(Schůze zahájena v 17.00 hodin.)

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, vážení členové vlády, zahajuji 37. schůzi Poslanecké sněmovny.

Aby byla zaznamenána naše účast, nejprve vás odhlásím a poprosím, abyste se všichni přihlásili identifikačními kartami. Náhradní karty a jejich čísla platí tak, jak bylo řečeno na 39. schůzi, případně budete-li mít někdo náhradní kartu, tak vás požádám, abyste mi to přišli oznámit.

Schůzi svolala předsedkyně Poslanecké sněmovny podle § 51 odst. 4 našeho jednacího řádu na základě žádosti 67 poslanců a pozvánka vám byla rozeslána v pátek 9. září tohoto roku elektronickou poštou.

 

Nyní přistoupíme k určení dvou ověřovatelů této schůze. Navrhuji, abychom určili poslankyni Miladu Voborskou a poslance Oldřicha Černého. Má někdo jiný návrh? Návrh nevidím.

V tom případě zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro schválení těchto dvou ověřovatelů? Kdo je proti?

Je to hlasování s pořadovým číslem 1, přihlášeno je 136 poslankyň a poslanců, pro návrh 135, proti žádný. Tímto jsme určili a schválili ověřovatele schůze.

 

Dále paní poslankyně Jana Pastuchová hlasuje s náhradní kartou číslo 40.

Nyní eviduji několik přihlášek s přednostním právem a jako první se s přednostním právem přihlásil pan poslanec Jan Jakob. Připraví se potom pan poslanec Tomio Okamura, Radim Fiala a paní poslankyně Alena Schillerová. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Jan Jakob: Děkuji. Došlo k dohodě vedení všech poslaneckých klubů o tom, že k programu této schůze vystoupí jeden zástupce hnutí ANO a jeden zástupce SPD. U následující schůze obdobně s tím, že se k záležitosti vyjádří ještě pan ministr Jurečka, tudíž stahuji svoji přihlášku a své vystoupení končím. Tu dohodu respektuji. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám děkuji. A nyní tedy... (Poslanec Radim Fiala chce vystoupit.) Já bych vám rád udělil slovo, ale před vámi je pan předseda Tomio Okamura, ještě potom paní předsedkyně Alena Schillerová. To znamená, není možný prostor pro faktickou poznámku. Chcete oznámit dohodu o změně přednostních práv? Dobře.

 

Poslanec Radim Fiala: Děkuji za slovo, já opravdu nezdržím. Jenom jsem chtěl ubezpečit pana předsedu Jakoba, že i my držíme svoje slovo, a stahuji svoji přihlášku z toho programu. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám děkuji, pane předsedo. A nyní tedy v tom pořadí, jak zůstala přednostní práva. Po vzájemné dohodě vystoupí jako první paní předsedkyně Alena Schillerová. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Alena Schillerová: Děkuji za slovo, pane místopředsedo. Dámy a pánové, páni ministři. My jsme iniciovali svolání této mimořádné schůze s názvem Sociální dopady krize na občany České republiky, společně oba opoziční kluby, protože jsme dennodenně - a už jsem o tom mluvila na předchozí schůzi - dennodenně konfrontováni buď s písemnými, nebo i s ústními projevy našich občanů na mítincích, na setkáních, v korespondenci na sociálních sítích s tím, v jaké situaci se oni ocitají. A v tuto chvíli všichni víme, že skončilo léto. Už nás o tom přesvědčuje počasí za okny. A já si troufnu říct, že pro většinu, pro absolutní většinu českých občanů českých domácností to bylo léto, dalo by se nazvat toto léto létem chudým.

Většina českých domácností totiž zažila něco, co roky a po léta nepoznala a co někteří členové domácností nezažili snad vůbec nikdy, a to je strach o finanční stabilitu, který se stal jedním z nejdiskutovanějších problémů dnešních dnů. Problém nárůstu spotřebitelských cen jsme cítili už od konce minulého roku. Mnozí z vás si jistě pamatují na poměrně dynamický nástup nárůstu cen elektrické energie, plynu, který musela řešit už i minulá vláda, jejíž jsem byla členkou. Možná si pamatujete, není to tak dávno, že za listopad a za prosinec jsem na základě zmocnění naší vlády prominula DPH u energií. A v tomto období, zejména v tom předvolebním období, před parlamentními volbami jste velmi často používali zkratku, myslím zástupci pětikoalice, současný pan premiér, že jde o takzvanou Babišovu drahotu, a s touto mediální zkratkou jste šli také do voleb.

Jenže s odchodem Andreje Babiše ze Strakovy akademie nedošlo k zázračnému snížení této Babišovy drahoty nebo inflace, jak jste ji nazývali, nebo drahoty, chcete-li, a dokonce nedošlo ani k jejímu zastavení, takže ani toto předvolební marketingové heslo jste nesplnili. Logicky ani jste ho splnit nemohli, protože nárůstu cen, který neustále sledujeme na regálech, v prodejnách potravin, na čerpacích stanicích, na účtech za elektřinu a plyn, se zdálo, že je úplně jedno, že ta údajná zlá Babišova vláda ve Strakově akademii již nesídlí, a tak si ceny rostly vesele dál. A rostou si bohužel - a říkám to se značným smutkem v hlase - rostou si vesele dál až do současnosti, kdy toto pondělí Český statistický úřad prezentoval míru inflace za srpen, která dosáhla úrovně 17,2 %. Meziměsíčně se ceny zvýšily o 0,4 %, na což reagovala řada akademických ekonomů radostným zvoláním, při kterém by člověk mohl nabýt dojmu, že problém bude brzy vyřešen.

Ano, je zcela objektivní pravdou, že meziměsíční inflace stoupla v srpnu o nejnižší hodnotu za tento kalendářní rok, jenže to neřeší problémy českých občanů. Tento zajisté pozitivní makroekonomický trend budeme těžko vysvětlovat matkám samoživitelkám, rodinám s dětmi, důchodcům, nízkopříjmovým skupinám obyvatelstva anebo skupinám, které měly problém profinancovat svoje náklady již v těchto letních měsících. Těmto domácnostem, které jsou velice často na pokraji svých finančních možností, budeme velice těžko vysvětlovat, že se mají přestat stresovat, protože sice ceny stále rostou, ale už ne tak rychle jako předtím. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP