(16.30 hodin)

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji a nyní požádám paní poslankyni Kláru Dostálovou. Prosím.

 

Poslankyně Klára Dostálová: Děkuji za slovo, pane předsedající. Paní ministryně, já s vámi - prostřednictvím pana předsedajícího - ani tak nejsem v rozporu, ale já jsem to nenazvala válečnou daní. Já jsem to nenazvala válečnou daní, a pokud si přečtu článek v médiích na iRozhlasu, že kvůli válce na Ukrajině jsou tržby třikrát vyšší než loni a cílem této daně je vybrat samozřejmě od společností, které na této situaci mají nadměrné zisky, aby se to dostalo zpátky našim občanům, tak je samozřejmě cílem asi vybrat co nejvíce peněz, aby ta podpora byla co nejvyšší.

Když vy argumentujete tím, že vzrostly zbrojařům náklady na energie, ty ale vzrostly například i výrobcům nebo těžařům fosilních paliv. To znamená, že to vzrostlo všem, náklady na energie. Takže když se bavíme o nadměrných ziscích jako takových v souvislosti s válkou na Ukrajině, tak jsem se jenom zeptala, proč jste doplnili banky a proč jste nedoplnili i další odvětví průmyslu, jako například zbrojařský, protože jsem si přečetla v médiích, že vzrostly tržby třikrát.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji. Opět dvě faktické poznámky. Nejprve paní ministryně Jana Černochová a po ní pan ministr Stanjura. Prosím, paní ministryně.

 

Ministryně obrany ČR Jana Černochová: Nevím, jakou má představu paní kolegyně Dostálová o ziscích zbrojařských firem, já tu představu poměrně mám, hlavně mám i představu o tom, jak fungují rozpočty, pokud na Ministerstvu obrany máme nějaký akviziční proces, jak se zvedají ceny komodit, jak se zvedají ceny surovin, ze kterých se zpravidla vojenský materiál vyrábí.

Pokud chce paní Dostálová docílit toho, že budou náklady pro tento stát, pro stát, který se rozhodl, že bude modernizovat svoji armádu, náklady pro Českou republiku vyšší, zdanění pak tedy se projeví i tímto způsobem, že vlastně rezort obrany bude platit mnohem více finančních prostředků těmto subjektům právě proto, že pokud by došlo k zdanění, tak se to promítne do ceny. Tohleto vám nedochází? Tady přece nejde o tržby. Tady jde i o to, že je nějaká kapacita těch zbrojařských firem, ty se snaží v tuto chvíli všichni vyrábět, zaměstnávají lidi. Někteří lidi propouštějí, například Česká zbrojovka vyhlásila někdy v minulém týdnu, že bude propouštět - jestli se nepletu - 40 zaměstnanců, takže všechny ty firmy řeší ekonomickou krizi, nejenom firmy, o kterých hovoříte vy nebo hovořili vaši předchůdci. A pokud skutečně chceme my průmysl jako takový podpořit, chceme, aby dále ti lidé tvořili páteř nějaké zaměstnanosti, nemůžeme je zdanit v tuto dobu, kdy skutečně je stát potřebuje, jako je nepotřeboval nikdy předtím v minulosti - možná naposledy to bylo v roce 1938 a 1939.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám děkuji. Nyní ještě s faktickou poznámkou pan ministr financí. Prosím, pane ministře.

 

Ministr financí ČR Zbyněk Stanjura: Děkuji. Jen k těm podnikům, na které navrhujeme daň z nečekaného zisku, je to v § 17c odst. 6 písm. a) až j). Odpovídají - mluvím k paní poslankyni Dostálové - evropským nařízením, jedině jsme tam přidali písmeno k), to jsou ty banky, a vysvětlil jsem proč. Nic dalšího vláda přidávat nechce. Je legitimní, pokud někdo navrhne něco dalšího, je to vědomé rozhodnutí, takže písmena a) až j) je adaptace, písmeno k) je vědomé rozhodnutí. Tady jsem to říkal, že to je národní řešení, to je to, co jsme k tomu přidali, nikoho dalšího přidávat nechceme. Pokud někdo přidá nějaký jiný obor, tak o tom budeme legitimně hlasovat. Nic víc k tomu nechci říkat. Písmeno a) až j) je adaptace, písmeno k) naše národní řešení.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji. Faktická poznámka pana poslance Nachera. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Patrik Nacher: Vážený pane místopředsedo, já jsem přihlášen, pak budu hovořit, ale moc nerozumím tomu tónu, který tady byl na moji kolegyni Kláru Dostálovou. To je prostě legitimní. Je tady věc, kterou byste měli řešit úplně samostatnou novelou, přilepíte to k dani z přidané hodnoty - přilepíte, já pak o tom budu mluvit - a potom když opozice dá nějaký pozměňovací návrh, tak se ještě do ní opřete, proč zrovna tuto oblast, proč ne jinou. Já jsem tady neslyšel vysvětlení, proč třeba zrovna banky, a to jsem tedy já tady z těch dvou set poslední, kdo by je chránil, když tady dvanáct let nebo osmnáct let upozorňuji na výši bankovních poplatků v českých poměrech. Ale proč zrovna oni, proč ne právě ten zbrojařský průmysl? Chce to odůvodnění, dá se to zařadit pod různé obory. Pokud byste přišli s nějakým návrhem, respektujte, že opozice tady v rychlosti někde nahání pozměňovací návrhy. Prosím, ten tón si nechte od cesty, když už tímto způsobem řešíme věc, která má dát do rozpočtu 85 miliard. Děkuji. (Potlesk poslanců ANO.)

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji. Nyní faktická poznámka pana ministra Stanjury. Prosím.

 

Ministr financí ČR Zbyněk Stanjura: To není v těch stenozáznamech poznat, to je vždycky subjektivní: nechte si ten tón, důležité je, co je černé na bílém a v těch stenozáznamech pak ten tón neuslyšíte. To na odlehčení.

Já bych poprosil vyvarovat se toho, že je to přílepek. Je to v návrhu zákona 254, novela zákona o dani z příjmů, takže nic nepřilepujeme, je to v rámci tohoto zákona, teď myslím z hlediska rigidního výkladu, že k zákonu o silničním provozu přilepím daň nebo něco podobného, takže není to přílepek. Je to rozšíření nebo jiná novela, jiného paragrafu, nový paragraf, ale zákon, který od začátku je součástí tohoto tisku. Není to jenom zákon o DPH, čirou náhodou je napsaný jako první. Také tam mohlo být napsáno zákon, kterým se mění zákon o DPH, o dani z příjmů a některé další zákony. Také mohlo být napsáno: je to zákon, kterým se mění zákon o příjmu DPH a některé další zákony. Takže je to přímo v tom názvu. Já vás prosím, nemaťme, není to přílepek. Ano, k tomu jsme si už řekli hodně, tak to prostě je, to už nezměníme.

Já jsem tady říkal, že je to legitimní dávat k tomu návrhy, případně k jiným, možná jsem měl moc mírný tón, mohl jsem zvolit jiný tón. Já jsem zdůvodnil, proč jsme přidali pouze banky, to jsem ve svém úvodním slově zdůvodnil a nebudu zdůvodňovat, proč jsme ty ostatní nepřidali. Pokud chce někdo přidat, on to má zdůvodnit. Podle mne je to takhle správně. Nic proti, uvidíme, jaký pozměňovací návrh padne, pokud padne, tak se poradíme a pak o něm budeme hlasovat v rámci třetího čtení.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji, pane ministře. Nyní ještě s faktickou poznámkou vystoupí pan ministr Šalomoun. Prosím.

 

Ministr pro legislativu ČR Michal Šalomoun: Vážený pane předsedající, vážené poslankyně, vážení poslanci, mám za to, že zbrojaře není vhodné zařazovat vlastně z toho důvodu, že ta daň, ta windfall tax, je myšlena na to, že jsou to nadměrné zisky v případě nepředvídatelných okolností, že přesto, že subjekty, na které to dopadá, nepřekypují nějakou novou aktivitou, ale přesto jim to tak osud přihrál do klína, že opravdu nadměrné zisky mají. U zbrojařů si myslím, že to je něco jiného, že oni začali násobně asi víckrát vyrábět, takže o to se jim zvýšil obrat, ale opravdu to mají za to, že toho zboží udělají podstatně více, kdežto tady to cílí na sektory, které, aniž by nějak zásadně inovovaly, aniž by to svou aktivitou nějak zvyšovaly, stejně se jim zisk nadměrným způsobem zvýší. A na to to míří, a proto asi zbrojaři nejsou vhodným sektorem na tento typ zdanění.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám děkuji. Nyní s faktickou poznámkou paní ministryně Jana Černochová. Jen poprosím, kolegyně a kolegové, chcete-li diskutovat, diskutujte v předsálí, prosím. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP