(18.50 hodin)
(pokračuje Vlastimil Válek)

Vzpomeňte si, jak tady fungovala spolupráce na sociálně-zdravotním pomezí. Vždyť jste tady seděli, vždyť jste to denně viděli, někteří z vás byli ministři. Zažívali jste to. To si fakt nepamatujete? My jsme postupovali jinak. S panem ministrem Jurečkou a s jeho týmem se každý týden pravidelně scházíme, pravidelně diskutujeme problémy. ÚZIS začal pracovat i pro Ministerstvo práce a sociálních věcí. My se nevnímáme jako političtí nepřátelé a konkurenti, my se vnímáme jako jednotná vláda, která chce maximálně pomoci občanům České republiky a spolupracuje, a to děláme s panem ministrem Jurečkou a já mu za to velmi děkuji.

Jsem rád, že došlo k plné dohodě vedení obou ministerstev a spolupráce se nastavila. Budeme sdílet data. Do konce října budeme mít první informace, které předložíme oběma výborům, a intenzivně jsme začali pracovat na legislativě na sociálně-zdravotním pomezí. Pokud pomineme naše politické hašteření, handrkování a budeme se opravdu bavit - a já doufám, že v tom napříč politickým spektrem najdeme sílu a odvahu, budeme se opravdu bavit o problematice sociální a zdravotní a o sociálně-zdravotním pomezí, tak jsem si stoprocentně jist, že to, co vám s panem ministrem Jurečkou představíme, oceníte. Oceníte to všichni ti, kteří se tou problematikou zabývají. Já nepotřebuji, abyste to oceňovali na tomto fóru, ano, tady vedeme politické boje. Mně bude stačit, když to řeknete mezi čtyřma očima, to mně stačí.

Jsem rád, že došlo nejenom k plné dohodě a spolupráci, ale sdílíme data, zejména co se týče rozvoje hodnocení kvality zdravotních a sociálních služeb. To je totiž rozdíl, který je mezi tou vládou. A v čem je ten rozdíl? Za to, jak vláda vypadá, samozřejmě odpovídá premiér. Vy jste to tady opakovaně říkali, máte pravdu. To je šéf, to je velitel, ten to koordinuje. A tento velitel, kterého mám já, to koordinuje dobře, tak jak dobře řídil univerzitu. Ministři spolupracují. A teď si vzpomeňte, jak to koordinoval bývalý premiér, expremiér. Fakt je to dobrý manažer, když připustil, aby si šli ministři po krku, hádali se? Fakt je to dobrý manažer, když nedokázal přesvědčit ministry, aby spolupracovali? A vy máte pocit, že paní ministryně Maláčová spolupracovala? A co s tím premiér udělal? Nic! Tak sláva mu! Nehádáme se na Twitteru, neházíme si klacky pod nohy. To je něco, co je pánbůh zaplať pryč.

V Poslanecké sněmovně máme celou řadu novel zákonů, které doufám, že po diskusi na zdravotním výboru projdou. Já se snažím diskutovat se všemi poslanci ve zdravotním výboru a znovu opakuji, všechny z nich bez ohledu na politickou příslušnost považuji za odborníky a velmi si vážím jejich názorů, včetně těch kritických. Doufám, že tyto zákony projdou a že naleznou širokou podporu.

Abych to shrnul. Ministerstvo zdravotnictví funguje velmi dobře. Spolu se mnou jej řídí kompetentní náměstci, to je obrovské štěstí, a odborné problémy řešíme s odborníky. Řešíme je na Ministerstvu zdravotnictví, rozhodli jsme se, že řešení z průhonické sokolovny není ta správná cesta.

Dovolte mi na úplný závěr ještě jednou poděkovat kolegům z Ministerstva zdravotnictví za jejich práci, stejně jako děkuji všem zdravotníkům, všem těm, kteří pomáhají, kteří pracují, kteří bojují dál s covidem, protože covid nezmizel, stále tady je a je to smrtelná nemoc. Je to obrovský dluh. Naše společnost samozřejmě toto dluží zdravotnictví a zdravotnímu systému. Já si to plně uvědomuji, koneckonců jsem zdravotník.

Já vám děkuji za pozornost. Přeji mnoho trpělivosti, zdá se, že to spolu dneska ještě nějakou dobu budeme muset vydržet, že tady pobudeme. Přeji vám, abyste si to užili, když už jste to svolali, a slibuji, ať tedy řeknete, co řeknete, já si to fakt nebudu brát osobně, a pokud jsem slíbil odbornou spolupráci, tak to dodržím. Doufám, že dál budeme společně jezdit na zahraniční služební cesty a poznávat, jak vypadá medicína v ostatních zemích, budeme spolupracovat, když budeme v zahraničí bojovat za český stát, a tady se můžeme dál hádat. Děkuju. (Potlesk poslanců vládní pětikoalice.)

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Také děkuji a ještě načtu omluvu, která v mezičase došla, a je to omluva pana poslance Jiřího Navrátila dnes od 13 do 16 hodin z pracovních důvodů.

A nyní přichází na řadu s přednostním právem přihlášený pan předseda Radim Fiala, poté je v pořadí přihlášen pan ministr Marian Jurečka. Pane předsedo, prosím, máte slovo.

 

Poslanec Radim Fiala: Děkuji za slovo. Vážené kolegyně, kolegové, než začnu mluvit o nedůvěře vládě, tak musím říct, že mě pan ministr zdravotnictví pobavil. A já jsem to pochopil, vy totiž obstruujete. (Pobavení, potlesk.) Ano, pětikoalice obstruuje mimořádnou schůzi o nedůvěře vládě, a já vím proč. Vy tu vládu ještě čtyřiadvacet hodin chcete udržet. (Smích.) Já myslím, pane ministře, že těch čtyřiadvacet hodin vám ještě dáme, a nemusíte se obávat, kdybyste měl zase nějaké podnětné vystoupení, například z nějakých jiných oborů zdravotnictví, můžete přijít anebo nás informovat o šestadvacáté dávce proti koronaviru. To také určitě bude zajímavé.

A myslím si, že to bylo dost srandy, protože žádná další legrace už v tom není, už jsou to opravdu vážné věci. My jsme se dohodli s hnutím ANO, že svoláme tuto schůzi a vyvoláme hlasování o nedůvěře vládě, protože situace je opravdu alarmující, zvlášť v energetice, kde lidé se nás ptají na ulici, jak to mají dělat, zvlášť senioři, kteří třeba už nemají partnera, aby se podělili o finanční nároky na energie, a říkají: Nám přišly složenky na 15 000, ale důchod mám 14 500. Co mám dělat? Tak to je otázka na pětikoalici a na pana premiéra. Vy jste říkali, že jim pomůžete, že nikoho nenecháte padnout. Tak já nevím, co jim mám říct. Pane premiére, měli jste rok na to, abyste něco udělali, a vy jste neudělali vůbec nic. Vy jste neudělali vůbec nic!

Já musím zmínit tu vaši pomoc například u pohonných hmot, kde v Polsku a Maďarsku se tankuje za 30 nebo za 33 korun, a vy jste snížili spotřební daň o korunu a půl, a než se to stihlo vůbec promítnout do cen, cena ropy tak vyskočila, že to vlastně nikdo ani nepostřehl, a pořád tankujeme za 45 korun, na dálnicích někde za 48 korun, takže veškerá pomoc nula, nic, nula! A v energetice je to stejné. My dokonce v České republice - vy jste tak dobří, pane premiére, že v České republice, přestože jsme jedním z největších výrobců a vývozců energie, máme v přepočtení na paritu kupní síly nejdražší energie v Evropě, nejdražší. Nejdražší! To je výsledek vaší roční práce. Tak to je přece velký důvod pro to, svolat schůzi o hlasování o nedůvěře vládě. Jak to těm lidem vysvětlíte? Vy tady mluvíte už hodiny, hodiny, doslova hodiny, prodlužujete, obstruujete tuto schůzi, abyste vládu udrželi ještě o čtyřiadvacet hodin déle, a co mají dělat ti lidé?

A nemluvím jenom o lidech, co mají dělat firmy? Firmy si ze začátku snížily marže, snížily svoje zisky. Pak už neměly žádné zisky a samozřejmě na to začaly doplácet, půjčily si. Už jim ani nikdo nepůjčí, takže ty nejmenší krachují a pak firmy, které jsou energeticky náročné, ty krachují také. A když se podíváte na firmy, které prosperovaly, roky prosperovaly, a my je potřebujeme, ať už v hospodářství, zemědělství, potravinářství, tak dneska to nejsou díky energetické náročnosti a finanční náročnosti schopny udržet. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP