(12.20 hodin)

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Než dám slovo dalšímu přihlášenému, přišlo několik omluv, tak je načtu: Koten Radek se omlouvá do 12 hodin z pracovních důvodů, Malá Taťána se omlouvá od 14 hodin ze zdravotních důvodů, Pražák David od 17 hodin do konce jednacího dne z rodinných důvodů, Vlček Lukáš od 12.30 se omlouvá ze zdravotních důvodů a pan ministr Vít Rakušan od 9.40 do 11 hodin z pracovních důvodů.

Nyní je s přednostním právem přihlášen pan předseda Okamura a následuje pan předseda Radim Fiala. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Tomio Okamura: Vážené dámy a pánové, máme tady před sebou vládní návrh státního rozpočtu na rok 2023. Debaty v uplynulých dnech dostatečně odkryly všechny slabiny Fialovou vládou navrhovaného rozpočtu na příští rok. Nesrovnalosti a chyby konstatovali nejen poslanci SPD a celé opozice, ale také renomovaní ekonomové, a dokonce i zástupci vládní koalice. Národní rozpočtová rada označila odhad příjmů i očekávané saldo státního rozpočtu za vysoce spekulativní. Slovy laika, část z toho, co ministři a premiér Petr Fiala z ODS hodili na papír, a to na obou stranách rozpočtu, je prostě slepá střelba od boku.

Ve shodě s Národní rozpočtovou radou připomínám vládě, že demokratické, legální a legitimní vládnutí je neodmyslitelně spojené s transparentním rozpočtovým procesem a racionální fiskální, tedy rozpočtovou politikou. Je přitom nutné respektovat řadu principů a postupů, které sice nejsou vždy přímo zakotveny v některém z relevantních zákonů, avšak jejich potřebnost je otestována zkušenostmi řady vyspělých zemí.

Tak jako kolegové z jiných stran, tak jako Národní rozpočtová rada vlády a desítky ekonomů se logicky domnívám, že očekávané příjmy státního rozpočtu by měly být kalkulovány pouze na základě platných zákonů. Návrh vlády počítá s příjmy z odvodů výrobců energií a daně z mimořádných zisků, kdy ani pro jeden z těchto titulů neexistuje zákonný podklad a ani nejsou známy konkrétní parametry. To jsme tady viděli ostatně včera, kdy se vládní koalice doteď hádá, který návrh vlastně bude ten finální vládní návrh.

Rozpočet navíc přináší rekordní schodek a je to dané jeho expanzivní strukturou. Je to rozpočet, který navyšuje strukturální výdaje státu. Rozpočet například počítá s růstem zaměstnanců veřejné sféry zhruba o 7 000 osob. Stát má přitom už dnes extrémně přebujelou byrokracii a to nejhorší je, že drtivá většina řadových úředníků nezvládá nápor práce. Řešením není přebujelý aparát, ale zjednodušení všech procesů - méně papírů, razítek a potvrzení. Stále tu máme duplicitní absurdity typu potvrzení o příjmech a výdajích, které živnostník musí odevzdat sociálce, zdravotní pojišťovně a současně tyto informace v rámci daňového přiznání má zpracované finanční úřad. V praxi tedy tři úředníci zpracovávají totožné údaje jednoho stejného člověka. Samozřejmě, model ideál by bylo jednotné inkasní místo či úřady propojené s finančním úřadem, jeden člověk nebo firma a jeden úřad a jeden papír, tedy něco, o čem se u nás mluví minimálně tuším dvacet let. Ale všechny dosavadní i současná vláda Petra Fialy v tomto selhaly. Pokud vlády nezačnou reorganizovat státní správu, pak debaty o jednotlivých položkách jsou zbytečné. My víme, že pod nekompetentním ministrem Jurečkou z KDU-ČSL jsou zaměstnanci například na úřadu práce přetíženi, nestíhají naloženou práci a zároveň pracují za žebrácký plat. A já jim přeji, aby měli mnohem vyšší platy. Na slušné platy v rozpočtu peníze přitom jsou, ale vláda by musela omezit byrokracii a zefektivnit státní správu ve všech oblastech a snížit zbytné výdaje. K těm se ještě dostanu.

Připomínám to zde z opozice fakticky každý rok a nic se nikde za dosavadních vlád nezměnilo. Ani nyní předkládaný rozpočet neukazuje žádný trend, který by vedl ke zlepšení, ale pravý opak. Namísto aby kontroly a šikany ze strany státu ubylo, ministři ohlašují, že naopak přibude i v oblastech, které dříve byly politicky nemyslitelné, jako je řízení cenzorského úřadu, který plánuje pan ministr vnitra Vít Rakušan za hnutí STAN. Předseda hnutí STAN ohlásil také potřebu, a tady cituji, "vybudovat dostatečné obranné struktury proti organizátorům demonstrací", konec citátu z materiálu Ministerstva vnitra pod vedením Víta Rakušana za hnutí STAN. Je to citát z dokumentu, z nejnovějšího dokumentu Krizového informačního týmu, takzvaného KRIT, který sestavil ministr vnitra Vít Rakušan. Takže ještě jednou zopakuji, co ministr vnitra Vít Rakušan chce budovat. Chce vybudovat dostatečné obranné struktury proti organizátorům protivládních demonstrací. Ministr Rakušan za hnutí STAN, z hnutí STAN, to je ministr vlády Petra Fialy, to je pětikoalice Pirátů, STAN, TOP 09, KDU-ČSL a ODS, takže všichni s tím souhlasí v té vládě, takže není aktivita jednoho ministra za jednu stranu, všech pět stran s tímto souhlasí. Tedy ministr Rakušan ve jménu vlády Petra Fialy najme cenzory a hlídače, kteří budou bdít nad tím, abych se náhodou nedočetl něco, co nesmím vědět, nebo naopak, abych náhodou něco nepřístojného nenapsal. To není demokracie, to je nastupující totalita v podání vlády Petra Fialy, ODS a za tyto věci chtějí v rozpočtu - vláda Petra Fialy - utrácet peníze proti občanům České republiky! Fialova vláda namísto toho, aby se zamyslela nad požadavky demonstrantů, kteří vyčítají vládě, že neřeší zdražování a nepomáhá občanům, tak Fialova vláda hodlá vybudovat nějakou obrannou strukturu. A bude to co? Více těžkooděnců? Obrněná auta na rozhánění demonstrací? A nákup matrací do přeplněných kriminálů? Útěchou pro mě a pro miliony občanů není ani bizarní fakt, že si protiústavní omezování lidských práv ještě zaplatíme ze svých daní, a protože na tyhle nesmysly peníze vlastně v rozpočtu nejsou, tak to vláda udělá na dluh a za naši cenzuru a omezování svobody budou platit ještě naše vnoučata!

Je nám jasné, že Fialova vládní pětikoalice a vládní poslanci si odhlasují tento ostudný rozpočet, rozpočet nejhorší, který kdy česká vláda sestavila, ale asi nikdo nedoufá, že pro takový paskvil zvedne ruku někdo z SPD. Je nám jasné, že se tady někdo regulérně pomátl.

Vidím také ale, že spousta politiků z vládního břehu začíná otevírat oči a je nejen vůči rozpočtovému bizáru kritická. Moc nám všem přeji, aby se nacházelo stále více odvážných, kteří by vládě uměli říct: A dost! Ale samozřejmě, ve finále všichni zástupci vládních stran drží ústa a krok a tyto šílené věci budou podporovat. Nechce se mi věřit, že všichni poslanci vládní koalice v této Sněmovně chtějí vejít do dějin jako pomahači vlády nejhoršího a nejzadluženějšího rozpočtu v časech rekordních příjmů anebo jako ti, kdo zlikvidovali poslední stopy demokracie v naší zemi. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP