(3.40 hodin)

 

Poslankyně Jana Berkovcová: Já jsem si, pane kolego, pane poslanče Kučero, prostřednictvím pana předsedajícího, vybrala z programového prohlášení vlády právě ty body, u kterých nemůžete říct, že na ně máte ještě celé čtyři roky. Vybrala jsem si právě ty body, u kterých už nyní jdete proti svým prohlášením. Proto jsem jmenovala to, že jste slibovali podpořit ředitele jako lídra školy, snížit administrativní zátěž. A to vaše nařízení vlády, kterým se bere některým malým školám zástupce ředitele, to jde úplně proti tomu. S tím nemá naše předchozí vláda nic společného. Takže já teď jenom budu pokračovat dál a navážu, kde jsem skončila, u podpory společného vzdělávání.

Vy jste tedy slibovali, že podpoříte učitele v individualizaci výuky, že pomůžete v práci s různorodými kolektivy, že pomůžete v práci s nadanými žáky. Ale vlastně tím, co se teď děje, tak počet žáků ve třídách roste jedna proto, že nastoupily populačně silnější ročníky, nastoupily děti z Ukrajiny. A místo toho, aby vláda přidala finance školám a zaměstnala více učitelů, tak vlastně schválila zákon lex Ukrajina, který umožňuje naplnit třídy mateřských škol i základních škol až po okraj. Až po 28 dětí na jednu učitelku v případě mateřských škol a 34 žáků ve třídě v základních a středních školách. To stát nestojí žádné peníze navíc, ale způsobuje to trvalé přetížení učitelů, což je tedy pravý opak individualizace. Jak mohou potom učitelé individualizovat svou výuku? Nemožné! A počet vykazovaných talentovaných žáků také naopak klesá.

Dále jste slibovali, že systém společného vzdělávání podrobíte revizi. Jediné, co jste udělali, že jste prohlásili, že chcete snížit počet asistentů pedagoga, takže učitelé budou na inkluzi opět sami. (Předsedající: Čas, paní poslankyně.) Vy ty učitele nepodporujete, naopak se snažíte (Předsedající: Čas, děkuji.) ve školství ušetřit, kde se dá.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji. Následuje s faktickou poznámkou pan poslanec Rais, připraví se paní poslankyně Peštová.

 

Poslanec Karel Rais: Budu se snažit držet toho, co tady říkal kolega Kučera, to znamená soudnost. Uvedu pouze věci, které jste si zapříčinili svou nešikovností nebo čím sami, a to je to, co jsem říkal, že původně jste naslibovali učitelům, pedagogickým pracovníkům 3 %, a nakonec jste dali dvě. A někde bychom našli i prohlášení kolegy Gazdíka, který se - v uvozovkách - vymlouval, že u toho nebyl, že za to tedy jako nemůže. To je jedna věc.

Druhá věc je to, co si myslím, že je fakt, který vůbec nesouvisí s tím, kdo tady byl osm roků předtím, a to je to, že jak v tom programovém prohlášení, kde vlastně jste zapomněli na ty školníky, na ty nepedagogické pracovníky, takže jestliže učitelům jsme přidali ty platy od 1. ledna, tak školníkům to dáváte teprve teď, a to zase po různých řekl bych mediálních atacích, aby to bylo. Takže ten guláš, co se týká soudnosti, ten guláš jste si udělali od toho ledna nebo od toho začátku sami. Do toho jsme my jako opozice vůbec nestrkali prsty. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Následuje paní poslankyně Peštová s faktickou poznámkou, připraví se pan poslanec Výborný.

 

Poslankyně Berenika Peštová: Já bych chtěla reagovat na pana poslance Kučeru, který mi právě zase odchází. Věřím tomu, pane poslanče Výborný, prostřednictvím pana předsedajícího, že tam máte něco důležitého. Jenom jsem chtěla říct, že už jsme unavení, všichni už jsme unavení, a chtěla jsem poprosit pana poslance Kučeru, že to není jeho obor a že je opravdu někdy lepší mlčet. To, že nám školní rok začal před jedním dnem a měli jste na to jeden den, fakt je to zbytečné. Myslím si, že každý bychom se měli držet toho svého oboru, a je zbytečné od pana Kučery, že vystupuje a vlamuje se někam, kde je to úplně zbytečné, a dělá ze sebe akorát hlupáka. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Nyní s faktickou poznámkou vystoupí pan poslanec Výborný. Rušíte faktickou poznámku, pak jsme tedy faktické poznámky vyčerpali. Vracíme se do rozpravy a vystoupí pan poslanec Nacher Patrik. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Patrik Nacher: Děkuji, pane místopředsedo. Vážená paní ministryně, dámy a pánové. No, když jsem měl projev k vyslovení důvěry této vládě, tak jsem řekl, že to je svátek demokracie. Tak já bych to zopakoval, že dneska je to také svátek demokracie. Každý pod tím tedy vidí něco trochu jiného, ale já si myslím, že to do té parlamentní demokracie patří. Stejně tak jako se stala taková zvláštní věc, že včera měl narozeniny současný premiér, kterému přeju všechno nejlepší, dneska má narozeniny bývalý premiér, kterému přeju všechno nejlepší, a oba dva mohou poděkovat paní předsedkyni Sněmovny, že jim dala takový dárek, že tady trávíme na jejich narozeniny už asi 16 hodin nebo kolik času v Poslanecké sněmovně.

Já jenom na začátek, než se do toho pustím, takovou trochu statistiku. Až se mě zase někdo v nejmenované televizi, nejmenovaný redaktor, bude ptát, proč to trvá všechno tak dlouho, něco o obstrukcích a podobně. Tak doposud hovořilo 13, vlastně kolega Šalomoun, pan ministr, dvakrát, takže 14 koaličních politiků, pět opozičních s přednostním právem a já jsem třetí obyčejný poslanec. Takže 14:8, když už jsme u toho. Neříkám tím, že ministři nemají mluvit, naopak, ať hovoří, ale ať pak nikdo zítra neříká, že to bylo tak dlouhé, protože my jsme něco zdržovali. To znamená... Ano, 32 přihlášených. Ale doposud tady hovořili především ministři této vlády v poměru 14:8. Ten osmý jsem já.

A při této příležitosti tady přečtu tweet Mariana Jurečky, který k tomuto něco napsal. Tak vystoupení náčelníka Velká huba, který si vzal slovo první, máme za sebou. Ale přijdou další, co chtějí vyhrát alespoň náčelníkovo stračí pero v soutěži opoziční žvanírna a kategorii, kdo lépe zvládne přečíst nachystaný text. Před chvilkou to Marek Výborný zopakoval trochu jinými slovy, že kdo psal text Karlu Raisovi, mému kolegovi. Dámy a pánové, já tomu nerozumím, tomu vašemu přístupu, že máme nachystaný nějaký text. Zatím jsem tady zaznamenal, že poslední tři ministři tady četli, ani neměli nějaký zrakový kontakt s posluchači, tak by mě tedy zajímalo, jak by to tedy hodnotil Marian Jurečka, jestli byl tedy lepší čtený text ministra průmyslu, ministra zemědělství nebo ministryně životního prostředí. Jak jste viděli, tak ministr zemědělství přečetl ten nachystaný text, a když tam pak padly ty odborné otázky, tak zmizel a už tady není. Věci tady má, takže předpokládám, že je někde, že je někde po budově. Tak tolik asi o tom přichystaném textu. Mně to přijde úplně zbytečné. My to neříkáme, vy to říkáte furt. A pět minut poté, co to napíšete na tweet, tak tady přijde ministr, kouká tady do toho, čte to a odpovědi se od něj žádné nedočkáme. Reagují za něj poslanci.

Já mám jeden zřejmý důvod pro vyslovení nedůvěry, který řeknu ještě před tím tématem, které jsem nazval, jak jinak, dvojí metr. Je tu osoba, která by ve veřejném prostoru být neměla, což je šéf rozvědky, a je tu naopak osoba, která by ve veřejném prostoru být měla velmi intenzívně, což je v současné situaci cen energie ministr průmyslu. No a situace je taková, že bych skoro řekl, že ten reálný stav je opačný. O šéfovi rozvědky čteme dnes a denně, a pan ministr Síkela nekoná, nevysvětluje. Když jde do médií, tak většinou, ne vždycky, abyste mě nechytali za slovo, tak chodí bez oponenta.***




Přihlásit/registrovat se do ISP