(4.40 hodin)

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. Pan poslanec Bendl a potom je s faktickou pan předseda Jakob. Prosím, vaše dvě minuty.

 

Poslanec Petr Bendl: Děkuji. Na pana kolegu Vondráčka. On si dobře pamatuje, co je kultura v Poslanecké sněmovně, ne? Tak já už to tady nechci vracet zpátky. Ale jsou tady dva ministři, je 4 hodiny 39 minut ráno. Tato země potřebuje, řeknu, výkonné ministry vlády jako takové, kteří nemůžou být absolutně unavení. Jsou tady zástupci vlády, splňují zákon o jednacím řádu Poslanecké sněmovny? Splňují. Jenom připomínám, že to tak nebylo v minulosti, a všichni, kteří jste tady byli minulé volební období, že jsme často čekali na jednotlivé členy vlády, kteří předkládali svoje návrhy, vládní návrhy zákona a nebyli přítomní. Nebyli vůbec přítomní. Tak si prosím jenom sáhněte do svědomí.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji za dodržení času. Nyní je pan předseda Jan Jakob s faktickou, poté pan poslanec Robert Králíček a pak pan ministr Martin Kupka. Prosím, vaše dvě minuty.

 

Poslanec Jan Jakob: Děkuji. Jednací řád jsou pravidla, kterými se tady při jednání, kterých se tady máme držet. Autonomní usnesení tato pravidla doplňují, zpřesňují a schvalují se i ta předchozí vždy na začátku volebního období, a když jsme o nich hlasovali naposledy, tak jsme pro to hlasovali všichni, opozice i koalice.

A k té politické kultuře. Já tedy z té diskuse jsem mírně překvapen, protože kážete vodu a pijete víno. Přece vy v tom jednacím řádu hledáte každou možnou skulinku, jak tady projednávání čehokoli zkomplikovat. Trávíme tady noci. Je to legitimní, to je v pořádku. Ale přece obstrukce slouží k tomu, aby opozice dala důraz na nějaký zákon, téma, že je to pro ni tak zásadní, že to stojí i za to obstruování. To se dělo, děje se to v tuto chvíli nadmíru, určitě se to bude dít i v budoucnu, ať už bude v koalici či opozici kdokoli. Ale to, že obstruujete téměř každý druhý bod tady, tak ten nástroj ztrácí smysl a dehonestujete ho. Nakonec ten výsledek, kterého chcete dosáhnout, na něco upozornit tak hlasitě, že použiji vše, co mi umožňuje jednací řád, tak ztrácí smysl. Myslím, že už si toho všímáte i vy. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji za dodržení času. A nyní pan ministr Martin Kupka s faktickou. Prosím.

 

Ministr dopravy ČR Martin Kupka: Teď se tu rozhořely vášně ohledně politické kultury. Tak já bych rád přispěl ke zklidnění situace konkrétními fakty. 3. 6. 2021 opačná situace. Bylo 20.21 například, je to patrné na videozáznamu, a při návrhu na vyjádření nedůvěry tehdejší vládě, v sále tehdy večer ve 20.21 seděli dva ministři. Když se podíváme třeba o chvíli později, seděl tam jeden ministr. To jsou fakta. Nic se na té situaci nezměnilo. (Potlesk části poslanců.)

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. A nyní faktická paní poslankyně Bereniky Peštové, poté poslední faktická zatím pan poslanec Nacher. Prosím.

 

Poslankyně Berenika Peštová: Chtěla bych zareagovat na pana ministra Kupku. Tak vy říkáte 20.21. A já mám tady obrázek z 19.29 a seděl tady jenom pan ministr Šalomoun. Kdyby tady neseděl, tak jsme porušili - dneska jsem si to vyfotila. 19.29. Včera 19.29, pardon, omlouvám se. Tím že tady sedím stále, tak se omlouvám. 19.29. Seděl tady pouze pan ministr Šalomoun. Nikdo z vlády tady nebyl. Nikdo. (Hlas z pléna.) To není o tom, že se to nedá poslouchat. Pan ministr tady říkal, že tady seděli od nás dva ministři. Ne? A vy tady 19.29 jste tady měli jenom jednoho ministra, který seděl tamhle vzadu nahoře. O tom to není. Tady jde o to, že ta vláda ve své podstatě, tato mimořádná schůze je o tom, že my říkáme, nebo my jsme ji svolali kvůli nedůvěře vládě. Takže si má poslechnout. Aspoň v půl osmé večer by si mohla vyslechnout. Je pravda, že v tu dobu jste měli váš kolorit, takže vy jste vlastně jeli ta svá přednostní práva. Ale to je jedno. To byl váš kolorit, vaši ministři tady měli sedět. A neseděli tady. (Poznámka z pléna.) Takže si povídáme přes paní...

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Prosím, kdo chce vystupovat, je nutno se přihlásit na mikrofon. Prosím.

 

Poslankyně Berenika Peštová: Bavíme se přes koho, pane poslanče? Takže opět. Vy na mě můžete křičet, já nemůžu. Když my pokřikujeme, je to špatně. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Velmi žádám o to, aby kdo chce vystupovat, se přihlásil. Opravdu je třeba hovořit na mikrofon. Co se týče přihlášek, tak je přihlášen pan poslanec Nacher a poté pan předseda Výborný s faktickou. Pan poslanec Nacher, ano. Prosím.

 

Poslanec Patrik Nacher: Ne, tak já jenom stručně bych chtěl, děkuji za slovo, reagovat na kolegu Jakoba vaším prostřednictvím. On tady mluvil, použil zase slovo obstrukce. Nevím, jestli to směřovalo k tomu, co se tady děje teď. Tak bych mu chtěl znovu zopakovat, protože pokud by to byla obstrukce, tak leda tak z vaší strany. Protože první přihlášený poslanec bez přednostního práva z opozice Karel Tureček se dostal na řadu v půl třetí ráno. Abychom si rozuměli. A bylo 14 přednostních práv ze strany vlády. Já to tady neříkám proto, že bych to kritizoval. My už jsme se o tom bavili s Markem Výborným na chodbě, to je v pořádku, protože abyste se mohli teoreticky ozvat, že kdyby ministři nemluvili, tak my bychom kritizovali, že zas nemluví. To je v pořádku. Tady vidíte, že já to hodnotím padni komu padni.

Problém ale je, když těch 14 lidí vystoupí s přednostním právem, natáhnou to, a vy pak budete od zítřka mluvit o obstrukcích a ti lidé budou mít pocit, že my jsme obstruovali, když první poslanec bez přednostního práva se dostal na řadu v půl třetí, když to začalo v jednu hodinu. To znamená po - kolik je to? - po třinácti a půl hodinách. Tak tolik na vysvětlenou, aby tady zase nevznikly nějaké fámy, protože vy to hrozně rádi takhle používáte, protože pak už se to chytne. Obstrukce, obstrukce. Ne. Buď to byla obstrukce z vaší strany, anebo to vůbec nepoužívejte. (Potlesk části poslanců.)

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji za dodržení času. Pan předseda Výborný s faktickou. Prosím.

 

Poslanec Marek Výborný: Děkuji. Tak já chci říct, že tento typ schůze podle jednacího řádu nejde obstruovat, pane kolego Nachere, prostřednictvím pana předsedajícího (paní předsedající). Protože hlasovat jednou musíme. Já si hlavně myslím, že opravdu je zbytečné se tady teď zdržovat, mohli jsme pokračovat. Já taky nepočítám minuty, které tady hovořil váš předseda Andrej Babiš. Mimochodem už ho tady zase několik možná desítek hodin, nebo víc než deset hodin nevidíme. A taky bych mohl říci, je to předseda opoziční strany a on by měl být ten, který tady bude sedět a vystupovat a reagovat na vystoupení ministrů, případně reprezentantů koalice. Neříkám to. Prosím, pojďme se vrátit k té rozpravě, která tady teď je. Z 13 hodin x hodin bylo vystoupení zástupců opozice. Já myslím, že je to opravdu debata naprosto zbytečná, která se tady vede. Stejně tak jako poznámky, že jsme se měli nějak dohodnout. Tak my jsme samozřejmě na politickém grémiu, paní předsedkyně to může potvrdit, prostřednictvím paní předsedající, že jsme měli zájem na tom, a bylo řečeno, že to jednání bude takové, aby skončilo v nějakém rozumném čase. Ale v tuto chvíli tady půl hodiny trávíme úplně zbytečnou debatou. Pojďme se vrátit k rozpravě, myslím, že to bude to nejracionálnější.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji za dodržení času. Ještě jsme ve faktických, kde je pan ministr Kupka. Prosím.

 

Ministr dopravy ČR Martin Kupka: Já jsem jenom zdokumentoval, že poznámky na kritiku politické kultury prostě namístě nejsou. Že je obdobná situace. Stejně tak platilo, že tu nebyli všichni členové vlády. Byli tu třeba dva, nebo o hodinu později, nebo o dvě hodiny později jenom jeden. O to jenom šlo, abychom férově pověděli, jaká byla ta situace, a vyčítat teď nízkou politickou kulturu není namístě. A to je celé. Já jenom vyzývám k tomu, abychom vzali rozum do hrsti, 4 hodiny 49 minut, a pokračovali v té schůzi, tak jak to vlastně má být.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. A s faktickou je přihlášený pan poslanec Bendl. Prosím. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP