(6.40 hodin)

 

Poslanec Kamal Farhan: Vážená paní předsedkyně, děkuji za slovo. Pane ministře, já jsem vám chtěl poděkovat. Já jsem vám chtěl poděkovat, že jste shrnul přístup vlády k energetické krizi a plynu. Vy jste tady řekl, že máte 80 % naplněných zásobníků. Já bych to přirovnal jako hygienický faktor. Já bych to přirovnal, jako když ráno vstanete a vyčistíte si zuby. To je přece něco, co je samozřejmě to správné a je to dobré. Ale co mě tedy šokovalo z vašich úst, že ty zásobníky nebo to zajištění plynu pro Českou republiku je vlastně na nějakých 21 %. To znamená, že jak ti lidi budou topit? Nebo jak ty firmy budou fungovat? A vy řeknete - ale to mi neřešíme. A to je váš přístup k energetické krizi. Děkuji. (Hlas mimo mikrofon.) Řekl.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Vracíme se do rozpravy. Paní poslankyně Knechtová a následuje pan poslanec Novák. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Lenka Knechtová: Vážená paní předsedkyně, děkuji za slovo. Vážené kolegyně, vážení kolegové, vážený pane ministře, já mám aktuálně na srdci dvě věci, a to jednak, že za třicet let fungování měst a obcí nastala letos poprvé situace, kdy zastupitelstva musí před koncem funkčního období najít ve schválených rozpočtech finance na zvýšené provozní příspěvky na rok 2002 (2022), a to nejen pro příspěvkové organizace města, jako jsou základní a mateřské školy, kulturní střediska, knihovny, střediska volného času, ale obracejí se na nás i sportovní kluby. Důvodem je zvýšení cen energií v letošním roce nad rámec našich schválených rozpočtů. Je to proto, že nabídka je šestnáctkrát vyšší, než měly obce v roce 2021. A já se ptám - mohou situaci zvládnout obce a města bez pomoci vlády? Odpověď je jednoznačná - nemohou. Najít ve schváleném obecním rozpočtu po půlroce 30 milionů na dofinancování energií, to je realita, dnešní realita mnoha starostů. Žádám proto vládu o řešení cen energií pro obce a města, aby se obecní rozpočty nestaly pouze jedním transferem, a to na platby energií. Na spolufinancování projektů potom nemáme kde brát finance.

A co považuji za zásadní problém, je, že stát by měl především utvářet podmínky pro co největší hospodářskou konkurenceschopnost ekonomiky. K tomu má stát celou řadu nástrojů z oblasti fiskální politiky. Jsme však svědky zúžení narativu na prostou mediální pomoc občanům v nouzi. Neslyšeli jsme tak nic konkrétního o podpoře podnikání, o podpoře firem, o snižování veřejných výdajů, o redefinici komplexního daňového mixu nebo uvolnění trhu práce. Státní politika se dle mého názoru zúžila na oblast sociální podpory a to v současných a zejména v budoucích náročných podmínkách prostě nebude stačit. Tato vláda nám vlastně nabízí řešení ve formě šetření a snižování životní úrovně a nehodlá uchopit žádné další aktivní nástroje, které by podpořily růst. Děkuju.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Další vystoupí pan poslanec Novák, následuje pan poslanec Špičák. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Marek Novák: Děkuji za slovo. Vládo, obracím se dnes na vás nejen jménem svým, ale zejména jménem mnoha nespokojených občanů naší země, kteří neoslovuji jenom mě, oslovují mé kolegy, oslovují koaliční kolegy, oslovují vás. Je konečně potřeba přestat hledat chyby na předchůdcích, ale začít skládat účty vlastní. Někdy, když poslouchám lídry pětikoalice, se sám sebe ptám, jestli si vůbec uvědomujete, kam jste ve velmi krátké době dovedli Českou republiku.

Nepoukazuji na vnější okolnosti, jakou je zejména konflikt na Ukrajině a z toho vyplývající migrace a další nečekané mimořádné události, které dnes mění lidem životy. Myslím na konkrétní kroky, které máte jako koaliční vláda okamžitě udělat tak, abyste naše občany co nejlépe ochránili před těmito vlivy. Jaký je výsledek? Mlhavé proklamace, nekonečné analyzování, vysílání signálů nebo taky - a teď budu citovat jednoho z vašich ministrů - v rozhovorech deklarované úsilí o snahu. Děkuju pěkně. Doslova čekáte na rozhodnutí jiných. Možná taky na to, co občané vydrží a co vám budou ještě tolerovat.

Kolegyně, kolegové, kdyby naše vláda byla parta obyčejných nevzdělanců, dalo by se věřit tomu, že to, co je výsledkem jejich práce, je jedno velké nic. Ale máme tu čest s profesory, doktory, inženýry a kariérními političkami. Proto všechno to nic, co vláda dodnes udělala, musí mít nějaký smysl. A asi jde o obohacování jedinců, sanování vlastního prospěchu, protinárodní politiku, která má za úkol jediné - sebrat lidem jejich těžce vydobyté majetky a to vše pod vlajkou toho, že za všechno může Babiš, a jeho kamarád je Putin.

Když už jsme u toho, víte, kdo prodal Transgas i s distribuční smlouvou na plyn jako nepotřebnou? Kdo prodal zásobníky na plyn? Komu dnes patří zásobníky na plyn? Kdo ve skutečnosti ovládá ČEZ? Kdo prodal rafinérie Polsku? Kdo prodal vodu? Kde tato vláda bere tolik drzosti ukazovat neustále prstem na druhé? Ano, správně. Dali jste se dohromady pěkně spolu, tedy ODS, KDU-ČSL a TOP 09. Když to přeložím do čísel podle STEM: 15,5 - 3,4 - 5,6. To jsou údaje z 21. 8. 2022. Jedna průměrná a dvě téměř nevolitelné strany, to jste dokázali spolu. Ty další dvě mi ani nestojí za to zmiňovat.

Kolegyně, kolegové, abychom si udělali konkrétnější představu o co nejkonkrétnějších výsledcích, pojďme si říct, co se této vládě, která v mnoha ohledech nese všechny parametry chráněné dílny, v uvozovkách povedlo.

Deštník proti drahotě. Co to je? Je to systém, který má ochránit občany, má to být systém plošné i cílené pomoci. Jaký je výsledek? Dostal někdo z občanů konkrétní pomoc z vyčleněných 177 miliard? Máme někde konkrétní údaj? Ne. Ví se, jestli ty peníze někde vlastně jsou? Jestli existují? Jediné, co lidé mají, je deštník - pokud si ho někde koupili.

Příspěvek na dítě. Ti, kteří na něj nárok mají bez toho, aby si museli žádat, už konečně, konečně začínají pomalu peníze dostávat. Ti, kteří si o něj museli požádat, jsou na tom hůř. A co navíc? Na každé dítě rodina s průměrnými příjmy získá 5 000 korun. Ale pozor - pouze na dítě do osmnácti let. Snažili jsme se z opozičních řad, aby to byly všechny nezaopatřené děti. Byli jste hluší a slepí. Jaký je výsledek toho současného stavu a vyplácení příspěvku? Už před prázdninami ministr Jurečka říkal, že o prázdninách, a o prázdninách, že po prázdninách a že to bude pro všechny. Tedy počkat, ne pro všechny, pro některé ze všech. Ne, pro některé z některých těch všech. No, ořezali jste to dokonale.

Počítačový systém náhle zkolaboval. Asi jste nečekali, že se přihlásí tolik zájemců. Ale za to vlastně nemůže vláda, za to může systém a za ten systém nemůže pan Jurečka, protože ten systém je Ministerstva vnitra. Tak vlastně nevím, kdo za to může, ale každopádně vy nejenže svádíte na své předchůdce, ale vy se vymlouváte na své koaliční kolegy. No gratuluju.

Co jste skutečně udělali pro občany? Ukázali jste jim záda. Návrhy, které jsme před měsíci podávali, jste nám, opozici, zabíjeli. Tyto návrhy vám teď doporučují odborníci a mezi nimi i NERV. A vy? Znovu tato doporučení analyzujete. Super! ***




Přihlásit/registrovat se do ISP