(14.40 hodin)

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, pane předsedo vlády. A táži se paní poslankyně, chce-li položit panu předsedovi ještě doplňující otázku? Má zájem? Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Vladimíra Lesenská: Děkuji, mám. Já moc děkuji za slova pana premiéra, nicméně už kolegům, kteří tady vyzvídali, kam můj dotaz směřuje, bylo řečeno, že právě do oblasti zabezpečení těch sítí, což jste mi bohužel neodpověděl. Takže na koho nebo na které ministerstvo nebo na který úřad se můžeme obrátit s dotazem, jak ty sítě budou zabezpečeny, jak budou fungovat úřady, pokud dojde k výpadku elektrické energie, k výpadku sítí jako takovým, a nemluvím opravdu o dnech, mluvím dva, tři, týden. My jsme zažili u nás na úřadě práce výpadek připojení internetového v délce dvou dnů a mohli jsme úřad na tři dny zavřít. Klienty jsme neměli kam poslat, neměli jsme jak s nimi komunikovat. Takže spíš opravdu bych čekala vaši odpověď na téma zabezpečení takovýchto připojení.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Pan premiér má zájem o odpověď, ano. Prosím, máte slovo.

 

Předseda vlády ČR Petr Fiala: Děkuji za doplňující otázku. Já jsem samozřejmě tu vaši otázku pochopil mimo jiné tak, že se ptáte, jak zaplníme ta bílá místa a tam, kde ten systém není, na což jsem se vám snažil odpovědět, a v těchto odpovědích bych mohl i pokračovat. Samozřejmě že součástí celé té problematiky je i zabezpečení, ale můžete potom i ten dotaz třeba upřesnit písemně - jestli máte třeba na mysli výpadky, které jsou způsobeny nějakými útoky, na to máme tady poměrně rozsáhlý systém zabezpečení v České republice, který, myslím si, funguje dobře, včetně toho, že jsou tu příslušné orgány, které se touto ochranou zabývají, nebo zda máte na mysli případné výpadky z důsledku nějakých technických poruch, což je případ, který tedy úplně obvyklý není, ale i na ten se samozřejmě při vytváření těch vysokorychlostních sítí myslí.

Jenom bych chtěl říct, že my chápeme kvalitní digitální infrastrukturu jako pevnou součást nejen digitální ekonomiky, ale i něco, co je naprosto nezbytné pro běžný chod našeho státu, a považujeme za samozřejmé, že nejde jenom o vybudování infrastruktury, ale jde o to, aby ta infrastruktura co nejlépe fungovala a aby byla dostatečným způsobem zabezpečená, aby nedocházelo k tomu, co vy ze své minulé zkušenosti jste zažila a před čím varujete. Nicméně vážným rizikem je také otázka některého typu útoku, kybernetických útoků, kterým bývají poměrně často vystaveny naše instituce. Z dosavadních zkušeností můžeme říct, že systém zabezpečení a ochrany je kvalitní. Dokážeme těm útokům čelit (Předsedající: Čas, pane premiére.) a postupně ho také zlepšujeme.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji za dodržení času. S další interpelací vystoupí paní poslankyně Marie Pošarová, která byla vylosovaná na druhém místě, připraví se poslanec Radek Koten. Ano, omlouváme se, ale bohužel nám nefunguje dole časomíra, což je velká nevýhoda jak pro ty, kteří interpelují, tak pro pana premiéra. Prosím.

 

Poslankyně Marie Pošarová: Dobrý den. Vážený pane premiére, chtěla bych se vás zeptat, vy jste vždycky se odvolával na evropské řešení a tvrdil, že Německo podporuje evropské řešení, my podporujeme evropské řešení, a ejhle, Německo se připravuje zadotovat, zastropovat cenu plynu i u průmyslových podniků. Na základě expertní komise by podniky měly do výše 70 % své spotřeby platit pouhých 0,07 euro za kilowatthodinu a cenový strop by se měl týkat všech i velkých podniků. Německo jde ještě dál, uvolní 200 miliard eur na ceny elektrické energie, což je proti všem pravidlům jednotného volného trhu, jestli tomu tak můžeme ještě nyní říkat. Dále plánují zastropovat cenu plynu ve výši ještě 100 miliard eur, zadotovat. Pokud to udělají, popřou funkčnost Evropy v energetické politice.

Jaký máte plán vy pro naše velké podniky? Jaké kroky podniknete, pokud toto Němci udělají? Protože v německé televizi o tom mluví tak, že to berou za hotovou věc. Já jsem k tomu dělala pozměňovací návrh, který měl zastropování cen řešit i u velkých podniků, bylo to ignorováno. Jaký máte tedy plán nyní? Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, paní poslankyně. Nyní má slovo pan předseda vlády. Prosím.

 

Předseda vlády ČR Petr Fiala: Vážená paní poslankyně, ano, všichni jsme zaznamenali informaci z médií a z projevu německého kancléře Olafa Scholze, který oznámil vytvoření zvláštního hospodářského fondu v objemu 200 miliard eur na podporu kroků, které mají chránit obyvatele i podniky zasažené vysokými cenami energií. Jenom pro přesnost - tam nejsou jasné přesné parametry toho záměru, ale už teď je řečeno, že ta suma má být rozprostřena až do jara roku 2024 a má být financována půjčkami. Německý kancléř ten balíček nazval obranným deštníkem a v závislosti na tom oznámil, že v Německu již nebude potřeba nový poplatek na obstarání plynu, který měl platit od října.

I na tomto příkladu vidíte, že v každé zemi platí, že rozhodnutí, která se dělají v současnosti, nejsou vůbec jednoduchá a mění se v závislosti na situaci, která je na trhu s energiemi a na který má extrémní vliv ruská agrese na Ukrajinu a následné kroky, ruské kroky, na poli energetiky, takže i v Německu dochází prostě k proměnám těch opatření a těch postojů. Ale v žádném případě to neznamená, že Německo pomáhá víc než my, a pokud by to někdo chtěl tvrdit, tak si pojďme srovnat naši pomoc s tou německou, a mluvíme tady o zemi, která má více než osmkrát tolik obyvatel co Česká republika, hlavně patnáctkrát vyšší HDP. Takže srovnávat to sice není jednoduché, ale přesto můžeme.

Německo přijalo - to tady zmiňujete, stejně jako my - snížení daně na energie. Naše vláda v oblasti pohonných hmot snížením spotřební daně, v oblasti elektřiny odpuštění poplatku na obnovitelné zdroje energie, udělali jsme v České republice. Na rozdíl od Německa my jsme zregulovali maloobchodní ceny pro domácnosti, živnostníky, menší firmy a střední firmy zastropováním cen elektřiny na 6 korun s DPH a plynu na 3 koruny s DPH bez distribučních poplatků. Co se týká příspěvku v ohrožených skupinách v boji proti cenám energií, k tomu přistoupilo jak Německo, tak Česká republika a k tomu se přidávají i další evropské státy.

Pokud jde o podporu velkých podniků, kterou jste také specificky zmínila, stejně jako Německo i česká vláda přišla s celou řadou programů, výzev a podpor. Jedná se například - a konkrétních kroků - jedná se například o odpuštění poplatku za podporované zdroje energie, za každou spotřebovanou megawatthodinu nebudou muset podniky platit tento poplatek, což je 599 korun včetně DPH. Dočasný krizový rámec - další krok, naplno využíváme, slouží pro podniky zasažené současnou krizí nebo souvisejícími sankcemi a odvetnými protiopatřeními. Firmy, tedy velkoodběratelé elektřiny a plynu, budou moci od počátku listopadu zažádat o podporu v celkové výši až 30 miliard korun. Tento program pomáhá i s likviditou firem, která je v současné době stěžejní. A děláme další kroky. Já je tady nemám čas ani všechny vyjmenovat, ale připomenu některé, po kterých volali podnikatelé, po kterých volal Svaz průmyslu a dopravy, po kterých volala Hospodářská komora. Dočasný rámec a EGAP Plus, kompenzace nepřímých nákladů, Trend program Ministerstva průmyslu a obchodu na podporu podnikového výzkumu, úspory energie, dotace na úspory energie ve firmách, program Záruka 2015 až 2023, dotace na fotovoltaické elektrárny pro podnikatele, výzva na podporu modernizace, distribuce tepla v systémech dálkového vytápění z Národního programu obnovy a další a další věci. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP