(9.30 hodin)

 

Místopředseda vlády, ministr práce a sociálních věcí ČR Marian Jurečka: Děkuji. Dobré dopoledne, paní předsedající, kolegyně, kolegové. Já jsem v tom včerejším vystoupení, o kterém tady teď poměrně dlouze pan předseda Andrej Babiš hovořil, mluvil víceméně o věcech, které jsou fakty. Já jsem mluvil o tom, že jste podle slovenského soudu byl spolupracovníkem StB, mluvil jsem o kauze korunových dluhopisů, mluvil jsem o dalších věcech, které jsou prokazatelně dohledatelné, že vy jste ten, kdo má soud 12. září, jste bývalý premiér a člen vlády, který byl trestně stíhán a je trestně stíhán, zatímco z této vlády nikdo takovou kauzu za sebou nemá. A mluvil jsem o dalších věcech, které jsou ve veřejném prostoru zdokumentovány.

Pokud mluvíte o mé osobě a mluvil jste tady o tom, že já jsem něco zneužil a podobně, pokud jste o tom přesvědčen a nečerpáte jenom píárově z těch titulků, tak vás poprosím, běžte po tom, podejte ty důkazy, dejte podnět k šetření u policie, jinak je to opravdu potom mlácení prázdné slámy. Já jsem vždycky říkal, že jsem připraven ty věci vysvětlovat, byl jsem také na policii podat vysvětlení, byl jsem jako svědek u soudu, nemám s tím vůbec žádný problém. Jestli vy ty argumenty máte, máte nějaká nová zjištění, tak je dejte. Já jsem svoji funkci nezneužíval. Systém záštit byl nastaven za ministrů přede mnou, mají je a měla i jiná ministerstva. Jestli závidíte peníze, které dostali malí chovatelé, které dostaly malé obce, které dostala zájmová sdružení v rámci agrárního sektoru, tak jako potom tomu nerozumím. Byly to peníze, které tyto organizace opravdu v rámci svých aktivit, které dělaly, tak byly za prvé vděčné a za druhé to mělo velký smysl. Nakoupilo se za to třeba vybavení pro výstavy sdružení chovatelů na Moravě i v Čechách. Takže to jsou konkrétní věci. A přiznám se, abych tady komentoval některé bulvární titulky, tak k tomu se tady nesnížím. Děkuji. (Potlesk části poslanců.)

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Nyní se vracíme do rozpravy a je tu přihlášen s přednostním právem pan ministr Válek. Následuje pan předseda Okamura. Ale pana ministra Válka tady nemáme, takže v tu chvíli pan předseda Okamura s přednostním právem, paní ministryně Černochová je další v pořadí. Prosím.

 

Poslanec Tomio Okamura: Vážené dámy a pánové, máme po celonočním jednání za sebou dlouhou debatu o vyslovení nedůvěry vládě Petra Fialy. Popsali jsme jasně situaci, že vláda Petra Fialy nemá řešení pro energetickou krizi v České republice, nemá řešení pro občany České republiky, jak jim zlepšit životní úroveň. Naši poslanci popsali správně i situaci a skandály kolem hnutí STAN. Po těch skandálech ministr vnitra Vít Rakušan musí rezignovat, jeho pozice není udržitelná.

Fialova vláda není schopna zajistit základní životní potřeby občanů, ceny všeho letí nahoru a vláda neřeší příčiny. Za SPD říkám jasně, a tuto větu si prosím zapamatujte - zajištění základních životních potřeb nesmí být předmětem ideologie a aktivismu, a vy jste z toho udělali ideologii a aktivismus a teď na to doslova doplácí všichni občané České republiky. Trh s energiemi kolabuje a cena elektřiny v České republice je v současné době 17krát vyšší než před dvěma lety a plynu dokonce 37krát vyšší. Situace je kritická a vláda Petra Fialy ve složení ODS, KDU-ČSL, TOP 09, Pirátů a STAN jedná pozdě a navíc až na základě tlaku opozice. Přitom hnutí SPD již před několika měsíci navrhlo a mnohokrát zveřejnilo 10 konkrétních bodů, jak bojovat proti energetické krizi a zdražování. Vláda je ale hluchá a slepá.

Spoléhat na společné řešení na úrovni EU je naivita, protože každý stát má jiný energetický mix a jinou cenovou hladinu. A navíc kdo ze států EU opatření chtěl přijmout, tak je již dávno přijal. Slovensko a Polsko již ceny energií zastropovalo. Podobně i například Španělsko a Portugalsko. Za současnou situaci nese plnou odpovědnost vláda Petra Fialy a premiér Petr Fiala z ODS, která a který svou nečinností způsobili energetickou chudobu občanů a firem, recesi průmyslu, hospodářství a ohrožení sociálního smíru. Podniky krachují, krachují i živnostníci a řada z nich nepřežije zimu. Chystají se stávky a je ohrožen chod nemocnic. Vláda přichází s opatřeními pozdě, ale tak jako tak jsou opatření nedostatečná a vláda řeší důsledky, nikoli příčiny.

Podle aktuálního průzkumu si jen dva z deseti našich občanů myslí, že naše země se ubírá pod vládou Petra Fialy správným směrem. To znamená, myslí si to pouze 20 % občanů. Premiérovi Petru Fialovi pak nedůvěřuje rekordních 78 % občanů, a má dokonce podle toho mezinárodního průzkumu, který byl zveřejněn i mainstreamovými médii, tak má premiér Fiala dokonce mezi evropskými premiéry nejnižší podporu mezi svými občany ze všech evropských států. Přesto se držíte jako klíšťata u vlády a chcete dál škodit celé České republice.

Vládní diletantismus, který nyní vyvrcholil, rozvrací naše hospodářství, rozvrací rodiny, rozvrací dlouho budované vztahy. Lidé padají do nových a nových exekucí. Dle názoru hnutí SPD nezbývá jiné řešení než okamžitý odchod neschopné, nečinné, protinárodní vlády, dokud je čas. Vláda nemá řešení, má skandály a není vládou odborníků. Každý z vládních poslanců, který dnes bude hlasovat pro důvěru Fialově vládě, je spoluodpovědný za současné problémy našich občanů.

Před chvílí jsme tady slyšeli, jak předsedkyně TOP 09 a zároveň předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová Adamová jakoby vyzývá ke slušnému chování, přitom jste to právě vy, paní předsedkyně Pekarová Adamová, která neustále uráží občany České republiky vašimi arogantními výroky.

A zopakuji důvody, proč poslanci hnutí SPD iniciovali dnešní vyvolání hlasování o nedůvěře vládě. Fialova vláda není schopna řešit zdražování energií a potravin a odmítá pomoci našim občanům a firmám. Miliony občanů se kvůli neschopnému premiérovi Fialovi, nekompetentní vládě dostává do neřešitelných finančních a sociálních problémů. Krachují firmy a hrozí nárůst nezaměstnanosti. Do toho všeho jsou vládní strany zasaženy organizovaným zločinem, korupcí a styky s mafií. Tahle vláda už stihla napáchat tolik zla, že by měla okamžitě odstoupit. Poslanecký klub SPD bude hlasovat pro nedůvěru vládě Petra Fialy. Děkuju za pozornost.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Dále je přihlášena s přednostním právem paní ministryně Černochová a pan ministr Stanjura. Prosím, paní ministryně, máte slovo.

 

Ministryně obrany ČR Jana Černochová: Děkuji. Paní předsedkyně, vážené dámy, vážení pánové, já bych vám chtěla všem, co jste podepsali tuto schůzi na nedůvěru vládě, tak bych vám chtěla poděkovat za váš podpis, protože jsem velmi ráda, že tady můžeme všichni ministři Fialovy vlády dostat příležitost a představit to, co se nám za více než osm měsíců na našich resortech podařilo. Pokud k něčemu takovému bude docházet každý půlrok, osm měsíců, bude to prima, protože nebudeme muset investovat energii a čas do rozhovorů, ale vždycky budeme tady moci vystoupit s tím, co nového momentálně na našich resortech řešíme. Takže já to beru jako velkou společenskou událost, navíc to beru i jako částečné seznámení s některými kolegy, které jsem tady za těch osm měsíců ještě ani neviděla, natož abych některé z nich slyšela promluvit. Takže já to vítám, děkuji za to.

Bedlivě jsem poslouchala tu debatu celý den, celou noc, celé ráno, jsem tady připravena i odpovídat na vaše otázky a myslím si, že to je přesně ten způsob demokracie, které bychom si měli vážit, že ji máme, protože pokud tady zejména levá část politického spektra inklinuje k tomu východnímu směru, tak tady vám mohu stoprocentně říct, že něco takového byste v ruském parlamentu nezažili. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP