(23.50 hodin)

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji, pane poslanče. S přednostním právem vidím paní předsedkyni. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Alena Schillerová: Děkuji za slovo, pane místopředsedo. Dámy a pánové, kteří jste v sále, pane ministře, i když jsem trošku zmatená, protože předkladatelem byl pan ministr financí i přesto, že gesčně je to váš zákon, teď tady jste vy, abyste to obhajoval, tak trochu tak úplně není zvyklost, ale to už jsme si zvykli.

Opakovala jsem to při schvalování novely státního rozpočtu, opakovala jsem to při každém čtení novely zákona o pojistném na veřejné zdravotní pojištění a zopakuji to také dnes po vetu prezidenta republiky Miloše Zemana, který využil svou pravomoc a vetoval zákon, vrátil ho Poslanecké sněmovně Parlamentu ČR. Předložená novela je chybná, nerozumná a v této chvíli extrémně nezodpovědná. Jde o opatření, které za současné nepříznivé ekonomické situace, kdy dle predikce Ministerstva financí České republiky je míra inflace pro rok 2022, predikovaná průměrná míra inflace, ve výši 16,2 %, a ve spojení s vládním návrhem o pojistném na veřejné zdravotní pojištění bude mít negativní dopad na kvalitu a dostupnost zdravotní péče a způsobí chudobu českého zdravotnictví.

Vážení kolegové, na zdraví občanů se nešetří ani v dobách dobrých a ani v dobách zlých. A tato právní úprava se přímo dotýká poloviny občanů České republiky. Navíc je obrovskou chybou považovat zdravotnictví za oblast, která jen spotřebovává peníze. Právě naopak, kvalitní zdravotní péče může výrazně zvýšit růst HDP. Díky němu totiž lidé mohou pracovat lépe a déle. Zdraví občanů je z ekonomického pohledu pro stát výhodné.

Naše hnutí přebralo resort zdravotnictví v závěru roku 2017 v poměrně zuboženém stavu. Hnutí ANO se pustilo do celé řady řešení systémových problémů, které byly odkládány dekády, i stranami současné pětikoalice, které se tehdy na vládě podílely. Tyto strany z resortu zdravotnictví vytvořily oblast, která jim byla maximálně dobrá v jejich plánech na privatizaci tohoto systému. Oblast zdravotnictví byla podfinancovaná ve všech ohledech, od platů zdravotnického personálu, lékařů a sester, také finanční stav a vybavení nemocnic, kdy jsme museli jednotlivé české nemocnice oddlužovat v době covidu. Rovněž stav veřejného vysokého školství v oblasti zdravotnictví byl tristní. A samozřejmě mluvím také o platbách za státní pojištěnce. Žádná strana pětikoalice se v posledních dekádách nezabývala systémovými reformami ve zdravotnictví a nikdo se nezabýval problémem, že velká část našich kvalitních zdravotníků odchází každoročně do okolních zemí, primárně do Německa a Rakouska, a jak se k tomu systémově postavit. Problém a jeho řešení byl přenechaný na nás. Problémy, které neměly snadné a rychlé řešení.

Opět se určitě někdo ozve a řekne, jestli jsme to vyřešili. Začali jsme to řešit. Já si vzpomínám, jak jsme přidávali peníze, moji kolegové si na to vzpomenou, na to, aby mohly lékařské fakulty navýšit počty studentů, protože každoročně celá řada studentů skončila pod čarou, to znamená, že splnila podmínky pro přijetí, ale z kapacitních důvodů nebyla přijata. A pak ti lékaři prostě chyběli. Takže to byly kroky, které jsme určitě spustili, a celou řadu dalších.

Ale pojďme zpátky k platbě za státního pojištěnce. V roce 2017, kdy hnutí ANO přebralo tento resort, byla platba za státní pojištěnce něco nad 900 korun, přesně 920 korun. My jsme tu platbu postupně navyšovali na 969, 1 018, 1 567, 1 767 a nakonec na rok 2022 jsme ji navýšili na 1 967 korun. A ještě pro komparaci, v roce 2016 na státní pojištěnce šlo 62,3 miliardy, v roce 2017 65,3 miliardy, 2018 68,4 miliardy, 2019 71,8 miliardy, 2020 97,3 miliardy, 2021 127 miliard a pro rok 2022 jsme plánovali 138,9 miliardy korun. Platba za státní pojištěnce byla v roce 2021 téměř 130 miliard korun, protože to bylo v minulé době zcela nezbytné pro vyřešení komplikované zdravotnické situace, globální pandemie, ale i v ohledu odměňování zdravotnického personálu.

V období mezi lety 2007 až 2017 byly navýšeny platby za státní pojištěnce jenom o necelých 18 miliard, a to za deset let. Právě nízké platy státu za děti, důchodce a nezaměstnané, což je přes 60 % obyvatel, byly základní příčinou dlouhodobých ekonomických problémů českého zdravotnictví a způsobovaly chudobu ve zdravotnictví. A pak že nemá být zdravotnictví podfinancované!

Navyšování plateb za státní pojištěnce, ke kterému jsme přistoupili, zrcadlilo finanční náročnost zdravotnické péče a reagovalo na pandemický vývoj. Toto navyšování bylo zcela opodstatněné v důsledku aktuální situace. Měli jsme jednoznačný cíl - zabezpečit vysokou kvalitu zdravotní péče a chránit zdraví lidí žijících v naší zemi. A dnes v době pádivé inflace, která je v České republice po pobaltských zemích nejvyšší v celé Evropské unii, se logika navyšování platby za státní pojištěnce jenom zvyšuje. Tento růst cen bude mít výrazný dopad na výši nákladů zdravotnických zařízení, a i z tohoto důvodu je snižování plateb za státní pojištěnce krokem zcela nelogickým. Jenom pro přehled, nárůst elektřiny o 33,6 %, zemního plynu o 59,8 %, tepla, teplé vody, vodného, stočného, ale také ceny pohonných hmot a olejů, potravin, ale i zdravotnického materiálu a léků.

Vy skutečně chcete, abychom přestali topit v nemocnicích? Paní předsedkyně Poslanecké sněmovny doporučí pacientům dokoupit pár svetrů?

Dlouhodobě také zdůrazňujeme, že musíme adekvátně ohodnocovat naše lékaře, lékařky, zdravotní sestry a ostatní zdravotní personál. Hnutí ANO chápe, že vzhledem ke zvyšování cen zdravotní péče, léků, technologií, ale už i zmíněnému zvyšování platů zdravotního personálu, což je krok absolutně nezbytný, abychom těmto pracovníkům zabezpečili nejen důstojný život odpovídající nezpochybnitelné náročnosti jejich povolání, musíme také zabránit přesunu našich kvalitních pracovních sil z oboru zdravotnictví do zahraničí.

Upozorňuji, že šetřit na zdravotní péči pro důchodce, matky na mateřské, nezaopatřené děti vnímám jako hazard s křehkou zdravotní situací. Hrozím se také toho, a to mám samozřejmě od svých ctěných kolegů, kteří jsou v oboru erudovaní, že nebudou finanční prostředky na inovativní léčbu biologickou, chemoterapii, omezí se léčba vzácných nemocí.

Přitom systém veřejného zdravotního pojištění hospodařil v roce 2021 ve schodku 12,4 miliardy korun, a to i vlastně s ohledem na naše zvýšení náhrad za státní pojištěnce. Pro letošní rok zdravotně pojistné plány zdravotních pojišťoven počítají s deficitem 9,5 miliardy korun. V případě, že by kabinet Petra Fialy neměnil výši platby za státní pojištěnce, tak by pravděpodobně došlo k opětovnému schodku systému veřejného pojištění. Dnes je již pravděpodobné, že v případě schválení novely může dojít k vyčerpání rezerv. Podle odborníků jsou v současnosti ohrožené až tři zdravotní pojišťovny. Pojišťovny půjdou do minusu, to říkají jejich ředitelé, i když docela málo hlasitě, z naprosto logických důvodů. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP