(9.50 hodin)
(pokračuje Markéta Pekarová Adamová)

A nyní se dostáváme k samotnému návrhu, proti kterému byly vzneseny tyto předchozí protinávrhy. K hlasování, paní poslankyně? Prosím.

 

Poslankyně Jana Mračková Vildumetzová: Vážená paní předsedkyně, kolegové, kolegyně, já bych se pouze chtěla zeptat, abych věděla, o čem tedy budeme v tuto chvíli hlasovat, protože pan Marek Výborný řekl, že tato písemná interpelace by se tedy měla řešit až na další schůzi. Takže jenom jestli...

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Já to samozřejmě zopakuji. Když budeme hlasovat, zopakuji, o čem budeme hlasovat. Pan předseda Výborný navrhl přerušení bodu písemných interpelací, písemných interpelací, takto to mám zaznamenané. Přerušení bodu Písemné interpelace do příštího jednacího čtvrtečního dne, na který musí být zařazeny písemné interpelace.

 

Poslankyně Jana Mračková Vildumetzová: Tak já jsem zaregistrovala do příští schůze. Ale...

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: To původně, ale pak se opravil.

 

Poslankyně Jana Mračková Vildumetzová: Pak jste se opravil. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Tak to bylo, ano, tak se opravoval. Ještě se hlásí pan předseda Benda, prosím.

 

Poslanec Marek Benda: Já se moc omlouvám, ale teď tedy jdu opravit i kolegu Výborného: přerušení interpelace Patrika Nachera do příštího projednávání písemných interpelací. Tím je bod vyčerpán, protože žádné jiné nejsou, pak následují další body. Souhlasím s tím a je mi jasné, že by opozice křičela. Bod Písemné interpelace asi opravdu, fakt hlasováním přerušit nemůžeme. Můžeme v souladu s tím, co jsme mnohokrát dělali minule, přerušit konkrétní interpelaci do přítomnosti příslušného ministra, premiéra. Takhle jsme to dělali vždycky v minulosti. Mnohokrát to bylo z umpire, mnohokrát se o tom ani nehlasovalo. Chápu, že je dneska nějaký válečný stav, ale to, co musíme přerušit, je interpelace Patrika Nachera na premiéra Petra Fialu.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Hlásíte se s protinávrhem, pane poslanče?

 

Poslanec Radek Vondráček: Námitka. (Předsedající: S námitkou.) Pan předseda Benda má pravdu, já s ním souhlasím, akorát zase namítám, že my budeme přerušovat přerušenou interpelaci. Ona je přerušená a pan premiér tu není, tudíž ji nemůžeme dál projednávat. Takže tím je to vyřešené, takže abychom nehlasovali. To je spíš můj pohled na věc, že nemůžeme přerušovat už jednou přerušené. A má pravdu, nelze přerušit písemnou interpelaci do příští schůze, do jiného termínu, protože je to dáno jednacím řádem, v podstatě vychází z ústavy.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Situace se má tak, že je ujednocená nebo sjednocená praxe právě u písemných interpelací, jejich přerušování úplně není. My jsme tady toto konzultovali i s organizačním a opravdu v minulých obdobích docházelo k různému typu přerušení, jak tady už i zaznělo od obou předchozích řečníků.

Nicméně nyní se zeptám, zda se pan předseda Výborný ztotožňuje s úpravou hlasování? To by měl asi říct na mikrofon, protože je důležité, abychom měli přesnou formulaci toho, o čem hlasujeme. Jako předkladatel tohoto procedurálního návrhu by bylo dobré, aby jej přednesl on sám.

 

Poslanec Marek Výborný: Děkuji za slovo. Souhlasím s tím, co říkal pan předseda Vondráček, tohleto je nejčistší varianta. Nicméně pokud tady byl načten procedurální návrh, který odpovídá tomu, co říkal pan kolega Vondráček, s tím připomenutím, že tedy přerušujeme přerušené, je to protimluv? Ano, přerušujeme něco, co bylo přerušeno a co nemůže nyní pokračovat, ale když to tady odhlasujeme, tak to nebude v rozporu s tím, co říkal kolega Vondráček. Jenom připomínám, že v tom okamžiku je vyčerpán bod Písemné interpelace a můžeme pokračovat dle jednacího řádu v dnešním programu, tedy debatou o případných změnách.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Což doplním, jak bylo v souladu s dohodou z grémia.

Nyní tedy budeme hlasovat o procedurálním návrhu pana poslance předsedy Výborného a je to přerušení písemné interpelace Patrika Nachera na premiéra Petra Fialu, sněmovní tisk 239, a to do příštího jednacího dne, kdy jsou zařazeny písemné interpelace, tedy čtvrtka v druhém týdnu Poslanecké sněmovny.

Ještě jednou se hlásí pan poslanec Nacher s námitkou.

 

Poslanec Patrik Nacher: Ne, spíš s dotazem. teď tím, že je to dvakrát přerušeno, protože to je moje interpelace, tak mám snad právo se na to zeptat, pane kolego?

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Ne, podle jednacího řádu máme hlasovat bezprostředně o předneseném návrhu. (Poslanec Nacher: Ano.) A já jsem benevolence sama, že tady vůbec tato diskuse probíhá.

 

Poslanec Patrik Nacher: Děkuju. Co když neprojde tenhleten návrh, platí to přerušení z minula? Nebo - rozumíte, abychom věděli, co nastane, když je to - sám pan Výborný řekl na mikrofon, že to je dvakrát přerušeno v této chvíli, tak mě zajímá, co se stane, kdyby tenhleten návrh neprošel.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Pokud tento návrh neprojde, tak se s tím vypořádáme dále, ale nicméně tento návrh je hlasovatelný. Je to procedurální návrh.

Já jsem vás už před chvílí všechny odhlásila, proto vás prosím, abyste se znovu přihlásili svými identifikačními kartami. A abych zopakovala už úplně naposled, o čem budeme hlasovat.

 

Jedná se o návrh pana předsedy Výborného na přerušení této písemné interpelace, tedy sněmovního tisku 239, do čtvrtka v příštím jednacím týdnu Poslanecké sněmovny, této schůze.

Zahajuji hlasování o předneseném návrhu. Ptám se, kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 64, přihlášeno 149 přítomných, pro 76, proti 69. Návrh byl přijat.

 

A konstatuji, že jsme tedy přerušili projednávání této interpelace, čímž jsme vyčerpali bod Písemné interpelace, a já jej tedy uzavírám.

K hlasování, pane poslanče? Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Ladislav Okleštěk: Děkuji za slovo. Já jsem hlasoval proti a na sjetině mám "zdržel se", takže tímto zpochybňuji hlasování.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Ano, dobře. Budeme hlasovat - hlásí se pan předseda Benda, prosím.

 

Poslanec Marek Benda: Já moc prosím tedy, aby toto zpochybnění nebylo uplatněno. To fakt jako z té Sněmovny uděláme úplný guláš. Říkali jsme si to tady v minulých osmi letech x-krát: "zdržel se" a "proti" je ve výsledku samé, to se na mě nezlobte. Já jsem vždycky vstřícnost sama, když se fakt někdo splete, hlasuje jiným způsobem, aby to mělo vliv na hlasování. Ne, nenechám tohle na poslancích, pane kolego Okamuro, nekřičte na mě, nebo si začneme přehlasovávat námitky a z toho se zblázníme. Dávejme ty námitky fakt tak, aby byly korektní. Když někdo napsal "pro" a má tam něco jiného nebo..., ale ne "zdržel se" a "proti". To je to samé ve výsledku.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: S tím se ztotožňuji a nyní se hlásí pan předseda Fiala. Prosím.

 

Poslanec Radim Fiala: Chápu Marka Bendu, že to je to samé, ale přece nemůžete říkat poslancům, co si mají myslet nebo co je správně a co není správně. Má právo poslanec zpochybnit svoje hlasování? Má právo? Má, pane kolego, poslanec právo zpochybnit svoje hlasování? Já myslím, že má právo každý poslanec, ať už je v koalici, nebo v opozici. Nebo máme nějaký nový jednací řád, kdy se část vztahuje jenom na koalici, a na opozici ne? To já myslím, že zákon platí pro všechny, nejenom pro všechny poslance, ale pro všechny lidi v České republice. Tak já bych nechal pana poslance. Chápu, že jsou nějaké dohody, já tomu rozumím, ale jestli to chtěl zpochybnit, tak ať to zpochybní. No tak tady budeme hlasovat o jedno hlasování déle. Co se stane? Co se stane?

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Pan předseda Benda se hlásil znovu s přednostním právem.

 

Poslanec Marek Benda: Mohli jsme to hlasování mít za sebou. Ale prosím, nastolujeme tady úplně děsivé precedenty, které... Už způsob projednávání těchto interpelací. Podívejte se na organizační odbor, jak trpí. A já neříkám, že žádný - každý poslanec má právo jít říct: Já jsem chtěl hlasovat jinak, chci, aby to bylo do záznamu. Ale nemůžu zpochybnit hlasování, když můj výsledek hlasování na něm nic neměnil. Nemůžu přijít a říct: Hlasoval jsem pro, zpochybňuji hlasování, protože tam mám pro. To prostě fakt nejde. To fakt nejde, a jestli tohle zavedeme, tak se tady úplně zblázníme. Moc prosím, abychom se chovali alespoň trochu racionálně. V minulosti tyhle spory - nevím, kde je pan kolega Vondráček - tady byly x-krát a vždycky jsme vycházeli z toho, že opravdu to hlasování by muselo změnit výsledek, ne počtově, ale muselo to být obrácené hlasování, než jaké jsem chtěl projevit.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Nicméně tento návrh byl vznesen a v jednacím řádě není napsáno úplně přesně, jestli to je tak, jak takhle je výklad pana předsedy, a já se přikláním k tomu, abychom tady tuto debatu neextendovali a rozhodli ji hlasováním. Bude to myslím úplně nejjednodušší. Ať se rozhodneme. Vnímám atmosféru tady v sále, nicméně, pane předsedo Bendo, já si myslím, že bude jednodušší námitku pana předkladatele této námitky hlasovat. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP