(16.50 hodin)
(pokračuje Věra Adámková)

Velmi prosím, pojďme projednat novelu transplantačního zákona, která by umožnila, a opakuji to znovu, aby dobrovolný anonymní dárce kostní dřeně v případě, že bude komplikace vyžadovat pracovní neschopnost, dostal plný plat tak, jak to mají dárci jiných orgánů, které jsou posléze transplantovány. Jedná se o dárce naprosto anonymní, s vysokým morálním kreditem, a musím říci, že vzhledem k tomu za tu dobu, co odsouváte projednání tohoto zákona, se již čtyři dárci odhlásili. A garantuji vám, že kdyby se jednalo o člena vaší rodiny, tak tam za nimi polezete po kolenou, aby se do toho znovu vrátili, ale ono to nebude možné.

Prosím pěkně, myslete na zdraví těchto nemocných lidí, což mohou být i lidé z vaší rodiny, mohou to být i děti, a pojďme tento zákon projednat. Může se stát, že ho ještě vylepšíme, a budeme mít určitě čisté svědomí, protože jsme pro tyto lidi udělali, co jsme udělat mohli, protože jsme jim nevzali možnost, aby v registru anonymních dárců byl pro ně vhodný příjemce.

Upozorňuji znovu, že dárce kostní dřeně je anonymní, on neví, komu ta kostní dřeň přijde, a já všem přeji, abyste toto nepotřebovali, říkám to po několikáté. A musím říci, že z mého pohledu už je to pohrdání lidským životem, a to by asi poslanec míti neměl. (Potlesk z lavic ANO.)

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Paní poslankyně, prosím, kam chcete zařadit tento bod?

 

Poslankyně Věra Adámková: Protože nechci zdržovat tuto ctěnou Sněmovnu, tak bych žádala o zařazení jako první bod ve čtvrtek 13. října. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Také děkuji za upřesnění. Nyní vystoupí paní poslankyně Berenika Peštová a další v pořadí je paní poslankyně Margita Balaštíková. Prosím, paní poslankyně, máte slovo.

 

Poslankyně Berenika Peštová: Děkuji za slovo, paní předsedající. Je to takové tristní, když tady skoro nikdo není, a mluvím tady k těm skoro prázdným lavicím. (Ohlasy zprava.) Děkuji, že tamhle aspoň dva poslanci na mě... tři, tři, i tak je to málo, si myslím, ale to nevadí.

V každém případě bych chtěla zařadit bod, který by se jmenoval nebo který jsem nazvala Vystoupení pana ministra Síkely na sněmu Svazu průmyslu. Myslím si, že nejenom mě, ale i ctěné kolegy by zajímalo, co vlastně chtěl pan ministr Síkela říct tím, když naváděl velké firmy, aby se chovaly jako malé a střední. Myslím si, že pokud jste se podívali do trestního zákoníku, tak § 364 - pokud jste právníci, určitě to pro vás není problém - jasně říká, co to je podněcování k trestnému činu. A i v nedělní Partii, když jsem koukala, paní předsedkyně Pekarová Adamová sama řekla, že by ráda slyšela toto vysvětlení, takže já ji beru za slovo, a proto chci, aby tento bod zde byl jako první bod zařazen, a chci slyšet vysvětlení od pana ministra Síkely, co tím myslel. A nemohu opomenout to, že tam ve své podstatě prezentoval nějaký polotovar, kterému sám dopředu nevěřil, a ještě vysvětluje, aby se někdo choval jinak, než ve skutečnosti je.

Chci tento bod zařadit jako první bod a ráda bych slyšela vysvětlení, jestli opravdu podněcoval k trestnému činu, a pokud ano, tak by měly konat orgány činné v trestním řízení. A velice smutné bylo, že v obecenstvu seděl pan premiér, který to krásně přešel a vůbec ho na to neupozornil. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Také děkuji. Měla jste na mysli jako první bod dnes? (Ano.) Děkuji. Paní poslankyně Margita Balaštíková je nyní na řadě a připraví se paní poslankyně Jana Mračková Vildumetzová. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Margita Balaštíková: Dobrý den, kolegyně a kolegové. Chtěla bych vás požádat o zařazení nového bodu do programu s názvem Přehodnocení některých nově navržených opatření v zemědělství ze strany Evropské unie.

V době, kdy čelíme obrovskému nárůstu cen potravin a začíná i nedostatek některých druhů potravin, vidím jako důležité přehodnotit některá nová nařízení ze strany EU, která se bezprostředně dotýkají výnosů ze zemědělské činnosti a nákladovosti produkce zemědělství, protože Eurostat a Evropský úřad pro bezpečnost potravin EFSA nedávno zveřejnily podklady, kdy se zemědělství podílí na úniku skleníkových plynů do 5 %, prosím pěkně, z celosvětového úniku. Hlavní podíl na exhalátech těchto plynů tvoří průmysl Číny a Spojených států, které se ovšem ke snížení těchto plynů v žádném případě nezavazují. Takže všechno, co řešíme, abychom odstranili tuto hrozbu, v podstatě děláme zbytečně.

V kontextu tohoto zveřejnění se mi zdá, že řešit v tomto smyslu evropské zemědělství je nehorázností. A opět na základě odborně nepodloženého požadavku, který by de facto způsobil výrazné a fatální snížení výnosu citlivých plodin, rozhodují zástupci EU o nových nařízeních, které opět budou devastovat zemědělství v celé EU, ale ti, kteří to sem dovážejí, což jsou Spojené státy, těch se to týkat nebude. Nepomohly ani připomínky ekologických zemědělců napříč celou Evropou, přestože přece bojujeme za ně, kdy upozorňovali, že nebudou moci zapravovat statková hnojiva orbou a že i orba potlačí (nesrozumitelné) kulturních plodin a plevelů mechanickou cestou, protože oni herbicidy vlastně nemohou používat, a zákaz zimní orby by jim přinesl mnohonásobně větší ekonomické ztráty rapidním snížením výnosů citlivých jarních plodin. Dále je zarážející, že se někteří výzkumní pracovníci propůjčili vlivem tlaku některých strojařů k jednostrannému prosazení zákazu zimní orby bez průkazných a seriózních pokusů, které se v České republice běžně dělají na konkrétní plodiny.

Domnívám se, že nyní, když jsme předsedající zemí Evropské unie, měli bychom být lídrem v revizi nových opatření, a vzhledem ke zveřejněným podkladům žádám o zařazení nového bodu k této problematice. Tento bod s názvem Přehodnocení některých nově navržených opatřeních v zemědělství ze strany EU žádám zařadit za nově předřazené body. Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: To znamená, žádáte zařadit tento bod za již pevně zařazené body na dnešek jako bod první? (Ano.) Dobrá, děkuji. Nyní vystoupí paní poslankyně Jana Mračková Vildumetzová a připraví se pan poslanec Marek Novák.

 

Poslankyně Jana Mračková Vildumetzová: Vážená paní místopředsedkyně, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, vážený pane ministře, já bych si dovolila navrhnout zařadit na program jednání této schůze bod s názvem Platy policistů a hasičů. Dnes už tady od mých kolegů, kteří se především věnovali a navrhovali bod, který se dotýká nelegální migrace, tak tady hodně již zaznívalo. Zaznívalo tady, že tedy došlo ke znovuzavedení kontrol na česko-slovenské hranici, kde na této hranici jsou právě policisté, jsou celníci, a teď, když tedy došlo k tomu prodloužení, nově i vojáci. Moje výzva v rámci pana ministra vnitra je z důvodu, že včera nebo v těchto dnech vyšel článek, kdy 300 policistů chce doplatit peníze, jde o stovky milionů korun a jde především o to, co tady neustále zdůrazňujeme, že nejenom že přesčasové hodiny a to, co policisté dělají nad rámec, tak s největší pravděpodobností nedostanou zaplacené, ale především to, že neustále opakujeme, že je hezké, že jste se s odbory dohodli, že od 1. září se navýší policistům a hasičům, kteří jsou v civilu, tak se jim navýší o 10 %, ale jak zní od policistů a hasičů, kteří jsou v civilu, ty prostředky se k tomu nedostaly. To znamená, že jde to z kapitoly Platy, jde to z kapitoly Odměňování, takže prakticky my jsme řekli: Navýšíme vám o 10 %, ale vezměte si to z té kapitoly, kterou máte schválenou na letošní rok. A to jsem tedy přesvědčena o tom, že to je velmi neférové vůči těmto skupinám. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP