(12.40 hodin)
(pokračuje Martin Baxa)

Velmi vítám, že jsme se ještě dnes dostali takto do druhého čtení, protože je to materiál, který je transpozicí, kde už jsme ve zpoždění. Současně velice vítám, že příslušný garanční výbor doporučil bez dalšího jeho schválení. Takže děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji, pane ministře. Návrh jsme v prvém čtení přikázali k projednání výboru pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu, a sice jako garančnímu výboru. Usnesení tohoto výboru byla doručena jako sněmovní tisk 150/1 a 2. Prosím, aby se nyní ujal slova zpravodaj výboru pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu pan poslanec Lubomír Brož, a informoval nás o projednání návrhu ve výboru a případné pozměňovací návrhy odůvodnil. Pane poslanče, prosím, máte slovo.

 

Poslanec Lubomír Brož: Děkuji za slovo, pane předsedající. Dámy a pánové, k Vládnímu návrhu zákona o vstupu a dovozu některých kulturních statků na celní území Evropské unie a o změně některých souvisejících zákonů, tedy ke sněmovnímu tisku číslo 150, nebyly podány žádné pozměňovací návrhy. Sněmovní tisk 150 byl projednán garančním výborem pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu dne 22. 6. 2022 a v usnesení číslo 70 garanční výbor doporučil sněmovní tisk 150 schválit v předloženém znění.

Na jednání garančního výboru zazněla v této věci široká shoda. Jen pro připomenutí bych v krátkosti shrnul, o co se ve sněmovním tisku 150 jedná. Je to vládní návrh zákona o vstupu a dovozu některých kulturních statků na celní území Evropské unie a o změně některých souvisejících zákonů. Je předkládán z důvodu adaptace tuzemského právního řádu na nařízení Evropského parlamentu a Rady Evropské unie 2019/880 ze dne 17. dubna 2019, o vstupu a dovozu kulturních statků.

Implementační lhůta té části nařízení, na které se tento zákon vztahuje, uplynula již 28. prosince 2020. Nezbytnost přijetí navrhované právní normy vyplývá ze závazků České republiky daných jejím členstvím v Evropské unii a dále intenzivním zájmem na ochranu světového kulturního dědictví před nezákonným vývozem a trestní činností. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji, pane poslanče, za vaši zprávu zpravodaje a otevírám obecnou rozpravu, do které je přihlášena paní poslankyně Pokorná Jermanová. Paní poslankyně, prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Jaroslava Pokorná Jermanová: Hezké poobědě, jestli to tak můžu říct. Já bych tady chtěla podpořit pana ministra výjimečně a chtěla bych poprosit Sněmovnu, abychom tento návrh zákona schválili, protože už více než dva roky leží na vládě. Myslím si, že upravuje velmi důležitou oblast, zejména v době, kdy zažíváme válečné konflikty, zejména na Ukrajině, kde dochází k poškozování kulturních památek. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Také děkuji. Ještě někdo další se hlásí do obecné rozpravy? Nikoho nevidím, tak obecnou rozpravu končím.

Ptám se na případná závěrečná slova po skončení rozpravy? (Ministr: Ne. Zpravodaj: Ne.) Není zájem.

Zahajuji podrobnou rozpravu. Připomínám, že pozměňovací a jiné návrhy přednesené v podrobné rozpravě musí být vždy odůvodněny. Hlásí se někdo do podrobné rozpravy? Není tomu tak, končím tedy i podrobnou rozpravu.

Ani nyní není zájem o závěrečná slova, ani nezazněl žádný návrh, který bychom mohli hlasovat. Já se tedy pana zpravodaje ptám, jestli můžeme ukončit druhé čtení tohoto návrhu? Ano, tedy končím projednávání bodu číslo 4, respektive jeho druhé čtení.

Budeme pokračovat bodem číslo

 

5.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 49/1997 Sb., o civilním letectví
a o změně a doplnění zákona č. 455/1991 Sb., o živnostenském podnikání
(živnostenský zákon), ve znění pozdějších předpisů, ve znění pozdějších předpisů,
a další související zákony
/sněmovní tisk 207/ - druhé čtení

Z pověření vlády předložený návrh za pana ministra dopravy uvede pan ministr kultury Martin Baxa. Prosím, pane ministře, ujměte se slova.

 

Ministr kultury ČR Martin Baxa: Děkuji za slovo, vážený pane místopředsedo. Pan ministr Kupka se omlouvá, požádal mne tedy, abych přednesl tento návrh. Jedná se o vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 49/1997 Sb., o civilním letectví a některé další zákony.

Milé kolegyně a milí kolegové, chtěl bych jenom připomenout, že tento zákon byl Sněmovně předložen již v únoru 2021 s tím, že ona jej do konce svého volebního období neprojednala. Návrh zákona je tedy předkládán opětovně a oproti původní předložené podobě obsahuje toliko dílčí změny.

Hlavní cílem předloženého návrhu zákona je provést adaptaci právního řádu České republiky na šest nařízení Evropské unie upravujících společná pravidla v oblasti civilního letectví, problematiku požadavku na bezpilotní systémy a podmínky jejich provozování a dálkového řízení a dílčí aspekty ochrany civilního letectví před protiprávními činy.

Jenom doplním, že hospodářský výbor doporučil projednání a schválení návrhu zákona ve znění jím doporučeného pozměňovacího návrhu, jehož cílem je zmírnit právní úpravu provozování a řízení bezpilotních systémů v rámci spolku. Ministerstvo dopravy s uvedeným pozměňovacím návrhem souhlasí.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji pěkně. Návrh jsme v prvém čtení přikázali k projednání hospodářskému výboru jako výboru garančnímu. Usnesení výboru vám byla doručena jako sněmovní tisky 207/1 a 2. Poprosím, aby se slova ujal zpravodaj hospodářského výboru pan poslanec Karel Sládeček, informoval nás o projednání návrhu ve výboru a případné pozměňovací návrhy odůvodnil. Pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Karel Sládeček: Děkuji, pane místopředsedo. Vážené dámy a pánové, hospodářský výbor předložený návrh projednal na 12. schůzi dne 22. 6. 2022 a přijal po vyslechnutí výkladu náměstka ministra dopravy Jakuba Kopřivy, zpravodajské zprávě poslance Karla Sládečka a po podrobné rozpravě následující usnesení:

"I. doporučuje Poslanecké sněmovně Parlamentu České republiky projednat a schválit sněmovní tisk 207 ve znění schválených pozměňovacích návrhů;

II. zmocňuje zpravodaje výboru, aby ve spolupráci s navrhovatelem a legislativním odborem Kanceláře Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky provedl v návrhu zákona legislativně technické úpravy, které nemají dopad na věcný obsah navrhovaného zákona;

III. pověřuje zpravodaje výboru, aby na schůzi Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky přednesl zprávu o výsledcích projednávání tohoto návrhu zákona v hospodářském výboru;

IV. pověřuje předsedu výboru, aby předložil toto usnesení předsedkyni Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky."

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji za vaši zpravodajskou zprávu.

Otevírám obecnou rozpravu. První do obecné rozpravy je přihlášen pan poslanec Ryba. Pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Drahoslav Ryba: Vážený pane předsedající, děkuji za slovo. V prvé řadě chci říci, že podporuji tuto novelu zákona, protože si myslím, že je velmi potřebná i pro Hasičský záchranný sbor České republiky jako celek. Při podrobném seznámení se s touto novelou jsem tam ale našel přece jen dvě chybičky.

Ta první je vyloženě legislativně technická a to je to, že v materiálu je uveden název Hasičský záchranný sbor, přičemž celý název je Hasičský záchranný sbor České republiky, takže poprosím o doplnění. To je jedna část mého pozměňovacího návrhu.

Ta druhá je spíše zpřesňující. Je to o tom, že se v návrhu hovoří o možnosti odchýlit se od pravidel létání u hasičských bezpilotních letadel při plnění základního úkolu Hasičského záchranného sboru, v tomto případě České republiky. Chtěl bych upozornit na to, že zákon č. 320/2015, o Hasičském záchranném sboru České republiky, zavedl takzvaný mimořádný úkol Hasičského záchranného sboru, který již byl několikrát použit. Jen pro vaši představu, abyste věděli, o co se jedná. Jedná se o ty úkoly, které byly dělány například hasičským záchranným sborem v rámci covidu-19, teď v rámci krize. To znamená, že bych byl rád, kdyby tento zákon byl upraven o to, že se nebude jednat o základní úkol, ale bude se jednat o úkol jako takový, který je definovaný zákonem. O tom je v podstatě tento můj pozměňovací návrh. Byl bych rád, kdybyste ho vzali za své a podpořili jej. Přihlásím se k němu ve třetím čtení. Děkuji vám. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP