(15.30 hodin)
(pokračuje Jan Síla)

Každý má právo na svůj názor, mýlit se a třeba se i zesměšnit, ale každý má také právo své názory šířit. Je to nedílnou součástí svobody slova. Proto je nepřijatelné narušovat šíření názorů, které nejsou v rozporu se zákonem. Cenzuru (Předsedající: Čas!) bez výhrad zakazuje Ústava ČR. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Také děkuji. Prosím o odpověď pana premiéra. Prosím, pane premiére, máte slovo.

 

Předseda vlády ČR Petr Fiala: Děkuji, paní předsedající. Já bych rád odpověděl panu poslanci, kdyby mně bylo jasné, na co se ptá, a mně to jasné opravdu není. Já jsem přesvědčen o tom, že žijeme, ne že jsem o tom přesvědčen, objektivně žijeme ve svobodné společnosti, kde každý může říkat svůj názor tak, jak to považuje za potřebné, může ho šířit nejrůznějšími cestami. Různé názory i ty, které ne vždy hájí zájmy českých občanů a České republiky, se ve veřejném prostoru objevují, jsou reprezentovány i v politice, jak jsme viděli třeba v poslední době v kampani před komunálními a senátními volbami. Nikdo ničemu nebrání, nikdo nic necenzuruje, nemáme žádné orgány, které by se zabývaly cenzurou, takže opravdu těžko říct, v jakém světě žijete a v jakých konspiračních teoriích se pohybuje vaše mysl. My ani tady nejsme ovládáni nějakými nadnárodními korporacemi, ani nevím, jakými a proč, ale jako vláda České republiky respektujeme plně ústavnost, zákony České republiky a garantujeme všem lidská práva a svobody v tom rozsahu, v kterém je demokratická společnost stanovila. Je to věc, na které mně osobně hodně záleží i právě proto, že mám zkušenosti ze života v totalitní diktatuře. Pamatuji si, jaké to bylo, a nikdy bych nechtěl, abychom se jakýmkoliv krokem blížili k tomu, že budeme obnovovat cenzuru, omezovat svobody nebo něco podobného, a budu první, kdo bude svádět souboj s těmi, kteří by něco takového chtěli. Vláda také nic takového nedělá, nic takového neiniciuje, nemá k tomu žádné nástroje. Neomezuje ani nezakazuje média na rozdíl od předcházející praxe ani nikoho nevyčleňujeme z tiskových konferencí a z dalších věcí.

Prostě svoboda slova, svoboda vyjádřit se je tady je tady úplná a v tomto směru jsem rád, že tomu tak je. Jsme také opakovaně v poslední době lépe hodnoceni mezinárodními institucemi, pokud jde o index hodnotící úroveň svobody tisku, a posunuli jsme se tady s nástupem nové vlády v tomto mezinárodním žebříčku, to je také potřeba říct, protože tu existují instituce nezávislé, které hodnotí to, jaká je svoboda tisku v jednotlivých zemích. Ať už si o těchto žebříčcích myslíme cokoliv, posun České republiky směrem nahoru tady je zjevný.

Možná narážíte na jinou věc, a to je to, že některé dezinformační weby jsou v tuto chvíli blokovány, ale ne na základě rozhodnutí nebo doporučení české vlády, protože k tomu nemáme žádný mandát, ale vypnutí ruských médií bylo nařízeno Radou Evropské unie v rámci sankčních opatření. Naposledy toto nařízení bylo rozšířeno v rámci šestého sankčního balíčku, kde bylo rozšířeno spektrum ruských dezinformačních prostředků. O blokaci webu je případně rozhodováno telekomunikačními operátory, ale vláda tady nemá možnost nic vyžadovat ani vynucovat, a ta opatření, která jsem tu zmínil, jsou opatření celoevropská, nejsou to opatření specificky česká.

Takže shrnu to: My žádné cenzurní kroky neděláme, dělat je nechceme, nikdy by nás to nenapadlo, a i kdyby to náhodou někoho napadlo, v rámci české legislativy zaplaťpánbůh je ani dělat nemůžeme. Občané vyjadřují svoje názory svobodně formou nejrůznějších médií, nikdo jim v tom nebrání. Mohou se vyjádřit i formou demonstrací a dalších věcí. Všechno, všechny nástroje vyjádření, svobodného vyjádření názoru, na které si vzpomeneme, je možno v České republice naplno uplatnit a myslím, že náš systém je v tomto směru ještě liberálnější, než je tomu v některých jiných demokratických zemích. A za sebe říkám, že to je dobře, protože svoboda slova je pro politickou kulturu nesmírně důležitá.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, pane premiére. Má pan poslanec zájem o doplňující otázku? Má, máte tedy slovo. Prosím.

 

Poslanec Jan Síla: Děkuji za slovo. Já bych chtěl jenom tedy upřesnit, o co mi vlastně šlo, a sice je to úřad vládního funkcionáře Michala Klímy coby hlavního odborníka na dezinformace. Potom je to vytvoření zvláštního útvaru na Ministerstvu vnitra s názvem KRIT čili Krizový informační tým, který se má zaměřovat na detekci nežádoucích nálad a postojů ve společnosti. Ten má svoje úkoly shrnuté ve třech bodech: je to anonymizovaný monitoring nálad ve státní a veřejné správě, včasná identifikace osob, které mohou šířit antisystémové nálady a jejich zapojení do dialogu, za druhé vytvořit a zlepšit interní komunikační kanály, které umožní obousměrnou komunikaci po vertikální ose, a za ++třetí aktivně a empiricky empaticky sbírat kritické podněty a důsledně se vyhýbat bagatelizujícím reakcím. To jsem měl v úmyslu. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, pane poslanče, pan premiér odpoví na vaši doplňující otázku. Prosím, pane premiére, máte slovo.

 

Předseda vlády ČR Petr Fiala: Ano, to jsou dvě věci. Pokusím se odpovědět na obě. První se týká vládního zmocněnce pro oblast médií a dezinformací. Ten má v popisu práce koordinovat činnost složek státní správy, podporovat strategickou komunikaci, zpracovat připomínky k materiálům a návrhům zpracovaným a předkládaným k projednání vlády, které se týkají médií, dezinformací a souvisejících záležitostí, a to odpovídá úmyslu vlády hledat cesty, jak posílit roli kvalitních profesionálních médií, oslabit vliv dezinformačních médií - k tomu se určitě hlásíme, podpora mediální gramotnosti, tedy vést lidi k tomu, aby si dokázali sami rozpoznat, které zdroje informací jsou důvěryhodné a které ne. To jsou věci, na které se prostě standardně vládní zmocněnec pro média a dezinformace soustřeďuje, a určitě to není nic, co by jakkoliv souviselo s cenzurou nebo s něčím podobným.

Ta druhá věc se týká Ministerstva vnitra, které má skutečně za úkol sepsat novou právní úpravu, která by mohla vést až k blokování některých webů. Je to velmi citlivá problematika, toho jsme si vědomi, a proto to musí být dobře legislativně připraveno. Ale nevychází to z rozhodnutí naší vlády. Tady rádi navazujeme na aktivity vlády Andreje Babiše, která přijala Národní strategii pro čelení hybridním hrozbám a akční plán k této strategii, a z toho vyplynuly ty úkoly, které se postupně plní. A já jsem rád, že tady mohu konstatovat, že existuje kontinuita v činnosti státní správy, pokud jde o tuto strategii proti hybridním hrozbám, a k přípravě kroků, které k posílení bezpečnosti České republiky vedou. (Předsedající: Čas!) Tato kontinuita je určitě žádoucí.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji pane premiére, za vaši odpověď. Nyní přistoupíme k sedmé interpelaci, kterou si vylosoval pan předseda Andrej Babiš. Pana premiéra bude interpelovat ve věci nečinnosti vlády. Připraví se dále pan poslanec Karel Sládeček. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Andrej Babiš: Pane premiére, když vás poslouchám, tak mám pocit, že nejenom vy nežijete v České republice, ale vy nežijete ani v Evropě. Proboha, kdo vám to píše? Proč vy stále lžete? Já jsem měl úplně jinou interpelaci, vy jste dneska lhal, že jsme neřešili emisní povolenky. Já jsem napsal Ursule a Charlesovi Michelovi dopis, všem premiérům jsem napsal dopis, pětkrát jsem vystoupil. Neříkejte, že žádná vážná jednání nebyla. Zase jenom opakujete vaše lži. Green Deal - kolikrát ten Vondra už lhal? Já jsem s polským premiérem vybojoval, že nemáme závazek 55 % snížení emisí. Proč stále opakujete lži? Vy lžete v projevech, vy lžete na sněmu Svazu průmyslu. Proč to děláte? Proč stále útočíte? Proč se nechováte normálně? ***




Přihlásit/registrovat se do ISP