(17.30 hodin)
(pokračuje Patrik Nacher)

Takže pozměňovací návrh, který tady je, to je ten sněmovní tisk 48, na který, jak jsem řekl, vláda dala souhlasné stanovisko, řeší to, že soudy budou informovat mimosoudní orgán, že probíhá soudní spor, a mimosoudní orgán pak bude mít tudíž možnost před soudem obhájit svoje vlastní stanovisko, aby klient - spotřebitel v tom nezůstal sám, protože ta pozice je potom nevyvážená. Spotřebitelé se obracejí na mimosoudní orgán, jak vyplývá z toho názvu, aby šli mimo soud, aby někdo rozhodl rychle, aby to nestálo hodně peněz, aby si k tomu nemuseli brát právníka. V momentě, kdy stejně skončí před soudem, mi přijde, že je fér, že ten mimosoudní orgán lépe obhájí svoje vlastní stanovisko. A já upozorňuji, protože to je fakt velmi pečlivě připravené i ve spolupráci s Ministerstvem spravedlnosti, s legislativci, on se nestává vedlejším účastníkem toho řízení, protože on někdy nerozhoduje 100 : 0, ten mimosoudní orgán také někdy může rozhodnout, že v něčem vyjde vstříc tomu klientovi a v něčem nikoliv, to může být 50 : 50. On obhájí jenom svoje usnesení, svoje rozhodnutí.

Kolegyně, kolegové, já vás moc prosím, bylo to tady šest měsíců, nebo sedm měsíců je to tady v systému, já jsem před volbami s tím neotravoval, aby nikdo neřekl, že tady chci otevřít toto téma ochrany spotřebitele před komunálními volbami. Je po komunálních volbách a já vás prosím, abyste předřadili - myslím si, že to může být rychlá věc, protože vzhledem k tomu, že vaše vláda - teď mluvím na koaliční poslance - na to dala souhlasné stanovisko. Najděte si to klidně, kdybyste mi nevěřili. Mimochodem, učinila tak vláda už 13. prosince 2021, tak dlouho tady ten návrh je. Tak vás prosím, abyste ten tisk 48, aby se předřadil. Já nevím, já jsem teď úplně pečlivě nesledoval, kdo co všechno zařadil, ale jako první bod řekněme dnešního jednání. Případně bych se pak s předsedajícím poradil o alternacích, aby to nezapadlo jenom čistě proto, že to dneska nechceme projednávat, tak bych mohl navrhnout jako první bod třeba pátečního jednání. Ale jde mi o to, abychom tisk 48 skutečně projednali, a právě v této době, kdy lidé jsou pod tlakem, kdy využívají více těchto institucí - a to není jenom ERÚ kvůli cenám energií, různým zálohám, které jim chodí i přes to, že mají fixaci, ale skutečně se více obracejí i na finančního arbitra, na ČTÚ, koneckonců i na ČOI, tak abychom ten tisk projednali, protože si myslím, že je nekontroverzní a může to skutečně rychle projít.

Málokdy se stane - a já za to děkuji - že by vláda dala poslanecké iniciativy z řad opozice souhlasné stanovisko. Tady to souhlasné stanovisko je, skutečně není důvod a bylo by to naschvál, kdybyste mi to nepomohli zařadit na program. Já vás o to prosím, jak jsem řekl, buď dneska jako první bod, v pátek jako první bod, nechám na ctěném panu místopředsedovi, abychom spolu nějakým způsobem našli čas, kdy tenhleten bod, který bychom mohli rychle projednat a zároveň pomohli spotřebitelům, mohli zařadit a úspěšně ho projednat. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám děkuji. Vaše oba návrhy jsem si poznamenal na zařazení tohoto bodu. Nyní vystoupí paní poslankyně Lenka Knechtová a připraví se paní poslankyně Jana Pastuchová. Prosím.

 

Poslankyně Lenka Knechtová: Vážený pane předsedající, děkuji za slovo. Vážené kolegyně, kolegové, navrhuji zařadit nový bod této schůze, a to s názvem Podfinancování škol v rozpočtu pro rok 2022 a 2023, a předřadit ho jako první bod této schůze.

Stát vzal školám na běžné výdaje miliardu korun. Ředitelé tak mají problém zaplatit učitelům nemocenskou, chybí i peníze na učebnice, na odměny aktivním pedagogům. Pan ministr školství Vladimír Balaš za STAN však tvrdí, že školy mají peněz dost, že dostaly miliardu z evropských fondů. Když se ale na tyto finance podíváme, tyto výdaje nepokryjí, protože za ně mohou koupit jen počítače a další techniku. V současné době již čtu ve výročních zprávách základních škol za školní rok 2021/2022, že od ledna 2022 se školy potýkají s nedostatečným financováním ostatních neinvestičních výdajů, takzvaných ONIV. Jedná se o další vzdělávání pedagogů, plavání, pomůcky. Tato situace se velmi odráží v účasti pedagogů na seminářích a vzdělávacích akcích. Přestože jsou mnohé kurzy pořádány zdarma, škole chybí finanční krytí i na cestovní náhrady.

Další: Základní škola Komenského v Ostravě-Porubě dostala letos od státu o půl milionu korun méně než loni. Peníze jí teď citelně chybějí, výpadek půl milionu je pochopitelně znát. "Z tohoto fondu hradíme nemocenskou, školní pomůcky i vzdělávání učitelů. Abychom mohli pokrýt tyto běžné provozní výdaje, museli jsme už do tohoto fondu přelít přes 311 000 korun z peněz na odměny učitelů. Tím jsme každému učiteli museli vzít téměř 10 000 korun na odměnách. Aktivní pedagogové, kteří se věnují dětem nad rámec běžné výuky, tak dostanou letos méně. Toto je výsledek úspory vlády," říká ředitelka školy Renáta Fialová. Školy obdržely místo prostředků na zmíněné nutné výdaje peníze z evropských fondů, ty ale nemohou použít na to, co potřebují. Na nemocenskou učitelů, vzdělávání pedagogů nebo školní pomůcky a další výdaje tyto evropské peníze použít nelze. Z nich mohou školy nakoupit pouze IT techniku, např. 3D tiskárny, robotické pomůcky, 3D brýle a podobně. I příští rok tak budou mít školy zřejmě nedostatek peněz na běžné výdaje, jelikož Ministerstvo financí zamítlo navýšení peněz na ONIV, a kvůli inflaci a zejména nárůstu cen navíc bude situace ještě horší. "Když nebudeme mít peníze na odměny učitelům, nebudu moci motivovat mladé šikovné kantory, aby ve školství zůstali. Vypadá to, jako by se Ministerstvo školství rozhodlo základní školy úplně ponechat svému osudu, ať si s tím nějak poradí samy," říká ředitelka školy.

Situace dle mého názoru musí být řešena. Je ohroženo české školství a vzdělávání našich dětí. Šetřit na vzdělávání našich dětí je opravdu nedomyšlené a já volám po přehodnocení situace a zatažení za ruční brzdu. Proto prosím, pane předsedající, zařadit bod Podfinancování škol v rozpočtu pro rok 2022 a 2023 dnes jako první bod po již pevně zařazených bodech této schůze. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám také děkuji, návrh jsem si poznamenal.

Nyní vystoupí paní poslankyně Jana Pastuchová a připraví se pan poslanec Roman Kubíček. Prosím.

 

Poslankyně Jana Pastuchová: Děkuji, pane místopředsedo. Vážené kolegyně, vážení kolegové, vždy tu vystupuji k věci zdravotnictví a sociálních věcí, dneska to trošku změním a budu zde vystupovat jako poslankyně za Liberecký kraj. Když jsem si dnes ráno v tisku, v monitoringu přečetla článek Tvrdá rána pro Čechy žijící na severu, tak se to samozřejmě týká i mě a občanů našeho Libereckého kraje.

Jedná se o těžbu v dole Turów. O tom už tady bylo mluveno hodně, přesto dnes mě nepotěšil článek, který jsem si v monitoringu přečetla, proto že to je aktuální, tak jsem se rozhodla zařadit nebo zdůvodním proč, ale zařadit tento bod na jednání této schůze. Řeknu dopředu, na čtvrtek v 11 hodin, pevně zařazený. (Místopředseda Bartošek: Děkuji.) Prosím. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP