(16.30 hodin)

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. A s faktickou se přihlásil pan poslanec Radek Vondráček.

 

Poslanec Radek Vondráček: Já bych rád zareagoval faktickou poznámkou na předřečníka. Já mám rád parlamentní diskusi. A ta dnešní, může být třeba ostřejší, je to střetávání názorů, ale tak to má být. A proto jsem se s velikou nelibostí dozvěděl právě tu informaci, že by měl vystoupit pan premiér s mimořádným projevem v neděli, týden před volbami, kdy napřed zruší debatu na Primě a pak si má udělat vlastní projev. Považuju to za hrubé zneužití funkce premiéra. (Potlesk poslanců opozice.) Je to v rozporu se zásadou férového přístupu, férové kampaně, je to v rozporu se zákonem, v rozporu s férovou kampaní a rovného přístupu k veřejnoprávním médiím. Neděje se nic mimořádného kromě toho, že to ta vláda mimořádně nezvládá. Nic nového od pondělka a od středečních tiskovek není. Není důvod pro mimořádný projev.

Já chci vyzvat pana premiéra, chci využít toho, že je to v přímém přenosu. Já říkám: Pane premiére, upusťte od svého úmyslu mít mimořádný projev týden před volbami, protože je to v rozporu se zásadou férovosti. Je to proti nějakým zásadám, které se ctí, že má být rovný přístup k veřejnoprávním médiím, a nechte si svůj projev po volbách. (Potlesk poslanců opozice.) Já si nepamatuju, že by k něčemu takovému v minulosti došlo. Měli jsme tu už jeden mimořádný projev. Všichni víte, že tam žádná nová skutečnost nezazněla. Takže se nedivte, že to špatně snášíme v opozici.

Varianta a) ať upustí od toho projevu, já ho vyzývám ještě jednou. Druhá možnost by byla, aby stejný prostor byl dán opozici ve stejný čas. Ale myslím si, že bude pro všechny rozumnější a do budoucna precedentní, jestliže pan premiér nebude mít ten projev v neděli. Ještě jednou ho vyzývám. Děkuji. (Potlesk poslanců opozice.)

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Další přihlášený do obecné rozpravy je pan poslanec Richard Brabec.

 

Poslanec Richard Brabec: Děkuji za slovo, vážený pane předsedající. Kolegyně, kolegové, vážená vládo, vážení občané, tak především se připojuju k tomu, co teď říkal můj ctěný kolega Radek Vondráček, že tohleto je opravdu nepovolená podpora a berlička, kterou koalice tímto způsobem využije, a doufám, že si to ještě pan premiér rozmyslí.

Ale to, co jsem chtěl říct, a je to především pro občany. Vážení občané, vláda se vám dneska snaží namluvit, že díky své (?) mimořádné jasnozřivosti až subgenialitě a nadlidskému úsilí a díky jejím krokům ušetříte možná desetkrát víc na energie, které byste zaplatili ještě před několika měsíci. Opak je pravdou. Díky neschopnosti této vlády a tomu, že zaspala, naopak budete platit třikrát až čtyřikrát víc, než byste museli (potlesk poslanců ANO) a než platí vaši sousedé třeba na Slovensku. To je výsledek této vlády. Marketingu této vlády se musí obdivovat i teleshoppingový guru Horst Fuchs. A tímto se omlouvám Horstu Fuchsovi. Děkuji. (Potlesk a výkřik z lavic poslanců ANO.)

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. A vzhledem k tomu, že do obecné rozpravy nikdo přihlášen není, s faktickou se taky nikdo nepřihlásil, tímto končím obecnou rozpravu. A ptám se pana ministra, jestli má zájem o závěrečné slovo? Nemáte zájem. Zpravodaj? (Zpravodaj z místa: Až po...) Dobře.

Tímto otevírám podrobnou rozpravu a vystřídám se s paní kolegyní, protože tam mám bod.

 

Místopředsedkyně PSP Jana Mračková Vildumetzová: Krásné odpoledne, vážení členové vlády, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci. Takže v tuto chvíli pan místopředseda ukončil obecnou rozpravu. Jsme v podrobné rozpravě. Do podrobné rozpravy se s přednostním právem hlásí pan ministr financí Zbyněk Stanjura. Pane ministře, máte slovo.

 

Ministr financí ČR Zbyněk Stanjura: Děkuji za slovo. Já myslím, že pan poslanec Kubíček nemusí ani odcházet (je připravený nedaleko řečnického pultu). Já bych se chtěl jenom přihlásit k pozměňujícímu návrhu, který je v systému pod číslem 1257. Tento pozměňující návrh dopřesňuje některé paragrafy, které potřebuje Energetický regulační úřad. Popis změn i zdůvodnění je v tomto sněmovnímu dokumentu, opakuji, číslo 1257. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Jana Mračková Vildumetzová: Také děkuji. V tuto chvíli se zeptám, jestli chce vystoupit s přednostním právem pan místopředseda Karel Havlíček? (Dává přednost.) Až... Takže v tuto chvíli je řádně přihlášen do podrobné rozpravy pan poslanec Roman Kubíček. Pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Roman Kubíček: Děkuji za slovo, paní předsedající. Dámy a pánové, já bych se chtěl přihlásit k pozměňovacímu návrhu, který je v systému uložen jako sněmovní dokument 1244. K tomuto pozměňovacímu návrhu je v systému uloženo i jeho důležité odůvodnění. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Jana Mračková Vildumetzová: Také děkuji. Nyní vidím, že další, kdo je přihlášen do podrobné rozpravy, je paní poslankyně Marie Pošarová. Poprosím, aby přišla k řečnickému pultu. Paní poslankyně, máte slovo.

 

Poslankyně Marie Pošarová: Děkuji. Já bych se chtěla přihlásit k pozměňovacím návrhům 1218, 1220, 1221, 1222, 1223, 1224, 1225, pak dále 1227, 1228, 1229, 1230, 1231, 1232, 1233 a dále 1250 a 1251. Děkuji. Jinak důvodová zpráva je nahraná v systému. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Jana Mračková Vildumetzová: Děkuji paní poslankyni. A nyní je řádně přihlášen do podrobné rozpravy pan místopředseda Karel Havlíček. Pane místopředsedo, máte slovo.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Dobrý den ještě jednou. Já bych se chtěl přihlásit k pozměňovacím návrhům 1256, 1252 a 1253. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Jana Mračková Vildumetzová: Také děkuji. Zeptám se, jestli se někdo ještě hlásí do podrobné rozpravy? (Nikdo.) Zeptám se, jestli je zájem ze strany navrhovatele, pana ministra průmyslu a obchodu? Není. Je zájem ze strany zpravodaje? Také ne.

Takže v tuto chvíli končím podrobnou rozpravu a konstatuji, že je tady dohoda předsedů poslaneckých klubů na tom, že se rozdají všechny pozměňovací návrhy, které zazněly. Tudíž přeruším v tuto chvíli projednávání tohoto sněmovního tisku. A je zároveň dohoda o tom, že se vrátíme, protože ještě máme časový prostor, ke spotřební dani. A já v tuto chvíli opět předám řízení schůze místopředsedovi Karlu Havlíčkovi. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Protože podle § 99 odst. 7 zákona o jednacím řádu může ve zkráceném jednání následovat třetí čtení návrhu zákona bezprostředně po čtení druhém, zahajuji tímto třetí čtení předloženého návrhu.

 

1.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 353/2003 Sb.,
o spotřebních daních, ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 306/ - zkrácené jednání

Očekávám, že zpravodajka rozpočtového výboru paní poslankyně Hana Naiclerová bude spolu se mnou sledovat od stolku zpravodajů rozpravu, kterou tímto otevírám. Dívám se, jestli někdo má zájem vystoupit v rozpravě. Pokud se nikdo nehlásí, což vidím, rozpravu končím. Ptám se pana ministra, jestli má zájem o závěrečné slovo? Není zájem. A paní zpravodajka? Rovněž ne.

Tímto tedy můžeme přistoupit k hlasování o pozměňovacích návrzích a legislativně technických úpravách. Prosím tedy paní zpravodajku, paní poslankyni Naiclerovou, aby nás seznámila s procedurou hlasování. Můžete, prosím. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP