(15.30 hodin)

 

Poslanec Jiří Kobza: Děkuji, paní předsedající. Vážené dámy, vážení pánové, vážení páni ministři, pane premiére, ministře, hosté, já bych chtěl navrhnout dva body na tuto schůzi. Ten první bych napsal: Pomoc Pákistánu postiženému těžkými záplavami, protože jak víte, minulý týden postihly Pákistán v rozsáhlých oblastech těžké záplavy, které postihly zhruba 350 000 lidí, kteří zůstali nejenom bez přístřeší, ale také bez potravin, a především bez pitné vody, protože plošné záplavy mají jednu takovou zvláštní vlastnost, že je všude plno vody, ale v podstatě nemáte vodu, se kterou můžete pracovat, kterou můžete pít, ve které se můžete umývat, protože všechno je infekční, protože ta voda vlastně spláchne úplně všechno - od řekl bych živočišných produktů až po chemická hnojiva, až po různé pesticidy, herbicidy a podobné látky. Takže já bych velice rád poprosil Sněmovnu, aby projednala tuto záležitost, protože se jedná o velmi aktuální, velmi řekl bych nouzový stav, který teď Pákistán prožívá, a myslím si, že Česká republika by neměla zůstat stát stranou, protože už řada států se přihlásila s pomocí, a zejména co se týče zásobování potravinami, léky, prostředky na dezinfekci vody a vůbec takovou tou základní nouzovou infrastrukturou na vodu, to znamená nádrže, ve kterých je možno tu vodu chemicky zpracovávat, až po agregáty, které jsou schopny dávat vodu, která je čistá, aby byla schopna použití pro kojence a pro nemocniční účely. Domnívám se, že tato záležitost, byť ve víru současných událostí zůstává poněkud stranou pozornosti, by neměla uniknout naší pozornosti, a myslím si, že Sněmovna by měla vyjádřit této pomoci podporu, a rád bych tento bod zařadil na středu po pevně zařazených bodech.

Druhý bod, který bych si dovolil navrhnout, jsem nazval Agrese Ázerbájdžánu proti Arménské republice. 12. září ázerbájdžánská vojska napadla území svrchované republiky Arménie z východního směru v sedmi směrech a obsadila část území až do 15. září, kdy začalo platit příměří, které bylo víceméně vynuceno i tlakem okolních zemí. Nicméně tato agrese za sebou zanechala 500 mrtvých, zanechala stovky zraněných a zanechala za sebou také 53 zajatých Arménů, kteří zůstali v rukách ázerbájdžánské armády. Tato záležitost by také neměla zůstat stranou pozornosti, protože jako každá agrese musí dojít jednoznačného odsouzení. Naše vláda i Sněmovna by se měly zasadit o to, aby z příměří bylo dosaženo míru, kdy vojska Ázerbájdžánu se vrátí za mezinárodně uznávanou hranici, kdy budou propuštěni zajatci a kdy samozřejmě dojde k náhradě škod, které tento útok způsobil. Rád bych připomněl, že tento útok byl proveden bez vyhlášení války, bez vyhlášení jakéhokoliv stavu nepřátelství ze strany Ázerbájdžánu a už takto těžce zkoušená Arménie po válce o Náhorní Karabach dostala další poměrně nepříjemnou ránu, se kterou se musí vyrovnat.

Takže prosil bych tento bod zařadit na pátek jako první bod po pevně zařazených bodech. Děkuji vám.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Ano, také děkuji. To znamená, že ten předcházející bod, pane poslanče, na středu po pevně zařazených jako první bod? (Ano.) Ano, děkuji.

Krásné odpoledne, vážené kolegyně, vážení kolegové budeme pokračovat v našem jednání. Nyní je přihlášen pan poslanec Juchelka. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Aleš Juchelka: Také moc děkuji, paní předsedající. Vážené kolegyně, vážení kolegové, budu velmi stručný. Mám tady k načtení dva body. Ten první se jmenuje Aktuální situace na přetížených úřadech práce, poněvadž tato energetická krize a tak dále, a hlavně tato vláda žene občany do dávkového systému státní sociální podpory a dávek v hmotné nouzi, tak už od března tohoto roku je prostě nesnesitelná zátěž na úřadech práce pro jejich referenty, pro jejich pracovníky, ta trvá opravdu již přes půl roku. Doteď neviděli na úřadech práce žádné odměny, naopak, zaměstnanci jsou na pokraji svých sil a skutečně dávají výpovědi. A já bych tuto aktuální situaci chtěl vlastně probrat na plénu Poslanecké sněmovny, poněvadž se týká skutečně nás všech, kde úřady práce jsou jedním z pilířů výplat veškerých dávek státní sociální podpory, dávek v hmotné nouzi, rodičovských příspěvků, příspěvků pro pěstouny, odměn pěstouna a tak dále.

Druhým bodem je naše změna zákona, která se týká rodičovského příspěvku, je to sněmovní tisk 234, který tedy máme již od 3. června, kdy byl předložen všem poslancům. Ten si klade za cíl navýšit rodičovský příspěvek z 300 na 400 tisíc korun. Vím, že i vládní koalice nad tím přemýšlí, ale pouze je to ve věcech nějakých dohadů a není žádný konkrétní krok této vlády avizován, žádný konkrétní čin. My navrhujeme tedy 400 000 korun. Aktuálně má Česká republika, jak jsme se dneska dočetli, 18% inflaci. Nelze vyloučit, že výsledná inflace bude ještě vyšší, a kromě seniorů, kteří jsou nejohroženější skupinou, jsou tou druhou a další nejohroženější skupinou rodiče s malými dětmi. Významný růst samozřejmě zaznamenala velká škála základních životních nákladů včetně energií, samozřejmě potravin a tak dále a pro osoby pobírající rodičovský příspěvek je to často zdrcující. Se zvyšováním cen se setkáváme ve všech oblastech lidského života. Extrémnímu nárůstu cen podléhá elektřina, plyn i pohonné hmoty a zvyšováním cen jsou postiženy všechny domácnosti a ty s malými dětmi, kde zpravidla tedy pracuje pouze jeden z rodičů, nebo se dokonce jedná o domácnosti samoživitelů, jsou pak zasaženy nejvíce a bez pomoci státu se bude jejich sociální situace nadále dramaticky zhoršovat.

Takže bych poprosil o zařazení tohoto bodu jako prvního bodu během dnešního dne, a to buď sněmovní tisk 234, tak i ten informační bod, který se jmenuje Aktuální situace na přetížených úřadech práce. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Také děkuji, pane poslanče. Jako první bod jste na dnešek navrhoval ten nový bod, pane poslanče? (Ano.) A tento navrhujete také jako první? (Ano, kdyby neprošel.) Dobře, děkuji.

A nyní je přihlášen pan poslanec Marek Novák. Pana poslance tady nevidím, má několik přihlášek, pana poslance nevidím, takže přichází na řadu pan poslanec Patrik Nacher, také ho tady nevidím. Dále nyní je na řadě pan poslanec Lubomír Brož. Ano, toho tady vidíme. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP