(13.30 hodin)

 

Poslanec Karel Rais: Takže tolik citace garance vlády směrem k platům a samozřejmě cílem vlády podle prohlášení je získat více finančních prostředků tak, aby veřejné výdaje na vzdělávání a školské služby odpovídaly v poměru k HDP alespoň úrovni průměru zemí OECD, což letos rozhodně není. Z toho, co jsem uvedl, je tedy zřejmé, že vláda maže učitelům med kolem pusy. Dosažení průměru EU by odpovídala částka 5 % a realita je nižší - jak jsem říkal, asi ani ne 3,5 %.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: A nyní došlo k tomu, že už jsme v čase, jak jsem avizovala, pane poslanče, ale určitě dostanete hned vzápětí poté, co se k tomuto bodu vrátíme, slovo a budete moci dokončit své vystoupení. (Poslanec Rais: Děkuji.) Také děkuji. A i faktická poznámka, která tady je, přijde na řadu až následně.

My si teď předáme řízení schůze a dostaneme se k pevně zařazenému bodu.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Vážené kolegyně, vážení kolegové, vážená vládo, vítám vás a přeji hezké odpoledne. Na 13.30 máme zařazen napevno bod číslo

 

123.
Návrh na volbu zástupce veřejného ochránce práv

Prosím, aby se slova ujal předseda volební komise Martin Kolovratník. Prosím, pane předsedo, máte slovo.

 

Poslanec Martin Kolovratník: Dobré odpoledne, paní předsedající. Děkuji za slovo. Dobré odpoledne, pane premiére, vážení členové vlády, kolegyně, kolegové vám všem. Musím se vám trochu omluvit, asi hlavně panu poslanci Karlu Raisovi, který se po čekání po přednostních právech dostal ke slovu v té řádné rozpravě, ale takhle jsme se politicky dohodli na 13.30, že pevně zařadíme jeden jediný volební bod.

Velmi stručně i vysvětlím, proč došlo k této dohodě. Je to z toho důvodu, že se jedná o návrh na volbu zástupce ombudsmana, veřejného ochránce práv, a pokud by Sněmovna dnes nekonala, tak by marně uplynula lhůta 60 dnů od uvolnění této funkce, která je dána zákonem a na kterou reagoval jak pan prezident Miloš Zeman, tak Senát, dvě instituce, které sem do Sněmovny zaslaly své návrhy, a považovali jsme tedy za nevhodné, nepřípustné, kdyby Sněmovna na ty návrhy nereagovala a nechala by tu lhůtu marně uplynout, a musela by jak tedy Kancelář prezidenta, tak Senát žádat o nové návrhy.

Rychle zrekapituluji pro stenozáznam to, že lhůta, o které jsem teď mluvil, uplyne až za několik dnů, bude to v neděli 30. října, protože předchozí zástupkyně veřejného ochránce práv, paní Monika Šimůnková, rezignovala na svůj mandát 31. srpna 2022, a zákon, který tu lhůtu stanovuje 60denní, je to zákon č. 349/1999 Sb., o veřejném ochránci práv. Stanoví, že ať tedy ochránce veřejných práv, nebo jeho zástupce je volen Poslaneckou sněmovnou na funkční období šesti let ve volbě, která se má uskutečnit právě do 60 dnů od uvolnění toho místa. Jako Sněmovna budeme vybírat z kandidátů, které nám sem na naši výzvu navrhli za prvé prezident republiky a za druhé Senát. Obě instituce jsou oprávněny poslat dva návrhy a shodné návrhy jsou podle zákona přípustné.

Na volební komisi jsme obdrželi 5. října nominaci prezidenta republiky, a to včetně oznámení a doručení všech podkladů, že navržení kandidáti splňují podmínky pro výkon funkce z hlediska zákona č. 349/1999 Sb. Prezident Miloš Zeman nominuje dva kandidáty - pana docenta doktora Zdeňka Koudelku a pana doktora Petra Scholze. Dále 13. října volební komise obdržela nominaci od předsedy Senátu. Senátní volební komise postupovala stejným způsobem, a to tak, že na své 11. schůzi 11. října nominace Senátu projednala a také konstatovala, že navržený kandidát splňuje podmínky volitelnosti stanovené zákonem. Senát tedy sem do Sněmovny nominoval, bylo to dne 12. října, jeden návrh, a to pana doktora Víta Alexandera Schorma.

Volební komise všechny dopisy i životopisy kandidátů rozeslala předsedům poslaneckých klubů a členům volební komise, to se stalo 14. října, a zároveň jsme na volební komisi tyto nominace projednali, připravili pro vás, pro plénum. Bylo to formou usnesení per rollam číslo 75 ze dne 14. října 2022.

Rychle zrekapituluji usnesení. Volební komise pověřuje v tomto případě místopředsedu volební komise Karla Haase, aby vás seznámil:

"I. s návrhy kandidátů pro volbu zástupce veřejného ochránce práv, jak je předložil prezident a Senát." Ještě jednou, za prvé pan Zdeněk Koudelka - navržen prezidentem, za druhé Petr Scholz - navržen prezidentem, za třetí Vít Alexander Schorm - navržen Senátem.

"II. Zvláštní zákon způsob volby nestanoví. Volební komise navrhuje standardní volbu tajnou, podle našeho jednacího a volebního řádu dvoukolovou.

III. Nově zvolený zástupce veřejného ochránce práv se ujme funkce na šestileté funkční období složením slibu do rukou předsedkyně Poslanecké sněmovny" - v případě, že by byl dnes zvolen, a ten slib se musí složit do 10 dnů ode dne volby.

V tuto chvíli vás, paní předsedající, prosím, abyste otevřela rozpravu k navrženým kandidátům i ke způsobu volby, a po rozpravě prosím, abychom rozhodli hlasováním s tím, že Sněmovna chce provést volbu tajným způsobem. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, pane předsedo. Otevírám tedy rozpravu a táži se, zda se někdo hlásí do rozpravy? Není tomu tak, rozpravu tedy končím.

A máme zde návrh na hlasování, je to tak, pane předsedo? (Ano.) Volební komise navrhuje volbu tajnou. Přivolám kolegy z předsálí.

 

Budeme tedy hlasovat o tom, zda budeme hlasovat v tomto případě volbou tajnou. Zaznamenala jsem žádost o odhlášení, proto vás všechny odhlásím a poprosím vás, abyste se přihlásili svými identifikačními kartami. Chvilku posečkáme, než se ustálí počet přihlášených. Ještě jednou zagonguji. Počet přihlášených se nám ustálil.

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro? Kdo je proti? Hlasujeme o tom, zda budou tajné volby.

Hlasování číslo 150, přihlášeno 134 poslanců a poslankyň, pro 132, proti 2. Návrh byl přijat.

 

A nyní bych vás, pane předsedo...

Ještě než dám slovo panu předsedovi, přečtu omluvy. Omlouvá se Renata Oulehlová od 14.30 do 16.30 z pracovních důvodů, a prosím ještě o strpení. (Neformální domluva.)

A nyní vás, prosím, pane předsedo, abyste nám dal další pokyny.

 

Poslanec Martin Kolovratník: Navrhuji ve věci volby, paní předsedající, následující postup. Je tam jeden lístek, takže to bude rychlé, proto volební místnost bude otevřena 12 minut. Provedení volby bude probíhat 12 minut do 13.50. Poté volební místnost uzavřeme a pak prosím asi o doplnění vás, pokud je dohoda na obědové pauze, že by byla do 14.30, tak výsledek voleb bych oznámil na začátku odpolední části jednání, ale to už nechávám na vaši informaci. Volební místnost teď bude otevřena do 13.50.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji za informace. Čili opakuji, že volební místnost bude otevřena do 13.50, poté bude oznámení voleb ve 14.30. Do té doby také vyhlašuji přestávku a jednání pro tuto chvíli přerušuji.

 

(Jednání přerušeno ve 13.39 hodin.) ***




Přihlásit/registrovat se do ISP