(10.10 hodin)
(pokračuje Tomio Okamura)

A já, když jsem se ptal občanů i na svých sociálních sítích, a mě sleduje na sociálních sítích 400 000 občanů dohromady, což je poměrně hodně vzhledem k počtu obyvatel České republiky, tak jsem se ptal, jestli mají pocit, že jim to zlepšilo nějak životy, premiér Petr Fiala a vláda tímhle summitem za 50 milionů korun, že předsedáte Radě EU - a občané jsou rozčileni, pochopitelně, protože žádné zlepšení svých životů nevidí, protože výsledek byl nula. Takže výsledek byl absolutní nula, kdy premiér Petr Fiala a vláda ODS, TOP 09, STAN, Pirátů a KDU-ČSL si tam prostě zachlastali, popili si tam, pobavili se v luxusních prostorech a výsledek byl nula. Takže vidíte, že to referendum, o kterém hovořím, je neustále aktuální, protože vy naštváváte občany čím dál víc a občané by zajisté rádi rozhodli v referendu o tom, zdali s tou vaší vládou, souhlasí nebo ne. A úplný vrchol byla tedy tisková konference premiéra Petra Fialy po tom summitu v pátek. No, já jsem to tedy čekal, takže mě to nepřekvapilo, když řekl, že výsledky jsou nula a že v podstatě se tam domluvili, že se domluví a že mají zrychlit to, aby se domluvili na řešení energetické krize. Tak ona je tady ta krize už téměř rok a oni se domluvili na tom, že mají zrychlit nějaké řešení, které nepřichází. Domluvili se, že se domluví, a korunu tomu nasadil premiér Petr Fiala, když nakonec řekl, že se čeká na to, co navrhne Evropská komise - která ale už tři čtvrtě roku nic nenavrhla a evidentně ani nenavrhne.

Takže tyhlety záležitosti dnes a denně, které ukazuje vaše vláda, dávají další a další důvody pro to, aby zákon o referendu tady byl, protože jak víte, vaší vládě v tuto chvíli už nevěří cca 80 % občanů, vládě Petra Fialy. A je úplně nabíledni, aby tady byl právě zákon o referendu, aby se občané mohli vyjádřit.

Chápu, že vy ho nechcete, protože samozřejmě, kdyby tady byl, tak už vám mnoho věcí neprojde, které vy prosazujete. Například kdyby tady byl zákon o referendu - a právě proto i vaše roční vládnutí ukazuje právě na aktuálnost mého návrhu, návrhu SPD - tak třeba jenom připomenu, jak jste vzali teď před třemi měsíci 14 miliard korun zdravotním pojišťovnám. Vláda Petra Fialy vzala 14 miliard korun zdravotním pojišťovnám! Zhoršili jste dostupnost zdravotní péče v České republice. Už dneska lidé nemají například ani na to, aby si třeba nechali opravit zuby, mnozí lidé nemají, protože je to velmi nákladné, a na specializované zákroky se čeká i mnoho měsíců a tak dále, péče bývá často nedostupná pro občany, a vy vezmete 14 miliard korun zdravotním pojišťovnám! My jsme to tady obstruovali. Protože není zákon o referendu, samozřejmě využíváme další prostředky, politické prostředky pro to, abychom samozřejmě alespoň vytvářeli tady maximální politický tlak a v rámci zákona o jednacím řádu Sněmovny, který vy si tady vykládáte po svém, tak samozřejmě, abychom tomu bránili. Ale kdyby tady byl zákon o referendu, a proto o tom hovořím - takže mluvím samozřejmě stále k věci, to tady schválně zdůrazňuji, když tady vidím paní předsedkyni Pekarovou, protože má někdy tendence taky si to trošku upravovat - to znamená, kdyby tady byl zákon o referendu, tak vám to, abyste doslova ukradli veřejné peníze zdravotním pojišťovnám, které tam - ale to jsou peníze občanů, kteří je tam zaplatili ze svých odvodů. To je neuvěřitelná krádež za bílého dne, co předvedla vláda Petra Fialy. Kdyby tady byl zákon o referendu, tak vám v tom občané zabrání, já jsem si tím jistý, protože každý občan chce mít zdravotní péči a vy jste vzali zdravotním pojišťovnám 14 miliard korun, zneužili jste stav, kdy je tady zákon o referendu není, takže občané se nemohou bránit, a místo toho jste ty miliardy poslali například na Ukrajinu, Ukrajincům. Nejenom na Ukrajinu, ale tady i Ukrajincům, protože pro vás není český občan na prvním místě.

A právě zákon o referendu by způsobil právě tu pozitivní situaci, že by vlastně vládnoucí garnitura byla pod permanentním politickým tlakem, aby i během volebního období jste jednali řádně, protože by tady byl Damoklův meč pochopitelně toho, že občané by se mohli vyjádřit v referendu.

Tady bych rád zdůraznil, a k tomu se pochopitelně ještě dostanu - protože samozřejmě zákon o referendu si zaslouží podrobné zdůvodnění, proč to chci předřadit, protože už to tady navrhuji v podstatě osm let a ostatní strany tady v tom brání - tak právě je důležité říct, že my navrhujeme závazné referendum - k tomu se pochopitelně ještě dostanu, až se dostanu do podrobností, proč je to tak důležité tady opravdu ten zákon zařadit - takže tady je důležité, aby to bylo závazné referendum, aby se podle toho samozřejmě vládnoucí garnitura musela řídit, aby musela podle toho samozřejmě jednat, podle vůle občanů.

Takže těch příkladů bych tady mohl dávat vícero, co vláda Petra Fialy tady předvádí a co už by mohlo být právě otázkou zákona o referendu. Ostatně nemusím chodit daleko. Včera - no, to se děly věci tedy, co tady předvedla vláda Petra Fialy, a opět už tam vidím další otázky, ke kterým by zajisté občané se rádi vyjádřili v námi navrhovaném zákonu o referendu. Například ministr Jurečka z KDU-ČSL řekl jménem vlády, že - on je ministrem práce sociálních věcí, předseda KDU-ČSL, lidovců - že uvažujete nad tím, vláda uvažuje nad tím, ministr Jurečka, že chcete zvýšit věk odchodu do důchodu nad 65 let. No to je neuvěřitelné vyjádření! A já už předem říkám, že my jsme jako SPD zásadně proti tomu, jo, abyste vy tady navrhovali, vláda Petra Fialy, zvýšení odchodu do důchodu nad 65 let. To je neuvěřitelné! A už tady vidím další prostor pro to, aby právě na tyhle vaše škodlivé návrhy už si občané mohli sbírat podpisy a aby už mohli i tím, jenom tím sběrem podpisů a ukázáním toho, že prostě s tím tématem, že to vidí jinak než vaše vláda, tak už by se mohli vyjádřit. To znamená, urgentnost mého návrhu, aby zákon o referendu byl skutečně zařazen přednostně - je to tady číslo tisku 8, návrh zákona SPD - to je úplně jasné a já budu zdůvodňovat samozřejmě dál podrobně ten svůj návrh, proč si myslím. Takže včera tady ministr Jurečka z KDU-ČSL, ministr práce a sociálních věcí, normálně úplně beze studu, úplně bezskrupulózně normálně řekne, že uvažuje, v podstatě navrhuje, aby se zvýšil věk odchodu do důchodu nad 65 let. No to je šílené, tomu musíme opravdu - to je šílené, je to šílené hlavně v tom kontrastu, hlavně taky, samozřejmě nejenom, že je to šílené samo o sobě a my s tím zásadně nesouhlasíme, ale teď si uveďme do kontextu to, co on vlastně řekl a co by občané zajisté v referendu rádi vyhodnotili.

Takže na jednu stranu vaše vláda Petra Fialy, pětikoalice, navrhuje koupit nejdražší americké stíhačky za 100 miliard korun - a ty náklady budou pochopitelně mnohem vyšší - F-35, místo aby se násobně levněji zmodernizovaly stávající gripeny, a ta nabídka je tady nabíledni, je tady v podstatě na stole. Takže 100 miliard najednou chybí a více než 100 miliard vám bude chybět. Nebo vám nechybí, protože vy jste se zaprodali ve Washingtonu samozřejmě a je vám úplně jedno, jestli tady budou mít občané na důchody. Vy nehájíte zájmy České republiky, vy hájíte zájmy Washingtonu a dalších míst. K tomu se dostanu postupně, co by občané rádi vyhodnotili ručně v tom referendu. Takže vydáte 100 miliard na nejdražší americké stíhačky. Pak ještě lžete, že někdo je proti moderní české armádě. My nejsme proti moderní české armádě, naopak, SPD prosazuje modernizaci, ale musíme na ni mít peníze a musí to mít samozřejmě význam, takže modernizace gripenů byla namístě.

Následně necháte vyplácet desítky miliard solárním baronům, tady projekt EU, bůhvíkdo z vašich politiků je do toho taky... je skrytými majiteli solárních elektráren. Dále jste nám tady odmítli náš zákon na ukončení zneužívání dávek nepřizpůsobivými a prostě najednou peníze - takže vy v podstatě dáváte peníze všude možně, na Ukrajinu tuším, že v tuto chvíli je to cca 10 miliard, co už jste do toho investovali jak Ukrajincům, tak ještě na tu výzbroj, a teď řeknete, že důchodci, tedy že nemáte na důchody, zároveň řeknete jedním dechem, vláda Petra Fialy řekla, ministr Jurečka, a že tedy je potřeba zvýšit věk odchodu do důchodu. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP