(9.10 hodin)
(pokračuje Vlastimil Válek)

Pak je tam zavedení plně elektronické karantény, tedy hlášení o nařízení, trvání a ukončení karantény příslušnými orgány ochrany veřejného zdraví orgánům nemocenského pojištění. Je to ta cesta, kdy propojujeme zdravotní i sociální systémy. A konečně je tam zavedení pohřebného u některých situací, ve kterých se matky mohou ocitnout, ať už je to potrat, nebo přerušení těhotenství ze zdravotních důvodů.

To bych si dovolil jenom ke stručnému představení tohoto zákona. Detaily tady byly všechny pečlivě diskutovány. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Také děkuji. Nyní otevírám rozpravu. Zpravodaj může samozřejmě okamžitě v rozpravě, ale ve třetím čtení není, tak v této úvodní části. Takže otevírám rozpravu a vnímám, že paní zpravodajka má zájem vystoupit. Prosím.

 

Poslankyně Pavla Golasowská: Děkuji za slovo, paní předsedající. Vážené kolegyně, kolegové, přeji vám pěkné ráno nebo možná už trochu dopoledne. Já bych vás ráda provedla krátkou genezí ke sněmovnímu tisku 291, tak, jak procházel Sněmovnou a garančním výborem.

Takže sněmovní tisk 291 k vládnímu návrhu zákona, kterým se mění zákon č. 329/2011 Sb., o poskytování dávek osobám se zdravotním postižením a o změně souvisejících zákonů ve znění pozdějších předpisů a některé další zákony, byl rozeslán poslancům 31. 8. 2022, 29. září proběhlo první čtení na půdě Poslanecké sněmovny, byl podán návrh na projednání podle § 90 odst. 2, tedy aby Poslanecká sněmovna vyslovila souhlas již v prvním čtení, nicméně proti tomuto návrhu bylo vzneseno veto. Pak padl návrh na zkrácení lhůty na 12 dní mezi prvním a druhým čtením a tento návrh byl přijat. Proto byl návrh 5. 10. projednán na garančním výboru pro sociální politiku, kde bylo předloženo pět pozměňovacích návrhů, 12. 10. proběhlo druhé čtení, kde bylo předloženo šest pozměňovacích návrhů poslance Juchelky, tři návrhy poslankyně Šafránkové, dále návrh poslance Hellera a pana poslance Kaňkovského. O těchto návrzích se hlasovalo na garančním výboru pro sociální politiku 19. října.

Tolik za mě a já potom po obecné rozpravě načtu návrh hlasovací procedury i s okomentováním jednotlivých pozměňovacích návrhů. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Velmi děkuji. Přihlášena je paní poslankyně Lucie Šafránková.

Ještě načtu došlé omluvy, a sice pan poslanec Šimon Heller od 12 hodin z pracovních důvodů a pan poslanec Petr Sadovský od 13 do 17 hodin ze zdravotních důvodů.

Prosím, paní poslankyně.

 

Poslankyně Lucie Šafránková: Děkuji vám za slovo, paní předsedající. Vážené kolegyně, vážení kolegové, já bych vás z tohoto místa chtěla naléhavě požádat o podporu alespoň jedné ze tří variant pozměňovacích návrhů, které jsem za SPD předložila právě ke zvýšení příspěvku na mobilitu pro naše zdravotně postižené občany. Ještě zopakuji, že se jedná o návrhy na zvýšení příspěvku na mobilitu ve třech variantách, a to na variantu 2 200 korun nebo na 1 650 korun nebo alespoň ten nejmenší kompromis, na 1 100 korun měsíčně.

Před třemi lety nebo možná ještě vloni bych zvýšení tohoto příspěvku na 900 korun měsíčně považovala za přijatelný kompromis, dnes už ale v žádném případě ne. Vzhledem k letošní horentní inflaci a vzhledem k astronomickému růstu cen pohonných hmot, jízdného a dalších základních životních nákladů jde o zvýšení naprosto nedostatečné, které velmi těžkou životní situaci našich zdravotně postižených občanů jednoznačně neřeší. Pro tyto osoby je totiž doprava základní potřebou k zajištění důstojného života, ať už se jedná o cesty k lékaři, nebo na rehabilitaci, případně na úřady. Pokud na tuto dopravu nemají peníze, kvalita jejich života rapidně klesá, na tom se jistě tady všichni shodneme, včetně jistého možného zhoršení jejich zdravotního stavu. A všichni dobře víte, jaké jsou měsíční náklady na cestování třeba u člověka z venkova, který je odkázán na každodenní dopravu ať už autem, nebo jakkoli jinak.

Zdravotně postižení jsou jednou z nejohroženějších skupin občanů a dnes máme jedinečnou příležitost jim alespoň trochu pomoci. Tak to, prosím, udělejme.

Vážený pane ministře, obracím se i na vás osobně. Podpořte alespoň jednu z variant těchto pozměňovacích návrhů, které jsem předložila, tak, abychom právě pomohli našim zdravotně postiženým občanům. Z hlediska státního rozpočtu je to jednoznačně opravdu marginální zásah, ale přínos tohoto opatření pro naše zdravotně postižené občany je naprosto veliký. Děkuji vám.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Já děkuji. Ještě se jednou rozhlížím, zda někdo má zájem vystoupit v obecné rozpravě? Ano, paní poslankyně Pavla Pivoňka Vaňková. Prosím.

 

Poslankyně Pavla Pivoňka Vaňková: Vážená paní předsedající, vážené poslankyně, vážení poslanci, ráda bych za hnutí STAN se přihlásila k podpoře tohoto zákona. V průběhu tohoto roku jsme pomohli rodinám, ať už šlo o jednorázový příspěvek na děti, navýšení limitu pro čerpání rodičovského příspěvku nebo podporu zkrácených úvazků. Pomohli jsme také lidem v nouzi, vláda několikrát zvýšila životní a existenční minimum, došlo také k navýšení normativů pro příspěvek na bydlení.

Jsem proto ráda, že dnes budeme hlasovat také o podpoře lidí s postižením. Podporujeme zvýšení příspěvku na mobilitu, což je s ohledem na růst pohonných hmot opravdu potřeba. Podporujeme samozřejmě také zvýšení příspěvku na zdvihací plošinu, který usnadní lidem s postižením pohyb v domácím prostředí.

Jsem velmi vděčná také za zavedení nároku na otcovskou otcům, kterým se narodilo mrtvě narozené dítě nebo zemřelo v průběhu prvních šesti týdnů. Jako stát můžeme tyto lidi alespoň trochu podpořit, aby mohli zůstat se svou ženou doma. Jsem také ráda, že stát pomůže lidem s finančními náklady na pohřeb i v případě potratu nebo přerušení těhotenství ze zdravotních důvodů.

A ještě závěrem k pozměňovacímu návrhu, který jsme předložili s dalšími poslanci. Tento návrh, který je pod písmenem D, finančně pomůže lidem podstupujícím oxygenoterapii nebo lidem závislým na plicní umělé ventilaci. Prosím vás tedy o podporu tohoto pozměňovacího návrhu a také o podporu zákona jako celku. Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji, paní poslankyně. Z místa se ještě hlásí pan poslanec Aleš Juchelka.

 

Poslanec Aleš Juchelka: Moc děkuji, paní předsedající. Ano, v tuto chvíli došlo skutečně k tomu, že budeme ve třetím čtení hlasovat ohledně zvyšování příspěvku na mobilitu. Bohužel tato vláda v čele s panem ministrem Jurečkou z Ministerstva práce a sociálních věcí navýšila tento příspěvek pouze o 350 korun, přičemž víme, o kolik se navyšují pohonné hmoty a že to nestačí ani na jednu plnou nádrž měsíčně tak, aby mohli zdravotně postižení, ale hlavně bych řekl jejich rodiče, kteří mají zdravotně postižené dítě, které pravidelně každý den musí vozit do stacionáře, tak aby jim to tu nádrž jednoduše naplnilo. Je to de facto výsměch všem aktivním rodičům, kteří se snaží starat o své postižené dítě a zároveň být aktivní, pracovat a nebýt pouze jenom na sociálním dávkovém systému. My jsme navrhovali navýšení příspěvku na mobilitu na 2 000 korun.

Co mě na této vládě dále mrzí, je to, že my jsme už 3. června všem poslancům rozeslali náš návrh právě té novely zákona ohledně zvýšení příspěvku na mobilitu, 3. června, takže celý měsíc červen, červenec, srpen, září, říjen - to je pět měsíců, kdy de facto stačí změnit pouze jedno jediné číslo v tomto zákoně. Tato vláda neslyšela na náš návrh, a proto až o půl roku později se dostane navýšený příspěvek na mobilitu o 350 korun, pouze o 350 korun, všem tady těmto občanům. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP