(14.20 hodin)
(pokračuje Tomio Okamura)

Takže znovu zopakuju ten bod, že... zdali tedy ten bod, ten bod se jmenuje... zdali ohledně Zastropování cen elektřiny a plynu, kdy vláda Petra Fialy hned den po volbách opět podvedla občany. Takže takhle bych to chtěl formulovat.

Jako další bod, mimořádný bod na tuto schůzi sněmovny navrhuji bod s názvem Selhání ministra vnitra Rakušana z hnutí STAN a Evropské unie ohledně nelegální migrace do České republiky.

V České republice stále roste počet ilegálních imigrantů z muslimských zemí. Jak víme, je největší nárůst příchodu nelegálních migrantů z muslimských zemí a vůbec muslimských a afrických zemí od roku 2015, kdy byla ta velká migrační krize. Podle mého názoru jde o jasné selhání. Podle názoru SPD jde o jasné selhání Evropské unie a ministra vnitra Rakušana z hnutí STAN.

Já jsem tady opakovaně i uplynulé schůze navrhoval bod na toto téma. Upozorňoval jsem na to, že už od léta prudce roste počet nelegálních migrantů přicházejících na naše území. Netýká se to Ukrajinců, týká se to migrantů z těchto řekl bych arabských a blízkovýchodních a dalších zemí, a vy jste mi tady ten bod opakovaně zamítali, vládní koalice, bagatelizovali jste to, brali jste to na lehkou váhu, nechtěli jste to řešit. Já jsem vás upozorňoval na to, že mi píše obrovské množství našich občanů bydlících v obcích na Moravě u slovenských hranic. Píší, psali mi a píše mi dodnes velké množství žen, dívek, že se bojí jít večer domů, na procházku do lesa, protože prostě se tam pohybují tihle nelegální migranti. Stěžují si místní občané na to, že tam zanechávají bordel, musím použít to slovo, protože tam zanechávají i různé své osobní věci v lese, u silnice a podobně. A vy jste mi ten bod tady zamítali, kde já jsem včas na to upozorňoval, protože SPD samozřejmě se na tu problematiku specializuje. Takže jsme samozřejmě... máme oči otevřené a sledovali jsme to.

A prostě teď se tady dovídáme, že vláda opožděně teď začala reagovat, s několikaměsíčním zpožděním, kdy už ten problém je a jsou plná migrační střediska v České republice. Teď je ten problém takový, že Slováci nechtějí brát ty nelegální migranty zpátky. To znamená, zůstávají nám tady u nás, nemáme je kam posunout, zahlcují se tady centra. A teď do toho ministr, zcela nekompetentní a arogantní ministr vnitra Rakušan, který tady přehlížel poznámky, návrhy SPD, aby se tomu urychleně věnovala vláda, teď řekne, že policejní ostraha má být na deset dní na hranicích.

A já se chci zeptat, jaký je tedy plán vlády? Zase budete tady mlčet a umlčovat SPD, jo, když my tady chceme zajišťovat bezpečnost našich občanů, kteří mají obavy? Zase to budete tady zatloukat a tvářit se, že ten problém neexistuje? A co teda bude za deset dní? Já se ptám, co bude za deset dní, jaký je váš plán, vaší vlády, protože to není jen tak, protože ministrovi vnitra Rakušanovi se ministerstvo úplně vymklo z rukou, vůbec neví, která bije, protože i dnes například policejní prezident Vondrášek řekl v rádiu Frekvence 1, že policisté, které teď ministr vnitra Rakušan přesunul na hranici, že budou chybět ve všech čtrnácti krajích, protože se jedná celkem o 1 000 policistů. Takže nekompetentní ministr vnitra Rakušan, který už je ministrem tři čtvrtě roku, v podstatě teď... způsobuje to obavy, že policisté v krajích nebudou mít dostatečné kapacity na řešení kriminality. Bude klesat objasněnost trestných činů a občané z toho mají obavy.

Takže už se teď kumulují problémy, které způsobuje nekompetentní vláda Petra Fialy, a hlavně nekompetentní a neskutečně arogantní ministr vnitra Vít Rakušan za hnutí STAN, které je prorostlé s organizovaným zločinem. Také mělo hnutí STAN největší pokles, kolem 30 % počtu mandátů zastupitelů v těchto volbách, takže občané to také vidí. Takže teď situace je taková, že kvůli ministru vnitra Rakušanovi, který nezvládá, z hnutí STAN, a vládě v České republice stále roste počet ilegálních migrantů, zejména Syřanů, přicházejících převážně z Turecka a též z Afghánistánu. Pro většinu z nich jsme zatím tranzitní zemí na cestě do Německa, mnoho z nich však na území na přechodnou dobu zůstává.

A tady bych se u toho chtěl na chvíli zastavit, protože i Rakousko, které ještě v nedávné minulosti nebylo finální cílovou zemí, jelikož to bylo Německo, tak jak už všichni dneska víme, už se teď stává cílovou zemí, takže samozřejmě hrozí situace, která velmi rychle může nastat, v okamžiku, že Rakušané zavřou hranice a zpřísní podmínky a Němci také, tak cílovou zemí bude Česká republika. A teď do toho máme situaci, že Slováci odmítají návrat migrantů na jejich území, takže Schengen nefunguje, nefungují dohody.

A teď, protože vláda Petra Fialy a ministr vnitra Rakušan za hnutí STAN způsobili situaci, hlavně že naše hranice jsou jako cedník, přitom SPD už tady dlouhou dobu vyzývá k tomu, aby se zvýšila ostraha hranic, protože jsme varovali před... viděli jsme nárůst té migrační vlny. Tak se dostáváme vlastně do patové situace, do slepé uličky kvůli vládě Petra Fialy a ministrovi vnitra Vítu Rakušanovi ze STAN a všechno samozřejmě zbytečně platí z daní občané České republiky. Jedná se dneska už o příchod několika stovek ilegálních migrantů denně, mezi kterými převažují jednoznačně muži ve věku mezi 18 a 30 lety. No, příchod... jedná se o zachycení už ve stovkách migrantů denně. Proč mluvím o zachycení? Protože je to jenom špička ledovce a policie samozřejmě nezachytí zdaleka všechny, notabene když sami - sám ministr potvrzuje, že není schopen zajistit kapacity, protože je neschopný. A k tomu se ještě vrátím.

Například obyvatelé města Holešova na Moravě, což je vedle Bystřice pod Hostýnem, odkud pochází moje rodina ve Zlínském kraji, kde právě nedávno v Holešově vzniklo imigrační centrum, mají dle serveru Novinky.cz v této souvislosti obavy o svou bezpečnost. A není to jenom tam. Lidé v celém tom pohraničí jižní Moravy na slovenských hranicích mají obavu o svoji bezpečnost, a už jsem vám to tady říkal několik měsíců. Ale vy na to kašlete, na bezpečnost občanů České republiky, vláda Petra Fialy na to kašle, koalice ODS, STAN, Pirátů, KDU-ČSL a TOP 09.

Je také zcela jasně vidět, že jednak schengenský systém volného pohybu EU nefunguje, a dále to svědčí o naprostém selhání, jak už jsem říkal, tady ministra vnitra Rakušana z hnutí STAN, předsedy hnutí STAN, který tuto situaci neřeší. V současné době chybí po celé České republice celkem asi 6 000 policistů a ministr vnitra Rakušan tuto situaci řeší pouhým slučováním policejních služeben namísto toho, aby systémově řešil nárůst počtu policistů zvyšováním jejich platů a stabilizací policejního sboru.

Logicky - vy radši dáte miliardy na Ukrajinu, než abyste řešili bezpečnost občanů České republiky. To samozřejmě víme a já s tím prostě nesouhlasím. Pro nás je český občan na prvním místě, pro nás v SPD, a Česká republika je na prvním místě. Pro vás ve vládní koalici je na prvním místě Berlín, Brusel, Ukrajina, Washington a já nevím, kdo ještě. Pro nás v SPD - mě vůbec nezajímají zájmy Ruska, mě nezajímají zájmy ani Ukrajiny, ani Berlína, ani Bruselu, ani Washingtonu. Mě zajímá zájem českých občanů a České republiky a podle toho my chceme a budeme postupovat. To je rozdíl mezi SPD a vámi. Za SPD tady říkáme celou dobu: My prostě odmítáme masovou nelegální migraci do České republiky. Vy ji naopak podporujete.

A ještě, když to tedy už přijde a vymklo se vám to z rukou, tak teď nevíte, co, a doplácí na to všichni občané. Proto my jsme od začátku říkali, že je potřeba zvýšit ochranu hranic, a my prostě odmítáme tuhletu masovou nelegální migraci a požadujeme důslednou kontrolu našich státních hranic. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP