(11.10 hodin)

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. Ještě se hlásila paní zpravodajka, která je nyní další přihlášená do rozpravy. Prosím.

 

Poslankyně Zuzana Ožanová: Děkuji, paní předsedající. Já si dovolím jenom navázat na kolegyni. Prosím vás, včera jsme se probírali rozpočtem a já si pamatuji, že vládní koalice chtěla i snižovat počty úředníků, a já nerozumím tomu, jak se sníží počty úředníků, když se zvýší počty manažerských pozic. Potom se budou brát kde ta místa? Na ty výkonné, na ty, co dělají správní řízení nebo podobně? Už tak současná koalice zvýšila počet ministrů a jejich ve své podstatě obslužného personálu a je to číslo 74 lidí plus. Dojde k dalšímu zvýšení. Jestli takhle někdo předpokládá, že tak se snižují počty, no já se domnívám, že tomu tak opravdu není, protože moje technické myšlení mi dává, že pořád dáváme plus, plus a nikde minus. Jako zpravodaj se totiž v závěru budu vyjadřovat pouze k technickým, nikoliv politickým věcem, tak jsem cítila za potřebu ještě toto říct.

Ještě bych si dovolila požádat, kolegové: je tam jeden pozměňovací návrh, se kterým nebyl vysloven souhlas na ústavně-právním výboru, a to se týká věku. V současné době je povinnost opustit státní službu ve věku 70 let. Já neříkám, že všichni chtějí zůstat do 70 let, někteří už chtějí v šedesáti jít pryč do předčasného důchodu, ale uvědomme si, že tady i mezi námi jsou kolegové, kteří jsou věkově nad tuto hranici 70 let a jsou velmi platnými členy této Sněmovny. Prostě existují lidé, kteří i ve vysokém věku podávají vysoké pracovní výkony, a tímto limitem jim to omezíme. Samozřejmě je to i u soudců. Domnívám se, že bychom koncepčně měli tuto hranici 70 let zvýšit aspoň na těch 75, nejenom v tomto služebním zákoně, ale potom i v dalších zákonech. A já si vás dovolím poprosit o to, jestli byste začali už nyní. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. Ještě se s faktickou přihlásila paní poslankyně Peštová.

Mezitím, než dojde, načtu omluvu. Omlouvá se pan poslanec Jakob od 12 hodin bez udání důvodu.

A prosím, paní poslankyně, vaše dvě minuty.

 

Poslankyně Berenika Peštová: Děkuji za slovo. Já bych chtěla tady jenom podpořit to, co tady řekla moje předřečnice. Opravdu praxi v státní službě mám a je tam opravdu dost odborníků, kteří jsou nad věk 70 let, a jenom proto, že dosáhli této hranice, tak jsme se s nimi museli rozloučit s tím, že třeba potom byli jenom najímáni na určité věci. Já bych vás opravdu chtěla poprosit, jestli byste nezvážili tu hranici posunutí na 75 let. Děkuji vám.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Také děkuji za dodržení času. Já se naposled otáži, zda se již nikdo nehlásí? Není tomu tak, já tedy končím rozpravu.

A optám se pana navrhovatele, zda má zájem o závěrečné slovo? Prosím.

 

Poslanec Marek Benda: Vážená paní místopředsedkyně, vážený pane premiére, páni ministři, paní ministryně, dámy a pánové, já budu velmi stručný, protože chápu, že je tady dohoda, že se máme dobrat ještě vystoupení k rozpočtu. Já řadu výhrad, které zazněly, uznávám, zejména toho koncepčního charakteru. Myslím, že opravdu novela takhle byla předložena, řeší jenom jeden výsek státní služby. Potřebujeme se zabývat bazény, bohužel, návrhy k redukci bazénů předloženy nebyly. Já bych je s chutí podpořil, ale ty bohužel předloženy nebyly.

Jsem připraven v průběhu příštího roku se tady zabývat nějakou... a vím, že na Ministerstvu vnitra již se připravuje zásadnější a koncepčnější novela, která by měla státní službu udržet v depolitizované pozici, ale současně ne v té trochu pozici jako nadlidí, kteří mají všechno vždy na věky věků garantované.

Jinak tady budeme hlasovat, jak se hlasovalo na ústavně-právním výboru, podle toho, jak už jsme tam uzavřeli řekněme džentlmenskou shodu, která vím, že nevyhovuje všem, ale v něčem ustupuje. Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. Nyní se stanoviskem, se závěrečným slovem vystoupí paní zpravodajka. Prosím.

 

Poslankyně Zuzana Ožanová: Děkuji, vážená paní předsedající. Já bych to shrnula jenom stručně. Jedná se o návrh předsedů pěti koaličních klubů, který řeší, jak říkal zástupce navrhovatele, určitý, pouze určitý úsek služebního zákona, což já jako zpravodaj se domnívám, že není úplně vhodné, že se to mělo řešit koncepčně, navíc, když je avizováno, že příští rok bude předložen do Sněmovny další návrh, který bude řešit služební zákon.

Nicméně i já musím kvitovat, že došlo k vzájemnému jednání mezi koalicí a opozicí. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Také děkuji, paní zpravodajko, a poněvadž jsme tedy již blízko hlasování, zagonguji, aby všichni dorazili do sálu. A než přikročíme k hlasování o pozměňovacích návrzích, tak bychom měli hlasovat o návrhu na zamítnutí. (Zpravodajka: Proceduru?) Můžeme nejprve, jak stanoví jednací řád, prosím hlasovat návrh na zamítnutí, a poté pozměňovací návrhy? (Zpravodajka: Ano.) Děkuji. Já už sleduji, že kolegové dorazili do sálu.

 

A k hlasování o návrhu na zamítnutí, který byl podán ve druhém čtení, poprosím o stanovisko pana navrhovatele. (Navrhovatel nesouhlasí.) Děkuji. A výbor? (Zpravodajka: Stanovisko ústavně-právního výboru: Nedoporučuje.)

A já tedy zahajuji hlasování o návrhu na zamítnutí. Kdo je pro? Kdo je proti?

hlasování číslo 99 bylo přihlášeno 161 poslanců a poslankyň, pro 72, proti 84. Návrh na zamítnutí nebyl přijat.

 

A my můžeme nyní přikročit k hlasování o pozměňovacích návrzích. (Zpravodajka: Nejprve proceduru.) Přesně tak, a já vás nejprve poprosím, abyste nás seznámila s procedurou, poté samozřejmě abyste přednášela jednotlivé pozměňovací návrhy a před hlasováním k nim sdělila stanoviska. Takže procedura, prosím.

 

Poslankyně Zuzana Ožanová: Legislativně technické úpravy nebyly předneseny, takže ty do procedury nemusíme zahrnovat.

Takže procedura: Návrh A, B, C2, v případě schválení je nehlasovatelné D1, C1 a C5. Návrh D1, v případě schválení je nehlasovatelné C1 a C5. Návrh C1, v případě schválení je nehlasovatelné C5. Návrh C5, návrh C3, v případě schválení je nehlasovatelné C6 a C7. Návrh C6, v případě schválení je nehlasovatelné C7, C7, C4, D2, E1, E2, E3 a zákon jako celek.

Jinak tento návrh můžete nalézt také v usnesení ústavně-právního výboru.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. Jenom se optám: nyní je prostor, pokud někdo chce navrhnout změnu procedury. Není tomu tak.

 

Budeme tedy prosím hlasovat tuto přednesenou proceduru.

Zahájila jsem hlasování. Kdo je pro tento návrh procedury? Kdo je proti?

hlasování číslo 100 nás hlasovalo 161, pro 157, proti 0, čili návrh procedury byl přijat. Prosím, paní zpravodajko.

 

Poslankyně Zuzana Ožanová: Takže pozměňovací návrh ústavně-právního výboru, jinak ho předkládal kolega Jakub Michálek, týká se zahraniční služby. Jedná se o promítnutí terminologických změn. Stanovisko ústavně-právního výboru: Doporučuje.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: A stanovisko navrhovatele? (Navrhovatel: Souhlas.)

Zahájila jsem hlasování. Kdo je pro tento návrh? Kdo je proti?

V hlasování 101 hlasovalo 161 poslanců a poslankyň, pro 159, proti 0. Návrh byl přijat. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP