(15.10 hodin)
(pokračuje Jaroslava Pokorná Jermanová)

Teď se chci zeptat na investice, pane ministře. Já jsem od vás ještě nedostala jedinou konkrétní odpověď, jaké investice budou v letošním roce realizovány. Já jsem si odpověděla sama, já jsem pochopila, že žádné. Žádné, prostě ty peníze tam na to nejsou, v těch příspěvkových organizacích, nemůžou být, s myslím si, že je to škoda. Ty projekty jsou připravené a je potřeba na ně dát peníze. Chápu, že rozpočet je napjatý, ale pokud neopravíme Novou scénu Národního divadla, tak nám za chvíli spadne. To je realita, s těch projektů je mnoho a mnoho dalších.

A teď bych se ráda pozastavila u toho, abychom si shrnuli, co všechno tato vláda proškrtala při schvalování rozpočtu. Já to považuji za velmi důležité, protože z toho vyplývá, co je prioritou v kultuře a co není. Je tady podpora živého umění, ale tam se omlouvám: tam jste navýšil 15 milionů na Mezinárodní filmový festival ve Varech, ale (nesrozumitelné) činí částka? Já se na to chci pana ministra zeptat, protože já to z toho nevyčtu, a chci se zeptat, proč teď, jestli je to na příští rok, na letošek, co bylo důvodem, a ten zbytek, 10 milionů - jestli jde do jiných, tak je to v pořádku a jsem za to ráda, ale já nemám podrobný položkový rozpočet, abych zjistila, jak se rozpadá ten rozpočet dál.

Ale co zůstalo seškrtáno? Program péče o národní kulturní poklad a dědictví, program státní podpory profesionálních divadel a stálých profesionálních orchestrů a pěveckých sborů, program ochrany a péče o kulturní statky, program na záchranu a obnovu kulturních památek, podpora rozvoje a obnovy materiálně-technické základny regionálních kulturních zařízení. K tomu není co dodat. Není.

Jenom na závěr bych chtěla říct, že kultura je malý rezort, to bezesporu je - velikostí rozpočtu, velikostí příspěvků na činnost - ale její význam je prostě obrovský. A jestli si to neuvědomíme teď, tak to budoucna nebudeme mít našim dětem co předávat. A jestli tady mluvíme o tom, že národ je důležitý, a já jsem o tom přesvědčena, tak kultura dělá národ. A pokud ji nepodpoříme, národ půjde směrem, kterým si nepřejeme nikdo z nás, ani pan ministr financí a ani já jako člen opozice, na tom se doufám shodneme, a doufám, že tady nebudu nazvána, že jsem proputinovskou političkou, protože to bych se tedy opravdu hodně naštvala.

Já tady křičet nechci, protože si myslím, že to sem nepatří. Já mám dojem takový, že kultura už není ani Popelkou, kultura se stala pro tuto vládu nechtěným a vyděděným dítětem. A já vám děkuji za pozornost. (Potlesk v sále.)

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: S faktickou poznámkou je přihlášen pan ministr Stanjura.

 

Ministr financí ČR Zbyněk Stanjura: Tak v dobrém. My jsme si ten rezort nakonec dobrovolně vybrali v rámci koalice, že ho považujeme za důležitý, z šesti křesel. Vy jste byli deset křesel ve vládě a ten rezort jste si nevybrali. To jenom, kdo tomu dává prioritu. Já s vámi naprosto souhlasím, že to je velmi důležitý rezort a nezávisí na výšce rozpočtu, v tom se shodujeme, a my se často s panem ministrem na různých kulturních akcích potkáváme, aniž bychom věděli, a potkáme se až v hledišti.

Teď k těm... tam je to nešťastně popsané s tou dotací na karlovarský festival a to určitě vysvětlí pan ministr Baxa. Je to 5 milionů, důvodem je rekonstrukce hotelu Thermal a zvýšené ceny hotelu Thermal, to je úplně jednoduché. Ten důvod je legitimní, navíc ty zvýšené výdaje skončily v příjmu státního hotelu. Takže tolik na vysvětlení, proč jsme (nesrozumitelné).

Filmové pobídky - my jsme jednali s Asociací producentů audiovize. Tam jsem nezaznamenal, kromě Netflixu, ale ten není v naší české asociaci, výhrady k zastropování, spíše naopak. Těch 570 milionů, řekněme si to otevřeně, to je starý dluh, který jste tam nechali. To není zvýšená podpora, ta teprve přijde poté, co budeme mít nastavená pravidla, že vy jste nechali běžet... a já chápu, že ten systém, když byl nastaven, byla jiná doba a ty malé produkce vlastně nebyly, nebo small screen, jak se tomu říká, ještě nebylo.

V okamžiku, kdy přišly tyhle velké produkce, tak jste nezareagovali a je to vlastně nárokový systém doposud, to znamená, kdo splní formální podmínky, formální podmínky, tak má nárok. A je jedno, kolik je v rozpočtu, protože stát se zaváže, že ty peníze dá. Takže těch 570 milionů pouze kryje staré dluhy a teď vytváříme systém, aby to nebyl nárokový systém, abychom realisticky pustili tolik peněz, kolik je potřeba, do toho systému.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji a hlásil se pan ministr, když přišel. S faktickou poznámkou? Tak potom, jestli je to s faktickou poznámkou, máte přednost, paní poslankyně, protože pan ministr, předpokládám, že chtěl v rámci přednostního práva.

 

Poslankyně Jaroslava Pokorná Jermanová: Pane ministře Stanjuro, děkuji za odpovědi. Na druhou stranu k tomu dluhu, tak se podívejte, kdo refreshoval filmové pobídky a jak vždycky ty peníze Ministerstvo financí doložilo, aby mohly být čerpány. A tak to bylo připraveno i na letošní rok. (Hlas z pléna.) Ano, bylo to tak, ale já se s vámi hádat nechci, já to nepovažuji za správné, ale filmové pobídky je potřeba určitě změnit, o tom žádná, o tom vůbec diskutovat tady nechci, ale jenom bych se přimlouvala za to, aby to bylo mnohem a mnohem rychlejší, protože odliv těch velkých producentů prostě nastane a vím, jaký problém to byl ty produkce k nám nalákat zpátky. A u i s panem ministrem financí tehdejším, panem ministrem Babišem, jsme diskutovali o té výši, jestli 20, 25, 30 a tak dále, nicméně ono vám stejně nezbude nic jiného, než ta procenta navýšit, aby nám produkce neutíkaly.

Takže to jenom za mě, nicméně děkuji za odpovědi a budu na vás i na pana ministra Baxu apelovat pořád a pořád. Postarejte se o dostatečné platy v kultuře, protože ti lidi nám odtamtud utečou. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: S faktickou pan ministr Stanjura.

 

Ministr financí ČR Zbyněk Stanjura: V návrhu rozpočtu vlády Andreje Babiše bylo jenom na filmové pobídky 800, ty jsme tam nechali a chybělo tam těch 570 - po prověření, doložení všech případů, můžu vám to dát rok po roku, jak ten dluh vznikal, a není řešením ad hoc řešení, tohle je naposled. Musíme ten systém změnit a rozpočtovat realisticky podle toho, co je. Producenti odhadují objem zahraničních investic v audiovizi pro roky 2022, 2023 a 2024 minimálně ve výši 12 miliard, v roce 2019, předcovidový rok, bylo 9 miliard, jo? To znamená, nemá cenu porovnávat covidové roky, ano? Před covidem bylo 9 miliard v roce 2019, 5 miliard v roce 2018, 5 miliard v roce 2017. Jejich odhad - ne náš - je 12 miliard letos, příští rok i přespříští rok, takže žádný odliv reálně nehrozí - zatím. Uvidíme, jestli to přijde, ta soutěž je trochu bizarní mezi státy, které se přeplácejí, ale my jako Česká republika díky profesionalitě našich lidí jsme schopni dohnat ten rozdíl v tom procentu, protože tady dostávají kvalitní služby, to mi říkají i profesionálové, proč si myslí, že ten objem zahraničních investic roste, přestože například v Maďarsku mají vyšší procento proplácení zpětně těch uznatelných nákladů.

A k těm platům - já s vámi souhlasím. Já jsem jenom říkal, že to není polovina průměrné mzdy, ale souhlasím s tím, že jsou nízké, a zase aniž bych se chtěl nějak pouštět do kritiky, tak my ty platy zvyšujeme od 1. 9. A víte, kdy byly zamrazeny? Od 1. ledna 2021, ne 1. ledna 2022. Takže my jsme pokračovali osm měsíců v té politice, která byla nastavena v předchozím roce, v této chvíli jsme si více nemohli dovolit, ale s tím popisem vzdělanostní struktury, to, že to jsou srdcaři a že to jsou malé platy, já naprosto, naprosto souhlasím (Předsedající: Čas.). V tom nemusíme vést polemiku, že souhlasíme spolu. ***

 

Místopředsedkyně PSP Jana Mračková Vildumetzová: Děkuji, pane ministře. Vidím, že z místa se v tuto chvíli s faktickou poznámkou hlásí paní Jaroslava Pokorná Jermanová. Poprosím ji, aby přišla k řečnickému pultu. Paní poslankyně, máte slovo. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP