(13.30 hodin)
(pokračuje Andrej Babiš)

A vy jste mě stále kritizoval. Ještě v předvolební debatě jste na mě útočil, že co jsem já vlastně udělal, jo? A já se ptám, co jste udělal vy? Já jsem psal tři dopisy, psal jsem tři dopisy, čtyřikrát jsem tam vystoupil, získal jsem Portugalsko, Španělsko na svou stranu i řeckého premiéra. A vy jste říkal co, pane premiére? Vy jste říkal 22. 9. 2021 před volbami: Myslím si, že příští vláda se musí soustředit na ceny emisních povolenek, neboť za tunu CO2 se nyní platí nějakých 59 eur, přičemž v lednu to byla polovina. Potom jste říkal 3. 10. 2021, že jsem nic neudělal a že je třeba začít o cenách energií jednat, a co budeme dělat na evropské úrovni, jestli tam český premiér nejednal o emisních povolenkách, trhu s nimi způsobem, jak se řeší, nedá se dělat nic jiného, že se zvedají ceny energií. To všechno jste říkal.

A co se stalo po volbách, když jste se stal premiérem? No, nic, nic. Teď o tom mluví Polák, vy o tom nemluvíte, pan ministr Síkela také o tom nemluví. Ano, vy dneska můžete argumentovat, že kolik stojí elektřina? Ano, kolik stojí? Nevím, 600 stojí, 600? Ale měl byste argumentovat hlavně tím, za kolik vyrábí například ČEZ v jaderných elektrárnách elektřinu. Jádro - Temelín a Dukovany jsou odepsané. Kolik mají náklady? 20, 30 eur? Všichni se topí v miliardách, desítkách miliard zisku. A vy? Nic. Nic se neděje. Měl jste okamžitě...

A proč jste neusadil Ursulu? Já vím, že Evropská komise má ty peníze a že je to všechno naruby, že by Evropská rada měla řídit Evropskou komisi, ale paní Ursula řekla: Morawiecki má smůlu. Tak svolejte tu radu. Trvejte na tom, aby zrušili tu směrnici. Ano, je to 100 eur, možná se to zdá být málo, ale je to strašně moc. Je to strašně moc, a to vaše pokrytectví, jak jste mě kritizoval, a teď neděláte nic! Já jsem něco udělal - ano, je to těžké, já to chápu, že je to těžké, tady paní Ursula. Polsko navrhlo kvůli cenám energie konec emisních povolenek. Leyenová to odmítla, Leyenová zdržovala taxonomii od dubna. Stále jsme ji žádali, aby konečně něco udělala - ano, bohužel to tak je, tak funguje Evropa. Komise, ta má prachy, ano, oni často určují a říkají, kdo je dobrý v Evropě. A co Polsko, paní Jourová? Rule of Law, LGBT, potraty, všechno špatně, ne? A teď zvedli vlajku protiruskou a je to v pohodě. To je Evropa. To jsou úředníci, úředníci nikým nevolení. My jsme poslali (Araby?) do Evropy. Premiéři a prezidenti Evropy mají rozhodovat, a ne že tady si paní Ursula namaže polského premiéra na chleba. Nazdar, odchod. Ano, a víte, proč? Když jsme hráli Game of Thrones celé noci, to byl boj o fleky, sushi deal, dohoda z Ósaky, že Timmermans bude předsedou, tak Vé čtyřka získala další země, aby ten šílenec Timmermans tam nebyl. Je tam Ursula, ale ta asi políbila prsten zeleným fanatikům v Evropském parlamentu, a ti se stále neprobudili. Kde je ta Greta? Proč nekřičí ta Greta? No protože řeší Izrael. Globální vlivy, globální vlivy.

Takže, pane premiére, prosím vás, vy jste nejdůležitější člověk, který může bojovat za české zájmy. A teď tam máte tu Evropu, tak doufám, že konečně začnete být aktivní, protože doposud to nefunguje. A já vím, že vy vystupujete velice uváženě - byl tady pan Scholz, samý úsměv, Olaf sem, Olaf tam. A pan Scholz nám chce vzít právo blokovat, prosazovat české zájmy.

Ano, za těmi dveřmi jsem zažil leccos. Jeden premiér řval na jednoho jiného prezidenta: Nikdy jsme vás neměli vzít do EU. A ten říká: Co na mě řveš, když jsi dostal 5 miliard eur dividendy, tvoji investoři. Ano, tam se to hraje. Tam se bojuje za české zájmy. A vy jste si vzal na to nějakého ministra, nevím proč. Takže Olaf nám tady řekl, že musíme skončit, že bychom měli debatovat o jednomyslném hlasování. Ano, takže já nevím, jestli Německo bude stále ještě pokračovat s tím zeleným a genderovým fanatismem, jestli se zavřou všechny jaderné elektrárny, budou povinné migrační kvóty a společné záchody pro sedmdesát pohlaví nebo kolik jich je. To by byla ztráta veškeré suverenity České republiky. A já doufám, pane premiére, a prosím vás o to, abyste to nedopustil, abyste nepodlehl tady kolegům z TOP 09 a Pirátům. Vždyť pan Bartoš už chodil po Evropě jako příští premiér. Byl v Evropském parlamentu, tam se vyfotil a řekl, že v podstatě to nevadí, že ať o nás rozhoduje někdo jiný. Takže pevně doufám, že to předsednictví ještě uchopíte, že nebudete jenom B tým Poláků a že to dobře dopadne. Ale máte zpoždění, máte zpoždění a vaše pověst je teď o ničem.

My jsme řekli, že nebudeme zkoušet vyvolat hlasování o nedůvěře vládě kvůli předsednictví, ale potom, co vy jste předvedli nebo nepředvedli, předvedli v organizovaném zločinu a nepředvedli v pomoci lidem s energií, tak jsme to museli udělat. A myslím, že kdyby - jako že se to nestane dneska - se to stalo, tak Brusel s tím nemá žádný problém.

No a potom tady máme to hlavní, co trápí lidi. Víte, co se dneska děje, pane premiére? Bylo by dobré, kdybyste oslovil ERÚ, nebo pan ministr. Víte, co dělají ti dodavatelé energie teď? Oni dělají to, že říkají lidem: Nechte si ty zálohy, my vám je podržíme, ale pojďte na spotovou cenu. Spotovou cenu! A někteří lidé tomu věří. Normálně je to podvod, protože samozřejmě, kolik je dneska spotová cena? 600? A kdyby tohle nastalo, tak to bude totální katastrofa pro ty rodiny. Místo 10 000 korun budou platit stovky tisíc. Úplný armagedon! Takže to se děje.

V energetice, Ministerstvo průmyslu - naprostý chaos v komunikaci. Přezíravost, nafoukanost, arogance zosobněná panem bankéřem Síkelou. Ale on je arogantní na těch radách, I na té radě je arogantní. On to má zkrátka v sobě. Skvělé je to video, že jsme se dozvěděli, že když nebude plyn, tak německý průmysl nebude vyrábět a budou vyrábět české firmy. Tak to jsem se fakt po... Myslím, že se tím baví všichni. Pan Síkela je hrobař českého hospodářství. Prosím vás, odvolejte ho ještě dneska večer. Je to peklo. Od února slibuje řešení energetické situace. Jediné, co představil, je úsporný tarif, který mu na hlavu hodili vlastní hejtmani. Celou dobu říkáme, aby vláda odpustila lidem a firmám poplatky za obnovitelné zdroje, celou dobu to odmítáte. A teď, když už je pozdě a nebude to mít kýžený efekt, tak to pan Síkela navrhne. No prostě chaos nad chaos. Stejně jako teď se chystáte zastropovat ceny elektřiny, to vám říkáme už nejméně půl roku. A já jsem přesvědčen, že se tomu nevyhnete, jinak nevím, co se stane v naší zemi. Neexistuje jiná možnost, stejně jako u těch obnovitelných zdrojů. Těch vašich pofiderních pár tisíc pro domácnost problém neřeší, ten doplatek na bydlení, a čtrnáct nějakých papírů. Takže k čemu budou lidem čtyři tisíce, když budou možná platit za energie desítky tisíc nebo stovky tisíc. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP