(16.30 hodin)

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji. Já předám slovo panu ministrovi pro doplňující odpověď. Vaše dvě minuty, pane ministře.

 

Ministr průmyslu a obchodu ČR Jozef Síkela: Já mám být ve druhé části nebo později interpelován ve věci emisních povolenek ještě panem poslancem Kotenem, tak jak jsem viděl ty otázky interpelací, takže využiji aspoň část toho času.

Mluvil o tom dnes už i pan premiér, jak jsem měl možnost sledovat jeho vystoupení. Stávající role cen emisní povolenky s ohledem na vývoj ceny elektrické energie je významná, ale není určující. V tuto chvíli všechny ceny tlačí nahoru primárně zemní plyn. Ale samozřejmě ty emisní povolenky mají nepřímý vliv v podobě přechodu části uhelných zdrojů na plynové zdroje, ale tu hlavní roli hraje prohloubení závislosti na dovozu zemního plynu.

V rámci Evropské unie na expertní úrovni existuje konsenzus, že aktuální výše ceny elektřiny, respektive její výkyvy, nejsou primárně způsobeny emisními povolenkami. Jsou na to různé názory v rámci různých členských zemí. My jako členská země jsme vyjádřili názor, že jako mimořádné krizové opatření v případě války si umíme představit buď dočasné omezení obchodu s emisními povolenkami, nebo jejich vyšší emisi z tržní rezervy. V tuto chvíli ale nepanuje v této otázce jednotný kvalifikovaný majoritní názor, ale určitě se o této věci bude dále jednat, a já pak si dovolím odpovědět ve druhé části panu poslanci Kotenovi, pokud on bude mít zájem, abych tu otázku dále rozpracoval. Díky.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuju panu ministrovi a nyní dávám slovo panu poslanci Zlínskému, který byl vylosován s pořadovým číslem 7, k interpelaci na pana ministra Válka, pana ministra zdravotnictví, ve věci e-preskripce pro osobní potřebu lékařů. Pane poslanče, prosím, vaše dvě minuty.

 

Poslanec Vladimír Zlínský: Vážený pane předsedající, děkuji za slovo. Vážené dámy a pánové, vážený pane ministře, vážený nepřítomný pane ministře Válku, obrátili se na mě zástupci lékařů zaměstnanců ohledně problémů, které nastaly u nich z důvodu nemožnosti předepisování léků v jejich volnu. Jedná se o to, že dle interpretace zákona č. 378/2007 Sb., o léčivech, a vyhlášky č. 329/2019 Sb., o předepisování léčivých přípravků při poskytování zdravotních služeb zástupci Ministerstva zdravotnictví, nemá lékař-zaměstnanec mimo svoji pracovní dobu legální možnost předpisu léčiv bez souhlasu zaměstnavatele, pokud mu tento nedá k dispozici svoji část certifikátu e-receptu, a to ani pro svoji osobní potřebu, ani pokud je ochoten si léky uhradit sám, což je tedy poměrně absurdní záležitost. Lékaři- důchodci, lékařky na mateřské dovolené, lékaři nevykonávající lékařské povolání nejsou zákonem ani vyhláškou preskripcí omezováni, mohou léky pro vlastní potřebu předepisovat. Dochází zde tedy k jednoznačné diskriminaci, kdy jsou lékaři vykonávající lékařské povolání nuceni buďto zákon obcházet, tedy preskripci zajistí jejich kolega, který je v práci, nebo se sami musí dostavit do nemocnice či na LSPP k ošetření, které je potom fakturováno zdravotním pojišťovnám. Legislativa zde tedy vytváří naprosto absurdní situaci, kdy lékař v průběhu ordinační doby může léčit jiné lidi a případně i sebe, ale po pracovní době nesmí žádné léky předepsat.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji za načtení interpelace. Pan ministr zdravotnictví je omluven, tudíž vám odpoví v souladu s jednacím řádem písemně do 30 dnů.

A já dávám slovo paní poslankyni Pošarové, která byla vylosována jako osmá k interpelaci na pana ministra Bartoše ve věci dotační politiky. Paní poslankyně, prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Marie Pošarová: Děkuji za slovo. Já mám jednu otázku. Tuším v únoru končil příjem žádostí pro výzvu Technická infrastruktura na síťování a komunikace nových obytných zón. Někdy v květnu, červnu obce dostaly vyrozumění, že byly přijaty nebo zamítnuty. Od té doby se nic neděje. Obce i přes urgenci na podpisy dotačních smluv stále čekají. Chtěla bych se zeptat, jak to tedy vypadá, jestli je na Ministerstvu pro místní rozvoj chaos, nebo kdy dostanou nějakou odpověď. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji za načtení interpelace. Pan ministr Bartoš je omluven, tudíž zase podle jednacího řádu vám písemně odpoví do 30 dnů.

Dávám slovo panu poslanci Radkovi Vondráčkovi k interpelaci na pana ministra průmyslu a obchodu Síkelu. Pan Vondráček byl vylosován jako devátý v pořadí, ale nevidím ho v sále, tudíž jeho interpelace propadá a já dávám slovo... (Poslanec Vondráček vchází do sálu.) Už je tady, tak v poslední chvíli pan poslanec Vondráček k interpelaci. Málem jste o ni přišel.

 

Poslanec Radek Vondráček: Děkuji za slovo, pane místopředsedo. Moje interpelace se vztahuje na pana ministra vnitra a na tento materiál, který se jmenuje Radikalizace pracovníků státní a veřejné správy, předběžné varování.

Já jsem se chtěl zeptat pana ministra, jak to je vlastně celé myšlené, protože tady v tom materiálu se hned v úvodu píše, že v této zemi probíhá politický střet o to, zda bude energetická krize interpretována jako selhání státu, nebo jako důsledek ruské energetické války, kdy si klade za cíl rozklad české společnosti. Lidé se krajně bojí o budoucnost, jsou znejistělí, často nevědí, jak zaplatit účty za elektřinu a zda budou mít na základní životní potřeby. Část společnosti se radikalizuje a volá po změně politické reprezentace.

Já se chci zeptat: my si tady vlevo všichni myslíme, že to je selhání této vlády a že to je selhání státu, a myslíme si, že je nejvyšší čas na změnu politické reprezentace, a jestli tedy jsme radikalizováni a jestli nás tady ten tým, krizový informační tým Ministerstva vnitra, začne nějakým způsobem řešit a zda bude zjišťovat naše názory a naše nálady.

Mně to nedá, abych tady necitoval z knížky o Dobrém vojáku Švejkovi, kdy strážmistr Flanderka musel vyplňovat neustále formuláře z Ministerstva vnitra o náladách obyvatelstva, kdy musel vyplňovat dotazník o náladě mezi členy místní samosprávy a inteligenty, nařízení o bezodkladném zjištění, z jakých politických stran se skládá místní obyvatelstvo, jak silné jsou jednotlivé politické strany, dotazník o tom, jaké noviny, časopisy a brožurky docházejí do rajonu četnické stanice, instrukce týkající se toho, jak získati z místního obyvatelstva placených donašečů a informátorů, a tak dále a tak dále. A ty nálady se v Švejkovi hodnotily písmeny 1, 2, 3, 4, vždycky 1A, B, C, přičemž (Předsedající: Čas, pane poslanče.) A byla vlastizrada, 4A byla vlastizrada a provaz. Já bych se chtěl zeptat, jak pan ministr Rakušan (Předsedající: Čas.) hodnotí náladu v České republice (Předsedající: Čas.) a mezi úřednictvem (Předsedající: Prosím, děkuju.). Děkuji. Já tipuji 2A. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji pěkně. Pan ministr Rakušan je omluven, tudíž vám odpoví písemně v souladu s jednacím řádem do 30 dnů.

A já dávám slovo paní poslankyni Maříkové, která byla vylosována jako desátá, k interpelaci na pana ministra Síkelu ve věci Malé a střední firmy. Připraví se paní poslankyně Lesenská.

Paní poslankyně, máte dvě minuty na položení dotazu.

 

Poslankyně Karla Maříková: Děkuji za slovo, pane místopředsedo. Vážený pane ministře, já budu velmi stručná. Na sněmu Svazu průmyslu a dopravy jste směrem k velkým firmám, pro které jste nepřipravil pomoc s drahými energiemi, pronesl toto: "Všem velkým firmám doporučuji, tvařte se jako malé a střední, alespoň na přechodnou dobu." Mě by tedy zajímalo, jaké kroky mají tedy velké firmy učinit, aby se tvářily jako malé a střední. Ony si teď totiž nevědí rady, tak jestli jim můžete dát návod a poradit, co mají dělat, aby dosáhly na pomoc, která je určena pro malé a střední firmy. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji. Slovo má pan ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela. Prosím.

 

Ministr průmyslu a obchodu ČR Jozef Síkela: Vážená paní poslankyně, vážený pane předsedající, vážené zbývající paní poslankyně a páni poslanci, dovolte mi, abych zareagoval na dotaz, na který už tady reagoval i pan premiér, a ubezpečil vás, že snahou Ministerstva průmyslu a obchodu je zajistit co nejúčinnější pomoc pro české podniky, jak pro malé firmy a střední, tak i pro velké společnosti. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP