(16.30 hodin)
(pokračuje Tomio Okamura)

Každý z vládních poslanců, to znamená, vládne tady vládní koalice ODS, STAN, TOP 09, lidovců a Pirátů, každý z těchto vládních poslanců, který bude hlasovat pro důvěru Fialově vládě, o které budeme podle všeho předběžně hlasovat až zítra, tak každý z těchto vládních poslanců je spoluodpovědný za současné problémy našich občanů. Ale určité řešení pro občany tady je, protože vy tady máte stoosmičku. Poslanců SPD je 20, poslanců ANO je 72, opozice má 92. Jsme tady pouze dvě opoziční strany, takže vy nás podle všeho zase přehlasujete. Ale určité řešení tady pro občany je. Již 23. a 24. září tohoto roku bude referendum o Fialově vládě. V tomto termínu totiž proběhnou komunální a senátní volby a já bych rád vyzval občany: Přijďte k volbám i s vaší rodinou a přáteli vyjádřit svůj názor na Fialovu vládní koalici a podpořte opoziční SPD. Důležité je netříštit hlasy. Jedině dobrý výsledek parlamentní opozice ve volbách vytvoří tlak na vládu, aby podala demisi. Nemá žádný smysl volit jakékoliv neparlamentní strany. Je to jasně dáno, je tady pět stran vládní koalice a dvě opoziční strany. Znovu zdůrazňuji, nemá žádný smysl volit neparlamentní strany, protože nejsou ve Sněmovně.

Vážení občané, tato vláda je jako hluchá a slepá. Tuto vládu nezajímají životy a starosti běžných občanů. Tady ve Sněmovně, kde já teď stojím, je neprostupná zeď mezi vládou a občany České republiky. Proto jedinou možností, na kterou tahle ta arogantní vláda slyší, neschopná vláda s nekompetentním premiérem Fialou, jediné, na co oni slyší, a věřte, je to moje letitá zkušenost, jsou volby, je výsledek voleb. V okamžiku, kdy strany vládní koalice oslabí, když budou muset odejít z placených funkcí na radnicích, způsobí to politické pnutí ve vládních stranách a politický tlak odspoda nahoru, aby vláda buď odešla, a začnou se v tom případě rozpadat postupně, drolit se a vznikne pnutí, nebo aby začali alespoň trochu něco dělat pro občany. Proto ty zářijové volby, 23. a 24. září 2022, budou referendem o vládě. K těmto volbám je potřeba napnout veškeré síly, proto jsem chtěl všechny občany vyzvat: Přijďte k volbám a podpořte prosím jednotně kandidáty SPD, abychom vyslali jasný signál Fialově vládě. Je to opravdu mimořádně důležitý moment.

Koukám, že pan premiér Petr Fiala se konečně vrátil do sálu, protože mu nestálo za to, poslouchat vystoupení třetí nejsilnější - podle preferencí - strany v České republice, to ho nezajímá. Podle průzkumů vidíme, pane premiére, teď se na vás dívám, že podle nejnovějších průzkumů, jak prezentovala včera televize Nova na svém serveru, z vaší vládní pětikoalice už by se tři strany vůbec nedostaly do Sněmovny. A pakliže by se teď konaly volby do Sněmovny, tak podle toho posledního průzkumu by drtivou většinu poslaneckých křesel získala současná opozice, současné dvě opoziční strany, a vy byste možná získali, podle toho, jak jsem to viděl, možná třetinu křesel, možná ani ne. To je dneska realita.

Takže tady jsem chtěl nabídnout občanům řešení. Je potřeba zatáhnout za jeden provaz, je potřeba přijít k těm komunálním, senátním volbám. Byl by to obrovský šok pro vládní pětikoalici, kdyby uspěly do Senátu na funkce senátorů, na pozice senátorů senátoři opozičních stran. To by byl obrovský šok pro ně. Bude pro ně obrovský šok, pakliže jim markantně poklesne počet zastupitelů v obcích a ve městech. Tady je ten moment, tady jsou důležité volby.

A tady bych chtěl ještě na závěr upozornit, že příští rok nejsou žádné volby. Příští rok je výjimečný rok v tom, že nejsou volby, volby budou až za dva roky. Budou to volby do europarlamentu a krajské volby. Proto občané, vážené dámy a pánové, vážení občané, máte nadlouho poslední možnost vyjádřit se k tomu, zdali jste spokojeni či nespokojeni s vládou Petra Fialy. Teď, 23. a 24. září u komunálních a senátních voleb. Děkuji za pozornost. (Potlesk poslanců SPD.)

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Další s přednostním právem tak, jak bylo domluveno, je pan vicepremiér Rakušan. Pane místopředsedo, máte slovo.

 

Místopředseda vlády a ministr vnitra ČR Vít Rakušan: Děkuji vám, pane místopředsedo, za slovo. Vážený pane premiére, členky, členové vlády, vážené kolegyně, kolegové, poslanci Parlamentu České republiky. Myslel jsem, že budu mluvit i k nepřítomnému panu poslanci Babišovi. On předtím tady nějak avizoval, že ví, co budu říkat. Mě to trochu vyděsilo, jestli ti holdingoví fízlové působí tak, že vidí i do našich příprav. Nevím, ale netrefil se, tak jsem se potom trochu uklidnil. Já tady nejsem proto, abych vyprávěl nějaké záležitosti, které se primárně týkají hnutí ANO, byť na konci se k organizovanému zločinu a jeho prorůstání do různých struktur určitě a rád dostanu.

Ale nejdříve je potřeba si položit jednu zásadní otázku. Proč se tahle schůze dneska koná? Tahle schůze se koná proto, že se Andrej Babiš bojí. Čeho se Andrej Babiš bojí? Bojí se budoucnosti, bojí se soudu, bojí se protestujících na svých vlastních mítincích a bojí se samozřejmě i preferencí v prezidentských volbách. Ono to najednou začíná vypadat, že by to nemuselo úplně vyjít. A samozřejmě se bojí i mě na Ministerstvu vnitra, protože hnutí ANO vždycky vnímalo Ministerstvo vnitra jako silový, vlivový rezort, odkud se stát řídí, kde se uplatňují nejrůznější struktury moci jako takové. A tak já Ministerstvo vnitra nikdy vnímat nebudu. Já Ministerstvo vnitra chci vnímat jako úřad bezpečí, ministerstvo bezpečí, které dá občanům přehlednou veřejnou správu, které dá občanům funkční integrovaný záchranný systém, funkční krizové řízení, které dá občanům v té první fázi i digitální projekty, které budou mít nějaký smysl. A Ministerstvo vnitra jako takové rozhodně nevnímám jako místo, odkud by se měl uplatňovat nějaký nelegitimní vliv na kterékoliv struktury v našem státě. Možná proto bych na Ministerstvu vnitra neměl být, protože dnes zcela překvapivě Andrej Babiš připustil, že bych mohl být na jiném ministerstvu - posílá mě na školství. Já tam nepůjdu, tam máme výborného ministra, Vladimír Balaš to zvládá určitě skvěle a zvládne. Takže on připouští, že mohu být ve vládě - nemohu být na vnitru. Z nějakého důvodu mu tam pravděpodobně vadím.

Ale teď se budu věnovat tomu, možná trochu nudně, ale to je i součástí toho, že nás opozice dovedla k rekapitulaci toho, co jsme dosáhli na svých ministerstvech. Budu se věnovat velmi věcně tomu, jakou agendou jsme se zabývali na Ministerstvu vnitra, jakých výsledků jsme dosáhli a čeho ještě dosáhnout chceme.

Za prvé jsme se věnovali krizovému řízení. Jedno z prvních rozhodnutí, které jsem udělal, bylo zrušení, změna starého statutu krizového štábu, Ústředního krizového štábu, který jsme zdědili po hnutí ANO, kde pan premiér udělal předsedou Ústředního krizového štábu sám sebe. My jsme se vrátili k zavedené tradici, že šéfem krizového štábu je buď ministr vnitra, nebo ministr/ministryně obrany v případě válečného stavu. Zároveň jsme se vrátili, protože jsme přišli do vládních pozic v době covidu, k zavedenému funkčnímu řízení krize. Rozhoduje Ústřední krizový štáb a Ústředním krizovým štábem zřízené pracovní komise. Po dohodě s ministrem zdravotnictví Válkem jsme okamžitě zrušili Radu vlády pro zdravotní rizika, která v celém systému zvládání covidové krize tvořila jenom funkční duplicitu a jakési konkurenční centrum rozhodování vůči Ústřednímu krizovému štábu. Jak už tady zrekapituloval pan premiér, právě soustředěný, jednoznačně kvalitní a systematický boj s covidovou pandemií vedl k tomu, že tahle vláda, vláda Petra Fialy, to zvládla. Zvládla to velmi dobře, a to bez nějakých ostrých restrikcí vůči obyvatelům naší země, bez nějakého velkého zakazování a omezování života. Přesto jsme to zvládli.

Zároveň v rámci krizového řízení chystáme něco, po čem starostky a starostové dlouho volají, a nedostávalo se jim toho. Chystáme jednoduché karty, takzvané checklisty, které budou instruovat, jak se chovat v nejrůznějších typech krizí - při povodních, blackoutech, v pandemických krizích, v migrační krizi. Jednoduché, kontrolovatelné a lehko splnitelné body, které oni budou moci mít na svých pracovních stolech a rychle, aby chránili bezpečí a zdraví občanů České republiky, na to reagovat. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP