(2.10 hodin)
(pokračuje Tomio Okamura)

Dále, ta oblast, kde právě je potřeba investovat, a evropské země jsou na to připraveny, evidentně, vláda Petra Fialy to vidí opačně, ale na úkor našich potřebných občanů, tak se tady píše, že náklady na inovativní technologie a léčivé přípravky rostou a zatěžují veřejné finance. No jasně, zatěžují, ale to je potřeba tady investovat, protože lidé, jak jsem řekl, jsou čím dál více zatíženi chronickými nemocemi, a my v SPD si myslíme, že je potřeba lidem zajistit důstojnou péči, ale vy naopak peníze berete a zhoršujete dostupnost zdravotní péče. S tím my nesouhlasíme.

Samozřejmě se tady zmiňují i takové věci, že zdravotničtí pracovníci nejsou rozmístěni rovnoměrně, v některých oblastech péče je jich nedostatek. No ale o tom přece mluvím, například o stomatologické péči. Vy jste u vlády, tady máte většinu ve Sněmovně skoro rok, a já jsem neslyšel, jakým způsobem byste zlepšili dostupnost třeba stomatologické péče pro občany. Já jsem napůl z Moravy, kandidoval jsem za Moravskoslezský kraj a tam právě máme ty problémy s tím, že zvláště v hraničních oblastech není zajištěna dostupná stomatologická péče. A tady vám to dokonce říká i Komise, ta vaše milovaná Evropská unie, a vy děláte ty věci proti. To znamená, všichni to vědí, ale od vás nejenom že neslyšíme, jakým způsobem zajistíte například stomatologickou péči, aby byla dostupná pro občany, ale ještě to zhoršujete.

Takže to je můj dotaz číslo jedna. Dozvíme se konečně - já už jsem se na to ptal před půl rokem tady, odpověď jsem nedostal od pana ministra Válka - jakým způsobem tedy zlepšíte dostupnost stomatologické péče pro naše občany? Teď děláte pravý opak. Nejenom že koncepci neslyšíme, žádný plán neslyšíme, ale ještě dokonce berete systému peníze. Takže to jsme tady neslyšeli, to je potřeba vyřešit. Já už jsem se ptal ve svém úvodním vystoupení ohledně dostupnosti pomůcek a potřeb pro invalidní spoluobčany, protože SPD neustále bojuje za zdravotně postižené spoluobčany. No vy děláte ale naopak, budete teď zvyšovat doplatky. S tím nemůžeme souhlasit. Berete peníze a zvyšujete doplatky. Zrovna mimochodem těmto skupinám občanů, kteří si těžko pomáhají sami, protože jsou zdravotně postižení.

Dále je potřeba... Pojďme dál. Když se podívám na tu společnou zprávu, na tu unijní společnou zprávu o systémech zdravotní a dlouhodobé péče a fiskální udržitelnosti, kterou vypracovala Evropská komise a Výbor pro hospodářskou politiku, tak se tady právě uvádí, že v evropském pilíři - cituju - sociálních práv přijatém v dubnu 2017 v zásadě číslo 16 se uvádí - cituju - že každý má právo na včasný přístup k cenově dostupné, kvalitní, preventivní a léčebné zdravotní péči. No ale vy přece jdete úplně proti tomu trendu. Proč to děláte? Proč zhoršujete zdravotní péči, proč jí berete peníze? To je přece neuvěřitelné. Takže vy jdete úplně proti všem. Vy jdete jak proti jak proti občanům České republiky, tak proti tomu vašemu milovanému Bruselu, vůči kterému jste neustále servilní. Takže, no... Už z tohoto pohledu, a to jsem jenom začal, tak vidíme přesně ten důvod, proč premiér Petr Fiala, jak jsme si dneska všichni mohli přečíst, je dokonce nejméně oblíbeným a nejméně populárním premiérem v Evropské unii, v Evropě. Je na posledním místě. A to je premiérem pouze tři čtvrtě roku. Tak to je rekord. Trháte rekordy, ovšem v tom opačném směru. Takhle, nám to nevadí, my jsme opoziční SPD, my samozřejmě nechceme vaši vládu, ale doplácí na to ti občané, kteří se nemůžou bránit, až za tři roky ve volbách.

Další, co tady čtu v tom dokumentu, kterým vy byste se měli také nějakým způsobem, minimálně metodicky, ho reflektovat, že včasným přístupem k té dostupné, kvalitní, preventivní a léčebné zdravotní péči se rozumí, že každý má přístup, a cituji: "Každý má přístup ke zdravotní péči, kdykoliv ji potřebuje." No tak to vaše vláda rozhodně nezajišťuje. Mluvím už jenom o těch zubařích. To rozhodně nezajišťujete. No dobře, můžete to svádět na předešlou vládu, které my jsme se neúčastnili, SPD nebylo nikdy ve vládě, ale v každém případě vy už jste ve vládě tři čtvrtě roku a většinu máte ve Sněmovně téměř rok, takže jak vy to zajistíte? Vy to vůbec nezajišťujete. Vy na to úplně kašlete, protože vy jste neudělali nic pro to, aby každý měl přístup ke zdravotní péči, kdykoliv ji potřebuje.

Samozřejmě tady ten dokument, který vypracovala Evropská komise, dodává, že to vyžaduje vyvážené geografické rozmístění zdravotnických zařízení a zdravotnických pracovníků a politiky na minimalizaci dlouhých čekacích lhůt. No a co jste, vážený pane ministře Válku, pro tohleto udělali? Co tam tedy děláte jako vláda, jako ministerstvo? Vy se zeptáte občanů a jdete mezi ně? Každý vám řekne, že má v té či oné oblasti problémy s dostupností. Čeká se měsíce na specializované vyšetření, a tak dále, a tak dále.

Potom samozřejmě tady v tom dokumentu Komise dodává, že cenově dostupnou zdravotní péčí se rozumí, že přístup k potřebné zdravotní péči by neměl být omezen z důvodu nákladů. No tak jak to tedy je s tou vaší vládou? Vždyť vy děláte pravý opak. Zase můžu mluvit o té stomatologické péči. Vždyť to je pro řadu občanů zcela nepřístupné. A plnou odpovědnost za to nese vláda Petra Fialy. Vy jste chtěli vládnout, vy jste se domluvili, slibovali jste změnu a řešení, ale skutek utek. Žádné činy nejsou, jenom slova byla. Takže tady to máte černé na bílém, schválně jsem si vzal k ruce dokument, znova říkám, toho vašeho milovaného Bruselu, ale vy dokonce obelháváte už i ten Brusel. Vy lžete úplně všem už. Takže vy neplníte ani to, co vám dokonce v této konkrétní oblasti - no, jinde tedy hopsáte samozřejmě jak mopslíci, když z Bruselu, z Berlína, z Washingtonu něco řeknou, ale tady, kde na to nejvíc doplácí čeští občané - jó, zbrojní zakázky, to u vás jede. Občané nemají peníze, ale za sto miliard americké stíhačky, místo aby se prodloužily gripeny. To jo.

Tam je taky otázka, už jsem dával do éteru otázku, jestli z toho někdo něco nemá. Víme, že ve vládní koalici jsou strany, no tak tady se třeba v ODS někdo směje, koukám, nebo nevím, kde končí ta řada, ale to, že hrozí 16 let vězení politikům ODS, ČSSD tedy, je tam jeden komunista v kauze ROP Severozápad, rozkrádání fondů a dotací v Ústeckém a Karlovarském kraji, to je přece veřejná informace, to jsme si přečetli všichni. Takže to nemusíme chodit daleko, co se týče těch problémů a podezření. Ale protože za 100 miliard kupovat nejdražší stíhačky, když můžeme prodloužit gripeny a když nemají lidi peníze na energie, tak tady něco nehraje. Tady je nějaký problém. Jo? A třeba se to někdy dozvíme. Ale v každém případě my bychom byli rádi, aby byla ta zdravotní péče a pomoc s cenami energií.

Ale pojďme se věnovat tomuto zákonu. No a kvalitní zdravotní péčí se rozumí to - ne to jsem jenom naznačil, že máte, že ta vláda má opravdu podivné priority. Tou kvalitní zdravotní péčí se rozumí to, že by zdravotní péče měla být relevantní, vhodná, bezpečná a účinná. Opět, vy to vůbec neplníte a berete tady navíc zdravotním pojišťovnám 14 miliard korun. Takž to už ani naplnit nelze. Dokonce není ani světlo na konci tunelu. Vy jste si prostě vzali jako oběti občany České republiky pro svoje osobní zájmy, osobní politické zájmy, nebo i ekonomické.

No když se podívám dál, tak mimochodem odvětví zdravotní a sociální péče, je to tady kapitola Politické výzvy a podkapitola se jmenuje, a to je důležité, Zdravotnictví je významným zdrojem zaměstnanosti. Ale na to tady přece upozorňuji celou dobu, že vy tím, že vezmete 14 miliard korun, tak zhoršujete podmínky zdravotníků. Takže tam, kde bychom potřebovali nabrat lékaře a zdravotní sestry, aby třeba neodcházeli do zahraničí, tak vy ještě ty peníze vezmete... A já třeba dostávám řadu zpráv od občanů, že nechtějí být ošetřováni ukrajinskými lékaři a ukrajinskými zdravotními sestrami. Nemají důvěru. A to nemá teď nic společného s touto migrační vlnou. To je věc, která se táhne několik let. To jenom aby si tady někdo nemyslel, protože znám to účelové překrucování.***




Přihlásit/registrovat se do ISP