(17.00 hodin)
(pokračuje Vít Rakušan)

Co se týká rozvědky, já z toho samozřejmě radost nemám a byl bych velmi rád, abychom v horizontu dnů, nejdéle týdnů našli šéfa rozvědky, který bude mimo veškerou pochybnost, který stabilizuje tu službu, který bude mimo mediální pozornost, protože to je to, co ta služba potřebuje. A já oceňuji rozhodnutí ředitele Mlejnka, které bylo vedeno především tím, že ta služba se dostala pod obrovský mediální tlak, který jí neprospívá. Koneckonců, i jednání bezpečnostního výboru bylo veřejné. Adresa, kde žije šéf tajné služby, byla zveřejněna, a v téhle chvíli on skutečně efektivně tu službu jako takovou řídit nemohl. Já jsem ve chvíli jeho výběru postupoval podle zákona a podle těch informací, ke kterým legálně mám přístup, k informacím z bezpečnostní komunity - prověrka NBÚ, prověrka NATO Secret, zkušenosti, reference, běžný výběr. Bavit se teď ex post, kdybych věděl, pod jaký drobnohled se dostane tahle služba, jestli to bylo správné, nebo není - no tak samozřejmě, že fokus na tu službu jako takový správný není, ale Petr Mlejnek ten měsíc a půl v čele služby předvedl velmi dobrý profesionální manažerský výkon. Na druhou stranu jeho rozhodnutí v téhle chvíli považuji za velmi rozumné pro tu službu jako takovou a my při výběru nového ředitele jako vláda určitě budeme postupovat tím stylem, jakým postupovat máme. Budeme mít všechny informace, na které máme jako zákonní adresáti právo, a budeme doufat, že v mediálním prostoru se nějaká černá informace neobjeví. Ale my potřebujeme ředitele, který dá té službě samozřejmě klid. A nějaká slova pana kolegy Okamury o tom, kdo doporučil pana Mlejnka - já opravdu už tohle nehodlám poslouchat. Pana Mlejnka jsem nikdy neznal, pana Mlejnka doporučil Jan Bartošek, s kterým jsem se bavil poprvé, potom předložil vizi rozvoje této služby, která mimochodem byla určitě kvalitní.

A potom se chci dostat k jedné věci, a nebojte se, už brzo budu končit. My se tady bavíme o tom, že Andrej Babiš mě nazývá - dneska se to myslím na mikrofon úplně neopovážil - jako představitele organizovaného zločinu. Já bych vám tak mimochodem chtěl říct, že já jsem žádného pana Zakiho Nemraha jako paní Vildumetzová Mračková neviděl nikdy v životě. Pan Dovhomilja, který podle stejných informačních zdrojů, jako má pan premiér, což je server Seznam, tak tenhle pán byl podle stejných informačních zdrojů - já jiné nemám - u pana Faltýnka doma, pořádal semináře v Poslanecké sněmovně s poslanci hnutí ANO. To jsou fakta, která čerpám z veřejného prostoru. A já bych chtěl říct, že Zakiho jsem nikdy neviděl, pana Dovhomilju jsem nikdy neviděl, pana Redla jsem nikdy neviděl, neměl jsem na ně žádný telefon, a jediný člověk, který je teď obžalován z organizace dotačního podvodu, s kterým jsem se stýkal, byl Andrej Babiš. To je mu jediný dotyk s oblastí organizovaného zločinu (Potlesk v pravé části sálu.). Já samozřejmě ctím presumpci neviny, ale pokud tady člověk, který za jedenáct dnů jde k soudu za to, že organizoval dotační podvod, a tenhle člověk o mně, který nebyl nikdy trestně stíhán, vyšetřován a nikoho z těch lidí neznám, mluví jako o představiteli organizovaného zločinu, tak už mě to nepřijde jenom neuvěřitelné, mně to přijde trapné, fakt trapné.

A další věc, kterou bych tady chtěl ještě přečíst tak jako historicky, tak zase veřejné zdroje, 2005, Babiš, Krejčíř, připravuje se nějaký obchod jejich, tak tady bude vyčítat něco nějakému čarodějovi třetí kategorie Redlovi. V roce 2017 pan Pitr: "S Babišem se mi obchodovalo dobře. Neválčili jsme. Zemi by vedl lépe než Sobotka." No to je skoro předvolební heslo. A potom tady máme ještě nějaké věci ohledně nějakého pana Mrázka, kdy měl pan Babiš v roce 2003 sdělovat, že policie nefunguje, jak by měla. No, to já doufám, že policie nikdy nebude fungovat, tak, jak by si přál Andrej Babiš. A dokud já budu na Ministerstvu vnitra, tak bude fungovat tak, že ty kauzy, ať se týkají našeho hnutí, nebo jakéhokoliv jiného hnutí v téhle zemi, prostě vyšetřovat bude. A já, dokud budu mít podporu vlády, dokud budu mít podporu svého premiéra, budu pokračovat v práci, kterou jsme s mým týmem na Ministerstvu vnitra začali, to je v budování transparentního, otevřeného úřadu, který nebudí strach, ale který pomáhá lidem v téhle zemi, aby se cítili bezpečně, který pomáhá otevřené veřejné správě. A myslím si, že tyhlety vize budu uplatňovat opravdu důsledně i přesto, že se mě Andrej Babiš na Ministerstvu vnitra bojí. Děkuju. (Potlesk zprava.)

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Další přihlášenou je paní předsedkyně Alena Schillerová.

Předtím ještě přečtu omluvy, a to pana poslance Šimona Hellera dnes od 17 do 18 hodin z pracovních důvodů, u pana poslance Fleka od 17 do 20 z důvodu jednání ve volebním kraji a u pana poslance Klímy od 16 do 17.30, ale v tomto případě se jedná o zkrácení a revokování omluvy. Děkuji.

Máte slovo, paní předsedkyně.

 

Poslankyně Alena Schillerová: Děkuji za slovo, pane místopředsedo. Vážené kolegyně, vážení kolegové, já svůj dnešní projev rozdělím na dvě části. Nejdříve chci hovořit o politické rovině, o důvodech, proč se náš klub rozhodl vyvolat hlasování o nedůvěře neakceschopné vlády Petra Fialy. Z vyjádření vládních představitelů by člověk skoro nabyl dojmu, že rezignací Petra Mlejnka je vše zapomenuto a vláda vlastně funguje skvěle. Není to tak, je to vlastně zcela naopak. Možná i proto, pane premiére, vaší vládě důvěřují občané nejméně z celé Evropské unie, jmenovitě vám. Proto vašim slibům nevěří podle ankety jednoho z podnikatelských webů 97 % respondentů.

A ve druhé části pak rozeberu vaše ekonomické kroky z pohledu bývalé ministryně financí, ale hlavně z pohledu člověka, který má zkušenosti s řešením bezprecedentní zdravotnické krize.

Minulý týden jsem měla možnost projet s panem předsedou Babišem, s Karlem Havlíčkem, ale i s dalšími kolegy Moravskoslezský kraj. Za těch několik dnů jsme skutečně potkali tisíce lidí. Se stovkami z nich jsme se měli možnost bavit a já mohu říct, že jsem za to nesmírně vděčná. Zpětná vazba přímo od lidí by měla být pro každého politika v podstatě svatá. A já musím říct, že bych takové výjezdy doporučila hlavně vaší vládě, aby za lidmi do regionů vyrazila. A nemyslím jen tak někam přijet, vyfotit se a zase odjet nebo se sejít se spolustraníky. Myslím, abyste s těmi lidmi skutečně hovořili, ptali se jich na jejich příběhy, naslouchali jejich denním starostem. Možná byste pak mluvili jinak. Možná byste zjistili, že váš Deštník není nic jiného než marketing, ale ve skutečnosti těm lidem prostě nepomáhá. Ti lidé mají naprosto oprávněný pocit, že jste se na ně vykašlali, že neřešíte jejich problémy, zdražování, ceny energií, ale že řešíte pouze vlastní problémy, problémy vašich ministrů.

Situace je opravdu vážná, a to říkám velmi mírně. Nechci, aby to působilo příliš dramaticky, aby to bylo za pár minut někým z vás odkopnuto jako obyčejná opoziční rétorika. Tohle je realita. Jsem ráda, že tu minulý týden vystoupil ministr Blažek, já jsem to ocenila na plénu. Děkuju mu za to, protože vidím, že aspoň někdo z vlády si to uvědomuje. Škoda že tato slova neslyšíme od ministra financí, ministra průmyslu a obchodu nebo nejlépe od premiéra. Často jsem přemýšlela, jestli váš přístup je nezájmem o lidi a firmy, nebo prostě nekompetencí. Upřímně nevím, co je horší. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP