(5.10 hodin)
(pokračuje Marie Pošarová)

Naplněny jsou oba důvody pro regulaci, mimořádné tržní regulace, a je zjevně... a elektrická energie je zčásti dotovaná ze státního rozpočtu obnovitelnými zdroji. Zajímavé je, že na věci nic nemění, zda byla elektrická energie za lichvářské ceny prodána přímým obchodem na burze, a že obavy z trestního stíhání pro přečin lichvy by měli mít i manažeři energetické burzy v Praze, a to potažmo i jinde v Evropě. Účastníkem, respektive pomocníkem při trestné činnosti je totiž i ten, kdo úmyslně umožnil nebo usnadnil jinému spáchání trestného činu, zejména opatřením prostředků, můžeme se bavit o těch 74 miliardách poskytnutí, abychom zůstali dále a prodávali na lipské burze, či odstraněním překážek. Burzy by měly při dosažení lichvářských cen zřejmě přestat obchodovat nebo stanovit limit cen, do kterého lze obchody přes ně uzavírat či na nich registrovat.

Ještě bych se vrátila k tomu, že vlastně vysoká cena momentálně se odvíjí od výroby elektrické energie v Německu, a to výrobou ze závěrných elektráren. Ale podívejme se na to. Pan Síkela řekl, že by musel dotovat 750 miliony korun, a zdůvodnil to, že by musel kompenzovat rozdíl mezi výrobní a tržní cenou. Ale my vůbec plynové elektrárny, z kterých se to vlastně vyrábí, ani nepotřebujeme, protože celkový instalovaný výkon jaderných a parních elektráren v České republice vyrobí denně 13 790 megawatthodin. Největší spotřeba v roce 2021 byla dne 15. 2. 2021 12 292 megawatthodin. Největší spotřeba v roce 2022 ke dni 12. ledna 2022 11 469 megawatthodin.

A závěrem tedy, pro Českou republiku nejsou závěrné plynové elektrárny vůbec potřeba, protože maximální spotřeba je menší než instalovaný výkon z jedné či druhé elektrárny. Ostatně ani (podle) bilance výroby roku 2021 to není potřeba. Celková výroba z jaderných a parních elektráren v České republice byla čistá výroba 64 terawatthodiny, celková spotřeba za maloodběry a velkoodběry bylo čistých 56,1 terawatthodiny. A dalším, proč stát, bychom se mohli ptát, ignoroval nabídku pana Tykače na levnější elektřinu, už tohle je silný argument, proč vyslovit této vládě nedůvěru. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. Ještě v mezičase načtu došlé omluvy, než se připraví pan poslanec. Omlouvá se paní poslankyně Zuzana Ožanová dnes mezi 5.30 a 8.59 z rodinných důvodů a paní poslankyně Věra Adámková dnes mezi 6.00 a 9.15 z pracovních důvodů.

A nyní tedy je na řadě pan poslanec Vladimír Zlínský, připraví se pan poslanec Jiří Mašek. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Vladimír Zlínský: Vážená paní předsedající, děkuji za slovo. Vážené dámy, vážení pánové, ač lékař, nebudu hovořit o zdravotnictví. Přiznám se, a možná jste si toho všimli, že mým tématem jsou krizové situace. Je to jeden z důvodů, proč jsem se dal na politickou kariéru, protože v době, kdy se tak stalo, tak jsem měl pocit, že se tímto nikdo nezabývá, protože si nikdo nepřipustil, že by nějaká vážná krizová situace mohla nastat. Já se přiznám, že moje vystoupení bude vesměs čtené, protože ještě nejsem takový matador těchto parlamentních diskusí a ještě mám nedostatky v tomto, přiznávám se. Bude to vesměs čtené, a samozřejmě pak jsem otevřený diskuzi potom po skončení mého přednesu.

Nejsem si jist, zda si tato vláda uvědomila skutečnost, že se stala orgánem krizových manažerů a že nastal konec snadného a klidného vládnutí, které šlo dříve ve spolupráci s médii hlavního proudu a s podporu spojenců ze zahraničí s úspěchem větším či menším v klidu přestát. Vládnoucí garnitura, neznajíc důvod současných krizí, tápe a přesně neví, jakým způsobem je léčit, vše svádějíc na jednu démonickou osobu a stát, který je nutný odstranit či porazit. Doufají, že potom nastane samovolný obrat směrem k lepším zítřkům. Místo snahy o mírové řešení konfliktu podporou válečného úsilí posilují negativní vliv válečného konfliktu na energetickou krizi, kterou jejich silnější spojenci svými iracionálními ekologickými opatřeními pomáhali stvořit. Prodlužování bojů oslabuje obě strany konfliktu, přičemž přibližuje kolaps jak v prostoru Ruské federace, tak i v Evropě, jehož chaotický budoucí vývoj je nepředvídatelný.

V historii můžeme najít analogii. V období 7. století z doby překotné expanze islámu, která by nebyla možná bez vzájemného výrazného oslabení Východořímské říše neboli Byzance a Perské říše v devastujících vzájemných válkách a bez pandemie moru trvající s přestávkami dvě století. Je nějaký jiný jednoticí prvek všech krizí, které nás postihly během posledních let? Je to shoda okolností a náhoda, nebo logická předurčenost daná předchozím světovým vývojem? Mají vztah pandemie, válka na Ukrajině a energetická krize? Navazují na sebe a vzájemně se podmiňují v uvedeném pořadí, nebo mají jiného společného jmenovatele? Přijdou další krize? Těžká otázka, ale pokusím se na ni odpovědět, tak jak nejlíp umím.

Co způsobilo tyto krize? Blížící se nedostatek omezeného množství dostupných surovin vzhledem k rozmachu průmyslu a růstu nároků populace v mnoha rozvinutých a rozvíjejících se zemích? Světová politická mocenská nerovnováha, daná měnící se ekonomickou a vojenskou silou jednotlivých zemí? Nerovnováha růstu populace v jednotlivých oblastech světa s převahou v chudých oblastech? Změna životního prostředí? Současná forma globalizace? Iracionalita myšlení elit v rozvinutých zemích vedoucí k chybným strategickým rozhodnutím? Nebo jsme zapomněli, že uvedené krize jsou součástí, a to běžnou součástí, vývoje lidstva a jsou nutné k vytvoření nové rovnováhy, která lépe reflektuje změny probíhající během klidového období, pokud tyto změny překročí práh spouštějící krizi? Tedy že krize jsou nutným plodem doby klidu a pohody a zrání neřešených problémů?

Lidské společnosti řeší krize v rámci svých možností s větším či menším úspěchem a většinou vedou tyto snahy k posunu lidských společností vpřed skrze aktivaci lidských a myšlenkových kapacit, které v době nadbytku a klidu stagnují a regredují. Analogii vidím v imunitním systému organismů, které také potřebují stimulaci cizorodými a mnohdy nebezpečnými vlivy, aby byla zachována jejich funkčnost. Lidské skupiny v minulosti musely řešit krizové existenční otázky denně. Náš druh zatím přežil jenom proto, že se s nimi dokázal vypořádat, na rozdíl od všech našich vyhynulých bratranců, jiných druhů hominidů. A bylo jich několik a vymřeli do posledního. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP