(14.50 hodin)
(pokračuje Klára Dostálová)

Určitě by stálo za to se tady pobavit i o tom, aby ty hypotéky mohly být vícegenerační, to znamená, aby se splácely více jak dvacet, dvacet pět let, aby třeba byly čtyřicet let a více, aby se jim rozložily splátky v čase, protože třeba na bytu 2+kk v Praze by úspora na té splátce, pokud by byla čtyřicet let a více, byla více jak 5 000 korun. A to jsou samozřejmě velmi významné prostředky v rozpočtu mladé rodiny.

Další možností, jak pomoct v této situaci, je za skutečně - a teď mně promiňte ten výraz - ale za málo peněz hodně muziky: řešit vícegenerační domy na venkově. Tady se stavěly kdysi dávno vícegenerační domy, ale mnoho mladých lidí odešlo do města a opravdu senioři - naše maminky, babičky a tak dále - zůstávají v obrovských domech, ve velkých domech kolikrát sami, a přitom by stačilo opravdu málo peněz, 100 000, 200 000 na jednu takovou domácnost, aby se udělaly samostatné koupelny a samostatné vchody a okamžitě se samozřejmě nabídne více bytů k použití pro naše mladé rodiny.

Proto tedy zopakuji, byla bych moc ráda, kdybychom se o tomto pobavili, zařadili to jako první bod dnešního jednání a dali odpovědi na otázky našim mladým lidem.

Dále jsem požádala ještě o zařazení druhého bodu dnešního jednání, a to je předřazení bodu - tisku 41, který se týká živnostenského zákona, protože opět to směřuje k řešení bytové krize. Týká se to takzvané digitální platformy Airbnb, to znamená, sdíleného ubytování. Ten zákon tak, jak je připraven ve Sněmovně, stačí ho jenom projednat. Určitě si myslím, že by došlo k rychlému projednání - je o tom, že zmocňuje města a obce k tomu, vydat si vlastní vyhlášku, aby například regulovaly krátkodobé pobyty na svém území. Tím pádem by samozřejmě spousta takovýchto vlastníků díky regulaci možná ty byty uvolnila pro klasické nájemní bydlení na dlouhodobý kontrakt. Takže prosím tedy, první bod dnešního jednání, Řešení bytové krize, a jako druhý bod předřadit tisk číslo 41, živnostenský zákon. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Paní poslankyně, a kam ho chcete předřadit, ten bod číslo 41? (Poslankyně Dostálová: Za bod 1.) Za bod 1. Dobře, ať máme jasno.

Nyní se s přednostním právem přihlásil pan ministr Rakušan, takže pan poslanec Vondráček ještě posečká. Prosím, máte slovo.

 

Místopředseda vlády a ministr vnitra ČR Vít Rakušan: Děkuji vám. Vážená paní předsedkyně, dobrý den, vážené kolegyně, vážení kolegové, jenom krátká reakce a potom nástin postupu. Slyšeli jsme tady, že evropská řešení v migraci nefungují, že všichni selhali, včetně české vlády. No, tak pár dat o tom, co se v posledních týdnech stalo a co se dít bude. Právě teď ve středu... pardon, ve čtvrtek a v pátek je ministerská rada ministrů vnitra celé Evropské unie a jediným tématem na ty celé dva dny je migrace, a to migrace v těch velmi konkrétních, hmatatelných záležitostech, které nedosáhnou krátce - jednání se zeměmi původu, dále posílení Frontexu, lepší ochrana vnějších hranic, stanovisko k zavedení kontrol na vnitřních hranicích. Je to jen a pouze migrační téma, a samozřejmě že my musíme vycházet ve svých rozhodnutích i z toho, co se nám povede na unijní úrovni dosáhnout.

Ale to, že vláda České republiky nic nedělala? My jsme byli zemí, která nerada obnovila hraniční kontroly na slovensko-českých hranicích. Došlo k tomu rozhodnutí 26. 9., samotný náběh opatření začal v noci z 28. na 29. 9. podle Schengenského hraničního kodexu, tak vláda v první fázi učinila na 10 dnů, a protože jsme viděli, že toto opatření - já si myslím, že pan předseda Okamura by si mohl aktualizovat svůj projev - protože to řešení samozřejmě svůj význam má. Bylo zadrženo 2 215 nelegálních migrantů a bylo zadrženo 53 převaděčů, kteří jsou samozřejmě řešeni tak, jak podle zákona řešení být mají. Česká republika důsledně uplatňuje readmise vůči Slovenské republice a my nevpouštíme na naše území lidi, kteří nemají oprávnění ke vstupu na území České republiky. Ano, ty kontroly si vyžádaly i některé hraniční incidenty, například havárii dodávky, ve které byli převáženi imigranti převaděčem, nicméně to je prostě bohužel daň za to, že kontroly byly obnoveny.

K 310 policistům přibylo 60 celníků a 80 vojáků, kteří se koncentrují i na to, aby byl dohled nad zelenou hranicí. Ta opatření jednoznačně účinek mají, protože například včerejší data z česko-německé hranice hlásila nula zadržených ilegálních migrantů z území České republiky směr Německo. Čísla ilegální migrace na území České republiky po zavedení tohoto opatření prokazatelně klesají, proto vláda České republiky opět v souladu s evropskou i českou legislativou prodloužila dočasné kontroly na slovensko-české hranici o dalších 20 dnů, což znamená do 28. 10. včetně.

Mezitím se uskutečnilo jednání ministrů vnitra Rakouska, Maďarska, Slovenska a České republiky, kde jsme se dohodli na společném postupu, například v posílení vnější hranice Maďarska, a to policisty z Rakouska, České republiky, kteří už tam působí, do budoucna by tam měli být přítomni i policisté ze Slovenska. Mezitím proběhla dvě další mezinárodní setkání právě za účelem posílení vnější hranice - jednání s balkánskými státy, západobalkánskými státy, protože ta migrační trasa je dominantně ze západního Balkánu. Tedy česká vláda pro to, aby zmenšila nápor ilegální migrace na území České republiky, dělá v téhle chvíli absolutní maximum. A znovu říkám, dokonce jsme přistoupili k nepopulárnímu a bezprecedentnímu kroku znovuzavedení kontrol.

Chci poděkovat občanům Slovenské i České republiky za trpělivost, chci poděkovat starostkám a starostům přilehlých obcí za trpělivost, ale oni si právě tohle opatření chválí, protože evidentně v těchto místech došlo k úbytku ilegální migrace na území České republiky. Po našem vzoru zavedlo podobné kontroly Rakousko na hranicích se Slovenskem, Slovensko posílilo hraniční dohled nad hranicí s Maďarskem, tedy jsou samozřejmě činěny kroky i na evropské úrovni.

Ale my si musíme přiznat jednu věc - ano, je to samozřejmě dílčí řešení. Je to řešení, které mohla Česká republika připravit, stejně jako jsme připravili záchytná centra pro ilegální migraci, stejně jako uplatňujeme od začátku readmisní dohodu vůči Slovensku a děláme všechna opatření, které nám právní řád umožňuje, stejně jako jsme s ministrem Blažkem založili pracovní skupinu, která dá návrh na zpřísnění trestů pro převaděčství v České republice. To jsou konkrétní kroky, ale s konkrétními pozitivními výsledky. Nikdo je ale nevydává za komplexní řešení migrační situace, to se totiž, ať se to komu líbí nebo nelíbí, na celoevropské úrovni najít musí. Jedinou cestou je snížit proudy, migrační proudy, které vedou v současné době do Evropské unie, to je jednáním s Tureckem. Mimochodem, premiér Fiala měl jednání s prezidentem Erdoganem, plánují setkání s tureckým ministrem vnitra, jednání se západobalkánskými státy, kterým musíme ukázat, že jsme jim sice partnerem, ale zároveň máme nějaké požadavky i na bezpečnostní standardy, které uplatňují pro vstup lidí na svoje území. To jsou všechno věci, které v téhle chvíli můžeme udělat, jako předsednická země organizujeme a jako předsednická země jsme také připravili setkání ministrů vnitra jen a pouze k tématu migrace. A já vám tady garantuji, že na našem dalším setkání, až proběhne právě schůzka ministrů vnitra a ministrů pro migraci Evropské unie, vám dám podrobnou situaci o stavu ilegální migrace v České republice.

Teď jenom uklidnění občanek a občanů, které se někdo pokouší vyděsit - opatření, která vláda České republiky přijala, vedla ke snížení, významnému snížení ilegální migrace na území České republiky, a to je garance, kterou vám za vládu České republiky dávám. Děkuju.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Děkuji. Nyní se tedy vrátíme k přihlášeným písemně - pan poslanec Vondráček a připravit se může pan poslanec Kukla, který následuje. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Radek Vondráček: Paní předsedkyně, děkuji za slovo. Byl jsem vylosován tedy v exkluzivním čase po vystoupení pana ministra vnitra, vlastně na něj plynule navážu.

Nejprve pro předsedající. Dodržím ten název, který je na písemné přihlášce - tuším, že správně je tam napsáno Informace vlády k otázkám národní bezpečnosti. A bude se to právě týkat pohybu migrantů na území České republiky. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP