji, že jsem čekal i na poslance opozičních stran, aby se mohli dostat do sálu.

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro námitku proti postupu předsedajícího? Kdo je proti?

Je to hlasování s pořadovým číslem 74, přihlášeno je 144 poslankyň a poslanců, pro návrh 51, proti 90. Tento návrh byl zamítnut.

 

A já nyní zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro procedurální návrh, tak jak ho přednesl pan předseda Marek Výborný, ať zmáčkne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

Je to hlasování s pořadovým číslem 75, přihlášeno je 144 poslankyň a poslanců, pro návrh 90, proti 52. S tímto návrhem byl vysloven souhlas.***




Přihlásit/registrovat se do ISP