(0.00 hodin)
(pokračuje Alena Schillerová)

To při dvouciferné inflaci znamená razantní propad reálné výše finančních prostředků a právě ten se projeví v dostupnosti a kvalitě zdravotní péče v příštím roce. A proč? Protože vláda potřebuje ušetřit ve státním rozpočtu, tak deficit posune do jiného veřejného rozpočtu, tedy ke zdravotním pojišťovnám. Jenom marketinkový tah pro voliče. Jejich voliče.

Kolegové, Svaz zdravotních pojišťoven deklaruje, že si prostě nemohou dovolit další neplánované výdaje, naopak se budou muset v nastupujících podmínkách snažit o co největší úspory. Nevím tedy, jak vy, vážení kolegové, ale na mě výrok maximální úspory v souvislosti se zdravotní péčí nezní, nepůsobí vůbec dobře. Dnes je již zřejmé, že současná pětikoalice se chystá k zdecimování finančního zázemí zdravotních pojišťoven, tedy které pravděpodobně bude chtít řešit dvěma způsoby. Buď zpoplatněním zdravotní péče, o které už někteří zástupci pětikoalice, zejména koalice SPOLU, mluvili, anebo možná privatizací některých zdravotních zařízení. Ostatně toho jste byli svědky již v minulosti, když se zpoplatnily návštěvy u lékařů, a tím odrazovaly české občany od řešení jejich zdravotních potíží. Například v tomto období poplatky ve zdravotnictví odradily pacienty, kteří využívali lékařskou službu první pomoci, a ubylo až o 80 % návštěv pohotovosti. A v důsledku - sem to pojďte říct, prostřednictvím pana místopředsedy, pane předsedo - a v důsledku odkládání návštěv lékařů došlo také ke sníženému záchytu vážných onemocnění, jejichž následná léčba je výrazně nákladnější než náklady na jejich včasné odhalení. To, že z vašich řad je již slyšet návrhy o zavedení spoluúčasti pacienta ve zdravotnictví, mě dnes již vůbec nepřekvapuje.

Přesný počet uprchlíků před válkou z Ukrajiny, kteří pobývají u nás, není přesně známý. Část z nich totiž odjíždí do jiných zemí nebo se vrací na Ukrajinu podle informací, které máme od zástupců vlády, konkrétně Ministerstva vnitra. Nicméně stovkám tisíc však již byl přidělen status státního pojištěnce, to znamená, že v tuto chvíli tu máme desítky a stovky tisíc nových státních pojištěnců. V tomto má pětikoalice naši plnou podporu, že se o ně musíme postarat. Ale musíme si říct, že snižování plateb za státní pojištěnce není rozumným krokem ani z tohoto pohledu. Velká část ukrajinských uprchlíků bude potřebovat možná vyšší zdravotní péči než průměrný český občan. Současná vládní pětikoalice vůbec neprovádí zdravotní screening ukrajinských uprchlíků, a to i přesto, že víme, že se na Ukrajině nachází poměrně vysoký počet chorob, které v České republice nemáme - mám z dostupných veřejných zdrojů. A i proočkovanost proti covidu, podle informací, které jsem se dočetla, je nižší.

Toto jsou čísla, která by do přepočtu výše odvodu státu za státní pojištěnce měla jednoznačně vstupovat, a je to opět argument pro uchování námi navrhované výše platby za státní pojištěnce. Skutečně nelze považovat za rozumné destabilizovat zdravotnictví v tak závažné bezpečnostní situaci, v jaké se Česká republika nyní nachází, a tím zdaleka nemyslím jen epidemii covidu. Pojistné stát platí ze svého rozpočtu téměř 6 milionům lidí, tedy více než polovině českých občanů, a snížení celkového objemu finančních prostředků o 14 miliard způsobí, že takto mohutný balík sníží obecnou kvalitu zdravotní péče v celé České republice. Zdravotnictví není perpetuum mobile. Zdravotnictví potřebuje peníze ke svému fungování. Mysleme na to prosím, když dnes budeme hlasovat o vetu prezidenta republiky. Děkuji vám. (Potlesk poslanců ANO.)

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Jednak vám přeji krásné sobotní brzké ráno a k faktické poznámce je přihlášen pan poslanec Philipp.

 

Poslanec Tom Philipp: Dobrý večer, dámy a pánové, vážený pane předsedající, vážení ministři přítomní. Je to už taková tradice, že vždycky po paní poslankyni Schillerové, prostřednictvím pana předsedajícího, vystupuji já, protože ona bohužel velmi často tu pravdu tak nějak trošku upravuje podle svého.

Převzali jsme zdravotnictví v tristním stavu. - Je mi to líto. Za prvé. Převzali jste zdravotnictví, pokud myslíte tu vládu, ve které jste byla ministryně financí, po naší společné vládě, kdy jsme tenkrát čtyři roky byli společně zodpovědní za to, co se děje ve zdravotnictví, a byl to právě pan ministr financí Andrej Babiš, který dusil zdravotnictví, se kterým jsme se přeli o každých padesát korun přidání, vždyť si to musíte pamatovat. Je to tak prostě. (Potlesk koaličních poslanců.) Já jsem v té době byl náměstek ministra a na těch jednáních jsem byl. Bylo to tristní. Zdravotnictví se nacházelo v těžké krizi, potom, co byla 2010, 2012, 2013 krize v ekonomice, bylo úplně vyčerpané. Lázeňství bylo úplně down. A byli jsme to právě my, kteří jsme díky racionalizaci dokázali i v této době, i proti panu ministrovi Babišovi, přidat 30 % během toho volebního období na platech právě zdravotníků. Tak si na to prosím vzpomeňte.

Projekt navýšení studentů na lékařských fakultách. - Ano, byl uveden v život za pana ministra Vojtěcha, nicméně byl připraven už právě v té době, kdy jsem byl na ministerstvu. Připravovali jsme ho společně se současným panem ministrem, s panem profesorem Duškem a dalšími. Opět taková nepravda, která se tu vždycky znovu a znovu říká. Dobře. Dobře, že pan ministr v tom pokračoval, myslím Adam, nicméně nebudeme říkat přece, že to byl on, kdo to vymyslel. Nevymyslel to on.

A náklady na péči za ukrajinské uprchlíky - už jenom velmi krátce, z dat Všeobecné zdravotní pojišťovny... (Předsedající: Čas, pane poslanče.) Děkuji. ... jasně vyplývá, že jsou nižší než náklady na stejnou věkovou kategorii českých občanů. (Předsedající: Dvě minuty uplynuly.) Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Tak děkuji. K faktické poznámce dále je přihlášen pan vicepremiér Jurečka. Prosím.

 

Místopředseda vlády, ministr práce a sociálních věcí ČR Marian Jurečka: Když tak člověk poslouchal paní kolegyni poslankyni Schillerovou, no málem bych zamáčkl slzu. Taková hodná skoro teta by člověk řekl, kouzelná víla... (Pobavení a smích v sále.) Ale člověk nemusí si ani pamatovat, protože já jsem u těch konečných jednání na rozdíl od vás seděl velmi často, vy jste ještě nebyla na ministerstvu. Já si pamatuji, jak křičel ministr financí Andrej Babiš na ministra Němečka, že nenavýší platby za státní pojištěnce, v žádném případě nedá 3 miliardy korun na nutné investice do nemocnic. Mrkněte do Googlu, dejte si to tam. To jsou titulky, které zrají s tím časem jak víno. Teď když jsem vás poslouchal, tak jsem si ještě vzpomněl, když jsem tady seděl jako opoziční poslanec - to je jako krásný, já vám to tady odcituji, tak když to tam hodíte, tak máte takové: Vláda proti Schillerové. Návrh na zrušení plateb za státní pojištěnce nikdo nepodporuje. Plán Schillerové zrušit platby za státní pojištěnce padá, proti se postavili... a tak dále. Schillerová: Platba za státní pojištěnce je anomálie.

Takhle jste to, paní ministryně, vy tady před dvěma a půl rokem chodila a vykládala, najdete spoustu konkrétních faktů, jak jste říkala - nebude se zvyšovat platba za státní pojištěnce. Všechno to, co říkal pan kolega poslanec Philipp, který byl náměstkem na zdravotnictví a zná velmi dobře věci kolem pojistných systémů a měl to na starosti, je bohužel pravda. Vy jste tady osm let škrtili zdravotnictví. Váš - jak se jmenoval ten ministr, jak jel tu malou domů? Ne, ne malou, na statek jel. Arenberger. Váš člověk, vy jste ho tam dostali, drželi jste ho tam, ředitel fakultní nemocnice. Vám to přišlo normální. A vy tady teď chodíte a vykládáte, že tady my ohrožujeme zdravotnictví, kterému se daří. Má vyšší finanční rezervy, je tady zajištěna bilance do budoucna, a vy tady si dovolujete říkat z vaší historie osmi let, že vy jste to zdravotnictví podporovali. Myslím, že Sváťovi Němečkovi se musí škytat teď. (Potlesk z lavic pětikoalice.) ***




Přihlásit/registrovat se do ISP