(19.50 hodin)

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji, já budu velmi rychlý. Přihlašuji se k pozměňovacímu návrhu 1484. Jedná se o pozměňovací návrh takzvaně na právního nástupce, došlo-li k přechodu rozhodných činností. Jinými slovy, pozměňovací návrh jednoznačně upravuje situaci, kdy společnost, která spadá pod daň z neočekávaných zisků, oddělí činnost, která nesouvisí s rozhodnou činností podle § 17c odst. 6. Jedná se o opatření, které v případě prodeje části společnosti, který nesouvisí s rozhodnou činností na tuto část společnosti, nepřecházela povinnost platit daň z neočekávaných zisků. Návrh je plně v souladu se záměrem pana ministra financí zdaňovat neočekávané zisky, nikoliv tedy běžné podnikatelské aktivity. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám děkuji. Nyní tedy s přednostním právem pan ministr Stanjura, připraví se pan předseda Michálek. Prosím.

 

Ministr financí ČR Zbyněk Stanjura: Děkuji za slovo. Přihlašuji se k pozměňovacímu návrhu pod číslem 1452. Je to pozměňovací návrh, který zavádí daň z neočekávaných zisků. Kromě toho, že materiál obsahuje podrobné písemné zdůvodnění, jsem tento návrh odůvodnil ve svém úvodním slově dnes na začátku druhého čtení. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám děkuji. Nyní pan předseda Michálek.

 

Poslanec Jakub Michálek: Děkuji za slovo. Vážený pane místopředsedo, vážené kolegyně, vážení kolegové, přihlašuji se tímto k pozměňovacímu návrhu pod číslem sněmovního dokumentu 1482. Jsou to dva pozměňovací návrhy, které jsou podávány jako alternativní varianty k návrhu pana ministra Stanjury. Podstatou návrhu je snížení kritéria rozhodných příjmů u bank pro vstup do systému daně z neočekávaných příjmů, a to na 2, variantně 3 miliardy korun. Tato kritéria se odvíjejí od již používaných charakteristik u energetických firem, respektive charakteristiky středně velké banky. Domníváme se, že návrh by měl spravedlivě pokrývat drtivou část bankovního sektoru, nikoliv pouze šest navržených bank. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji. Žádnou přihlášku s přednostním právem neeviduji, v tom případě budeme postupovat podle řádných přihlášek. Nyní vystoupí pan poslanec Jan Hrnčíř, připraví se pan poslanec Josef Kott. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Jan Hrnčíř: Děkuji za slovo. Vážený pane předsedající, vážené kolegyně a kolegové, já bych se chtěl přihlásit ke svým třem pozměňovacím návrhům, které jsem představil už v obecné rozpravě. Jsou to pozměňovací návrhy pod čísly dokumentů 1469, 1470 a 1471. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám také děkuji. Nyní tedy vystoupí pan poslanec Josef Kott a připraví se pan poslanec Michal Kučera. Prosím.

 

Poslanec Josef Kott: Děkuji za slovo, pane místopředsedo. Já bych se tímto chtěl přihlásit k pozměňovacímu návrhu, který je veden jako sněmovní dokument 1473. Podrobně jsem ho vysvětlil v obecné rozpravě, vysvětlil jsem, o co tam jde. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám také děkuji. Nyní tedy pan poslanec Michal Kučera, připraví se pan poslanec Jan Jakob. Prosím.

 

Poslanec Michal Kučera: Dobrý večer, dámy a pánové. Dovolte mi, abych se přihlásil k svému pozměňovacímu návrhu, který jsem vložil do systému pod číslem 1476 a který jsem podrobně zdůvodnil v obecné rozpravě.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji. Nyní tedy pan poslanec Jan Jakob a připraví paní poslankyně Lucie Šafránková. Prosím.

 

Poslanec Jan Jakob: Děkuji. Vážené dámy, vážení pánové, tímto se hlásím k pozměňovacímu návrhu pod číslem sněmovního dokumentu 1467. Podrobné zdůvodnění jsem uvedl v obecné rozpravě. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám také děkuji. Nyní tedy paní poslankyně Lucie Šafránková a připraví se paní poslankyně Mračková Vildumetzová. Prosím.

 

Poslankyně Lucie Šafránková: Děkuji za slovo, pane místopředsedo. Já bych se ráda přihlásila ke svým třem pozměňovacím návrhům, které jsem již odůvodnila v obecné rozpravě a v systému jsou pod čísly sněmovních dokumentů 1079, 1080 a 1081. Děkuju.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám také děkuji. Nyní paní poslankyně Mračková Vildumetzová, připraví se pan poslanec Marek Benda. Prosím, paní poslankyně.

 

Poslankyně Jana Mračková Vildumetzová: Děkuji za slovo. Vážený pane místopředsedo, já bych se chtěla přihlásit spolu s mnoha poslanci, které bych tady dlouho četla - je to výčet zhruba 29 poslanců - k pozměňovacímu návrhu pod číslem 1486. Jak jsem v obecné rozpravě avizovala, v žádném případě nesouhlasíme s tím, aby v dani z příjmů byla vložena věta na to, aby na daň z příjmů právnických osob neměly nárok města, obce a kraje, to znamená územní samosprávné celky, takže v bodě Y se v § 21 v odst. 5 tato věta šestá úplně zrušuje, protože města, obce a kraje, územně samosprávné celky, na tuto daň nárok mají. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji. Nyní pan poslanec Marek Benda a připraví se pan poslanec Roman Kubíček. Prosím.

 

Poslanec Marek Benda: Vážený pane místopředsedo, vážené dámy, vážení pánové, dovolte, abych se přihlásil ke sněmovnímu dokumentu 1483, což je drobná změna zákona o dani z hazardních her. Jedná se o věc, která tady byla před třemi lety velmi neférově schválena, kde došlo k dramatickému navýšení u loterií z 23 na 35 %. Já jsem to pak žaloval u Ústavního soudu, který mi nedal za pravdu, ale řekl, že to je věc zákonodárce. Myslím si, že vzhledem k tomu, jak to tehdy bylo účelové, že bychom se měli vrátit zpátky k původnímu řešení. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji. Nyní tedy pan poslanec Roman Kubíček, připraví se paní poslankyně Alena Schillerová. Prosím.

 

Poslanec Roman Kubíček: Děkuji za slovo, pane předsedající. Dámy a pánové, já bych se z tohoto místa rád přihlásil k sněmovnímu dokumentu 1485, kterým je pozměňovací návrh, který jsem odůvodnil v obecné rozpravě. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám také děkuji. Nyní tedy paní poslankyně Alena Schillerová a připraví se pan poslanec Jiří Havránek. Prosím.

 

Poslankyně Alena Schillerová: Děkuji za slovo, pane místopředsedo. Já se přihlašuji ke třem pozměňovacím návrhům, které jsou vloženy v systému, které jsem obhájila během obecné rozpravy. Jsou to pozměňovací návrhy pod čísly 1458, 1459 a 1481. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji. Jako další vystoupí pan poslanec Jiří Havránek. Prosím.

 

Poslanec Jiří Havránek: také děkuji za slovo. Taktéž se přihlásím k jednomu pozměňovacímu návrhu, který naleznete v systému pod číslem 1487. Předkládáme jej s kolegy Tomášem Müllerem a Róbertem Telekym. Cílem pozměňujícího návrhu je provést úpravu v tom smyslu, aby byli ze zdanění vyňati obchodníci s komoditami, a to z důvodu, že specializovaní obchodníci s energetickými komoditami nejsou vázáni na území konkrétního státu, v němž působí, jako je tomu u jiných energetických společností, které mají na území jednotlivých států hmotná aktiva. Moc děkuji a těším se na diskusi o tomto pozměňovacím návrhu.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám děkuji. Ještě s přednostním právem pan ministr. Prosím.

 

Ministr financí ČR Zbyněk Stanjura: Děkuji za slovo. Dovolte mi, abych v rámci podrobné rozpravy navrhl návrh na zkrácení lhůty mezi druhým a třetím čtením na 7 dnů. Předpokládáme i po debatě s paní předsedkyní Schillerovou, že třetí čtení by mohlo proběhnout příští pátek tak, abychom nesvolávali schůzi v poslaneckém týdnu, kde by řádná lhůta beze změny nás vedla k tomu, že by byla schůze v poslaneckém týdnu. Respektujeme, že mnozí poslanci a poslankyně dlouhodobě plánují jednání ve svých volebních regionech právě na poslanecké týdny. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji. Zaregistroval jsem vaši žádost o zkrácení lhůty na projednávání na 7 dnů.

Ptám se, zda někdo další se ještě hlásíte do podrobné rozpravy? Žádnou přihlášku nevidím, v tom případě končím podrobnou rozpravu.

Ptám se pana ministra a pana zpravodaje, zda chcete závěrečné slovo? Není tomu tak.

Eviduji žádost o vaše odhlášení, já vás tedy nejprve všechny odhlásím. Požádám vás, abyste se přihlásili opět svými kartami. Počkáme, až se nám počet poslanců a poslankyň v sále ustálí. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP