(17.30 hodin)

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Další s faktickou pan poslanec Jakob. Zatím žádná další faktická není.

 

Poslanec Jan Jakob: Děkuju. Já bych chtěl opravdu fakticky požádat kolegu Juchelku, prostřednictvím pana předsedajícího, aby nepřekládal moje slova, není to potřeba. Děkuju mu za to, že do budoucna tak činit nebude, a raději aby mě lépe poslouchal, protože tady říkal o nějakých dvou variantách, které předkládám - nikoliv, takže prosím, raději se poslouchejme a nepřekládejme se. Děkuju.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Vaše faktická vyvolala celou řadu dalších. Jako první je pan poslanec Juchelka, poté paní poslankyně Mračková Vildumetzová, poté pan poslanec Volný. Máte slovo.

 

Poslanec Aleš Juchelka: Já se to snažím překládat právě z toho důvodu, že to je strašně nesrozumitelné, protože vy tady na jednu stranu z toho děláte velmi velký chaos v rámci nejen samotného daňového balíčku, budiž, ten my tady projednáváme už od prvního čtení, ale v rámci pozměňovacího návrhu na windfall tax. Já si myslím, že se v tom nikdo už nemůže pořádně vyznat. Kolik je tedy tady těch pozměňovacích návrhů, jaké tam dáváte sazby? Vždyť vás ti podnikatelé tady, kterých se to týká, poslouchají a musí si rvát vlasy z hlav, protože vůbec nevědí, na čem budou, a jejich nějaké kalkulačky na jejich mobilních telefonech teď jedou a říkají si: No tak, bude to 40 %, 60 %, 80 %, z čeho, z kolika, jak to bude vypadat, kdy to bude schváleno, jaké máme chystat pozměňovací návrhy, máme ještě někomu telefonovat? To je neuvěřitelný chaos, který vy tady vytváříte, ale vy sami jako vládní koalice, vždyť vy nemáte vůbec nic v ruce. Tak jak jsem to říkal tady u pana ministra Síkely, který tady měl během několika hodin velikánský svůj energetický balíček, pak naskočilo pět pozměňovacích návrhů, protože se to potřebovalo opravit, a teď to zažíváme znovu u hlavní bych řekl, u hlavní zbraně proti energetické krizi, windfall tax, my zažíváme úplně to samé. Vy tady pozměňovacím návrhem poslaneckým chcete dát do rozpočtu 85 miliard, přičemž všichni říkají, že to ani není možné vybrat. Říkají to ekonomové, experti, poradci vlády, poradci pana premiéra. Vždyť to je neuvěřitelné, co tady vy předvádíte. Tady to předvádíte lidem, kterým chcete ty peníze vzít, a potom jim to zase nějakým způsobem transparentně přerozdělit. Vždyť to není možné! Vy ani nevíte, kolik peněz vyberete, protože ani nevíte, který z pozměňovacích návrhů budete podporovat. (Předsedající upozorňuje na čas.) A to chcete po nás, abychom vás chápali a abychom vám ještě dodali hlasy. Opakuji, amatérismus.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Dalším je paní poslankyně Mračková Vildumetzová. Máte slovo.

 

Poslankyně Jana Mračková Vildumetzová: Děkuji, pane místopředsedo, za slovo. Já jsem předpokládala, že pan ministr financí na moje vystoupení zareaguje, nestalo se tak. A protože moc ministrů tady nemáme, ale máme tady ministra pro legislativu, tak bych ho ráda vyzvala, aby se k tomu návrhu, ke komplexnímu pozměňovacímu návrhu, který předkládá pan ministr financí, aby se k němu vyjádřil, protože podle všeho není možné, aby takovouto nepřímou novelu pan ministr financí předložil, a potažmo touto nepřímou novelou vzal, na co mají města, obce a kraje nárok, a to je daň z příjmů právnických osob. Byla bych moc ráda, kdybyste se k tomu, pane ministře, vy ze své kompetence, vyjádřil. Děkuji vám.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Další s faktickou poznámkou přihlášený je pan poslanec Volný. Máte slovo.

 

Poslanec Jan Volný: Děkuji, pane předsedající. Já bych vaším prostřednictvím chtěl panu kolegovi Jakobovi - pane kolego, vy jste vyzval našeho kolegu, aby nepřekládal vaše výstupy, že to není potřeba. Vy to nemůžete posoudit ve své bohorovnosti, prostě vy nejste schopen posoudit, jestli je, nebo není třeba to vysvětlit a přeložit to pro normální lidi. A já si myslím, že jsem dlouholetý člen rozpočtového výboru, daně a všechny tyto oblasti mi nejsou cizí, ale vám jsem opravdu nerozuměl, a to, co tady předvádíte, jak si tady flekujete, kdo vlastně má - teď to nechci říct, už jsem byl jednou napomínán - kdo je prostě větší kabrňák, je potřeba to vysvětlit, a jsem rád, že to pan kolega Juchelka přeložil do češtiny a je nám to jasné. Děkuju.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji panu poslanci. Další s faktickou poznámkou přihlášený je pan poslanec Aleš Juchelka. Zatím žádný další potom s faktickou není. Máte slovo.

 

Poslanec Aleš Juchelka: Děkuji moc. Když už jsme u těch jednotlivých pozměňovacích návrhů, pořád tady čekám, už celé odpoledne, že vystoupí i pan předseda klubu pirátské strany Jakub Michálek, prostřednictvím vás, pane předsedající, a že nám tady řekne něco o jejich pozměňovacím návrhu, poněvadž bych se rád pobavil o tom, jestli skutečně bude v pořádku ta retroaktivita, o které každý mluví, kdy budeme zpětně nějakým způsobem se snažit zdaňovat energetické firmy a další za rok 2022. Tak já bych chtěl vyzvat pana poslance Michálka, aby nám tady představil ten svůj pozměňovací návrh, kvůli kterému ještě dneska dopoledne...

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Pane poslanče, nezlobte se, já vás musím přerušit. Držme se faktické poznámky, protože teď už jsme mimo rámec faktických poznámek. Můžete si vzít potom slovo a diskutovat v obecné rozpravě, ale faktickou poznámkou byste měli reagovat na vašeho předřečníka.

 

Poslanec Aleš Juchelka: Děkuji, chápu, rozumím, vyzývám.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Vyčerpali jsme všechny faktické poznámky. S přednostním právem je přihlášen pan předseda Michálek.

 

Poslanec Jakub Michálek: Děkuji za slovo. Vážený pane místopředsedo, vážená vládo, vážené kolegyně, vážení kolegové, někdy stačí nechat plynout čas a člověk se dočká.

Čili k tomu dnešnímu bodu. Nám samozřejmě píše spousta licí. Píšou nám lidi, kteří pracují v odvětvích průmyslu, která jsou závislá na energetice, píšou nám lidi, kteří jsou závislí na pomoci státu tak, aby zvládli tu krizi, ovocnáři, píšou lékaři, kteří se připravují na zimu, domácnosti, které topí plynem, elektřinou a tak dále. Takže zajištění pomoci domácnostem a firmám, to je ta klíčová věc, o které se tady dneska bavíme. My už jsme schválili příspěvek rodinám, schválili jsme úsporný tarif, dokonce teď už to mají domácnosti vidět na svých fakturách za elektřinu. To je věc, kterou jsme navrhovali v únoru, jsem rád, že se nám ji podařilo dotáhnout do konce.

A pokud se chceme odpovědně bavit, samozřejmě musíme říct, kde na to vzít peníze, protože nevím, jak ostatní strany, ale my to určitě nechceme platit všechno na dluh, celou energetickou krizi, když někteří mají dnes rekordní zisky díky válce a energetické krizi, ani nechceme ty peníze brát na dalším zdaňování domácností a ekonomiky.

My jsme samozřejmě při projednání tohoto návrhu plánovali, že budeme daleko velkorysejší, že se zaměříme i na oblasti, kde se nám dosud nepodařilo pomoc domácnostem prosadit. Měli jsme připravený návrh, který by pomohl rodinám, které dneska čelí tomu, že jsou vysoké ceny v obchodech se zeleninou a tak dále, a jezdí dneska nakupovat do Polska a do zahraničí a je to kvůli tomu, že máme příliš vysoké daně v této oblasti. Ale nakonec jsme se jako koalice dohodli právě s ohledem na stabilitu, že všechny pozměňovací návrhy, které se netýkají windfall tax, že zpracujeme společně a načteme je v příštím roce, až se budou měnit daně, takže v této oblasti jsme ustoupili.

Samozřejmě, když jsme v energetické krizi, musí banky a energetické firmy být solidární. A já jsem chtěl ocenit naše kolegy z opozice, a že to tady mnohokrát zaznělo, chtěl jsem ocenit i kolegy z hnutí ANO, že podpořili princip daně z nečekaných zisků. Je to důležitý instrument, který jsme my jako Piráti navrhovali už v květnu tohoto roku. Mohla se vybírat už od října, jak jsme navrhovali, tím bychom měli jeden kvartál k dobru, ale co naplat, situace je složitá, zpracovat návrh, vyjednat ho a tak dále nějaký čas trvalo, takže teď jsem rád, že aspoň teď to máme tady v Poslanecké sněmovně. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP